Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mitropolitul Teofan, în Pastorală: Bucuria Sfintelor Paşti să ajungă şi la cei întristaţi, dăruindu-le un strop de mângâiere

Publicat

in

Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în faţa noastră bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii, dar această bucurie este însoţită anul acesta de îngrijorarea legată de războiul din vecinătatea ţării noastre, dar şi de nădejdea venirii unor vremuri mai bune, arată mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, în Pastorala de Paşti, anunță agerpres.

“La puţină vreme după Învierea Domnului Hristos, Sfântul Apostol Petru îi chema pe oameni la pocăinţă, îndemnându-i să se întoarcă spre Dumnezeu ca să vină vremuri de uşurare peste lume. Sărbătoarea Învierii Domnului (…) aduce în faţa noastră bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii. Această bucurie este însoţită anul acesta de îngrijorarea legată de războiul din vecinătatea ţării noastre, dar şi de nădejdea venirii unor vremuri mai bune. Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumii, nutrind în sufletele noastre speranţa ajungerii la o înţelegere şi la reaşezarea păcii. În acelaşi timp, mulţi dintre noi ne întrebăm: ‘Eu ce fac în această situaţie?’ ‘Cum mă implic?’ Am eu vreun rol în toată această dezlănţuire a răului?”, spune IPS Teofan, în Pastorală.

Mitropolitul subliniază că trebuie să-i ajutăm pe cei afectaţi de războiul din ţara vecină.

“Primul gând ne duce, cu siguranţă, spre refugiaţii pe care îi putem ajuta. Şi se cuvine să le mulţumim celor ce şi-au deschis inima şi casa pentru cei care au călcat pragul ţării sau pentru cei aflaţi în zone de război. S-a înmulţit, deopotrivă, rugăciunea şi, prin aceasta, starea noastră de creştini s-a dovedit a fi mărturisitoare. La acestea şi la cele asemănătoare acestora se cuvine a adăuga un lucru fundamental, şi anume: asumarea, prin pocăinţă, a responsabilităţii noastre pentru tot ceea ce se întâmplă în acest război şi în toate tragediile prin care trece lumea. Pocăinţa, ca întoarcere a noastră către Dumnezeu, este cel mai adânc mod de cinstire a Învierii Domnului şi cea mai reală contribuţie pentru pacea lumii”, afirmă acesta.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei ne aminteşte şi de faptul că realitatea Învierii lui Hristos constituie fundamentul credinţei noastre. El atrage atenţia că “întunericul din lume, conflictele dintre oameni şi popoare şi toată descătuşarea întunericului sunt cauzate de respingerea Învierii, de neraportarea la Înviere sau de credinţa formală în Înviere”.

Acesta mai spune că, de mai multe ori, ne raportăm la Învierea lui Hristos ca la un eveniment pur istoric, ce a avut loc la Ierusalim cu două mii de ani în urmă, fără o legătură directă cu noi înşine, cu viaţa noastră. Din acest motiv, arată IPS Teofan în pastorală, sărbătoarea Sfintelor Paşti este văzută doar ca o cinstire a acestui eveniment.

“Dincolo de această atitudine, bună în sine, dar nedeplină, adăugăm bucuria meselor, a întâlnirilor în familie, între prieteni, a drumeţiilor în aer liber şi, poate, un ajutor pentru cei aflaţi în nevoi. Într-o atare concepţie despre Înviere, înţelegem de ce există atâta dezbinare, atâta război între fraţi. Desigur, conducătorii popoarelor au rolul lor foarte important pentru tot ceea ce se întâmplă în lume, dar şi noi, creştinii, avem responsabilitatea noastră şi încă una deosebit de mare”, subliniază IPS Teofan.

El aminteşte că omenirea de astăzi, mai mult ca oricând, “are nevoie de oameni cuprinşi de duhul pocăinţei, de oameni care se împărtăşesc de viaţa lui Dumnezeu prin Tainele Bisericii, de “fii ai învierii”.

De asemenea, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei menţionează că “întoarcerea noastră prin pocăinţă la Dumnezeu, altoirea noastră pe realitatea Învierii lui Hristos, care devine puterea învierii sufletelor noastre, constituie participarea noastră la pacea şi echilibrul lumii”.

“Un om cu suflet înviat dăruieşte lumină şi putere lumii întregi. ‘Râuri de apă vie vor curge din pântecele lui’, spune Hristos. Apa cea vie, adică Duhul Sfânt, se răspândeşte dintr-un astfel de suflet ca un râu şi adapă părţile cele mai uscate ale lumii. Şi cu cât se înmulţeşte numărul celor cu suflete înviate, cu cât creşte intensitatea trăirii lor lăuntrice, în aceeaşi măsură lumea îşi regăseşte balanţa şi armonia. Cu cât mai multe suflete cuprinse de Înviere, cu atât mai puţină moarte în lume. Cu cât mai mulţi oameni ai Învierii, cu atât mai multe părţi ale lumii eliberate de întuneric şi cuprinse de lumină. În noaptea de har şi binecuvântare a Sfintelor Paşti, ne îndreptăm mintea şi inima către Dumnezeu, rugându-L să aibă milă de noi, să ne ierte de prea grelele noastre păcate şi să ne dăruiască puterea întoarcerii către El”, transmite mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Pastorală.

IPS Teofan ne învaţă ca rugăciunea noastră către Dumnezeu să îi cuprindă pe toţi cei întristaţi şi deznădăjduiţi, pe văduve şi orfani, pe cei plecaţi din casele lor, iar “inima noastră să se lărgească pentru a-i cuprinde pe toţi, prieteni sau duşmani, pe cei din neamul nostru, precum şi pe cei străini”.

“Să alergăm, aşadar, la Dumnezeu. El să ne fie alinare în suferinţă, izvor de răbdare şi putere în lupta vieţii. Cu Dumnezeu, prin Dumnezeu şi împreună cu Dumnezeu devenim şi noi biruitori asupra morţii, păcatului şi răului din noi şi din lume. Lumina Învierii lui Hristos să pătrundă până în ungherele cele mai adânci ale fiinţei noastre, să alunge de acolo întunericul şi să ne scoată la liman. Bucuria Sfintelor Paşti să cuprindă tot mai multe inimi şi suflete. Bucuria cea adevărată, izvorâtă din puterea Crucii, să ajungă şi la cei întristaţi de lângă noi sau din îndepărtări, dăruindu-le un strop de mângâiere, o rază de nădejde şi puterea de a merge mai departe”, mai transmite mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în Pastorala de Paşte.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Românii au uitat de programul ‘Noua Casă’: Ce metodă de achiziție a unei locuințe preferă cumpărătorii

Publicat

in

De

Programul “Noua Casă” nu mai atrage atenția românilor în aceeași măsură ca în trecut. Până în prezent, doar 2% din bugetul total alocat pentru acest program a fost utilizat, marcând o scădere semnificativă față de anii precedenți. Cu toate acestea, interesul pentru achiziția de locuințe nu a dispărut, ci s-a adaptat la noile condiții economice.

În primele două luni ale anului 2024, numărul românilor care au optat pentru cumpărarea unei locuințe prin programul „Noua Casă” a înregistrat o scădere semnificativă față de ani anteriori. Doar 210 persoane au accesat programul, cifră care reprezintă aproape jumătate față de anul trecut și de șase ori mai puțin comparativ cu anul 2022.

Acest declin semnificativ indică o pierdere a atractivității programului în contextul economic actual.

În contrast cu scăderea interesului pentru “Noua Casă”, piața creditelor ipotecare a cunoscut o creștere semnificativă. Românii, temându-se de dobânzile volatile care ar putea să le dubleze ratele în viitor, au început să prefere creditele cu dobândă fixă.

Multe bănci au răspuns acestei cereri crescute oferind rate ale dobânzii sub pragul de 6% pentru primii ani ai creditului. De exemplu, pentru un împrumut de 280.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în primii cinci ani ar fi de 1.641 de lei la o dobândă fixă, mult sub cea variabilă oferită prin programul “Noua Casă”, care ar costa peste 2.000 de lei pe lună.

Preferințele românilor și perspectivele pieței

În ciuda beneficiilor aparente ale programului „Noua Casă”, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra o locuință cu un avans de numai 5% pentru cei cu un venit minim garantat de 5.400 de lei, românii tind să prioritizeze stabilitatea financiară pe termen lung în fața unui avans redus. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în comportamentul de consum și indică o maturizare a pieței imobiliare românești.

Situația actuală a pieței imobiliare din România reflectă adaptarea la un climat economic incert și la schimbările în preferințele consumatorilor. Chiar dacă „Noua Casă” a pierdut din popularitate, piața creditelor ipotecare rămâne vibrantă, cu oferte adaptate nevoilor și temerilor actuale ale cumpărătorilor.

Acest trend subliniază importanța flexibilității și inovației din partea băncilor și a programelor guvernamentale în răspunsul la nevoile cetățenilor. În final, românii își găsesc propriile căi de a naviga prin provocările pieței, optând pentru soluții care le oferă mai multă siguranță și predictibilitate.

Citeste mai mult

NATIONAL

Una dintre cele mai dificile adversare ale Simonei Halep și-a anunțat retragerea din tenis

Publicat

in

De

Alize Cornet și-a anunțat la Canal+ retragerea din tenisul de performanță, franțuzoaica în vârstă de 34 de ani urmând să-și încheie cariera după participarea la Roland Garros 2024.

Simona Halep si Alize CornetFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alize Cornet se retrage din tenis la 34 de ani – Roland Garros 2024 va fi ultima competiție oficială pentru franțuzoaică

„În acest moment, aş vrea să spun că acesta este ultimul meu an. Nu voi ajunge până la Paris 2024.

Este rezultatul unui lung proces care a durat mai mult de doi ani. Simt că a sosit momentul. Am parcurs tot drumul” – Alize Cornet.

Alize și Simona Halep au avut meciuri intense de-a lungul timpului, cel mai important duel fiind cel de la Australian Open 2022, din faza optimilor.

Pe o căldură insuportabilă, Alize și Simona s-au duelat timp de două ore și 33 de minute, victoria revenindu-i franțuzoaicei, scor 6-4, 3-6, 6-4.

La general, Cornet o conduce pe Halep cu 4-2.

De știut despre Alize Cornet

Născută pe 22 ianuarie 1990, la Nisa, Alize a fost cel mai sus în ierarhia WTA pe locul 11, în data de 16 februarie 2009.

A câștigat șase titluri WTA, are 540 de victorii în carieră și a pierdut în 453 de partide.

În prezent se află pe locul 107, iar doar din premiile din tenis a adunat $10,337,117.

Cel mai bun rezultat la un Grand Slam a fost calificarea în sferturile de la Australian Open 2022.

A mai bifat o prezență în turul al patrulea la Roland Garros (2015, 2017), Wimbledon (2014, 2022) și US Open (2020).

De asemenea, Cornet a câștigat FedCup în 2019 (în semifinale, Franța a trecut dramatic de România, la Rouen).

Alize deţine recordul pentru numărul de turnee de Grand Slam jucate la rând: 68 – de la Australian Open 2007 și până la Wimbledon 2020 (a fost anulat din cauza Covid-19).

Turnee WTA câștigate în carieră de Alize Cornet

2018 – Gstaad

2016 – Hobart

2014 – Katowice

2013 – Strasbourg

2012 – Bad Gastein

2008 – Budapesta.

Alize Cornet și Simona Halep după un meci epic la Australian Open 2022

Mesajul surpriză al lui Rafael Nadal pentru Alize Cornet

Roland Garros 2024, ultimul turneu la care va participa Alize Cornet

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend