Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

MAE rus, atac dezlănțuit la conducerea Republicii Moldova fiindcă nu a sărbătorit 80 de ani de la „eliberarea” din al Doilea Război Mondial

Publicat

in

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a lansat joi un atac virulent la adresa conducerii Republicii Moldova, acuzând că aceasta promovează neonazismul și „românizarea artificială” a populației țării.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov alaturi de Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Actuala conducere moldovenească, punând în aplicare cu ascultare scopul ‘Occidentului colectiv’ de a crea o istorie alternativă și de a justifica criminalii naziști, nu participă la evenimentele comemorative cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Moldovei. De ce? Pentru că din punctul de vedere al evenimentelor din secolul al XX-lea, ei promovează ideologia neonazistă”, a declarat Zaharova în timpul briefingului său zilnic cu presa.

Rusia susține că a „eliberat” Republica Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în urma Primei Ofensive Iași-Chișinău, o invazie coordonată a României realizată de Armata a 2-a Roșie și de Frontul al 3-lea Ucrainean al armatei sovietice între aprilie și iunie 1944.

„La 30 martie, după lupte puternice, Rîbnița și centrul regional Lipcani au fost eliberate, la 2 aprilie – Rezina, la 6 aprilie – Orhei. În noaptea de 12 aprilie, trupele Frontului 3 Ucrainean sub comanda generalului de armată Rodion Malinovski au capturat Tiraspolul, iar trupele Frontului 2 Ucrainean au capturat centrele regionale Dubăsări și Grigoriopol. Până la jumătatea lui aprilie 1944, jumătate din teritoriul republicii sovietice a fost curățată de invadatori fasciști”, a declarat ea, referindu-se la Rep. Moldova cu termenul folosit de URSS după anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord în urma ultimatumului dat României în 1940.

Rusia, furioasă că Rep. Moldova nu a organizat celebrări pentru a comemora „eliberarea” sa

„Nimic nu poate justifica neparticiparea regimului Maiei Sandu la aceste evenimente”, a acuzat Zaharova cu privire la aniversarea „eliberării”, potrivit unei transcrieri a comentariilor sale publicate pe site-ul ministerului rus de externe.

„Nu există nicio explicație pentru aceasta, cu excepția uneia. Atunci naziștii au pierdut, iar acum vor să se răzbune pe teritoriul Moldovei. Nu vor reuși”, a mai spus Zaharova în timpul briefingului său.

„În loc să se încline în fața strămoșilor lor și să aducă un omagiu celor care au făcut posibil viitorul țării lor, ei merg atât de departe încât își bat joc de veterani, activiști și voluntari. Regimul Maiei Sandu își bate joc de ei”, a continuat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Din fericire, actualii conducători ai republicii sunt în minoritate. Poporul moldovenesc își amintește și onorează cu sfințenie isprava eroilor antifasciști care și-au dat viața de dragul generațiilor viitoare. Toate acestea sunt o garanție că încercările de ‘răzbunare brună’ în Moldova – indiferent în ce formă sunt ‘ambalate’ – sunt condamnate. Poporul moldovenesc își cunoaște istoria reală și își onorează adevărații eroi”, a mai spus ea.

„Repet încă o dată: există o limbă moldovenească”, și-a încheiat ea comentariile pe acest subiect în condițiile în care Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luna trecută că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Magistraţii de la Chișinău au respins astfel o sesizare depusă de către deputaţii socialişti şi comunişti. Pe 16 martie 2023, Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, iar deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul.

Rusia acuză guvernul moldovean că nu vrea să lase o delegație a sa să participe la un eveniment ONU de la Chișinău

Tot joi, Maria Zaharova a acuzat Republica Moldova că împiedică Rusia să trimită o delegație la a 34-a sesiune pentru Europa a Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, ce urmează să aibă loc în luna mai la Chișinău.

„Pe 19 martie anul acesta autoritățile moldovenești și-au anunțat refuzul de a permite delegației ruse să intre în țară pentru a participa la evenimentul menționat, propunând limitarea participării la nivelul Ambasadei Rusiei în Moldova sau în format la distanță”, a amintit ea.

„Al cui președinte, M.G. Sandu al Moldovei a decis să blocheze intrarea și participarea la lucrările Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură? Cel mai mare furnizor de alimente din lume? Pentru ce? Pentru a complica încă o dată situația cu securitatea alimentară globală, provocată de patronii săi occidentali? Este un sabotaj evident la scară globală, care acum este efectuat la Chișinău de către împuterniciți occidentali cu pașapoarte românești”, a acuzat Maria Zaharova.

„Există, în direct, o adevărată românizare artificială a Moldovei (…) Și această românizare artificială a devenit unul dintre fundamentele cursului politic al conducerii republicii, care are pașapoarte românești”, mai spus ea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Orientul Mijlociu e un butoi cu pulbere, iar americanii vor să intervină decisiv: Hamas stă tare pe poziție

Publicat

in

De

Statele Unite sunt ‘determinate’ ca Israelul şi Hamas să încheie ‘acum’ un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ostaticilor, după aproape şapte luni de lupte în Fâşia Gaza, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, transmite AFP, transmite Agerpres.

‘Chiar şi în aceste vremuri dificile, suntem determinaţi să asigurăm o încetare a focului care să aducă ostaticii acasă şi să o obţinem chiar acum. Şi singurul motiv pentru care nu s-ar realiza este Hamas’, a spus Blinken la Tel Aviv, întâlnindu-se cu preşedintele israelian Isaac Herzog.

Armistițiu

Mediatorii – Egipt, Qatar, Statele Unite – încă aşteaptă răspunsul Hamas la cea mai recentă versiune a unei oferte de armistiţiu, ce include o oprire a ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza şi eliberarea deţinuţilor palestinieni la schimb cu eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.

Blinken a cerut marţi Hamas să accepte ‘fără întârziere’ această propunere ‘extraordinar de generoasă din partea Israelului’.

Ce cere Hamas

Hamas cere o încetare ‘permanentă’ a focului înaintea oricărui acord privind eliberarea ostaticilor, pe care Israelul l-a refuzat constant, continuând să se arate decis să declanşeze o ofensivă terestră în Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, considerat ultimul bastion local al Hamas şi unde se află în prezent 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea refugiaţi de război.

În timpul vizitei sale în Israel, Blinken urmează să facă de asemenea presiuni asupra guvernului israelian pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, unde Naţiunile Unite avertizează asupra foametei iminente din cauza penuriei de alimente.

Secretarul de stat american urmează să se întâlnească miercuri cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi să se deplaseze la Ashdod, un port israelian de lângă Gaza, recent redeschis pentru a permite livrarea ajutoarelor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Moscova revendică lovitura asupra unui important centru de comandă al armatei ucrainene

Publicat

in

De

Rusia a anunțat miercuri că a lovit centrul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene, care are sediul în portul Odesa, unde Kievul a anunțat anterior că un atac rusesc cu rachete balistice a ucis trei persoane, informează Reuters.

Război în UcrainaFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

„Sediul comandamentului operațional al grupării sudice a Forțelor Armate ale Ucrainei a fost lovit de aviația operațională și tactică, forțele de rachete și artilerie”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Acesta nu a oferit alte detalii despre atac, dar a precizat că forțele rusești își îmbunătățesc pozițiile de-a lungul întregii linii de front.

Procurorii ucraineni au declarat că clădiri rezidențiale și infrastructură civilă au fost avariate în Odesa în urma unui atac de peste noapte, în timp ce comandamentul militar din sud a declarat că au fost lovite clădiri administrative și rezidențiale, instituții medicale și educaționale.

Reuters a precizat că nu a putut confirma în mod independent relatările celor dău părți.

Odesa a fost o țintă frecventă a forțelor ruse în războiul de peste doi ani, multe atacuri vizând instalațiile portuare ale orașului.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend