Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Negocieri intense între Bulgaria și Turcia în privința unui acord pentru achiziţia de gaze naturale

Publicat

in

Ministrul interimar al Energiei din Bulgaria s-a aflat vineri la Istanbul pentru discuţii despre care speră că vor duce la un acord luna aceasta privind accesul pe termen lung la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Turcia vecină şi tranzitul gazelor până la graniţa sa, transmite Reuters, citat de news.ro.

Directorii executivi ai companiei de stat bulgare de gaze Bulgargaz şi operatorului de reţele de gaze Bulgartransgaz au participat şi ei la discuţii, în condiţiile în care Bulgaria caută noi surse de gaze.

Rusia, care acoperea peste 95% din necesarul de gaze ale ţării balcanice, a întrerupt livrările către Bulgaria în aprilie, după ce Sofia a refuzat să le plătească în ruble.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei a declarat că ministrul interimar Rossen Hristov şi directorii executivi au zburat la Istanbul joi seara târziu.

Hristov le-a spus reporterilor înainte de a pleca că discuţiile dintre Bulgargaz din Bulgaria şi compania turcă Botas avansează rapid şi că speră să se ajungă la un acord în acest an.

”Purtăm discuţii pentru rezervarea unei capacităţi de un miliard de metri cubi (bcm) de gaze pe an pentru terminalele de GNL din Turcia şi pentru tranzitul gazului prin reţeaua Botas până la graniţa noastră. Acest lucru este foarte important, pentru că avem suficiente oferte pentru transporturile de marfă cu GNL. Ceea ce nu avem este unde să le descarcăm. Ne angajăm ferm să reducem dependenţa noastră de Rusia”, a spus Hristov.

Bulgaria vrea să rezerve capacitate la terminalele turceşti până în 2036, pentru a importa 1 miliard de metri cubi de gaze GNL pe an.

Capacitatea pentru 2023 va fi mai mică, deoarece Bulgargaz a rezervat deja sloturi de câteva luni la un terminal grecesc de GNL.

Un acord de capacitate şi tranzit cu Botas ar permite Bulgargaz să-şi încheie propriile contracte de import de gaze cu producătorii de GNL din SUA sau europeni şi să reducă dependenţa de gazele ruseşti, a spus Hristov.

Pentru a încerca să obţină preţuri mai bune, el a spus că Bulgargaz se poate alătura şi discuţiilor deja avansate ale Botas cu marii producători de GNL din SUA şi Europa.

În prezent, Bulgaria importă 1 miliard de metri cubi de gaze pe an din Azerbaidjan şi îşi acoperă restul nevoilor, aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an, prin importurile de GNL din Grecia.

Conform planurilor Ministerului Energiei, Bulgaria va acoperi o treime din necesarul său de gaze cu importuri de gaze GNL prin Turcia, o treime prin terminalul GNL din apropierea oraşului grecesc Alexandroupolis, care ar trebui să devină operaţional în 2024, şi o treime cu livrări azere.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Jucătorul momentului în circuitul ATP, în optimi la Madrid

Publicat

in

De

Jannik Sinner a obținut calificarea în optimile turneului ATP de la Madrid, după ce l-a învins în două seturi pe Pavel Kotov, scor 6-2, 7-5.

Jannik SinnerFoto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

>> VIDEO L-a învins și apoi i-a împlinit un vis – Cum și-a bucurat Rafael Nadal adversarul de la ATP Madrid

Jannik Sinner, victorie împotriva lui Pavel Kotov la Madrid

Jannik Sinner își continuă parcursul excelent din 2024, reușind să se califice în optimile turneului ATP de la Madrid.

Campion în acest an la Australian Open, Rotterdam și Miami, Sinner (2 ATP) l-a surclasat pe Pavel Kotov (72 ATP), la capătul unui meci ce a durat o oră și 39 de minute.

În optimi, elevul lui Darren Cahill va întâlni câștigătorul duelului dintre Flavio Cobolli (74 ATP) și Karen Khachanov (17 ATP).

Carlos Alcaraz și Stefanos Tsitsipas sunt singurii jucători care au reușit să îl învins pe Sinner în 2024. Primul l-a răpus în finala de la Indian Wells, iar grecul i-a furat titlul la Monte Carlo.

Sinner are 25 de victorii în acest an și peste 4 milioane de dolari încasări (21 de milioane în total).

Mutua Madrid Open are loc în perioada 25 aprilie – 5 mai și face parte din categoria ATP Masters 1000. Oferă premii totale de 7.877.020 de euro, iar campionul en-titre este spaniolul Carlos Alcaraz (2022, 2023).

>> Daniil Medvedev, în optimi la ATP Madrid – Rusul, la un pas de a fi eliminat

Citeste mai mult

NATIONAL

Ultimii vânători-culegători din Africa aveau o alimentaţie bazată preponderent pe plante (studiu)

Publicat

in

De

Vânătorii-culegători din Africa de Nord au făcut trecerea la o dietă preponderent bazată pe plante în urmă cu 15.000 de ani, cu câteva mii de ani înainte de apariţia agriculturii, potrivit unui studiu publicat luni, citat de AFP, informează Agerpres.

Descoperirea contribuie la înţelegerea modului în care grupurile umane din Paleolitic au făcut trecerea către sistemul agro-pastoral, în timpul unei lungi perioade de tranziţie care este încă puţin înţeleasă.

Aceasta demonstrează că “noile moduri de viaţă apărute în Neolitic sunt mai mult rezultatul unei filiaţii decât al unei rupturi”, a declarat pentru AFP Abdeljalil Bouzouggar, directorul Institutului Naţional de Ştiinţe Arheologice şi Patrimoniu (Insap) din Rabat, capitala Marocului, coautor al studiului.

“Este un fapt general acceptat că vânătorii-culegători consumau cantităţi mari de carne până la apariţia agriculturii şi că abia atunci au început să exploateze resursele vegetale”, a explicat Zineb Moubtahij, autorul principal al studiului publicat în Nature Ecology & Evolution.

Însă, analiza mormintelor preistorice din Maroc sugerează un scenariu complet diferit pentru vânătorii-culegători din aşa-numita cultură iberomaurusiană, care s-a dezvoltat în zona în care se află în prezent Magreb în urmă cu între 25.000 şi 10.000 de ani.

Una dintre aceste comunităţi ocupa în urmă cu 15.000 – 13.000 de ani peştera Grotte des Pigeons – Taforalt – din nord-estul Marocului, “unul dintre cele mai vechi cimitire din Africa”, după cum a explicat Zineb Moubtahij, doctorand în arheologie la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa, care şi-a desfăşurat cercetările la Institutul Max Planck din Germania.

– Carii dentare –

Începute la sfârşitul anilor 1940, săpăturile din acest sit cu mai multe niveluri arheologice au scos la lumină “ornamente din scoici cu o vechime de 82.000 de ani, unul dintre cele mai vechi cranii trepanate (şi) cel mai vechi ADN fosil din Africa”, a enumerat cercetătorul Abdeljalil Bouzouggar.

De asemenea, a fost descoperit un mormânt care conţine rămăşiţe umane, datat în urmă cu 15.077 şi 13.892 de ani.

În 2014, un studiu efectuat asupra dinţilor găsiţi în mormânt a scos la iveală dovezi ale prezenţei cariilor. “O patologie care se dezvoltă în cazul unei diete bogate în carbohidraţi, caracteristică populaţiilor din Neolitic”, a subliniat profesorul specialist în preistorie.

Descoperirea i-a intrigat pe oamenii de ştiinţă deoarece presupune un stil de viaţă asemănător cu cel al grupurilor agro-pastorale sedentare, ale căror prime urme în Africa de Nord au apărut cu doar aproximativ 7.600 de ani în urmă.

Pentru a afla ce mâncau, cercetătorii au analizat dinţii a şapte indivizi cu ajutorul unei noi metode de studiere a izotopilor, inclusiv cei ai zincului, un metal ingerat din hrană şi ale cărui urme rămân în smalţul dentar.

Această tehnică permite o “estimare a consumului de carne şi resurse vegetale”, a precizat Zineb Moubtahij.

Cercetătorii au comparat ulterior rezultatele cu rămăşiţele de canide, exclusiv carnivore, găsite la faţa locului.

În urma rezultatelor s-a concluzionat că această comunitate avea o dietă predominant bazată pe plante.

Analiza dinţilor şi a osemintelor de copii a relevat, de asemenea, înţărcarea pe bază de proteine animale, înainte de vârsta de un an, o vârstă deosebit de precoce pentru vânători-culegători.

– Mai puţine animale –

Alimentaţia acestei populaţii consta din fasole, linte şi ovăz sălbatic şi ghinde de stejar, resturi din acestea fiind găsite în peşteră – în cantităţi mai mici comparativ cu oasele de animale, deoarece se conservă mai puţin bine.

Resursele vegetale care erau culese erau preparate. “Când sunt gătite, ghindele devin făinoase şi se lipesc de dinţi, ceea ce poate provoca carii”, a notat Zineb Moubtahij.

Un alt indiciu al unui nou mod de viaţă: prezenţa urmelor de iarbă alfa, o plantă necomestibilă utilizată şi în prezent la fabricarea coşurilor, ceea ce sugerează faptul că aceasta era folosită la transportul şi depozitarea alimentelor, a adăugat Bouzouggar.

Oamenii de ştiinţă îşi imaginează o populaţie semi-sedentară, care îşi petrece mare parte a timpului în peştera Grotte des Pigeons şi care şi-ar fi transformat alimentaţia pentru a se adapta la o schimbare survenită în mediul înconjurător.

Studiul avansează ipoteza unei reduceri a efectivelor în rândul faunei locale, în special a oilor cu coamă, intens exploatate, ceea ce ar fi condus la creşterea consumului de plante cu mai bine de 7.000 de ani înainte de domesticirea unor specii de plante şi de animale.

O astfel de schimbare timpurie a alimentaţiei a fost anterior identificată în rândul vânătorilor-culegători din cultura Natufi din Orientul Apropiat, unde a început Neoliticul, o populaţie apropiată din punct de vedere genetic de iberomaurusieni.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend