Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Poate e Vladimir Putin un dictator, dar motorina rusească e bună: Europa se grăbește să facă plinul la combustibil rusesc înainte de interdicțiile din februarie

Publicat

in

Comercianții europeni se grăbesc să umple rezervoarele din regiune cu motorină rusească înainte de începerea interdicției UE în februarie, deoarece sursele alternative rămân limitate, relatează pe larg agenția Reuters.

  • Context: Uniunea Europeană va interzice importurile de produse petroliere rusești, pe care se bazează foarte mult pentru motorină, până la 5 februarie. Aceasta va urma unei interdicții privind țițeiul rusesc care va intra în vigoare în decembrie.

Încărcările de motorină rusească destinate regiunii de depozitare Amsterdam-Rotterdam-Anvers (ARA) au crescut la 215.000 bpd între 1 și 12 noiembrie, cu 126% mai mult decât în octombrie, a declarat Pamela Munger, analist senior de piață la firma de analiză energetică Vortexa, citează sursa citată.

Cu puține alternative imediate și rentabile, motorina din Rusia a reprezentat 44% din totalul importurilor europene de combustibil rutier până în prezent în noiembrie, față de 39% în octombrie, arată datele Refinitiv.

Deși dependența Europei de combustibilul rusesc a scăzut de la peste 50% înainte de invazia Moscovei în Ucraina din februarie, Rusia este în continuare cel mai mare furnizor de motorină de pe continent.

“UE va trebui să asigure aproximativ 500-600 kb/d de motorină pentru a înlocui volumele rusești, înlocuirile vor veni din SUA, precum și de la est de Suez, în principal din Orientul Mijlociu și India”, a declarat Eugene Lindell, analist al pieței de rafinare și produse la FGE.

Motorina rusă care se îndreaptă spre rezervoarele ARA va fi probabil folosită sau vândută rapid, ca urmare a retrogradării în contractele futures Ice, unde valoarea actuală este mai mare decât va fi în lunile următoare, a declarat Lars van Wageningen, de la compania olandeză de consultanță Insights Global.

O parte a afluxului vine în contextul în care ICE Futures Europe interzice motorina cu conținut scăzut de sulf de origine rusă înaintea sancțiunilor UE.

Începând cu 30 noiembrie, comercianții trebuie să dovedească la ICE că niciun produs rusesc nu a intrat în vreun rezervor din regiunea ARA extinsă – inclusiv Flushing și Ghent – care va fi folosit pentru livrarea din ianuarie prin intermediul contractului futures ICE.

Motorina rusă poate ajunge în continuare în rezervoarele de depozitare ARA în decembrie, dar trebuie să fie mutată în alte rezervoare din care nu se poate face nicio livrare, potrivit ICE.

Unii actori de pe piață se așteaptă la un impact redus al mișcării ICE, având în vedere nivelurile scăzute de depozitare din ARA atât pentru motorina rusă, cât și pentru cea non-rusă, precum și volumele livrate în scădere.

“Volumele livrate la expirare sunt de fapt destul de mici… doar adaugă un nivel suplimentar de provocare logistică”, a declarat Neil Crosby, analist senior la firma de analiză petrolieră OilX.

În ianuarie 2022, 70.000 de tone de motorină au fost livrate prin intermediul bursei futures Ice gasoil, arată site-ul bursei Ice gasoil futures.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Siguranța conturilor poate fi îmbunătățită prin utilizarea unui manager de parole sau autentificarea în doi factori

Publicat

in

De

Parolele rămân o ţintă majoră pentru hackeri şi alţi actori din sfera ameninţărilor cibernetice, iar în acest context aplicaţiile de tip manager de parole şi metode de autentificare cu doi factori (2FA) reprezintă soluţii foarte bune pentru reînnoirea cheilor de acces, notează specialiştii Eset, într-un articol publicat pe blogul din România al companiei.

“În ultimii ani, s-a vorbit mult despre potenţialul tot mai mare al autentificării fără parolă şi al cheilor de securitate. Datorită omniprezenţei funcţiei de recunoaştere faciale bazată pe smartphone, posibilitatea de a vă conecta la aplicaţiile preferate sau la alte servicii doar printr-o simplă privire (sau folosind o altă metodă de autentificare biometrică, de exemplu) este acum o realitate şi o modalitate simplă şi sigură de acces pentru mulţi utilizatori. Dar încă nu este regula, mai ales în lumea desktop-urilor, iar mulţi dintre utilizatori încă se bazează pe vechile parole (…) Până nu cu mult timp în urmă, se recomanda o rotaţie regulată a parolelor pentru a reduce riscul de furt sau de compromitere de către infractorii cibernetici. Perioada vehiculată de schimbarea a parolei era între 30 şi 90 de zile. Cu toate acestea, vremurile se schimbă, iar cercetările sugerează că schimbarea frecventă a parolelor, mai ales urmând un program stabilit, nu îmbunătăţeşte neapărat securitatea conturilor. Cu alte cuvinte, nu există un răspuns universal la întrebarea când ar trebui să vă schimbaţi parolele. (…) acum trăim într-o lume în care găsim aplicaţii de tip manager de parole şi metode de autentificare cu doi factori (2FA)”, explică specialistul Eset, Phil Muncaster, într-o analiză detaliată.

Potrivit acestuia, în cazul managerului de parole, ajută utilizatorul să stocheze şi să-şi amintească parolele lungi, puternice şi unice pentru fiecare cont. Unele aplicaţii de tip manageri de parole au acum încorporată funcţia de monitorizare dark web pentru a semnala automat când datele de conectare ar putea fi compromise şi distribuite pe site-urile dark web.

În ceea ce priveşte autentificarea cu doi factor, se adaugă un strat suplimentar de securitate procesului de logare cu parolă.

Experţii din cadrul Institutului Naţional de Standarde şi Tehnologie din SUA (NIST) şi ai Centrului Naţional de Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC) nu recomandă ca utilizatorii să fie obligaţi să îşi schimbe parolele la fiecare câteva luni, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite criterii.

“Conform NIST, utilizatorii au tendinţa de a alege şi memora parole mai slabe atunci când ştiu că vor trebui să le schimbe în viitorul apropiat. Iar atunci când aceste schimbări au loc, ei aleg adesea parole care sunt similare cu vechile parole memorate prin aplicarea unui set de transformări comune, cum ar fi schimbarea unui număr din parolă. Această practică oferă un fals sentiment de securitate, deoarece, dacă o parolă anterioară a fost compromisă şi nu o înlocuiţi cu una puternică şi unică, atacatorii o vor putea sparge din nou cu uşurinţă. De asemenea, parolele noi, mai ales dacă sunt create la fiecare câteva luni, sunt mai susceptibile de a fi notate undeva scrise şi/sau uitate, potrivit NCSC. Mai mult de atât, “această ipoteză reprezintă unul dintre acele scenarii de securitate contra-intuitive; cu cât utilizatorii sunt forţaţi să schimbe parolele mai des, cu atât mai mare este vulnerabilitatea generală la atacuri. Ceea ce părea a fi un sfat perfect raţional, stabilit de mult timp, se pare că nu rezistă la o analiză riguroasă a întregului sistem”, susţine NCSC”, se menţionează în articolul Eset.

Cu toate acestea, există mai multe scenarii care necesită schimbarea parolei, în special pentru conturile cele mai importante, precum: o breşă de securitate a datelor suferită de către o terţă parte, parolă slabă şi uşor de ghicit sau de spart, refolosirea parolei în mai multe conturi, partajarea parolei cu o altă persoană, conectarea pe un computer public (de exemplu, într-o bibliotecă) sau pe dispozitivul altei persoane.

“Dacă nu folosiţi parolele aleatorii şi puternice sugerate de managerul dvs. de parole (sau de generatorul de parole ESET), consultaţi această listă de sfaturi compilată de către Agenţia de securitate cibernetică şi a infrastructurii (CISA) din SUA. CISA sugerează utilizarea celei mai lungi parole permise sau a unor passphrase-uri (8-64 de caractere), acolo unde este posibil, şi includerea de litere majuscule şi minuscule, numere şi caractere speciale. Ţelul pe termen lung este ca, în timp, passkeys – cu sprijinul Google, Apple, Microsoft şi al altor actori importanţi din ecosistemul tehnologic – să reprezinte sfârşitul erei parolelor. Dar, până atunci, asiguraţi-vă că vă menţineţi conturile cât se poate de sigure cu instrumentele deja existente”, atenţionează expertul.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prețurile gazelor naturale vor creștere, pariază investitorii – Românii vor fi afectați, dar e și o oportunitate

Publicat

in

De

Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, fiind îngrijoraţi că noi perturbări pe partea de ofertă vor declanşa o volatilitate şi mai mare pe piaţă, într-un context în care atenţia se îndreaptă spre refacerea stocurilor pentru iarna următoare, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

  • Pentru România, creșterea prețului la gaze ar fi, pe de o parte, o veste bună, țara noastră urmând să devină cel mai mare producător european datorită gazelor din Marea Neagră. Pe de altă parte, creșterea prețurilor ar afecta și consumatorii și industria locală.

Numărul de poziţii de tip “long” deţinute de fondurile de investiţii pe cotaţiile futures la gaze, la hub-ul de la Amsterdam unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, până la cel mai ridicat nivel de după luna octombrie, arată datele publicate miercuri de Intercontinental Exchange Inc. Acest trend scoate în evidenţă faptul că deşi cererea de gaze rămâne limitată, iar Europa a ieşit din sezonul de iarnă cu cele mai mari stocuri din istorie, traderii sunt îngrijoraţi.

Incertitudini privind oferta

Există incertitudini cu privire la continuarea livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina precum şi cu privire la revenirea cererii de gaze în Asia. O iarnă mai rece decât de obicei în Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, ar declanşa un consum mai mare acasă şi întreruperi neprogramate, contribuie de asemenea la o perspectivă de tip “bull” (- un termen folosit pe piaţa financiară pentru a descrie o perioadă mai lungă de creştere a preţurilor-nr.).

Numărul contractelor de tip “long”, care sunt practic pariuri că preţurile vor creşte, deţinute de managerii de fonduri au crescut cu 3% în săptămâna care s-a încheiat la 26 aprilie, în timp ce numărul contractelor de tip “short” a scăzut.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut comparativ cu vârfurile atinse la mijlocul lunii aprilie, însă preţurile sunt în continuare extrem de volatile iar fluctuaţiile mari de preţuri pe parcursul unei singure zi au devenit ceva obişnuit.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend