Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Putin anunță scenariul negru: Dacă Ucraina intră în NATO și vrea să recupereze militar Crimeea? Am intra în război cu NATO?

Publicat

in

Președintele Vladimir Putin a acuzat marți că SUA folosește Ucraina ca instrument pentru a atrage Rusia într-un „conflict armat” și a spus că dacă Ucraina va deveni membră NATO, ar încerca cu forța să recucerească Crimeea anexată de Rusia în urmă cu opt ani, relatează AFP.

Vladimir Putin a declarat marți, în urma unei întâlniri cu premierul Viktor Orban la Moscova, că speră că Occidentul și Rusia vor găsi „o soluție” la criza lor privind Ucraina. Totodată, liderul de la Kremlin acuză SUA că vor să controleze Rusia și că se folosesc de Ucraina pentru a face asta, iar lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Moscova.

„Sper că până la urmă vom găsi o soluție, chiar dacă nu este ușoară”, a spus el, după ce a considerat că „principalul obiectiv al Statelor Unite este izolarea Rusiei și (că) Ucraina este instrumentul (lor) să ne trage într-un conflict armat și să ne lovească cu cele mai dure sancțiuni”.

Președintele rus nu a vorbit deloc despre zecile de mii de soldați pe care i-a adunat de câteva săptămâni la porțile teritoriului ucrainean și care sugerează lumii occidentale că pregătește un nou atac împotriva vecinului său după cel din 2014.

Putin a creionat un scenariu catastrofic în care, dacă Ucraina va deveni membră a NATO, ar încerca să recucerească cu forța Crimeea anexată de Rusia în urmă cu opt ani.

„Imaginați-vă că Ucraina, membră a NATO, lansează o operațiune militară în Crimeea, un teritoriu suveran al Rusiei”, a spus el, „și cu noi cum rămâne? Am intra în război cu NATO?”.

De asemenea, Vladimir Putin a considerat „clar” că Statele Unite și NATO au ales până acum să ignore îngrijorările Rusiei privind securitatea sa, având în vedere respingerea cererilor sale de a-i oferi o serie de garanții de securitate.

„Analizăm răspunsurile scrise primite de la Statele Unite și NATO (…) dar este deja clar că îngrijorările de principiu ale Rusiei au fost ignorate”, a declarat președintele rus după întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban.

El a enumerat principalele revendicări ale Rusiei: încetarea politicii de extindere a NATO, angajamentul de a nu desfășura arme de ofensivă în apropierea granițelor ruse și retragerea pozițiilor militare ale Alianței la frontiere din 1997, adică înainte ca organizația să primească în rândurile sale foștii membri ai blocului sovietic, printre care și România.

„Ignorând îngrijorările noastre, Statele Unite și NATO subliniază dreptul fiecărui stat de a alege în mod liber cum dorește să-și garanteze securitatea”, a remarcat Putin, spunând însă că un alt principiu prevede că „nimeni nu ar trebui să-și sporească securitatea în detrimentul altora”.

Washingtonul acuză Moscova că pregătește invadarea vecinului său prin desfășurarea a zeci de mii de soldați la granițele sale. Rusia neagă orice intenție beligerantă și cere, la rândul său, ca NATO să-și retragă trupele din țările aflate în vecinătatea Rusiei.

Statele Unite au respins cererile Rusiei, dar au lăsat ușa deschisă cu privire la negocieri și discuții pe alte subiecte, precum desfășurarea de rachete sau limitarea reciprocă a exercițiilor militare.

Totodată, premierul ungar Viktor Orban, a spus după ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, că diferențele dintre pozițiile Rusiei și ale membrilor NATO cu privire la criza Ucraina-Rusia sunt semnificative, dar „pot fi rezolvate”.

„M-am convins astăzi că diferențele de poziții existente pot fi rezolvate și că este posibilă semnarea unui acord care să garanteze pacea, securitatea Rusiei și acceptabil și pentru statele membre NATO”, a spus Orban în conferința de presă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ursulețul Paddington, ambasadori și multe arome la Festivalul Marmeladei din Anglia

Publicat

in

De

În fiecare an, în luna aprilie, se desfăşoară unul dintre evenimentele cele mai excentrice din Anglia, un concurs de gătit marmeladă. Juriul acestei competiţii unice nu lasă nimic la voia întâmplării: culoarea, borcanul şi, bineînţeles, aroma acestui preparat “atât de britanic”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Festival de marmelada in AngliaFoto: Charlotte Graham / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ambasadorul Japoniei a făcut deplasarea la faţa locului, la fel şi omologul său australian. În spaţiul în care se desfăşoară concursul a fost expus şi un ursuleţ Paddington în mărime naturală.

Festivalul Marmeladei are loc în centrul regiunii Lake District, în oraşul omonim, ce are o vechime de mai multe secole şi care a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

În spaţiile acoperite, sub portrete ale unor strămoşi de familie, sunt aliniate borcanele cu sortimentele care au ieşit învingătoare la ediţiile trecute ale acestei competiţii, a cărei denumire oficială este Dalemain World Marmalade Awards & Festival.

Comentariile membrilor juriului sunt extrem de precise: “o culoare frumoasă”, “borcanul trebuia să fie mai bine umplut”, “excelentă marmeladă, dar este puţin cam tulbure”.

În fiecare an, în ianuarie şi februarie, când portocalele amare sunt aduse din oraşul spaniol Sevilla, iubitorii de marmeladă se închid în bucătăriile lor pentru a le tăia, a le curăţa şi a le fierbe.

Câteva săptămâni mai târziu, borcanele cu marmeladă sunt în drum spre Dalemain. În acest an, festivalul a primit aproape 3.000 de borcane din acest preparat amărui, dar totodată delicios de dulce.

Concursul, lansat în 2005 de gazda domeniului Dalemain, a evoluat pe parcursul ultimilor 20 de ani: la început, doar 60 de borcane cu marmeladă preparată pe plan local au fost înscrise în competiţie.

Sandvici preferat

Renumele festivalului a depăşit de acum graniţele Regatului Unit: printre concurenţii înscrişi la ediţia din 2024 se află un orfelinat din Taiwan, care participă la categoria “copii”, precum şi un penitenciar pentru femei din Statele Unite.

De altfel, evenimente-gemene sunt organizate şi în străinătate, în Japonia şi în Australia.

Obţinută prin fierberea sucului şi a cojilor de citrice, a zahărului şi a apei, marmelada, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost comercializată pentru prima dată la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către familia Keiller din oraşul scoţian Dundee.

Etalată cu generozitate pe felii de pâine prăjită unse cu unt, marmelada a devenit un produs de bază la micul-dejun din Marea Britanie.

Ea intră, de asemenea, în componenţa sandviciului preferat al ursuleţului Paddington, un personaj extrem de îndrăgit de copii.

Totodată, marmelada a avut parte de cea mai bună publicitate atunci când, în 2022, regina Elisabeta a II-a a filmat un videoclip alături de micul ursuleţ de pluş, în care amândoi au vorbit cu plăcere despre pasiunea lor comună pentru acest tip de dulceaţă.

Tendinţa oamenilor din lumea întreagă de a prepara specialităţi proprii de marmeladă a fost benefică pentru acest desert.

Şi în închisoare

Marmelada industrială devenise prea dulce şi îşi pierduse savoarea, afirmă Caroline Hodge, una dintre fostele câştigătoare ale concursului. Ea a redus cantitatea de zahăr dintr-o reţetă moştenită de la o mătuşă şi a adăugat ghimbir, turmeric şi tot felul de condimente.

“Este foarte emoţionant, pentru că mătuşa mea nu mai este printre noi şi sunt puţin cam compleşită acum”, a adăugat ea.

“Am câştigat medalia de argint!”, a declarat, bucuros, James Stoddart, care lucrează pentru un program de reabilitare a deţinuţilor dintr-o închisoare din nord-estul Angliei. Doi deţinuţi au dorit neapărat să participe, inspiraţi de fiica unuia dintre ei, o mare admiratoare a ursuleţului Paddington. Până de curând, niciunul dintre cei doi concurenţi nu ştia să prepare marmeladă.

“Nu avem dreptul de a consuma alcool în închisoare, aşa că a trebuit să ne luptăm pentru ca acesta să fie adus în incintă şi pentru a-l folosi în pregătirile noastre”, a adăugat James Stoddart. În final, au fost preparate 12 borcane cu marmeladă.

Marele câştigător al ediţiei din 2024, Stephen Snead, a obţinut distincţia supremă: marmelada lui va fi comercializată timp de un an în magazinele din reţeaua Fortnum & Mason.

Acest contabil în vârstă de 52 de ani a câştigat concursul cu două arome diferite: într-un vas a amestecat portocale, lime şi ardei iute, iar în celălalt a combinat lime şi cremă de cacao.

Citeste mai mult

NATIONAL

Giorgia Meloni lasă fotoliul de premier pentru Bruxelles: Premierul italian și-a anunțat candidatura

Publicat

in

De

Giorgia Meloni lasă fotoliul de premier pentru Bruxelles: Premierul italian și-a anunțat candidatura

Duminică, premierul italian Giorgia Meloni a anunțat că va candida la alegerile europene din iunie, în încercarea de a stimula sprijinul pentru partidul său, Frații Italiei, scrie Reuters.

Votul pentru Parlamentul European din 6-9 iunie este un test cheie de putere pentru coaliția sa de dreapta.

„Vrem să facem în Europa ceea ce am făcut în Italia… să creăm o majoritate care să reunească forțele de centru-dreapta și să trimită stânga în opoziție”, a declarat Meloni, la Pescara.

Partidul ei este cel mai popular din Italia, cu 27% din susținere, potrivit unor sondaje recente

Partidul ei este cel mai popular din Italia, cu 27% din susținere, potrivit unor sondaje recente, înaintea Partidului Democrat, aflat în opoziție, cu aproximativ 20%, și a Mișcării Cinci Stele, de stânga, cu 16%.

Meloni va fi primul nume de pe buletinul de vot pentru Frații Italiei în toate cele cinci circumscripții electorale din Italia pentru alegerile europene, dar a promis că nu va folosi „niciun minut” din timpul petrecut în calitate de prim-ministru pentru a face campanie.

Liderul PD, Elly Schlein, a anunțat săptămâna trecută că va candida și ea, la fel ca și Antonio Tajani, șeful partidului Forza Italia, care face parte din coaliția de guvernare.

Toți cei trei lideri speră să câștige voturile oamenilor, dar, presupunând că vor fi aleși, se așteaptă ca ei să renunțe la locurile lor, lăsând loc candidaților de pe locul doi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend