Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Avem informații că Federația Rusă are în plan un atac prelungit cu drone

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis în mesajul său obișnuit din fiecare sfârșit de zi, că Federația Rusă intenţionează să ducă o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a epuiza Ucraina.

”Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre”, a indicat Zelenski.

Ucraina, a continuat el, trebuie ”să acţioneze şi să facă tot posibilul pentru ca teroriştii să nu-şi atingă scopul, pentru că toate celelalte (obiective ale Rusiei în Ucraina n.red) au eşuat”.

După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a început în octombrie o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.

Rusia a efectuat săptămâna trecută al zecelea atac de acest fel, iar în ultimele trei zile a lansat raiduri succesive în care a folosit preponderent drone iraniene Shahed. Kievul susţine că a doborât aproape toate aceste drone, dar atacurile au fost totuşi urmate de noi pene de curent.

Pe de altă parte, chiar dacă aceste drone sunt doborâte şi nu-şi ating ţinta, lansarea lor în număr mare riscă să epuizeze resursele apărării antiaeriene a Ucrainei, transmite AGERPRES

Citeste mai mult

NATIONAL

Parlamentul georgian a adoptat în ultima lectură „legea rusă” care a scos zeci de mii de oameni în stradă

Publicat

in

Parlamentul de la Tbilisi a aprobat marți în a treia și ultima lectură controversatul proiect de lege privind „agenții străinătății”, numit „legea rusă” de contestatarii săi, care au declanșat proteste uriașe în Georgia față de adoptarea legii, relatează Reuters.

Miting de protest împotriva „legii rusești” în Tbilisi, Georgia, sâmbătă, 11 mai 2024.Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Legea va merge acum la președintele pro-european al Georgiei, Salome Zourabichvili, care foarte probabil își va folosi dreptul de veto pentru a respinge actul legislativ. Însă parlamentul georgian poate trece peste votul de veto al lui Zourabichvili prin organizarea unui vot suplimentar asupra proiectului.

Proiectul de lege a provocat mitinguri masive ale opoziţiei, dintre care unele au fost reprimate. Protestatarii, care demonstrează de la începutul lunii aprilie, au poreclit-o „legea rusă”, deoarece imită legislaţia folosită de Kremlin pentru suprima vocile disidente. „Această lege înseamnă că nu vom adera la Europa”, a declarat luni pentru AFP Mariam Kalandadze, o protestatară în vârstă de 22 de ani, deşi „este ceva ce mi-am dorit întotdeauna”, a adăugat tânăra.

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, unele dintre ele rămânând peste noapte pentru a-i împiedica pe deputaţi să intre în parlament. Mitingurile au avut loc într-un climat de tensiune, autorităţile avertizând că vor aresta pe oricine va bloca Parlamentul.

Încă de la început, mişcarea de protest a fost condusă de persoane sub 30 de ani. Dar mulţi spun că şi cei mai bătrâni sunt convinşi că nu este o lege bună.

„Întotdeauna am ştiut că facem parte din Europa. Fiecare generaţie ştie acest lucru”, a declarat zilele trecute Arciil Svanidze, un manifestant în vârstă de 26 de ani, care era mândru să spună că tatăl său a rămas să protesteze aproape toată noaptea.

Uniunea Europeană, care în decembrie anul trecut a acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderare, a salutat „angajamentul impresionant” al georgienilor faţă de integrarea europeană şi a îndemnat Tbilisi să investigheze rapoartele privind violenţele împotriva manifestanţilor.

„Condamnăm cu fermitate actele de intimidare, ameninţările şi atacurile fizice”, a declarat luni Peter Stano, un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

Ce prevede „legea rusă” contestată vehement de georgienii pro-europeni

Legea impune ca orice ONG sau organizaţie media care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul condus de premierul Irakli Kobahidze susţine că această măsură este menită să forţeze organizaţiile să fie mai „transparente” în ceea ce priveşte finanţarea lor.

Nikoloz Samharadze, membru al partidului de guvernământ Visul Georgian, a declarat că proiectul de lege nu are „nimic de-a face” cu legea rusă denigrată şi şi-a reafirmat angajamentul faţă de aderarea la UE. Legea a fost deja aprobată în două lecturi, ambele soldate cu proteste pe scară largă.

Partidul de guvernământ a încercat deja să adopte această lege în 2023, dar a renunţat în cele din urmă din cauza mitingurilor masive ale opoziţiei.

Bidzina Ivanişvili, un om de afaceri bogat perceput ca liderul din umbră al Georgiei, vede ONG-urile ca pe un inamic din interior în slujba puterilor străine. El a fost prim-ministru între 2012 şi 2013 şi este în prezent preşedinte de onoare al Visului Georgian, partid pe care l-a fondat.

El este suspectat că are afinităţi cu Rusia, ţara în care şi-a făcut averea.

Pe același subiect:

Citeste mai mult

NATIONAL

Klaus Iohannis a promulgat legea: Acești șoferi au obligația să facă ITP la mașini de două ori pe an!

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h.

De asemenea, este stabilită efectuarea la şase luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.

Actul normativ are ca obiect de reglementare clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.

Prin aceste modificări, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h sau vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor şi vehiculelor cu tracţiune animală.

Totodată, este stabilită efectuarea la şase luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.

De asemenea, legea promulgată de către şeful statului clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend