Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premierul Nicolae Ciucă, despre teza sa de doctorat: ‘S-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care am participat nemijlocit’

Publicat

in

Premierul Nicolae Ciucă îi răspunde jurnalistei Emilia Șercan. După ce Șercan a scris că șeful Guvernului a plagiat în teza sa de doctorat, Nicolae Ciucă a reacționat pe Facebook.

Șeful Executivului transmite că „alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002)”.

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.
În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică.
Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică”, spune Nicolae Ciucă. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat. Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute de PressOne către Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP, a scris, în PressOne, Emilia Șercan.

Vezi și

EXCLUSIV Reacția Poliției, după ce Parchetul a fost sesizat pentru fals în acte, în cazul luptătorului de la Trupele Speciale care acuză că a fost executat de cei pe care îi pregătea

Cătălin Predoiu, despre majorarea salariilor și pensiilor magistraților: ‘Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur și simplu au făcut o corectă corelare a unei legislații prost gândite’

Înregistrarea care confirmă informația publicată, în exclusivitate, de Bugetul.ro! Polițistul a înclinat fetița pe o parte, după ce a sunat la 112

Citeste mai mult

NATIONAL

Mesajul de Paște al lui Piedone: O invitație la bucurie și reflecție în sărbătoarea Învierii

Publicat

in

De

Candidatul la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone transmite credincioșilor un mesaj de Paște, inspirat din versurile lui Alexandru Vlahuță.

În mesajul său, Piedone a citat versuri din creația lui Vlahuță, care evocă puterea vindecătoare și mântuitoare a lui Iisus Hristos.

„Dragi prieteni, astăzi în sfânta zi de Paști vă spun din tot sufletul: Hristos a Înviat! Astăzi în sfânta zi de Paști când cerurile sunt deschise, când oamenii sunt oameni, uită de necazuri, se gândesc la viitor, la copii, la nepoții lor, când astăzi sfânta zi de Paște ne unește pe toți fiecare cu familia lui stând la sfânta masă în zi de Paști vă transmit tuturor sărbători fericite, lumină în suflet și bunul Dumnezeu să vă călăuzească viața”, a transmis Piedone într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.

Mesajul integral aici:

Citeste mai mult

NATIONAL

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani pentru mai puțin de 12 ani. Calculul raportat la speranța de viață din România

Publicat

in

De

România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, de 76,6 ani. Asta înseamnă că un român cotizează la pensie 35 de ani și primește bani doar pentru 11 ani și 6 luni.

Vârsta standard de pensionare este 65 de ani, în țara noastră. Ca să primească pensie minimă, un român trebuie sa cotizeze 15 ani. În prezent, pensia minimă este 1.281 lei.

Stagiul complet de cotizare este 35 de ani. Dintr-un salariu minim 25% din bani merg către fondul de pensii. Asta înseamnă ca statul oprește lună de lună 775 lei.

Românii primesc la pensie nici jumătate din cât au cotizat

Dintr-un salariu mediu, statul oprește aproximativ 2.000 lei lună de lună. În prezent, pensia minimă este 1.281 lei, iar pensia medie este 2.125 lei. Analiștii apreciază că românii ajung să primească după ce ies la pensie nici jumătate din cât au cotizat.

”Paradoxul este că, atunci când intră în perioada de pensionare, media beneficiilor acordate unui cetățean român reprezintă doar 40%-50% din venitul pe care îl obținea anterior”, susțin specialiștii, citați de Antena 3 CNN.

Cât cotizăm la pensii lună de lună

VÂRSTA DE PENSIONARE: 65 ANI

– stagiu complet de cotizare: 35 ani

– stagiul minim: 15 ani

– salariul minim: 3.300 lei brut

– cotizatie la pensie: 775 lei

– salariu mediu: 7.990 lei brut

– cotizație pensie: 1.998 lei

– pensia minimă: 1.281 lei

– pensia medie: 2.125 lei

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend