Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Parlamentul a votat din nou Legea avertizorilor de integritate – Condiție pentru avertizorii anonimi (Document)

Publicat

in

Camera Deputaților a votat marți, 13 decembrie, în calitate de cameră decizională, proiectul de reexaminare a Legii privind  protecția avertizorilor în interes public. După ce i s-a făcut pe plac inclusiv lui Kovesi, care amenința cu demersuri care să lase România fără fonduri europene din cauza acestei legi, și s-a introdus posibilitatea unor sesizări anonime, Comisia judiciă a limitat totuși sfera acestor sesizări anonime, pentru a elimina posibilitatea unor sesizări nefondate, în scop de șicanare.

Raportul Comisiei juridice, AICI! (.pdf)

Astfel, la propunerea PSD, PNL, UDMR și Minorități, paragraful (2) al articolului 6 a fost modificat după cum urmează: „Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportare care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public, se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii.

În cazul sesizărilor asumate de autor (alin. 1), este nevoie doar de „descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul unei autorități, instituții publice, oricărei alte persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanei juridice de drept privat, precum și, după caz, probele în susținerea raportării”.

Modificarea a stârnit nemulțumirea USR, care susține că se restrânge sfera de aplicare a legii, oferind un instrument pentru clasarea facilă a sesizărilor făcute de avertizorii anonimi.

CONTEXT

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în luna iulie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, după ce anterior Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituționalitate în cadrul controlului a priori.

„Analizând conţinutul normativ al Legii privind protecţia avertizorilor în interes public în vederea asigurării transpunerii adecvate a Directivei (UE) 2019/1937, precum şi ţinând cont de recunoaşterea europeană a instituţiei avertizorului în interes public şi a contribuţiei acesteia la crearea unei culturi a transparenţei şi a responsabilităţii democratice, apreciem că unele dintre soluţiile legislative propuse se impun a fi reanalizate de către Parlament”, a precizat şeful statului în cererea de reexaminare. Detalii AICI!

Laura Codruța Kovesi a avertizat că va cere Comisiei europene să declanșeze împotriva României mecanismul care condiționează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept. Kovesi a subliniat că modificările aduse legii descurajează avertizorii de integritate, ceea ce va îngreuna anchetarea infracțiunilor de corupție și de fraude cu bani europeni.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lupte grele pe frontul din estul Ucrainei: Rusia revendică cucerirea satului Novobahmutivka / Foto

Publicat

in

De

Lupte grele pe frontul din estul Ucrainei: Rusia revendică cucerirea satului Novobahmutivka / Foto

Rusia revendică duminică cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei ucrainene, aflată în defensivă, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Mulţumită unor operaiuni active, unităţile grupului centrale de forţe au eliberat satul Novobahmutivka”, situat la nord-vest de oraşul Avdiivka, cucerit de Moscova în februarie, anunţă în raportul său zilnic Ministerul rus al Apărării.

Acest sat este situat în apropierea satului Oceretîne, cucerit rpis săptămâna aceasta de forţe ruse, care deţin în prezent controlul celei mai mari părţi a localităţii, o cucerire care a provocat un val de critici în rândul bloggerilor militari ucraineni.

Canalul Telegram DeepState, apropiat armatei ucrainene, urmărit de peste 700.000 de abonaţi, acuză comandamentul unei unităţi desfăşurate la faţa locului, cea de-a 115-a Brigadă Motorizată, de ”surparea apărării în toată regiunea, cauzând pierderi considerabile”.

Forţele ucrainene se confruntă cu un puseu rus pe front după căderea Avdiivkăi

Forţele Moscovei câştigă teren împotriva unui adversar care duce lipsă de oameni şi muniţie.

Comandantul şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut la jumătatea lui aprilie că situaţie pe frontul de est s-a ”deteriorat considerabil”.

El afirmă că observă o ”intensificare semnificativă” a ofensivei ruse începând din martie, care conduce la ”succese tactice”.

În acest context, şeful spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov prezicea luni că situaţia se va înrăutăţi la mijlocul lui mai-începutul lui iunie, care va constitui o ”perioadă dificilă” pentru Ucraina.

Citeste mai mult

NATIONAL

Bill Gates: Victoria împotriva poliomielitei încă incertă, în ciuda miliardelor investite

Publicat

in

De

Succesul în lupta pentru eradicarea poliomielitei nu este garantat, a declarat miliardarul din domeniul tehnologiei devenit filantrop Bill Gates, a cărui fundaţie a investit miliarde de dolari în această campanie, informează Reuters.

Bill Gates a avertizat că omenirea nu trebuie să se complacă în lupta împotriva acestei boli virale mortale şi a salutat duminică un angajament de 500 de milioane de dolari din partea Arabiei Saudite pentru a lupta împotriva poliomielitei în următorii cinci ani, ceea ce aduce această ţară, alături de Statele Unite, în rândul celor mai importanţi mari donatori naţionali, conform Agerpres.

Cu toate acestea, există încă un deficit de finanţare de 1,2 miliarde de dolari în bugetul de 4,8 miliarde de dolari al Iniţiativei globale de eradicare a poliomielitei (GPEI) până în 2026, a declarat un purtător de cuvânt. Noua sumă anunţată de Arabia Saudită va contribui într-o oarecare măsură la acoperirea acestui decalaj. 

Arabia Saudită susţine eradicarea poliomielitei de mai bine de 20 de ani, dar creşterea semnificativă a finanţării vine pe fondul unei situaţii “dificile”, a declarat Abdullah Al Moallem, director de sănătate la Centrul de Ajutor Umanitar şi de Ajutorare Regele Salman, principala agenţie de ajutorare din regatul saudit.

Cazurile de poliomielită, o boală virală care provoca în trecut mii de paralizii în rândul copiilor în fiecare an, au scăzut cu peste 99% începând din 1988, datorită campaniilor de vaccinare în masă. 

Însă obiectivul de a reduce numărul de cazuri la zero, în special în cele două ţări în care forma sălbatică a virusului rămâne endemică – Afganistan şi Pakistan -, a fost afectat de instabilitatea din aceste regiuni, în care grupuri de copii rămân nevaccinaţi. 

“Nu este garantat că vom reuşi”, a declarat Bill Gates pentru Reuters într-o convorbire online săptămâna trecută. “Sunt foarte convins că putem reuşi, dar este dificil”, a mai spus miliardarul american.

Sprijinul unor ţări musulmane puternice, cum ar fi Arabia Saudită, este de mare ajutor, a adăugat el, în special pentru a răspunde unor suspiciuni persistente cu privire la vaccinare. 

Fundaţia Gates a declarat că va deschide un birou regional în Riyadh pentru a sprijini programele de combatere a poliomielitei şi alte programe regionale. 

Aceasta alocă totodată 4 milioane de dolari pentru ajutor umanitar în Fâşia Gaza, care va fi distribuit prin intermediul UNICEF. De asemenea, Centrul de Ajutor Umanitar şi de Ajutorare Regele Salman va aloca 4 milioane de dolari, a precizat aceeaşi fundaţie. 

Prima ţintă pentru eradicarea poliomielitei a fost ratată în anul 2000, iar Fundaţia Bill şi Melinda Gates este cel mai mare donator care încearcă să atingă acest obiectiv. 

“Dacă vom fi încă în aceeaşi situaţie peste 10 ani, oamenii ar putea să mă îndemne să renunţ. Dar nu cred că se va ajunge acolo. Dacă lucrurile merg bine, vom atinge obiectivul în trei ani”, a declarat Bill Gates.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend