Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primul caz de West Nile din acest sezon în România: Femeia a prezentat febră, vărsături şi dureri abdominale intense

Publicat

in

Medicii au confirmat primul caz de infectare cu West Nile din acest an, la o pacientă de 48 de ani din Slatina. Aceasta a fost transferată, vineri, la Caracal, într-un spital non-COVID, cu febră, cefalee, vărsături, greaţă şi dureri abdominale intense, relatează News.ro.

Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt, a explicat, pentru News.ro, care este starea primului pacient cu boala West Nile confirmat în acest an în România.

“În data de 30 iulie 2021, o pacientă în vârstă de 48 de ani din mediul urban, din Slatina, s-a prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu următoarea simptomatologie: redoare de ceafă (n.red rigiditate), febră, cefalee, vărsături, greaţă, dureri abdominale intense, motiv pentru care în data de 4 august a fost investigate cu laboratorul pentru infecţia West Nile.

Proba a fost trimisă la Institutul Cantacuzino Bucureşti, iar în după amiaza zilei de 6 august s-a primit rezultatul pozitiv pentru infecţia West Nile.

Pacienta a declarat că a prezentat simptomatologie din 28 iulie şi că nu s-a deplasat având în vedere sezonul cald, că nu a fost la piscină, că nu a fost undeva cu soţul la pescuit, a spus în ancheta epidemiologică, a stat mai mult în casă.

Acum ştiţi, omul declară că a stat mai mult în casă, poate nu pune accentul, toată lumea iese să facă o cumpărătură sau poate seara a ieşit o jumătate de oră la o plimbare”, a declarat Gabriela Gogiu.

Aceasta a precizat că este primul caz înregistrat în acest an.

”La nivelul judeţului Olt este primul caz în acest sezon cald, putem recomanda populaţiei să se protejeze împotriva ţânţarilor, şi când prezintă imediat o simptomatologie , cu febră, greaţă, vărsături, poate să se manifeste total diferit la alte persoane, să vină la spital.

În fiecare sezon cald am avut cazuri confirmate pentru infecţia West Nile, dar nu s-au înregistrat decese, să ajungem la o stare general alterată de sănătate, să se ajungă la un deces“, a mai declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

Pacienta în vârstă de 48 de ani a fost internată initial în Spitalul Judeţean din Slatina, însă ulterior a fost transferată în această după amiază la Spitalul Municipal din Caracal.

Pacienta este în stare bună

Medicul de gardă de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Caracal, dr Mihaela Bârsan, a declarat, pentru News.ro, că pacienta se află acum într-o stare bună.

“Este foarte bine pacienta, nu mai are simptome, analizele sunt bune. Doamna a fost adusă aici pentru că Spitalul din Slatina este spital COVID, şi aici noi suntem non-COVID. Starea pacientei nu pune probleme în momentul de faţă”, a precizat medicul Mihaela Bârsan.

Formele rare sunt puține, dar e bine ca pacienții să vină la spital

Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, a explicat pentru News.ro că în fiecare an apar cazuri de infecţie cu boala West Nile şi că formele grave sunt foarte puţine în raport cu numărul total de infectări. La apariţia simptomelor, însă, este bine ca pacienţii să vină la spital pentru tratament. Dr. Florescu spune că simptomatologia bolii West Nile se poate confunda cu cea dată de boala COVID-19. Pentru West Nile nu există însă vaccin, aşa cum există pentru infecţia cu SARS COV 2.

“Infecţia cu virusul West Nile este o boală din fericire cu un număr mic de cazuri grave la care formele asimtomatice sau foarte uşoare de boală sunt extrem de frecvente. Este o boală despre care se ştie de mult timp în spaţiul nostru geografic, în fiecare an există nişte cazuri de infecţie cu West Nile, în ţară, în special în sudul ţări, şi formele care ajung la spital sunt foarte puţine faţă de numărul total de infectări. De obicei ajung la spital persoanele vârstnice care fac probleme de meningo-encefalită, pentru că altfel se poate manifesta şi ca o boală febrilă simplă, nu este ceva de care să ne speriem neapărat, dar, evident, având în vedere că este o boală cu transmitere prin vectori este bine să avem grijă la aceste cazuri, este bine să aplicăm proceduri de dezinsecţie, şi dacă stăm la bloc şi dacă stăm la casă, să evităm înţepăturile de ţânţari în perioada asta pe cât se poate.

Există mai multe tipuri de manifestări clinice, cele cu aspect de meningo-encefalită sunt foarte puţine raportat la numărul total de infectări.

În momentul în care există o simptomatologie serioasă – febră, cefalee, vărsături – totdeauna trebuie să intrăm în atenţia unui medic, şi, dat fiind faptul că ne aflăm în plină pandemie de SARS COV 2 testarea este practic de rutină în momentul acesta. Se face un screening a acestor cazuri cu febră, cu simptome asemănătoare cu infecţia cu SARS COV 2, da, dacă este o boală cu afectare vizibilă, cu febră, cu dureri musculare, atunci, da, evident, fiacare medic care vede un astfel de pacient îl poate testa.

Pentru West Nile nu avem un tratament etiologic, din păcate, doar un tratament patogenic şi simptomatic, de susţinere a funcţiilor vitale, în funcţie de severitatea cazului respectiv. Antitermice, antiemetice dacă este vorba despre vărsături, perfuzii, hidratare, în funcţie de severitatea fiecărui caz.

Pentru West Nile nu avem vaccin aşa cum avem pentru SARS COV 2”, a declarat medicul primar de boli infecţioase Simin Aysel Florescu.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Un adolescent a murit după ce a mâncat chipsuri: Provocarea care a luat amploare și în România

Publicat

in

Un adolescent american, Harris Wolobah, în vârstă de 14 ani a murit după ce a participat la o ”provocare” care consta în a mânca chipsuri extrem de iuţi, potrivit unui raport consultat de AFP.

@ramizeinn They made this chip even spicer than last year ???? #fyp ♬ original sound – Rami

Harris Wolobah din Massachusetts (nord-est) a suferit un ”stop cardiorespirator cauzat de ingestia unei substanţe alimentare cu o concentraţie puternică de capsaicină”, se arată în raportul autopsiei.

Capsaicina este un compus activ al ardeiului iute, care provoacă o senzaţie de arsură.

Presa locală scrie că băiatul, care locuia în oraşul Worcester, a murit la 1 septembrie 2023, după ce a participat la ”One Chip Challenge”, o provocare controversată care consta în ingerarea acestor chipsuri foarte iuţi fără să bea apă cât mai mult timp posibil. Această provocare a luat amploare și în România, iar tot mai mulți tineri se filmează în timp ce manâncă chipsuri extrem de iuți.

Produsul respectiv conţinea ardei Carolina Reaper, cel mai puternic din lume, potrivit Cărţii Recordurilor Guinness.

Chipsurile erau vândute ambalate într-un pachet în formă de sicriu, decorat cu un cap de mort.

Societatea care le produce le-a retras din comerţ după moartea lui Harris.

Potrivit autopsiei, adolescentul suferea de o patologie cardiovasculară, care ar fi putut contribui la moartea sa.

Presa locală citează cazuri ale altor adolescenţi care s-au îmbolnăvit sau au fost spitalizaţi după ce au consumat aceste chipsuri, în California şi Minnesota.

Citeste mai mult

NATIONAL

„Își aminteşte tot ce s-a întâmplat”. Primele cuvinte ale lui Robert Fico către președintele ales Pellegrini, după atacul din Slovacia

Publicat

in

Premierul slovac Robert Fico îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat în timpul atacului suferit miercuri şi al transferului său ulterior la spital, potrivit preşedintelui ales al ţării, Peter Pellegrini, informează vineri EFE, citată de Agerpres.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, transportat spre spitalFoto: Jan Kroslák / AP / Profimedia

„Prim-ministrul îşi aminteşte ce s-a întâmplat. A fost surprins de cât de repede s-a întâmplat totul”, a explicat Peter Pellegrini la televiziunea TA3.

Pellegrini, care şi-a început cariera politică alături cu Fico, l-a vizitat joi pe şeful guvernului la spitalul din Banska Bystrica, unde Fico se recuperează după ce a fost împuşcat, şi a putut vorbi cu el câteva minute.

Deşi Fico rămâne în continuare în stare gravă, starea lui este stabilă, este conştient şi poate comunica.

Pellegrini a declarat joi că a putut vorbi câteva minute cu Fico, întrucât premierul este foarte obosit şi sub efectul medicamentelor.

Pellegrini a oferit câteva detalii suplimentare la televiziunea TA3 despre conversaţia sa cu premierul convalescent şi a indicat că acesta a fost conştient tot timpul până când a fost sedat înainte de operaţie.

„Ştia totul: că a primit primul ajutor, că a fost transferat de la Handlova cu elicopterul la Banska Bystrica, că a fost tratat de echipele medicale de urgenţă şi că a fost sedat în sala de operaţie. Până atunci a fost conştient”, a spus Pellegrini.

Noul şef al statului, care va prelua funcţia luna viitoare, a declarat joi că Fico a scăpat de moarte „la mustaţă”.

„Şeful guvernului a scăpat de moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi lovit cu câţiva centimetri mai aproape de alte organe vitale, am fi vorbit despre ceva diferit”, a spus el.

„Am avut voie să vorbesc cu el doar câteva minute, pentru că starea lui de sănătate chiar necesită linişte”, a spus politicianul slovac.

Pellegrini a mai declarat că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supravieţuit tentativei de asasinare şi i-a urat însănătoşire rapidă.

Fico a fost împuşcat miercuri, la încheierea unei şedinţe a Consiliului de Miniştri desfăşurată în oraşul Handlova, de un bărbat de 71 de ani, care şi-a justificat atacul prin faptul că nu-i plăceau politicile guvernului.

Profilul atacatorului, identificat drept Juraj Cintula, arată numeroase contradicţii: un critic al lui Fico şi care se opune violenţelor, dar care s-a aliniat în trecut naraţiunilor ultranaţionaliste şi rasiste.

Cintula provine dintr-o regiune cu şomaj ridicat din cauza închiderii minelor de cărbune în timpul guvernelor anterioare conduse de Fico şi a participat la mai multe proteste antiguvernamentale organizate de opoziţie în decembrie anul trecut.

Polarizarea politică şi socială care exista deja în Slovacia înainte de pandemia de coronavirus s-a intensificat de la revenirea lui Fico la putere în octombrie anul trecut, în fruntea unei coaliţii de naţionalişti de stânga şi de extremă dreapta.

Măsurile lui Fico precum desfiinţarea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului său, planul său de eliminare a radioului şi televiziunii publice, pe care le consideră nepatriotice, sau restricţiile impuse ONG-urilor, după modelul rusesc, au provocat proteste masive cetăţeneşti încurajate de opoziţia progresistă, aminteşte EFE.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend