Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Managerul Spitalului Victor Babeș, Emilian Imbri, despre Foișor: Trebuiau sistate manevrele respective de evacuare şi lăsate pe a doua zi, cu orice risc

Publicat

in

Medicul Emilian Imbri, până de curând manager al Spitalului Victor Babeş din Capitală, a explicat într-un interviu acordat News.ro de ce nu a putut fi deschisă o secţie de terapie intensivă pentru pacienţii cu forme grave de Covid 19 la secţia exterioară a Spitalului Victor Babeş, inaugurată de Primăria Capitalei în luna august a anului trecut. Specialistul a spus care a fost scopul iniţial al acestei unităţi modulare. Valoarea aproximativă a achiziţiilor medicale pentru această secţie externă, realizată de ASSMB, a fost de peste 90.000 de lei, conform News.ro.

Citește și: Piperea, după scenele INCREDIBILE de la Foișor: Vom merge neabătuți către abis, pe mâna sigură, de felceri și șamani, a acestor demenți mesianici

”Secţia exterioară a Spitalului Victor Babeş, o secţie exterioară, a fost amenajată de către Primăria Bucureştiului şi fost deschisă în momentul în care numărul pacienţilor a crescut atât de mult încât nu mai erau locuri în spitale şi nu când aveam foarte multe cazuri, cazuri asimptomatice, erau bolnavi cu simptomatologie uşoară, care nu aveau nevoie de un abord cu oxigen şi care erau mai mult în observaţie, în vederea urmăririi zilnice, pentru ca atunci când se decompensează să poată fi transportaţi în spitalul Babeş.

Secţia funcţiona cu 100 de paturi, ar fi putut fi extinsă până la 350 de paturi, dacă situaţia o cerea. Niciun bolnav nu ajungea direct în secţia externă, ei erau aduşi cu salvările de către ISU sau Ambulanţa Bucureşti, erau evaluaţi de către medicii din Spitalul Babeş şi, în funcţie de simptomatologie, se hotăra cine merge la Pipera, nu se putea risca de a duce acolo un pacient care se putea decompensa într-o zi sau chiar mai repede. Pentru cei care aveau nevoie de oxigen rapid, ca să poată fi transferaţi, oxigenul era asigurat de buteliile de oxigen care erau în număr mic, dar asigurau urgenţa şi necesarul”, a explicat dr. Imbri.

Medicul Emilian Imbri, despre posibilitatea de a exista paturi cu oxigen la spitalul modular de la Pipera: “Ar fi fost posibil dacă ar fi existat bani pentru aceste transformări, s-au făcut studii în acest sens încă din luna noiembrie a anului trecut. Experienţa cu spitalele modulare, lamentabilă”

“Ar fi fost posibil dacă ar fi existat bani pentru aceste transformări. S-au făcut studii încă din noiembrie şi decembrie anul trecut, Primăria a venit cu echipele de specialişti ca să evalueze situaţia, şi s-a hotărât că ar fi necesar de instalat un stocator de oxigen de căttre Linde gaz, şi toată instalaţia respectivă să fie la fiecare pat, şi s-a luat în calcul chiar deschiderea unei secţii de terapie intensivă , însă experienţa lamentabilă în ceea ce înseamnă terapie intensivă în zone modulare, ceea ce se întâmplă la Leţcani şi în alte zone din ţară, a dus la o decizie înţeleaptă în a renunţa la a mai deschide acolo o secţie de terapie intensivă, şi a încerca să extindem secţia de terapie intensivă în SpitaluL Babeş, lucru care s-a şi aprobat de Consiliul Primăriei Capitalei, doar că, la sfârşit de an, lipsa banilor, bugetul care urma să vină şi să fie aprobat a determinat întârzierea acestor acţiuni.

Ca atare, la Pipera, în ianuarie, având în vedere că numărul de bolnavi a început să scadă, acolo practic nu mai aveam niciun bolnav, iar în spitalul Babeş aveam peste 200 de paturi libere, se ajunsese şi la un astfel de fenomen greu de crezut, dar este real , s-a hotărât că este inutil să mai ţinem deschisă o secţie în contextul respectiv, în care se plătea tot ceea ce trebuia plătit, cu deşeuri menajere, cu căldură, cu întreţinere, cu pază, şi atunci personalul a fost retras în Spitalul Babeş, secţia rămânând funcţională dar urmând a se face acolo amenajările despre care am vorbit”, a explicat pentru News.ro fostul manager al Spitalului ”Victor Babeş”.

Dr. Emilian Imbri, despre modul în care au fost evacuaţi noaptea trecută pacienţii de la Spitalul de Ortopedie Foişor: “Planul trebuia anunţat din timp spitalelor care urmau să fie transformate în spitale Covid. Alegerea Spitalului Foişor nu a fost una lipsită de temei, aici operaţiile sunt făcute cu programare. Manevrele de evacuare trebuiau lăsate pentru a doua zi”

“În afară că totul a fost hotărât în pripă, nu există scuză pentru ce s-a întâmplat acolo, totul a fost hotărât în pripă şi pe negociere, nu există termen de negociere într-o situaţie atât de proastă în care suntem acum, am spus că vom ajunge în foarte scurt timp ca şi alte spitale să fie transformate în spitale Covid, pentru că numărul de bolnavi este din ce în ce mai mare şi practic nu ai unde să-i primeşti şi cum să-i îngrijeşti. Nu suntem în situaţia Italiei, de a muri oamenii pe străzi, tocmai din acest motiv există un plan, sper că există acest plan care trebuia anunţat din timp spitalelor care urmau să fie transformate în spitale Covid.

Este adevărat că alegerea Spitalului Foişor nu a fost o alegere lipsită de temei, este un spital monodisciplinar, un spital în care operaţiile sunt făcute cu programare, în care urgenţele pot fi temperate şi pot fi operate în spitalele de urgenţă unde există ortopedie. Eu cred că există încă spitale care vor urma această cale, oficialii nu au de întors în momentul de faţă.

Trebuiau sistate manevrele respective de evacuare şi lăsate pe a doua zi, cu orice risc. Iată ce s-a întâmplat, şi senzaţia este că dăm la o parte o anumită categorie de bolnavi în favoarea celorlalţi, în momentul de faţă asta este situaţia şi aşa va trebui să fie, pentru că bolnavii de acolo erau o parte operaţi, nu prezentau risc vital , o parte erau în aşteptarea operaţiilor, practic nu a fost o măsură care să pună în pericol viaţa bolnavilor, în schimb, a fost o măsură care determină nişte traume psihice în cazul bolnavilor care au fost transferaţi astfel. A fost o greşeală că a fost permis transportul acestor bolnavi cu maşini proprii, nu puteau să se mişte, erau imobilizaţi datorită operaţiilor făcute cu puţin timp înainte, trebuiau toţi duşi cu salvările, salvările trebuiau să intre pe rând în curtea spitalului şi nu să se facă spectacolul acela oribil, cu scos bolnavii din curtea spitalului, noaptea, pe tărgi, înconjuraţi bolnavii de protestatarii care erau toţi cu ţigările în mână dacă aţi observat, şi se fugăreau unii pe alţii pe acolo, în ideea în care reuşesc să transforme această treabă într-un spectacol şi mai groaznic”, a declarat dr Emilian Imbri pentru News.ro.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO | Cea mai neagră zi din istoria Formula 1: Doi piloți au murit în cele mai înfiorătoare accidente văzute vreodată pe pistă – Azi se împlinesc 30 de ani

Publicat

in

De

Tragedia din 30 aprilie și 1 mai 1994 rămâne una dintre cele mai negre zile din istoria Formula 1. Ayrton Senna, unul dintre cei mai remarcabili piloți din istoria motorsportului, a sfârșit tragic la doar 34 de ani în timpul Marelui Premiu de la Imola. Cu doar o zi înainte, în timpul calificărilor, Roland Ratzenberger a suferit și el un accident fatal, adâncind durerea și șocul în lumea motorsportului.

Senna, cunoscut pentru talentul său excepțional și pentru devotamentul său față de sportul pe care-l iubea, a rămas în memoria fanilor ca unul dintre cei mai mari campioni ai sportului cu motor. Cu doar patru luni înainte de accident, Senna exprimase dorința ca, în cazul unui accident grav, să fie totul cât mai rapid posibil. Moartea sa tragică a fost un șoc pentru întreaga lume a sportului cu motor și a adus la schimbări semnificative în siguranța pilotajului și a circuitelor.

Roland Ratzenberger a fost victima primei tragedii care a avut loc în timpul calificărilor pentru Marele Premiu de Formula 1 de la San Marino, pe 30 aprilie 1994. La doar 34 de ani, Ratzenberger a pierdut controlul mașinii sale într-un viraj și a lovit un zid de beton la o viteză de 313 km/h, generând un zgomot îngrozitor de impact.

Eforturile echipei medicale au fost remarcabile. Medicul lui Ayrton Senna a ajuns la locul accidentului în doar 25 de secunde și a reușit să îl resusciteze pe Ratzenberger, redându-i pulsul. În doar 7 minute, acesta era deja la spitalul Maggiore din Bologna cu un elicopter medical, dar, din păcate, eforturile medicale au fost în zadar, iar Ratzenberger a murit în acel spital.

Senna, care a ajuns rapid la spital, a fost profund afectat de această tragedie. Lacrimile au curs când medicii au anunțat decesul lui Roland Ratzenberger, marcând începutul unei perioade întunecate în istoria sportului cu motor.

„Ayrton, de ce nu te retragi din cursa de mâine? N-ar trebui să pilotezi. De fapt, de ce nu renunți de tot? Ești triplu campion mondial, cel mai rapid pilot din lume. De ce nu renunți și hai să mergem împreună la pescuit”, i-ar fi spus medicul lui Senna imediat după decesul lui Ratzenberger.

„Sid, sunt anumite lucruri pe care nu le putem controla. Nu pot renunța, trebuie să merg mai departe”, i-a răspuns pilotul brazilian , iar acestea au fost ultimele cuvinte rostite între cei doi înaintea fatidicei zile de 1 Mai.

După tragedia care a avut loc în timpul calificărilor, Ayrton Senna a fost profund afectat și a fost în imposibilitatea de a concura în ziua de 30 aprilie. Cu toate acestea, în ziua următoare, Senna a revenit pe pistă.

Înainte de a intra în cursă, Senna a avut o ultimă convorbire telefonică cu iubita sa.

„De-abia aștept să te văd”, au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus Senna către iubita sa, Adriane.

Sora lui Senna, Viviane, a dezvăluit mai târziu un lucru emoționant care a creat o adâncă emoție printre fanii și cunoscuții lui Ayrton Senna. Înainte de a începe cursa, Senna a citit câteva pasaje din Biblie.

La 14:17, Senna a părăsit pista cu o viteză de 310 km/h și s-a izbit de un parapet de beton. În momentul impactului, viteza sa era de 218 km/h.

Doctorul său, Sid Watkins, a ajuns la locul accidentului în câteva secunde și a realizat imediat că situația era extrem de gravă. Brațul suspensiei dreapta față se ruptese și era înfipt în casca lui Senna. La spital, s-a constatat că brazilianul pierduse aproape 5 litri de sânge.

Da, în acel tragic eveniment, Michael Schumacher a câștigat cursa. În timp ce decesul lui Roland Ratzenberger a fost anunțat imediat, piloții au aflat despre moartea lui Senna abia după încheierea cursei.

Corpul lui Ayrton Senna a fost repatriat din Italia în Brazilia pe 5 mai 1994, într-un zbor însoțit de avioane de vânătoare.

Peste trei milioane de oameni s-au adunat pe străzile din Brazilia pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ayrton Senna la înmormântare

Unul dintre cei care au purtat sicriul pe umeri a fost marele rival al lui Senna, Alain Prost. Acest moment a simbolizat respectul și rivalitatea lor în motorsport.

Citeste mai mult

NATIONAL

SUA impun sute de sancțiuni împotriva Rusiei și vizează companiile chineze

Publicat

in

De

Statele Unite au impus miercuri sute de noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale legate de războiul din Ucraina, dar și pentru companii care au ajutat la eludarea de către Moscova a măsurilor occidentale, fiind vizate de aceste măsuri inclusiv China, relatează Reuters.

Sanctiuni împotriva RusieiFoto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

Trezoreria americană a impus sancțiuni pentru aproape 200 de ținte, în timp ce Departamentul de Stat a desemnat peste 80.

SUA au impus sancțiuni asupra a 20 de companii cu sediul în China și Hong Kong. Acestea sunt vizate după avertismentele repetate de la Washington cu privire la sprijinul Chinei pentru armata Rusiei, inclusiv în timpul recentelor călătorii ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen și al secretarului de stat american Antony Blinken în China.

Sprijinul Chinei pentru Rusia este una dintre numeroasele probleme care amenință să afecteze relațiilor bilaterale dintre cele mai mari economii ale lumii.

„Trezoreria a avertizat în mod constant că se vor confrunta cu consecințe semnificative pentru furnizarea de sprijin material pentru războiul Rusiei, iar SUA le impun astăzi sancțiuni împotriva a aproape 300 de ținte”, a spus Yellen într-un comunicat.

Sancțiuni pentru sprijinirea Moscovei

Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni asupra a mii de ținte de când Rusia a invadat Ucraina vecină.

De atunci, Washingtonul a încercat să reprime eludare măsurile occidentale, inclusiv prin sancțiuni împotriva firmelor din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

De ultimele sancțiuni de miercuri sunt vizate circa 60 de ținte din Azerbaidjan, Belgia, China, Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Slovacia, pe care le-a acuzat că a permis Rusiei „să achiziționeze din străinătate tehnologii și echipamente extrem de necesare” pentru eforturile armatei ruse.

De asemenea, Departamentul de Stat a impus sancțiuni asupra a patru companii cu sediul în China pe care le-a acuzat că sprijină baza industrială de apărare a Rusiei, inclusiv prin transportul de materiale critice către entități aflate sub sancțiunile americane în Rusia, precum și către companii din Turcia, Kîrgîzstan și Malaezia.

Trezoreria a vizat, de asemenea, achiziționarea de către Rusia a precursorilor de explozivi necesari armatei pentru a continua să producă praf de pușcă, propulsoare de rachete și alți explozivi în acțiunea de miercuri, inclusiv prin sancțiuni împotriva a doi furnizori din China care trimit substanțele în Rusia.

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat o interdicție globală privind armele chimice prin desfășurarea în mod repetat a agentului sufocant cloropicrin împotriva trupelor ucrainene și prin folosirea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina.

Sancțiuni pentru moartea lui Navalnîi

De asemenea, Departamentul de Stat a vizat trei persoane în legătură cu decesul fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit în februarie într-o închisoare din Siberia.

Autoritățile ruse spun că a murit din cauze naturale. Aliații lui Navalnîi acuză însă că a fost ucis de autorități, ceea ce Kremlinul neagă.

Sancțiunile americane îi vizează pe directorul coloniei corecționale din Rusia unde Navalnîi a fost încarcerat în care mai mare parte a timpului petrecut după gratii, precum și pe șeful detașamentului de izolare și șeful unității medicale de la colonia în care a fost închis înainte de moarte.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend