Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Noi reguli pentru proiectarea și construcția ambulatoriilor medicale. Când vor intra în vigoare

Publicat

in

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind construcțiile care conțin spații pentru furnizarea asistenței medicale ambulatorie de specialitate.

Noile normative prevăd parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare și sunt definite noile cerințe privind eficiența energetică a clădirilor și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale în cadrul construcțiilor, în acord cu cerințele de performanță energetică propuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noile reguli includ și prevederi pentru modernizarea construcțiilor existente asupra cărora se intervine cu lucrări de extindere sau reconfigurare spațială, ținând cont de faptul că, de cele mai multe ori, clădirile existente nu pot corespunde în totalitate prevederilor gândite pentru construcții noi.

Totodată, capitolul referitor la securitatea la incendiu este conceput în acord cu prevederile care vor fi incluse în normativul de proiectare pentru securitatea la incendiu, care urmează să fie aprobat, un capitol separat fiind dedicat clădirilor de sănătate.

O altă modificare semnificativă adusă de noul normativ o reprezintă corelarea acestuia cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a ambulatoriilor.

Prin documentul aprobat, ministerul a avut în vedere alinierea prevederilor din normativele europene la cerințele tehnice și funcționale ale ambulatoriilor medicale.

Noile reguli intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Românii au uitat de programul ‘Noua Casă’: Ce metodă de achiziție a unei locuințe preferă cumpărătorii

Publicat

in

De

Programul “Noua Casă” nu mai atrage atenția românilor în aceeași măsură ca în trecut. Până în prezent, doar 2% din bugetul total alocat pentru acest program a fost utilizat, marcând o scădere semnificativă față de anii precedenți. Cu toate acestea, interesul pentru achiziția de locuințe nu a dispărut, ci s-a adaptat la noile condiții economice.

În primele două luni ale anului 2024, numărul românilor care au optat pentru cumpărarea unei locuințe prin programul „Noua Casă” a înregistrat o scădere semnificativă față de ani anteriori. Doar 210 persoane au accesat programul, cifră care reprezintă aproape jumătate față de anul trecut și de șase ori mai puțin comparativ cu anul 2022.

Acest declin semnificativ indică o pierdere a atractivității programului în contextul economic actual.

În contrast cu scăderea interesului pentru “Noua Casă”, piața creditelor ipotecare a cunoscut o creștere semnificativă. Românii, temându-se de dobânzile volatile care ar putea să le dubleze ratele în viitor, au început să prefere creditele cu dobândă fixă.

Multe bănci au răspuns acestei cereri crescute oferind rate ale dobânzii sub pragul de 6% pentru primii ani ai creditului. De exemplu, pentru un împrumut de 280.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în primii cinci ani ar fi de 1.641 de lei la o dobândă fixă, mult sub cea variabilă oferită prin programul “Noua Casă”, care ar costa peste 2.000 de lei pe lună.

Preferințele românilor și perspectivele pieței

În ciuda beneficiilor aparente ale programului „Noua Casă”, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra o locuință cu un avans de numai 5% pentru cei cu un venit minim garantat de 5.400 de lei, românii tind să prioritizeze stabilitatea financiară pe termen lung în fața unui avans redus. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în comportamentul de consum și indică o maturizare a pieței imobiliare românești.

Situația actuală a pieței imobiliare din România reflectă adaptarea la un climat economic incert și la schimbările în preferințele consumatorilor. Chiar dacă „Noua Casă” a pierdut din popularitate, piața creditelor ipotecare rămâne vibrantă, cu oferte adaptate nevoilor și temerilor actuale ale cumpărătorilor.

Acest trend subliniază importanța flexibilității și inovației din partea băncilor și a programelor guvernamentale în răspunsul la nevoile cetățenilor. În final, românii își găsesc propriile căi de a naviga prin provocările pieței, optând pentru soluții care le oferă mai multă siguranță și predictibilitate.

Citeste mai mult

NATIONAL

Una dintre cele mai dificile adversare ale Simonei Halep și-a anunțat retragerea din tenis

Publicat

in

De

Alize Cornet și-a anunțat la Canal+ retragerea din tenisul de performanță, franțuzoaica în vârstă de 34 de ani urmând să-și încheie cariera după participarea la Roland Garros 2024.

Simona Halep si Alize CornetFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alize Cornet se retrage din tenis la 34 de ani – Roland Garros 2024 va fi ultima competiție oficială pentru franțuzoaică

„În acest moment, aş vrea să spun că acesta este ultimul meu an. Nu voi ajunge până la Paris 2024.

Este rezultatul unui lung proces care a durat mai mult de doi ani. Simt că a sosit momentul. Am parcurs tot drumul” – Alize Cornet.

Alize și Simona Halep au avut meciuri intense de-a lungul timpului, cel mai important duel fiind cel de la Australian Open 2022, din faza optimilor.

Pe o căldură insuportabilă, Alize și Simona s-au duelat timp de două ore și 33 de minute, victoria revenindu-i franțuzoaicei, scor 6-4, 3-6, 6-4.

La general, Cornet o conduce pe Halep cu 4-2.

De știut despre Alize Cornet

Născută pe 22 ianuarie 1990, la Nisa, Alize a fost cel mai sus în ierarhia WTA pe locul 11, în data de 16 februarie 2009.

A câștigat șase titluri WTA, are 540 de victorii în carieră și a pierdut în 453 de partide.

În prezent se află pe locul 107, iar doar din premiile din tenis a adunat $10,337,117.

Cel mai bun rezultat la un Grand Slam a fost calificarea în sferturile de la Australian Open 2022.

A mai bifat o prezență în turul al patrulea la Roland Garros (2015, 2017), Wimbledon (2014, 2022) și US Open (2020).

De asemenea, Cornet a câștigat FedCup în 2019 (în semifinale, Franța a trecut dramatic de România, la Rouen).

Alize deţine recordul pentru numărul de turnee de Grand Slam jucate la rând: 68 – de la Australian Open 2007 și până la Wimbledon 2020 (a fost anulat din cauza Covid-19).

Turnee WTA câștigate în carieră de Alize Cornet

2018 – Gstaad

2016 – Hobart

2014 – Katowice

2013 – Strasbourg

2012 – Bad Gastein

2008 – Budapesta.

Alize Cornet și Simona Halep după un meci epic la Australian Open 2022

Mesajul surpriză al lui Rafael Nadal pentru Alize Cornet

Roland Garros 2024, ultimul turneu la care va participa Alize Cornet

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend