Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Poveste absurdă despre neputința autorităților de a scăpa de haitele de câini de pe bulevardul Timișoara din Capitală

Publicat

in

Autoritățile au primit numeroase sesizări privind haitele de câini din mai multe zone din Sectorul 6, în special de pe bulevardul Timișoara, unde a fost atacată prezentatoarea TVR Dorina Florea, dar își pasează responsabilitatea. Reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) susțin că ar fi încercat zilnic să prindă câinii, dar nu au reușit pentru că animalele ies pe domeniul public doar noaptea, când nu pot folosi arma cu tranchilizant. Ziua, câinii se retrag pe proprietăți private, unde instituția nu are competențe. Mai mult, ei acuză că nu sunt sprijiniți de Poliția Locală a Sectorului 6, dar primarul Ciprian Ciucu se apără și spune că instituția își face treaba, dar „ASPA este un dezastru ineficient”.

Maidanezi in CapitalaFoto: Agerpres

Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții ASPA spun că din septembrie și până acum au cerut de mai multe ori Poliției Locale Sector 6 să îi ajute atunci când au fost reclamații, să identifice proprietarii terenurilor unde se refugiază câinii și să obțină permisiunea de a ridica animalele, dar susțin că nu au primit răspuns.

ASPA: „Avem nevoie de sprijinul Poliției Locale”

  • ”Zona bd. Timișoara 103Q este cunoscută de către ASPA și verificată aproape zilnic, răspundem la toate sesizările cetățenilor cu privire la această zonă. În această zonă se află și terenuri private, unde avem nevoie de sprijinul Poliției Locale deoarece pe acele terenuri private îngrădite necorespunzător cel mai probabil stau câinii care noaptea ies pe domeniul public.
  • Conform legii, ASPA poate captura câini doar de pe domeniul public și nu are competențe de a intra pe domeniul privat. Tocmai de aceea, Poliția Locală Sector 6 poate identifica proprietarii acelor terenuri și poate solicita permisiunea pentru a acționa pe teren privat.
  • Sau poate aplica sancțiuni proprietarilor pentru îngrădirea necorespunzătoare a terenurilor private, conform HCGMB nr. 120/2010, astfel încât câinii să nu mai poată intra și ieși de pe proprietățile private pe domeniul public, devenind astfel un pericol pentru cetățeni”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Potrivit aceleiași surse, din reclamațiile primite de la cetățeni reiese că acești câini ies pe domeniul public seara și noaptea, dar atunci ASPA nu îi poate captura deoarece nu poate folosi arma cu tranchilizant.

  • ”Echipajele ASPA sunt în teren la orice oră, însă capturarea unor câini fără stăpân care nu sunt obișnuiți cu prezența umană se poate realiza doar cu arma cu tranchilizant, iar pentru acest tip de acțiune sunt necesare condiții de lumină.
  • Prin urmare, chiar dacă echipajele ASPA au program la orice oră, câinii trebuie identificați pe timp de zi, astfel încât să poată fi capturați prin tranchilizare”, se mai arată în răspuns.

Reprezentanții instituției susțin că este obligatoriu să aibă permisiunea proprietarului terenului privat pentru a putea organiza o acțiune de capturare.

„Sesizările către cetățeni, direcționate de Poliția Locală cu întârziere”

Contactată de HotNews.ro, Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al ASPA, a declarat că de-a lungul anului au primit de la Poliția Locală Sector 6 niște tabele cu informații sumare, cu sesizări primite de la cetățeni, redirecționate la ASPA cu o întârziere de 1-2 zile, iar când echipele s-au dus să prindă câinii, aceștia nu mai erau acolo.

  • ”Concret, Poliția Locală Sector 6 primește petiții de la cetățenii sectorului 6 pe care redirecționează către ASPA la o distanță de una-două zile.
  • Este de la sine înțeles că aceste petiții își pierd utilitatea dacă ajung după câteva zile la ASPA, câinii nemaifiind găsiți în aceleași locații”, a explicat aceasta.

Mai mult, ar fi existat și o situație, în luna septembrie, când angajații de la ASPA s-au dus să strângă câinii de pe Lacul Morii, dar Poliția Locală Sector 6 i-ar fi împiedicat.

Întrebată de ce ASPA nu apelează și la Poliția Locală a municipiului București, Cătălina Trănescu spune că se solicită în mod frecvent ajutorul instituției, însă fiindcă sunt multe acțiuni zilnic, nu sunt echipaje suficiente și este nevoie și de ajutorul Polițiilor Locale de Sector.

ASPA a organizat joi, împreună cu un echipaj echipaj de la Poliția Locală București o acțiune de prindere a câinilor în zona bulevardului Timișoara, însă a reușit să prindă doar o cățea cu 7 pui.

Câinii reclamați nu au fost de găsit pe domeniul public. După ce s-a intrat împreună cu Poliția și pe proprietățile private, au fost identificați pe două terenuri, însă nu au putut fi capturați.

”Următorul pas este identificarea proprietarilor ca să se organizeze o acțiune de capturare”, a explicat purtătorul de cuvânt al ASPA.

Conform acesteia, în zonă sunt întâlnite în mod frecvent 3 situații:

  • câini aduși la șantiere să păzească, dar care ies și pe domeniul public;
  • câini care s-au adăpostit pe terenuri abandonate și care ies seara prin gardurile rupte;
  • câini care au stăpâni și stau ziua în curți, dar seara sunt lăsați liberi și ies pe stradă.

Ciprian Ciucu: ”ASPA este un dezastru ineficient”

Contactat de HotNews. ro, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, susține că Poliţia Locală a Sectorului 6 a răspuns de fiecare dată atunci când ASPA a solicitat sprijinul, dar că va face o anchetă internă.

  • “Poliţia Locală a Sectorului 6 a răspuns de fiecare dată atunci cand ASPA a solicitat sprijinul. Un consilier de la cabinetul meu solicită în acest moment toate adresele ASPA pe această temă.
  • Vom demara o anchetă internă, iar dacă o singură adresă va fi găsită fără răspuns, voi solicita directorului Poliției Locale a Sectorului 6 să convoace comisia de disciplină. În aceeași logică, dacă ASPA nu și-a făcut treaba, aștept măsuri interne similare”, a declarat Ciprian Ciucu pentru HotNews.ro.

Mai mult, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a postat un comentariu la postarea în care prezentatoarea TVR Dorina Florea a povestit incidentul, unde a scris că Poliţia Locală a Sectorului 6 a făcut nu mai puțin de 53 de adrese către ASPA pentru a ridica câinii din sector.

  • „Anul acesta, Poliţia Locală a Sectorului 6 a făcut nu mai puțin de 53 de adrese către ASPA pentru a ridica câinii din Sectorul 6. Politia Locală nu ridică câini pentru ca nu este echipată pentru așa ceva, neavând astfel de atribuții.
  • Astfel, Poliţia Locală a făcut ceea ce era datoare să facă: a documentat temeinic toate cazurile și a făcut adrese și reveniri către singura instituție care are dreptul legal de a lua câinii de pe străzi și de a-i gestiona.
  • Haita de aici a fost semnalată repetat, încă in septembrie. Din păcate, în ultimul an, ASPA este un dezastru ineficient, cu un buget enorm. Este o instituție care își rateaza misiunea, obiectul de activitate!”, a scris Ciucu.

ASPA a prins în 2022 peste 1500 de câini

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) spune că a ridicat peste 1500 de câini din București pe parcusul anului 2022, aproximativ 360 dintre aceștia doar din sectorul 6, potrivit datelor transmise de instituție. În 2022 au fost dați spre adopție de ASPA circa 1200 de câini, iar în adăposturi mai sunt circa 1.400. Din 2017 nu s-au mai eutanasiat câini sănătoși.

ASPA are 7 echipe, fiecare având 2-3 oameni pentru prinderea câinilor.

Povestea Dorinei Florea

Prezentatoarea TVR Dorina Florea spune că a fost atacată de o haită de câini pe un bulevard din Sectorul 6 al Capitalei și acuză autoritățile că au refuzat să intervină, pasând responsabilitatea. Ea spune că la 112, unde a sunat inițial, i s-a transmis că nu poate fi ajutată dacă nu a fost mușcată. A sunat mai departe la Poliția Locală Sector 6 și la ASPA: „Nu se ocupă Poliția Locală, ci ASPA!” / „Nu există nicio echipă pe care să o trimitem pe teren! Vom încerca mâine dimineață!”.

  • „Între mine și acea haită nu erau decât rucsacul – cu care loveam în stânga și în dreapta – și țipetele mele disperate pe care le-a auzit până și soțul de la câțiva metri distanță…”, spune Dorina Florea.

Ea a fost salvată de un trecător care a oprit mașina și a început să claxoneze pentru a alunga câinii și de soțul său, care a ajuns între timp acolo.

Redăm integral mesajul postat pe Facebook de prezentatoarea TVR:

  • „Pentru a doua oară în viața mea am făcut greșeala să sun la 112! De această dată, după ce am fost ATACATĂ în plin bulevard al Capitalei de o haită de câini (la 7 m-am oprit din numărat, dar cred că erau mai mulți). Au apărut din senin dintr-o zonă defrișată de Primăria sectorului 6 și unde aceste animale și-au găsit adăpost. Ziua stau ascunse, seara, dar mai ales noaptea, ies la atac!
  • Până la momentul la care scriu, înțeleg că zeci de reclamații au fost făcute la ASPA și Poliția locală sector 6 și NIMIIIIC. Nu au făcut nimic!! De fapt, au făcut ceva: au devenit experți în a pasa responsabilitățile de la o instituție la alta sau în a găsi scuze:
  • Nu se ocupă Poliția Locală, ci ASPA!
  • ASPA: nu avem echipă după ora 20. Nu e nimeni disponibil astăzi, trimitem echipa mâine.
  • Sigur că nu a venit nici naiba să verifice! Și uite așa, atât de bine s-au ocupat de situație că, de la câțiva câini, acum avem de-a face cu mai bine de 20, care stau doar în haite și atacă tot ce prind! Iar asta se întâmplă pe un bulevard circulat al Capitalei, nu în vreo zonă izolată și părăsită!!!
  • Să mă întorc la poveste: era trecut de ora 20, stăteam pe trotuar și îl așteptam pe soțul meu, când – din senin – vreo 7 câini au apărut în raza vizuală, au început să alerge către mine și să latre agresiv! Între mine și acea haită nu erau decât rucsacul – cu care loveam în stânga și în dreapta – și țipetele mele disperate pe care le-a auzit până și soțul de la câțiva metri distanță…
  • Când credeam că vor tăbărî pur și simplu pe mine, o mașină de pe bulevard a oprit brusc lângă trotuar, a început să claxoneze puternic, șoferul a coborât în grabă și a reușit să alunge câțiva dintre ei. Apoi, a ajuns și soțul meu și au reușit să îi pună pe fugă pe toți.
  • M-am gândit atunci instant că e cazul să apelez 112!
  • Am sunat, au răspuns rapid și – printre lacrimi, crize de plâns și respirații tăiate – am reușit să povestesc!
  • Doamna de la celălalt capăt al firului m-a întrebat dacă am fost mușcată de câini. Am spus că nu! Dar că încă nu îmi dau seama dacă sunt bine…M-a întrebat dacă am nevoie de ajutor medical. Am spus că nu știu, dar am rugat-o să facă ceva, orice, să ne ajute.
  • Mi-a răspuns apoi isteric că dacă nu am fost mușcată de câini, atunci nu mă poate ajuta și să iau legătura cu cei la Poliția Locală sector 6. I-am spus, printre lacrimi, că abia mai știu cum mă cheamă, cum crede că aș putea să stau să caut un număr de telefon de la Locală… M-a pus în așteptare, apoi un alt domn polițist mi-a spus telefonic același lucru: că nu ne poate ajuta!
  • A fost momentul în care le-am replicat că vor avea pe conștiință oamenii mușcați sau, Doamne ferește, omorâți de acești câini, dacă nu fac ceva!
  • Până la urmă, în loc să fiu ajutată, experiența cu apelul la 112 s-a dovedit a fi una neverosimilă!
  • Am ajuns să fiu certată la telefon de acest domn polițist că nu mă port civilizat și cuviincios pentru că am îndrăznit să ridic vocea. I-am spus să se prezinte, ca să știu măcar cine mă face needucată și necivilizată, când eu abia puteam respira din cauza șocului. A refuzat, mi-a spus cinic: “niciun nume, aici e doar Poliția” și mi-a ÎNCHIS pur și simplu telefonul în nas…
  • Am sunat apoi la numărul de urgență al celor de la ASPA. A răspuns cineva, mi-a spus că înțelege prin ce trec, că îi pare rău, dar că nu mă poate ajuta.
  • – Nu există nicio echipă pe care să o trimitem pe teren! Vom încerca mâine dimineață!
  • Nu că ar fi venit cineva prin zonă, dar în toate reclamațiile făcute până acum, ăsta a fost primul lucru pe care l-am scris (noi și alți oameni) că degeaba vin dimineața sau la prânz, pentru că nu vor găsi picior de câine pe aici…
  • Și povestea se oprește brusc aici (că și așa a ieșit o postare mult prea lungă), dar voi să nu fiți, vă rog, ca mine! Atât de naivi și să sperați că în situații limită vreo autoritate a statului va fi dispusă să vă ajute, chiar și atunci când are la îndemână toate pârghiile necesare.
  • Pentru că: Le are, dar nu vrea să le folosească! Sau nu poate! Sau pur și simplu nu știe ce și cum să facă!
  • Până atunci, reclamații făcute deja la: Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 6 , Poliţia Locală Sector 6 , ASPA București, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – pentru a-mi fi oferită întreaga înregistrare a convorbirii telefonice purtate cu cei doi operatori.
  • Aștept răspunsurile și promit că le voi publica pe toate aici! Dar asta bineînțeles dacă vor binevoi să îmi răspundă!”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Uniunea Europeană condamnă reprimarea brutală a protestelor din Georgia

Publicat

in

De

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea violenței din Georgia, după ce forțele de securitate au folosit marți noapte tunuri cu apă, gaze lacrimogene, grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc pentru a opri un miting pașnic împotriva unui proiect de lege controversat privind „influența străină”, relatează The Guardian.

Violențe la protestele din GeorgiaFoto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

UE, care a acordat Georgiei statutul de candidat, a „condamnat ferm” violența și a cerut guvernului să respecte dreptul la întrunire pașnică. „Folosirea forței pentru a o suprima este inacceptabilă”, a scris înaltul reprezentat al UE pentru afaceri europene, Josep Borrell, pe X.

Tensiuni au fost miercuri și în Parlament în ședința în care a intrat în a doua lectură proiectul lege care va forța ONG-urile, grupările pentru drepturile omului și mass-media să se înregistreze ca „agenți străini” dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.

Presa locală a relatat că un deputat pro-guvernamental a aruncat o carte în deputații din opoziție, în timp ce alții au strigat și și-au confruntat fizic oponenții. Partidele de opoziție, UE și SUA au criticat proiectul de lege ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Jurnaliști și politicieni de opoziție, bătuți

Marți seară, poliția a reținut 63 de protestatari în capitala Tbilisi, iar șase ofițeri au fost răniți, a declarat Ministerul de Interne din Georgia, în cea mai violentă represiune a autorităților de până acum asupra mișcării de protest care a început în urmă cu trei săptămâni.

Mitingul de marți a continuat cu mult peste miezul nopții, aproximativ 2.000 de persoane blocând traficul în afara parlamentului pe bulevardul principal din Tbilisi și pe alte drumuri cheie, înfruntând poliția care i-a atacat pe protestatari cu bastoane de cauciuc.

Mai mulți jurnaliști și politicieni din opoziție au fost, de asemenea, atacați. Levan Khabeishvili, liderul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mihail Saakașvili – acum aflat după gratii, a postat o fotografie a feței sale puternic bătute.”

„Dacă bătaia mea a împiedicat-o pe cea a unui alt activist tânăr, sunt doar fericit că mi s-a întâmplat”, a postat Khabeishvili. „Această țară aparține următoarei generații pasionate, pe care o susțin până la capăt”

Președintele se opune legii

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se opune guvernului, dar ale cărei puteri sunt în cea mai mare parte ceremoniale, a făcut apel la ministrul de interne să oprească violența, denumind represiunea „total nejustificată, neprovocată și disproporționată”.

Avocatul poporului din Georgia, Levan Ioseliani, a cerut o anchetă cu privire la utilizarea „forței disproporționate” împotriva protestatarilor și jurnaliştilor. Ministerul de Interne a insistat că poliția a intervenit numai după ce protestul a devenit violent.

Proiectul de lege a sporit tensiunile în statul din sudul Caucazului, punând partidul de guvernământ Visul Georgian împotriva unei mișcări de protest conduse în mare parte de tineri, susținută de grupuri de opoziție, societate civilă, celebrități și președinte.

Dezbaterea parlamentară asupra proiectului de lege, care necesită trei lecturi și o semnătură prezidențială pentru a deveni lege, a continuat miercuri. Se așteaptă pe scară largă că Zourabichvili să respingă proiectul, dar Visul Georgian și aliații săi au suficiente voturi pentru a trece peste veto-ul prezidențial.

Georgia, care a pierdut un scurt război cu Rusia în 2008, a căutat de mult să-și aprofundeze relațiile cu Occidentul și a câștigat statutul de membru candidat al UE în decembrie, dar criticii spun că partidul de guvernământ încearcă să apropie fosta republică sovietică de Rusia.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un nou scandal în relația părinți-copii-terasă după anunțul unui popular restaurant bucureștean

Publicat

in

De

După ce în 2022 marele Internet pare că s-a scindat între „oameni cu copii” și „cei fără copii”, după anunțul postat de J’ai Bistrot, o pancartă a celor de la Sera Eden a reaprins scandalul de 1 mai.

Anuntul care reaprinde disputaFoto: Captura Facebook

„Pentru siguranța copiilor: Copiii trebuie să rămână așezați la masă pe toată durata vizitei la restaurant, alergarea intre mese și în zona restaurantului prezintă un risc de rănire, inclusiv deplasări, căderi și ciocniri cu mobilierul și alți clienți”, scrie pe panoul pus într-un loc vizibil de restaurantul Sera Eden.

Anunțul a fost postat pe Facebook si s-a viralizat pe rețelele sociale fiind preluat de presă.

Contactați de HotNews.ro reprezentanții restaurantului au dat asigurări că nu au nicio problemă cu familiile cu copii care vin la terasă, ci doar au urmărit ca prin acest anunț să-i avertize pe părinți că sunt responsabili de siguranța acestora în cazul unor accidente. Aceștia au promis că vor reveni cu un raspuns pe larg în zilele următoare.

Controversa din 2022

Disputa din 2022 a fost generată de atenționarea restaurantului J’ai Bistro privind „zona de nisip nu este loc de joacă”.

„Dragii noștri, pentru că ne plac atât copiii cât și cățeii & pisicile, ne iubim și plantele și florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulți, ne dorim ca toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la J’ai. Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ. Vă mulțumim pentru înțelegere!”

Nu a durat mult până când postarea s-a viralizat și s-a transformat într-un trigger puternic, atât pentru părinți, cât și pentru cei care nu au copii. Dezbaterea a luat amploare iar întreaga situație a fost exagerată de toți cei care au simțit că le sunt lezate libertățile în urma unor astfel de politici ale unor localuri.

Referință:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend