Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prognoza meteo: Temperaturi oscilante în decembrie / Cum va fi vremea în următoarea lună

Publicat

in

În următoarele patru săptămâni regimul termic va fi unul oscilant, cu perioade în care temperaturile vor fi fie ușor mai ridicate, fie ușor mai coborâte decât cele specifice datei din calendar, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 29 noiembrie – 27 decembrie 2021.

Săptămâna 29 noiembrie – 6 decembrie 2021

În ceea ce privește temperatura medie a aerului, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte la munte.

În ce privește cantitățile de precipitații, cu excepția regiunilor nord-estice, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în nord-vestul teritoriului și în sud-estul extrem.

Săptămâna 6 – 13 decembrie 2021

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință excedentară în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.

Săptămâna 13 – 20 decembrie 2021

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

În schimb, regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în regiunile nord-vestice.

Săptămâna 20 – 27 decembrie 2021

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă, ele vor avea o tendință spre deficit în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-vestice.

Estimările meteorologice pe patru săptămâni sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading (Anglia). „Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs”, explică ANM.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

NATO susține că Rusia nu are suficiente forțe pentru o pătrundere majoră în Ucraina

Publicat

in

Rusia nu dispune de suficiente forțe pentru a realiza un progres major în ofensiva sa în curs de desfășurare în Ucraina, a declarat joi un comandant militar de rang înalt al NATO, citat de AFP.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al fortelor NATO din EuropaFoto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

„Rușii nu au forțele necesare pentru a realiza o descoperire strategică și, mai mult decât atât, nu au abilitățile sau capacitatea de a face acest lucru”, a declarat comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (Saceur), generalul american Christopher Cavoli, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, unde se află cartierul general al NATO.

Ucraina a anunțat joi că frânează avansul militar rusesc în nord-estul țării, unde situația rămâne „extrem de dificilă”, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Moscova conducând o ofensivă care i-a permis să obțină cele mai mari câștiguri teritoriale de la sfârșitul anului 2022.

„Sunt în contact foarte strâns cu colegii noștri ucraineni și sunt încrezător că vor putea rezista”, a adăugat generalul Cavoli.

Livrări de arme în curs de desfășurare

Pentru a face față acestei ofensive, Kievul insistă să accelereze livrările de arme și muniții promise de aliații săi occidentali, criticând faptul că acestea durează mult prea mult.

Cu toate acestea, generalul Cavoli ne-a asigurat că livrări importante sunt în curs de desfășurare. „Le trimitem cantități mari de muniție, cantități mari de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și un număr semnificativ de vehicule blindate chiar în acest moment”, a declarat el.

La 10 mai, Rusia a lansat o nouă ofensivă terestră împotriva regiunii Harkov, pătrunzând dinspre nord în două sectoare de frontieră, Vovchansk și Lukianți, situate la aproximativ cincizeci și, respectiv, treizeci de kilometri de orașul Harkov.

Asaltul rusesc exploatează slăbirea forțelor ucrainene din ultimele luni, Kievul fiind în criză nu doar de oameni, ci și de arme și muniții din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului militar occidental.

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câştig al său din ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

Harkov: Situația este „extrem de dificilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers joi în regiunea Harkov, în care Rusia a lansat această nouă ofensivă, cu un număr de 30.000 de soldați, pe data de 10 mai.

Atacurile puternice ale rușilor au determinat armata ucraineană să repoziționeze unele trupe în direcția Kupiansk, la est de cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, a anunțat miercuri Statul Major General.

În orașul Harkov a ajuns joi și Zelenski, după ce anterior și-a anulat vizitele externe programate pentru această săptămână. El a precizat pe Telegram că a avut întâlniri cu armata ucraineană și a spus că situația pe câmpul de luptă este „extrem de dificilă”, dar se află „sub control în general”.

Pe același subiect:

Citeste mai mult

NATIONAL

Ciucă: PNL a fost dintotdeauna pentru mărirea salariului minim

Publicat

in

Partidul Naţional Liberal a susţinut întotdeauna mărirea salariului minim, a declarat, joi, preşedintele Senatului şi lider al PNL, Nicolae Ciucă.

Acesta a participat la evenimentul organizat la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului.

“Partidul Naţional Liberal dintotdeauna a fost pentru mărirea salariului minim. Există nevoia de a se alinia salariul minim din România cu cel din Uniunea Europeană şi este absolut necesar şi din respect pentru toţi care sunt implicaţi în acest proces, pentru că aici nu vorbim de bani din bugetul de stat pe care îi dăm pentru a mări salariile celor care lucrează la stat, aici vorbim de salariile din mediul privat şi aici sunt mai mulţi actori implicaţi”, a afirmat preşedintele PNL.

El a explicat faptul că salariul minim pe economie se raportează şi la o serie de taxe care se plătesc de către mediul privat.

“Ca atare trebuie discutat cu toţi cei implicaţi şi cu mediul de afaceri şi cu sindicatele şi cu mediul muncitorilor. (…) Nu am discutat în coaliţie. Vom avea timp să facem o coaliţie, discutăm cu premierul şi în momentul în care vom avea discuţia tehnică în coaliţie, vom răspunde şi la aceste întrebări tehnice”, a completat Ciucă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend