Conecteaza-te cu noi

CULTURA

#minor – Spectacol interactiv la Teatrul Davila

Publicat

in

Ce inseamna a fi minor in Romania? Este nevoie de o scoala pentru parinti? Cat de mare este orgoliul national, mai ales atunci cand vine la pachet cu o lejeritate in a-i judeca pe straini? Acestea sunt doar cateva dintre intrebările cu care spectacolul #minor provoaca publicul dinPitesti la un dialog deschis in sala de teatru. Dupa o piesa a tanarului dramaturg si regizorBogdan Georgescu, reprezentatia va avea loc duminica, de la ora 19:00, la Teatrul „Alexandru Davila”, in cadrul turneului national „Manifest pentru dialog” sustinut de BRD – Groupe Société Générale.

Spectacolul #minor porneste de la doua cazuri intens mediatizate anul acesta – situatia familiei Bodnariu si scandalul de la Opera Romana – care, desi aparent diferite, aduc intr-o zona comuna anumite metehne nationale precum pasarea responsabilitatii sau tendinta de ne crede mai buni si de a-i critica pe ceilalti fara a ne vedea propriile greseli. La finalul reprezentatiei, actorilor li se alatura pe scena un psiholog care ii invita pe spectatori sa intre intr-o discutie deschisa despre spectacol si despre alte subiecte controversate sau tabu care se inscriu in tema piesei.

„Ce inseamna normalitate? Ce inseamna familia ca traditie si valoare intr-o tara in care numarul copiilor abuzati – in familie – depaseste zecile de mii anual? Romania este pe ultimul loc in Europa privind capacitatea de a empatiza. Nu stim sa ne punem in pielea celuilalt, nu ne invata nimeni cum sa facem asta, cum sa intelegem si sa analizam situatii din perspective complet diferite. O majoritate nu poate stabili reguli si principii sociale care sa incalce drepturile si demnitatea unei minoritati, oricare ar fi aceasta. Vreau sa cred ca mai e timp pentru dialog, pentru a ne pune intrebari si nu a ne impune punctele de vedere, chiar daca, din pacate, societatea romaneasca rateaza sistematic posibile sanse de emancipare”, spune Bogdan Georgescu, autorul si regizorul #minor.

„Succesul de care s-a bucurat anul trecut Antisocial ne-a confirmat interesul general pentru probleme actuale cu care se confrunta tinerii, precum si o apetenta mai mare pentru dezbatere a tinerei generatii, care intelege ca trebuie sa fie mai activa in spatiul public pentru a produce schimbarile pe care si le doreste. De aceea, am decis sa sprijinim in continuare acest Manifest pentru dialog al lui Bogdan si al Teatrului National Radu Stanca Sibiu si sa aducem spectacolul #minor mai aproape de publicul din tara”, adauga Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

„Atunci cand am inceput proiectul Manifest pentru dialog cu Antisocial, o experienta unica in peisajul teatral si educational romanesc, am promis ca vom dezvolta o trilogie cu actorii tineri de la ULBS si TNRS, cu coroborarea celor doua institutii si cu sprijinul generos al BRD – Groupe Société Générale. #minor, a doua parte a trilogiei, care a fost programata, la fel ca Antisocial, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2016, isi incepe calatoria in orasele din Romania incercand sa atraga atentia asupra violentei care, in toate formele ei, intuneca viata de zi cu zi a intregii lumi. Incercam, impreuna cu psihologi din orasele unde jucam, sa dezbatem cu publicul aceasta problema dupa fiecare reprezentatie. Este o responsabilitate pe care ne-o asumam in organizare si suntem convinsi ca va da roade importante. In acelasi timp, asiguram toti spectatorii ca vom continua anul viitor acest proiect si cu cel de-al treilea spectacol”, afirma Constantin Chiriac, Director General, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu.

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Sfântul Gheorghe. Adevărata poveste a sfântului sărbătorit azi, 23 aprilie, în calendarul ortodox

Publicat

in

De

Biserica ortodoxă îl prăznuiește la 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe, un brav soldat de origine greacă, torturat și ucis pentru credința lui creștină. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți și grabnic ajutători sfinți din calendarul ortodox.

Sfântul Gheorghe, numit adesea Marele Mucenic Gheorghe, s-a născut în Capadocia, din părinți creștini de origine greacă. El a fost îndrumat de mic în spiritul creștin și a crescut apărând credința ortodoxă și învățăturile lui Iisus.

Un brav soldat al creștinismului

Tânărul Gheorghe, pe numele său grec Gyorgos, a luat calea armelor și s-a înrolat în armată unde s-a făcut foarte repede remarcat pentru curaj și pentru faptele sale eroice.
Poveștile vechi păstrează o relatare mai mult sau mai puțin reală despre lupta tânărului soldat Gheorghe cu un balaur care amenința cetatea Silena din Libia de azi. Legenda spune că balaurul a fost o vreme potolit de localnici care îi dădeau oi și vite să își astâmpere foamea. Dar când nu au mai avut animale, balaurul ar fi cerut-o chiar pe fata comandantului cetății. Atunci, a apărut un tânăr viteaz care le-a promis oamenilor că îi scapă de năpastă.
Sfântul Gheorghe s-a luptat cu balaurul, l-a ucis cu sulița și a salvat-o pe fata comandantului. De atunci, pe multe steaguri bisericești, Sfântul Gheorghe este pictat cu mantie roșie de soldat, luptându-se cu un balaur uriaș, simbol al diavolului care îi ispitea pe oameni să renunțe la credința lor și să se închine idolilor.

Lupta și martiriul Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe era deja comandantul unei trupe de soldați greci, când a venit la putere Dioclețian și acesta a ordonat, în anul 303, distrugerea lăcașurilor de cult creștine și asuprirea tuturor celor care se închinau lui Dumnezeu. Sfântul Gheorghe s-a opus prigoanei creștinești, a luptat împotriva soldaților păgâni care distrugeau bisericile și îi torturau pe preoți. A fost prins și el, încarcerat și supus unor torturi de neimaginat pentru a renunța la credința creștină și pentru a se închina idolilor în care credea Dioclețian. Tânărul Gheorghe a fost împuns cu sulița, a fost tras pe roată, a fost îngropat într-o groapă cu var acid și torturat cu pietre, dar niciuna dintre aceste schingiuri nu l-a înfrânt. Credința i-a dat putere să îndure totul, de fiecare dată el se ridica nevătămat și tot mai încrâncenat împotriva asupritorilor săi.

O poveste din acele vremuri spune că, pentru a demonstra tăria credinței sale, Sfântul Gheorghe ar fi înfăptuit un miracol nemaiîntâlnit. El l-ar fi înviat din morți pe un tânăr frate de suferință. Soția împăratului Dioclețian, auzind despre miracolele tânărului comandant creștin a cerut și ea să treacă la creștinism. Cum era de așteptat, Dioclețian nu putea accepta ca împărăteasa Alexandra să îmbrățișeze o religie pe care el vroia să o stârpească pentru totdeauna din imperiu. În acel moment, Dioclețian a dispus uciderea Sf. Gheorghe prin decapitare, la data de 23 aprilie 304.

Sfântul Gheorghe, ocrotitorul soldaților și al armatei

Un soldat atât de curajos, cunoscut și pentru faptele sale eroice din Țara Sfântă și pentru tăria cu care i-a apărat pe creștini, a rămas adânc întipărit în conștiința credincioșilor. Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul creștinilor și al tuturor soldaților. Imaginea acestui mucenic viteaz a fost pusă pe steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare și apoi chipul său a fost folosit pentru pecetea Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.

Sfântul Gheorghe doborând balaurul este reprezentat pe steagul Moldovei dăruit de Ștefan cel Mare mănăstirii Zografu de pe muntele Athos. Sfântul Gheorghe în amintirea creștinilor În 1222, regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit steagul Angliei, „Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei.

În România, numele Sf. Gheorghe este unul dintre cele mai populare, mai ales sub formele de Gheorghe, George, Georgeta și Geta. Numele său a fost folosit pentru mai multe localități din țară precum Sf. Gheorghe și Sângiorz, dar și pentru unul din brațele Dunării care formează Delta.

Citeste mai mult

ACTUAL

Eminescu, sarbatorit la Torino de copiii care invata limba romana

Publicat

in

Nascuti in Italia, din parinti romani, numerosi copii frecventeaza cursurile scolii Grupului Vatra din Torino, pentru a invata limba romana si dansuri romanesti. Ei invata despre reperele culturale cele mai importante ale Romaniei, iar aniversarea celor 174 de ani de la nasterea lui Eminescu a fost un eveniment pentru care micutii s-au pregatit temeinic. Cei mai mici dintre scolari au memorat strofe din poezia „Somnoroase pasarele” si au descoperit, prin joc, informatii despre marele poet. Grupul Vatra din Torino este cea mai mare scoala de dansuri traditionale romanesti din Diaspora. Toate informatiile aici https://indexstiri.ro/cu-mic-cu-mare-romanii-din-torino-l-au-sarbatorit-pe-eminescu/

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend