Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO „este defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară”

Publicat

in

Decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară, susține primarul PNL din Roșia Montană, Eugen Furdui, susținător al proiectului de exploatare minieră al Gold Corporation.

Primarul din localitate susține că demersul nu va aduce beneficii comunității.

  • „Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Furdui la Digi 24.

Aceasta, în condițiile în care localitatea a fost grav afectată de inundații și multe case sunt avariate, a adăugat primarul.

  • „Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a susținut el.

El argumentează și prin faptul că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”: „Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”.

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat pe Facebook: „În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegaţia pe care am condus-o) în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”.

De asemenea, istoricul a subliniat că ”înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

FOTO Cravata purtată de regele Charles la câteva zile după ce Sunak a anulat întâlnirea cu Mitsotakis din cauza unor piese de la Parthenon

Publicat

in

​Regele Charles a purtat o cravată cu steagul Greciei, la doar câteva zile după ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anulat o întâlnire cu omologul său grec în contextul disputei diplomatice cu privire la Sculpturile Partenonului, cunoscute şi sub numele de Sculpturile Elgin, notează CNN.

Rishi Sunak și regele CharlesFoto: Simon Walker / Avalon / Profimedia Images

Regele a purtat cravata în timp ce s-a întâlnit vineri cu liderii mondiali – inclusiv Sunak – la discuţiile COP28 despre climă din Dubai.

O sursă de la Palatul Buckingham a declarat pentru CNN că cravata este pur şi simplu una din colecţia actuală a regelui şi a avut şi alte apariţii recente purtând-o.

Tatăl regelui Charles, soțul reginei Elisabeta, s-a născut în Corfu ca prințul Philip al Greciei și Danemarcei.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urma să se întâlnească marţi cu Sunak la Londra. Cu toate acestea,întâlnirea a fost anulată brusc de Downing Street, după ce Mitsotakis a făcut comentarii în timpul unui interviu televizat despre statutul Sculpturilor Parthenon, care sunt în prezent găzduite la British Museum din Londra.

Duminică, Mitsotakis a declarat pentru BBC într-un interviu că sculpturile au fost „în esenţă, furate” şi că guvernul său va continua să facă lobby pentru un acord şi să facă eforturi pentru un „parteneriat” cu Regatul Unit.

Grecia a cerut în repetate rânduri restituirea sculpturilor, pe care diplomatul britanic Lordul Elgin le-a scos din templul Partenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman. (News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Panorama cu ALP: Românii care vor și slănina în pod, și porcul gras

Publicat

in

Nu știu dacă sunt românii mai altfel decât alții, dar dacă tot e ziua noastră, e un moment bun să ne holbăm în oglindă și să realizăm cât de duplicitari și ipocriți suntem uneori.

Parada de Ziua Națională din Cluj-Napoca, 2022Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

„Și cu slănina în pod, și cu porcul gras în bătătură” e un proverb românesc care ne pune tare bine reflectorul pe dublul standard pe care îl practicăm atât de des. Varianta golănească, de după blocuri, aceea cu „sufletul în rai”, e chiar și mai plastică, dar nu vorbim urât de Ziua Națională.

Românul ține la principii doar când sunt în avantajul său. Ar iubi regulile, dar doar pentru alții. Dacă îl iei un pic la descusut, nu rezistă în fața tentației de a le da încolo, cât timp îi taie accesul la „slănină”.

Vrea o țară ca afară, dar dacă se poate să taie niște curbe, să fenteze niște reguli, să fure un pic la cântar, ar cam face-o.

Citește mai mult pe Panorama.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend