Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

OMV PETROM are profit cu 44% mai mare decât în 2017

Publicat

in

Grupul OMV Petrom a raportat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 2,67 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de perioada similară din 2017, când acesta a fost de 1,85 miliarde de lei.

Potrivit rezultatelor financiare neauditate interimare consolidate aferente perioadei încheiate la 30 septembrie 2018, date miercuri publicităţii, profitul net în trimestrul 3 s-a situat la 1,38 miliarde de lei, mai mare cu 116%, faţă de cel consemnat în T3 2017, de 639 milioane de lei.

Profitul pe acţiune este de 0,0471 lei, în creştere cu 44%.

Rezultatul din exploatare al Grupului în primele trei trimestre este de 3,46 miliarde de lei, în urcare cu 41% raportat la cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului precedent (2,45 miliarde de lei).

În primele nouă luni ale anului 2018, OMV Petrom a beneficiat de îmbunătăţirea preţurilor mărfurilor tranzacţionabile şi de creşterea cererii de energie electrică.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a ajuns la 3,4 miliarde de lei la 30 septembrie, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din perioada similară din 2017, segmentul Upstream având cea mai mare contribuţie. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 miliarde de lei, performanţa operaţională solidă compensând parţial efectele reviziei generale planificate a rafinăriei din T2/18 şi ale unui mediu al marjelor de rafinare mai scăzute faţă de 2017.

Fluxul de trezorerie din activităţi de exploatare a crescut la 5,6 miliarde lei în perioada menţionată, reflectând tendinţa de creştere a rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale.

“Aşa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investiţională faţă de 1-9/17, prin dublarea numărului de sonde şi sidetrack-uri în Upstream, finalizarea reviziei rafinăriei şi avansul înregistrat în alte proiecte de investiţii din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat în ieşiri de numerar pentru activităţi de investiţii de aproximativ 3,1 miliarde lei. Fluxul de trezorerie extins, după plată de dividende, a fost de 1,3 miliarde lei în 1-9/18. În septembrie 2018, am semnat transferul către Mazarine Energy a nouă zăcăminte marginale, continuând iniţiativele de optimizare a portofoliului în Upstream. Legea privind activităţile offshore a fost aprobată în parlament. Suntem în proces de analiză a acesteia pentru a înţelege modul în care va impacta activităţile noastre offshore. Având în vedere momentul din an în care ne aflăm, nu vedem probabilă luarea unei decizii finale de investiţie pentru Neptun Deep în T4/18”, spun reprezentanţii companiei.

La 30 septembrie 2018, Grupul OMV Petrom a înregistrat angajamente pentru investiţii în sumă de 1,25 miliarde de lei, în condiţiile în care acestea se situau la 978 milioane de lei la 31 decembrie 2017.

Tot la 30 septembrie 2018, împrumuturile purtătoare de dobânzi pe termen scurt şi lung, precum şi datoriile privind leasingul financiar, au fost de 746 milioane de lei (31 decembrie 2017: 1.082 milioane de lei), din care suma de 171 milioane de lei este aferentă datoriilor privind leasingul financiar (31 decembrie 2017: 195 milioane de lei).

În trimestrul al treilea 2018, comparativ cu trimestrul al treilea 2017, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 24%, fiind susţinută de preţurile mai mari ale
produselor petroliere şi gazelor naturale, precum şi de volumele mai mari ale vânzărilor de electricitate, elemente care au fost parţial contrabalansate de volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale şi produse petroliere. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 81% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 17%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Rezultatul din exploatare al Grupului în T3 2018 s-a ridicat la 1,68 miliarde de lei, aproape dublu comparativ cu T3 2017, fiind de asemenea influenţat pozitiv de disponibilitatea deplină a centralei electrice Brazi şi a rafinăriei Petrobrazi, în urma finalizării reviziei generale planificate în T2 2018.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit de la o pierdere de 111 milioane de lei în T3 2017 la o pierdere de 30 milioane de lei în T3 2018, reflectând în principal cheltuieli mai mici cu dobânzile în legătură cu actualizarea creanţelor şi venituri mai mari din dobânzi la depozitele bancare. Prin urmare, profitul înainte de impozitare în T3 2018 a fost de 1,65 miliarde de lei, mai mult decât dublu comparativ cu valoarea de 762 milioane de lei din T3 2017.

În trimestrul 3 al anului curent, invesţiile au însumat 998 milioane de lei, mai mari faţă de 811 milioane de lei în T3 2017. Investiţiile din Upstream în T3 2018 au fost în valoare de 796 milioane de lei, comparativ cu 675 milioane de lei în T3 2017. Investiţiile din Downstream s-au ridicat la 201 milioane de lei, faţă de 135 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru întregul an 2018, reprezentanţii companiei atrag atenţia că un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale OMV Petrom, atât onshore, cât şi offshore.

“În T2 2018 au fost introduse amendamente la Legea 123/2012, inclusiv majorarea cotelor procentuale minime privind volumele de gaze naturale ce trebuie tranzacţionate pe pieţele centralizate din România; legislaţia secundară clarificatoare este încă aşteptată; proiectul de Lege privind activităţile offshore a fost aprobat de Camera Deputaţilor şi este în curs de promulgare de către presedinte. Suntem în curs de evaluare a impactului asupra activităţilor noastre offshore şi deciziilor de investiţii”, au afirmat aceştia.

Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 miliarde de lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream (mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi aproximativ 1.000 de reparaţii capitale). De asemenea, investiţiile de explorare sunt estimate la circa 0,5 miliarde de lei.

În plus, OMV Petrom a anunţat miercuri, într-un raport trimis Bursei de Valori Bucureşti, că a luat decizia de a anula linia de credit revolving în valoare de 1
miliard de euro.

“În cadrul strategiei sale de finanţare, OMV Petrom a decis proactiv să anuleze linia de credit revolving în valoare de 1 miliard euro. Până în prezent, facilitatea de credit nu a fost utilizată. Actualul flux de trezorerie din activităţi de exploatare solid precum şi celelalte facilităţi de credit disponibile oferă OMV Petrom opţiuni de finanţare adecvate în sprijinul realizării planurilor sale de investiţii”, se menţionează în document.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Victorie a lui Buzatu în instanță. Înregistrări cu momente cheie din dosarul mitei, excluse din anchetă

Publicat

in

De

Judecătorul de cameră preliminară a Tribunalului Vaslui au admis luni, 29 aprilie, o parte dintre excepțiile invocate de avocații lui Dumitru Buzatu în dosarul în care acesta este acuzat că a primit o mită de 1,25 milioane de lei. Printre înregistrările exluse se află și cele care probează presiunile lui Buzatu asupra celor care nu i se conformau: ”l-a frecat, l-a speriat, i-a dat de toate”.

Dumitru BuzatuFoto: Inquam Photos / George Călin

DNA are termen până pe 10 mai să anunțe dacă solicită înapoi dosarul pentru completarea anchetei sau își menține acuzațiile și probele trimise instanței.

Decizia Tribunalului poate fi contestată în termen de 3 zile.

Trimis în judecate sub acuzația de luare de mită, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui a obținut luni o decizie favorabilă la instanța superioară a județului pe care l-a condus timp de 30 de ani.

„O glumă luată în serios”

Pe durata camerei preliminare, când instanța verifică dacă ancheta penală a respectat rigorile procedurii penale, avocații lui Dumitru Buzatu contestat probele DNA, invocând că acestea au fost obținute cu încălcarea normelor. Cea mai aspră critică a vizat interceptarea lui Buzatu în arestul poliției, avocați invocând că DNA nu ar fi avut mandat.

Miza bătălii avocaților au reprezentat-o în special interceptările deoarece acestea îi erau defavorabile lui Buzatu. Acesta fusese interceptat în timp ce i se destăinuia fostei secretare ”că nu a fost atent” sau că vor pleca în Ecuador dacă va scăpa din arest. O glumă luată în serios, a fost catalogat acest episod de către avocați.

Tribunalul Vaslui a decis luni că parte dintre criticile avocaților sunt întemeiate, motiv pentru care a decis excluderea lor din dosar. Este vorba de înregistrările efectuate de omul de afaceri Emil Savin și un apropiat al acestuia din firmă în timpul întâlnirilor avute cu Dumitru Buzatu.

„Admite excepția nulității mijloacelor de probă constând în înregistrările efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice de către colaboratorul cu identitate reală Bîrzu Iulian și de către colaboratorul cu identitate reală Savin Emil, și pe cale de consecință dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a mijloacelor de probă excluse”, se arată în hotărârea pronunțată luni de Tribunalul Vaslui.

Probele excluse

Înregistrările pe care Tribunalul Vaslui a decis să le excludă din dosar surprind momente cheie din ecuația anchetei. Prima dintre ele surprinde o întâlnire avută de omul de afaceri Emil Savin cu expertul Radu Judele care stabilise într-o expertiză efectuată la cererea CJ Vaslui că drumul strategic construit de firma controlată de Savin este prost realizat și că va fi penalizat.

Întâlnirea a avut loc pe 24 februarie 2023 în localitatea Sălcioara, de lângă Bârlad, acolo unde își au sediu firmele controlate de Emil Savin, conduse în documente de fiicele acestuia. În rechizitoriu, DNA menționează că respectiva conversație a fost ” înregistrată în mediul ambiental în condițiile legale”.

În timpul întâlnirii, expertul Judele îl asigură pe Emil Savin că poate concepe o nouă expertiză prin care să arate că nu mai este necesar să să toarne un nou strat de minim 6 cm pe toată lungimea și suprafața drumului strategic Bârlad-Laza-Codăiești. Expertul îi sugerează lui Savin să meargă la Dumitru Buzatu.

„Deci, noi făcând demersul ăsta, putem scădea această sumă dar între timp, eu aș vrea să avem, să provocați .. nu știu, la domn președinte de Consiliu Județean, da… !”, i-a transmis expertul lui Savin, avertizându-l că trebuie să acționeze ”inteligent”.

Inregistrarea care arată presiunile lui Buzatu

O altă înregistrare pentru care Tribunalul Vaslui a dispus excluderea din dosar vizează o întâlnire între omul de afaceri Emil Savin și Dumitru Buzatu. Întâlnirea ce a avut loc pe 7 septembrie, anul trecut, în biroul acestuia din urmă de la CJ Vaslui.

Potrivit înregistrării, Buzatu îl asigură pe Savin de susținerea sa, afirmând că “de fiecare act l-am tras cu dinții de la dânșii” pentru a deconta suma de 15 milioane de lei firmei lui Savin.

În condițiile în care nu avea atribuții în cadrul proiectului, președintele CJ Vaslui a pus o presiune uriașă în acest caz, acuză DNA, pentru a se asigura că banii intră în conturile firmei lui Emil Savin iar el își va primi ”zeciuiala”- procentul de 10% din valoarea contractului.

În cadrul discuției Buzatu Dumitru a reafirmat sprijinul pe care-l acordă numitului Savin Emil pentru decontarea sumei, în cuantum de apr. 15.000.000 lei, afirmând că “de fiecare act l-am tras cu dinții de la dânșii”. Buzatu Dumitru i-a transmis lui Savin Emil că l-a chemat pe supervizor pentru a semna documentele necesare în vederea decontării sumelor de bani către antreprenor. În acest sens Buzatu Dumitru l-a chemat pe Emeric Koti la CJ Vaslui, unde “l-a frecat, l-a speriat, i-a dat de toate”. Totodată Buzatu Dumitru îl liniștește pe Savin Emil în privința supervizorului, afirmând că pe viitor “Nu mai apucă el să facă de-astea, puiule! Nu mai apucă, că i-am spus eu lui care-i treaba”.

”Deși Buzatu Dumitru nu are o calitate oficială în derularea acestui contract, acesta trebuie să aprobe documentele justificative privind plată din partea CJ Vaslui către SC Soragmin SRL, se observă să președintele CJ Vaslui are o implicare totală în derularea procedurii de întocmire a documentației aferente decontului sumei de bani și în fapt acesta coordonează întreaga activitate a funcționarilor din cadrul CJ Vaslui dar și a supervizorului, nimeni neefectuând niciun document fără încuviințarea numitului Buzatu Dumitru ”băi tot ce am făcut până când nu i-am rezolvat eu pas cu pas cu toate treburile astea, unul măi, n-a mișcat! Băi atâția oameni, le luați și banii, le luați și treburi, unul n-a mișcat!”, se arată în rechizitoriul DNA.

În timp ce procurorii îl acuză pe Dumitru Buzatu că avea o atitudine autoritară față de subordonații din cadrul CJ Vaslui și se implica în derularea proiectelor deși nu avea atribuții în acest sens, în fața instanței avocații acestuia au invocat că prin atitudinea lui de fapt președinte CJ Vaslui nu urmărea decât ca angajații să îi facă treaba ca proiectele să se realizeze în termen.

Arestat preventiv în urma flagrantului din septembrie anul trecut, Dumitru Buzatu se află în arest la domiciliu de două săptămâni. Cu câteva zile înainte de a-i fi schimbată măsura preventivă, Buzatu a depus și el un denunț la DNA. Avocatul său a precizat că denunțul vizează posibile fraude cu fonduri europene, vizată fiind o societate comercială.

Firma lui Savin, condamnată în trecut pentru fraude

Fost prieten cu Dumitru Buzatu, în februarie anul trecut Emil Savin, cunoscut pe plan local după apelativul Farmazon, a mers să reclame la DNA că nu își primește banii de la CJ Vaslui pentru lucrările efectuate de la drum strategic. Sumele erau blocate de aproape 3 ani, denunța Savin, plângându-se că a ajuns în pragul falimentului.

Cel vizat inițial de denunț a fost expertul ieșean Radu Judele. Acesta i-a cerut lui Savin 700.000 de lei pentru a schimba concluziile raportului de expertiză. Furios Savin a mers la DNA. Procurorii au dispus interceptări, iar Savin a fost surprins în timp ce se plângea că 10% din valoarea contractului trebuie să i-o restituie lui Dumitru Buzatu.

Chemat la DNA pentru lămuriri, Savin a decis să îl denunțe și pe președintele CJ Vaslui.

„N-am avut încotro și a trebuit să fac ce am făcut. (…) Am fost pe lângă faliment de vreo doi-trei ani de zile, m-am împrumutat de bani să-mi plătesc dările la stat, iar banii mei au stat în vistieria Consiliului Județean sau unde au stat (…)”, a declarat Emil Savin după arestarea lui Dumitru Buzatu.

Emil Savin nu se afla la prima interacțiune cu DNA. În 2018 prima sa societate, SC Transmir SRL, prin intermediul căreia a câștigat zeci de licitații organizate de CJ Vaslui, a fost condamnată pentru fraude cu fonduri europene. 20.000 de lei amendă penală a fost pedeapsa primită atunci de societate.

Savin a avut doar calitate de martor în dosar, pe lângă persoana juridică Transmir, vinovat fiind găsit directorul tehnic de la acea vreme. Ancheta DNA a stabilit atunci că un alt drum strategic realizat în județul Vaslui prin intermediul firmei lui Savin se efectuase fraudându-se fondurile europene. Mai exact, în locul materialelor de calitate, prevăzute în documentație, pe teren constructorul folosise materiale second hand, provenite de la dezafectarea altor construcții.

Societatea Transmis a primit interdicția de a mai derula proiecte cu finanțare publică timp de 5 ani, însă Savin a continuat să lucreze cu statul, prin intermediul altor societăți deschise pe numele fiicelor sale.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rafael Nadal, victorie la Madrid Open și salt de peste 200 de locuri în clasamentul ATP

Publicat

in

De

Rafael Nadal (512 ATP) și-a continuat revenirea, după accidentare, la Madrid Open, luni, când a trecut cu 6-1, 6-7(5), 6-3 de Pedro Cachin și a ajuns în turul al patrulea la un turneu pentru prima dată din 2022. O eventuală câștigare a turneului l-ar putea readuce pe spaniol în top 50.

Spaniolul, de cinci ori campion la Madrid, a arătat luni mostre din cel mai bun tenis al său, împotriva argentinianului Cachin, numărul mondial 91, în fața unui public vocal pe arena Manolo Santana.

Jucătorul în vârstă de 37 de ani a fost pus la încercare de Cachin, care a câștigat singurul său titlu la nivel de turneu pe zgură la Gstaad anul trecut. După ce a cedat setul al doilea, Nadal a găsit un plus de putere în setul decisiv, pentru a-și asigura o victorie muncită, după trei ore și patru minute de joc intens.

Nadal participă în această săptămână la al treilea turneu al anului, după ce săptămâna trecută a pierdut în turul doi la Barcelona. Prin victoria împotriva lui Cachin, numărul 91 mondial, Nadal și-a îmbunătățit recordul pe zgură împotriva jucătorilor din afara Top 50 în clasamentul ATP, ajungând la un impresionant scor de 162-1, din 2005 încoace. Singura sa înfrângere în această perioadă de 19 ani a venit în fața lui Horacio Zeballos, pe atunci numărul 73, la Vina del Mar.

Nadal deține un record de 59-14 în turneele de la Madrid și va încerca să ajungă în al 10-lea sfert de finală consecutiv în capitala Spaniei, când va înfrunta în optimi pe Jiri Lehecka (31 ATP).

Spaniolul, care l-a învins pe Alex de Minaur (11 ATP), în turul al doilea, a fost dominant în primul set împotriva lui Cachin, reușind 14 lovituri câștigătoare în prima întâlnire a celor doi din circuit.

Spaniolul a salvat apoi două mingi de set în setul al doilea pe serviciul lui Cachin, revenind de la un dublu break și de la 3-5, pentru a egala la 5-5. Ambii jucători au făcut apoi break, înainte ca argentinianul să închidă setul la a treia sa minge de set, cu un retur câștigător de rever.

Nadal a redus numărul de erori în setul al treilea și și-a demonstrat capacitățile fizice chiar și după trei ore de joc, închizând partida la prima minge de meci.

Tot luni, cehul Lehecka l-a învins pe brazilianul Thiago Monteiro, jucător venit din calificări, cu 6-4, 7-6(7), și s-a calificat pentru a doua oară în turul al patrulea la un turneu ATP Masters 1000. Jucătorul în vârstă de 22 de ani nu s-a confruntat niciodată cu Nadal.

Victoria spaniolului îi aduce un avans de 206 locuri în clasamentu ATP, de pe 512, pe 304. Dacă trece și de turul următor, Nadal va mai urca aproximativ 80 de locuri în clasament, iar o eventuală câștigare a turneului l-ar putea readuce în top 50.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend