Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Numărul victimelor incendiilor, exploziilor şi intoxicaţiilor cu monoxid de carbon a scăzut semnificativ în cei 10 ani de campanie Împreună pentru siguranţă

Publicat

in

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că numărul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon în perioada de iarnă a ”scăzut semnificativ” în ultimii ani, de când autorităţile, în parteneriat cu companii private, au lansat campania de prevenire a situaţiilor de urgenţă precum incendii, explozii sau intoxicaţii generate de instalaţiile de încălzire neconforme. Numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu 40%. În ceea ce priveşte intoxicaţiile cu monoxid de carbon, reducerea este de circa 58%, arată statisticile după zece ani de campanie, potrivit news.ro.

”Am văzut scăderea semnificativă a numărului intoxicaţiilor, a numărului cazurilor care altădată însemnau vieţi pierdute şi, de multe ori, chiar vieţi de copii pierdute. Campania a aut un impact major şi campania continuă de ani de zile. (…) Foarte mult de vorbeşte despre improvizaţii şi s-a dovedit că improvizaţiile sunt ucigătoare campania s-a concentrat foarte mult pe evitarea improvizaţiilor şi pe instalaţii profesioniste, pe lucru cu oameni care ştiu ce fac şi nu lucru care este făcut acasă, lasă că merge şi aşa, după, care ne trezim cu explozii cu incendii şi cu intoxicaţii. Continuarea acestei campanii este importantă, pentru că mesajul transmis continuu face ca populaţia să fie sensibilizată”, a afirmat Raed Arafat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă în care s-a marcat împlinirea a zece ani de la lansarea campaniei zece ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”.

Acesta a anunţat că, anul viitor, Ziua Protecţiei Civile, 28 februarie, va fi marcată prin acţiuni care vor dura o întreagă săptămână

”Indiferent cât investim în prevenire, ea rămâne mai ieftină decât  avea situaţii de urgenţă sau a pierde vieţi sau proprietăţi. Dar prevenirea înseamnă parteneriat. Prima parte este parteneriatul public-privat dintre IGSU şi e-ON, dar al doilea parteneriat, foarte important, este cel cu cetăţeanul, pentru dacă campaniile noastre de prevenire nu sunt văzute şi crezute de cetăţean nu ajunge să rezolvăm problema pe care trebuie să o rezolvăm şi să scădem situaţiile de urgenţă care pto fi scăzute prin acţiuni minime de prevenire. Şi mai este un parteneriat foarte important, parteneriatul cu mass media”, a adăugat Arafat.

Peste 10 milioane de români au fost implicaţi direct în acţiunile de informare şi prevenire a riscurilorâ prin intermediul a 40.000 de activităţi derulate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în parteneriat cu E.ON şi Delgaz Grid, în ultimii zece ani. Totodată, în fiecare an, aproximativ 5 milioane de oameni au fost beneficiarii campaniilor derulate prin toate canalele de informare, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”. Valoarea investiţiilor în acest proiect se apropie de nouă milioane de euro. Statisticile contabilizate după zece ani de parteneriat public-privat au fost prezentate de către Volker Raffel, CEO E.ON România.

Acesta a explicat că în 2012, când compania pe care o conduce a început parteneriatul cu IGSU datele privind victimele unor situaţii care puteau fi prevenite erau ”cutremurătoare”.

”După zece ani de campanie, se constată că numărul exploziilor s-a redus cu aproape jumătate (47%) în perioada 2013-2022  comparativ cu media anuală a intervalului 2007-2012. Numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu 40%. În ceea ce priveşte intoxicaţiile cu monoxid de carbon, reducerea este de circa 58%. Numărul victimelor afectate de intoxicaţii a scăzut, de asemenea, cu 65%, iar cel al persoanelor decedate cu 66%. „Deşi numărul victimelor în rândul copiilor este în scădere, aceştia rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuinţe sau gospodării. În cele mai multe situaţii, ei nu pot aprecia pericolele din jur şi le lipseşte puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care şi-au pierdut viaţa, aproximativ 63% provin din mediul rural, iar 37% din mediul urban. Din acest motiv, conştientizarea adulţilor cu privire la responsabilitatea care le revine în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de siguranţă în locuinţe este şi va rămâne obiectivul principal al parteneriatului «Împreună pentru siguranţă»”, au mai transmis oficialii IGSU.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Pentru prima dată, AstraZeneca recunoaște: „Vaccinul anti-Covid poate provoca tromboze rare”

Publicat

in

De

Compania biofarmaceutică internațională AstraZeneca a recunoscut pentru prima dată că unul dintre efectele secundare ale vaccinului său împotriva Covid-19 ar putea fi sindromul de tromboză cu trombocitopenie (TTS), scrie “The Telegraph”, citând documente judecătorești.

Sediu al AstraZenecaFoto: MARCUS BRANDT / AFP / Profimedia

A fost intentată o acțiune legală colectivă împotriva companiei, deoarece vaccinul, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, a cauzat daune grave sau fatale mai multor pacienți, se arată în comunicat.

“Vaccinul poate provoca, în cazuri foarte rare, un sindrom de tromboză cu trombocitopenie (TTS). Cauzele sunt necunoscute”, se arată într-un extras dintr-un document transmis de companie unei instanțe, în februarie. Potrivit relatărilor presei, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari. Sindromul de tromboză cu trombocitopenie provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite, a explicat ziarul, potrivit Rai News.

Prima solicitare, explică articolul, a fost prezentată anul trecut de Jamie Scott, care, după ce i s-a administrat vaccinul în aprilie 2021, a dezvoltat un cheag de sânge și o hemoragie cerebrală, care ar fi cauzat leziuni permanente ale creierului. Este citat și cazul familiei tinerei Francesca Tuscano, o italiancă care a murit în aprilie 2021, după ce a fost vaccinată împotriva coronavirusului. Familia tinerei de 32 de ani a apelat la un medic legist și un medic hematolog, care au stabilit că “decesul pacientei poate fi pus pe seama efectelor secundare ale administrării vaccinului împotriva virusului Covid-19”. Femeia a murit de tromboză vasculară cerebrală a doua zi după administrarea vaccinului AstraZeneca.

Compania a precizat, totuși, că “din totalitatea dovezilor colectate în studiile clinice și din datele din lumea reală, s-a demonstrat continuu că vaccinul anti-Covid AstraZeneca-Oxford are un profil de siguranță acceptabil și organismele de reglementare din întreaga lume afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile unor efecte secundare potențial extrem de rare”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca, în timp ce în presa britanică apar declarațiile companiei – publicate de “The Telegraph”, care citează documente depuse de companie în februarie, în cadrul unei acțiuni judiciare colective în Regatul Unit – privind riscul ca vaccinul Covid-19 să poată provoca în cazuri foarte rare așa-numitul sindrom de tromboză cu trombocitopenie (TTS), caracterizat prin cheaguri de sânge și niveluri scăzute de trombocite în sânge.

(Material realizat cu sprijinul Rador Radio Romania)

Citeste mai mult

NATIONAL

16 soldaţi ucraineni vor fi înmormântaţi într-o groapă comună la Cernăuţi

Publicat

in

De

Pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina, la Cernăuţi, în vestul ţării, va fi amenajată o groapă comună pentru 16 soldaţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei, care au fost ucişi într-un raid aerian, la 11 martie 2022, în Ludvinivka, în regiunea Kiev, relatează Ukrainskaia Pravda, citat de news.ro.

Cu ajutorul experţilor ucraineni şi străini, au fost identificate 16 nume din cei 19 morţi din atacul din 2022.

Rudele victimelor au decis să amenajeze o groapă comună, deoarece soldaţii au servit împreună în aceeaşi unitate a Forţelor Armate ale Ucrainei – Brigada a 10-a de asalt de munte “Edelweiss”.

Slujba de înmormântare va avea loc joi, la ora locală 11:00, la cimitirul Sadhora.

La groapa comună va fi instalat un copac simbolic cu ouă de Paşte.

Consiliul oraşului Cernăuţi a transmis că oamenii pot aduce un ou de Paşte pictat, cu o panglică ataşată, pentru a-i onora pe cei căzuţi.

Potrivit Halinei Ianko, avocată a familiilor victimelor, la înmormântare vor participa soldaţi din regiunile Cernăuţi, Hmelniţki, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Liov, Dnipro, Kirovohrad, Poltava şi Doneţk.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend