Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Noua armă a lui Vladimir Putin

Publicat

in

Atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene au dus miercuri la întreruperi masive de curent, în special în capitala Kiev, unde temperaturile au scăzut sub zero.  În Ucraina, frigul iernii, este noua armă a lui Vladimir Putin. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat “crime împotriva umanității” pe măsură ce se apropie iarna informează săptămânalul francez Courrier International, citat de Rador.

A fost o nouă ploaie de rachete rusești – 70 în total – care a căzut asupra Ucrainei miercuri, 23 noiembrie. Afectând infrastructura energetică, armata rusă a aruncat milioane de ucraineni în întuneric, “în momentul în care serviciul meteorologic ucrainean a emis o avertizare de zăpadă și gheață”, relatează cotidianul italian “La Stampa”.

“Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie, fără încălzire și fără apă, aceasta este evident o crimă împotriva umanității”, a criticat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a intervenit prin videoconferință în fața Consiliului de Securitate al ONU. Liderul a cerut ca Rusia să nu poată vota rezoluțiile legate de acțiunile sale. “Nu putem fi ostatici ai unui terorist internațional”, a spus el. “Rusia face tot posibilul pentru a transforma un generator electric într-un instrument mai puternic decât Carta ONU”.

“Frigul iernii este pe cale să devină” o adevărată “armă” pentru Vladimir Putin, notează “New York Times”. Cotidianul american amintește că “tirurile rusești au forțat rețeaua de electricitate să întrerupă curentul pentru aproape toți ucrainenii care s-au trezit lipsiți de electricitate între patru și 12 ore pe zi”.

Potrivit directorului rețelei energetice publice ucrainene Ukrenergo, Volodimir Kudriţkii, “practic toate centralele termice și hidroelectrice majore din țară au fost avariate” de atacurile rusești din ultimele zile, relatează “Kyiv Independent”. În fața provocării iernii, Ucraina a deschis pe teritoriu aproximativ 4.000 de puncte de refugiu, “locuri de unde locuitorii pot obține apă, electricitate și pot veni să se încălzească”, scrie “Süddeutsche Zeitung”. “Pentru mulți ucraineni, aceste locuri ar putea fi vitale pentru supraviețuirea lor”.

Totuşi, aceste “puncte de rezistență”, cum le numește președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-ar putea să nu fie “suficiente pentru a face milioane de oameni să treacă prin iarna ucraineană, adesea grea, în timpul unei pene de curent prelungite”, notează cotidianul bavarez.

Exodul unei părți a populației în această iarnă este “o posibilitate”, relatează corespondentul radioului public american NPR la Kiev, Greg Myre. Pentru moment, “ucrainenii vor să rămână pe loc”, notează el. Dar guvernul începe să vorbească despre posibilitatea lor de a călători “într-un mod limitat și discret”. Autoritățile le spun oamenilor care au părăsit marile orașe “să nu se întoarcă în această iarnă. Le spun: dacă aveţi rude la țară, mai bine staţi la ele unde lemnele pot fi arse mai ușor”, explică el.

La rândul lor, aliații Ucrainei au început să se mobilizeze pentru a oferi generatoare ucrainenilor. Orașele europene au fost chemate miercuri în Parlamentul European să doneze aparate electrice. Statele Unite au anunțat că vor oferi 400 de milioane de dolari ajutor militar suplimentar Ucrainei, care va include generatoare pentru a ajuta țara în fața întreruperilor de curent.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Veteranilor: Trebuie să luptăm mai mult ca oricând pentru pace

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă luni că Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei, a suveranităţii, a integrităţii teritoriale, precum şi pentru împlinirea idealurilor naţionale. Acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să acţionăm mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept şi ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în faţa manifestărilor extremiste, autocratice şi a folosirii forţei în relaţiile internaţionale, spune preşedintele în mesaj.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 29 aprilie 2024, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj și patriotism, au luptat pentru apărarea independenței, a suveranității, a integrității teritoriale, precum și pentru împlinirea idealurilor naționale și atingerea intereselor României.

Veteranii noștri de război au trecut prin vicisitudinile și ororile războiului. Unii dintre ei au fost răniți, iar mulți dintre camarazii lor și-au sacrificat viețile pe câmpul de luptă.

Sacrificiul lor rămâne permanent în conștiința noastră, prin amintirile care încă sunt transmise din generație în generație și prin memorialele dedicate eroilor noștri în localități din întreaga țară.

Sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război este prilejul de a ne reafirma adeziunea la principiile și la înaltele idealuri naționale și umane, pentru că memoria colectivă despre marile încercări din istoria neamului nostru ne dau forța să consolidăm coeziunea și identitatea națională, să fim fermi în combaterea xenofobiei, a rasismului și a extremismului și să promovăm deschis valorile democrației reprezentative și pluraliste, precum și respectul și toleranța față de diversitatea etnică și culturală.

Le mulțumim veteranilor de război pentru curajul și dăruirea de a servi țara cu onoare și demnitate, atât în timp de război, cât și în timp de pace!

Alături de respect și recunoștință, datorăm veteranilor noștri și angajamentul de a continua lupta lor pentru protejarea valorilor care ne definesc ca națiune și pentru atingerea intereselor strategice ale țării noastre, ca parte a marii familii europene și a comunității euro-atlantice.

Acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să acționăm mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept și ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în fața manifestărilor extremiste, autocratice și a folosirii forței în relațiile internaționale.

În acest context dificil, transmit un gând bun către membrii forțelor noastre armate și ai tuturor instituțiilor din sistemul național de securitate, care își îndeplinesc responsabilitățile, ca parte a eforturilor NATO și UE, de asigurare a securității țării și de protejare a intereselor noastre strategice. De altfel, participarea activă a militarilor noștri în diferite teatre de operații, timp de peste 20 de ani, și sacrificile făcute au demonstrat adeziunea țării noastre la valorile marii comunități europene și euroatlantice din care facem parte.

Citeste mai mult

NATIONAL

Surpriză de proporții la pompă, șoferii au parte de o premieră! Ce s-a întâmplat cu prețurile la benzină și motorină

Publicat

in

De

Situaţia de la pompă este una rară. În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care alimentau cu benzină. Pentru prima dată în ultimele 10 luni, motorina a fost la pompă mai ieftină decât benzina, informează Antena3 CNN.

La una dintre benzinăriile din Bucureşti, de exemplu, benzina ne costă cu 4 bani mai mult decât motorina. Benzina standard se vinde cu 7,49 litrul, iar motorina standard 7,45 de lei litrul.

Anul trecut, la începutul verii, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei.

În toamna anului 2023, preţul motorinei era cu 75 de bani mai mare decât cel al benzinei.

Indiferent de tipul combustibilului, oscilaţiile de preţ din ultimul an au afectat bugetul şoferilor.

Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu peste 3%, iar preţul motorinei a scăzut cu mai puţin de 1%.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend