Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

MAE anunță că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la cel maxim: „Părăsiţi imediat ţara!”

Publicat

in

​Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează luni noapte într-un comunicat că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”, în contextul „deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre și a evoluțiilor negative din această seară”. MAE le cere cetăţenilor români să nu meargă în Ucraina, iar celor care se află temporar acolo să plece imediat.

În Kiev, UcrainaFoto: Michael Nigro / ddp USA / Profimedia

Conform noului nivel de alertă, MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

De asemenea, MAE le recomandă cetățenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

MAE preciează că, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Ucrainei.

MAE reiterează totodată solicitarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918).

De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

***

Amintim că preşedintele Rusiei Vladimir Putin a anunţat luni seară că recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia rusă. Șeful Interpol Moldova: „Constatăm că are cetățenia a trei state”

Publicat

in

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și dat în urmărire internațională, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Federației Ruse încă de la începutul acestui an. El a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și a continuat să se implice în politica de la Chișinău.

Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ilan Șor deține, în prezent, trei cetățenii – cea a Republicii Moldova, cea a Israelului și ce a Federației Ruse.

„Eu cu mare plăcere voi zbura și în alte țări”

„Am depus documentele și am primit pașaportul. De aceea astăzi, eu sunt cetățean, inclusiv al Federației Ruse. În Israel eu m-am născut, este patria mea și iubesc foarte mult această țară. Eu nu stau permanent pe teritoriul Rusiei, mă deplasez. De aceea, eu cu mare plăcere voi zbura și în alte țări”, a declarat Ilan Șor într-un interviu, potrivit Unimedia.

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă din luna ianuarie. „Fiind dat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dublă cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean al trei state”, a declarat Viorel Țentiu pentru Teleradio-Moldova, conform Moldova1.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova: „Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni”.

Fugit din Republica Moldova încă din 2019

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, el a locuit în Israel. De la începutul anului trecut, Șor a început să plece tot mai des în Federația Rusă, țară în care locuiesc soția și copiii săi. Anterior, Interpol Chișinău a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze în Republica Moldova pe oligarhul fugar, însă solicitarea a fost respinsă, amintește Moldova1.

Conform unor investigaţii jurnalistice, în Israel, oligarhul ar fi trăit în lux, iar de acolo ar fi continuat să se implice în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior, prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui, a scris NewsMaker. Guvernul de la Chișinău îl acuză că ar conduce un „grup criminal organizat”, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, în interesul Federației Ruse. El respinge acuzațiile.

Potrivit Poliției Naționale a Republicii Moldova, în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, deși este dat în căutare internațională, Șor a reușit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el ar fi plecat în Rusia.

În aprilie 2023, Curtea de Apel de la Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei moldoveneşti. Atunci, Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Scriitorul canadian Eric Chacour, recompensat cu un nou premiu literar în Franţa

Publicat

in

Scriitorul canadian Eric Chacour a câştigat miercuri un nou premiu literar în Franţa, Premiul Librarilor, pentru volumul “Ce que je sais de toi”, a anunţat juriul care atribuie această distincţie, informează AFP, conform AGERPRES.

Volumul premiat, care este romanul de debut al scriitorului Eric Chacour, stabilit în Quebec şi de origine egipteană, câştigase deja în noiembrie 2023 premiul Femina al liceenilor.

Publicat în ianuarie 2023 de editura Alto, în Canada, apoi în august 2023 de editura Philippe Rey, în Franţa, romanul “Ce que je sais de toi” a reprezentat unul dintre succesele neaşteptate ale noului sezon literar din toamna anului trecut.

El evocă destinul unui medic egiptean francofon, care îşi descoperă homosexualitatea şi emigrează la Montreal. Autorul însuşi s-a născut în acest oraş canadian din părinţi proveniţi din comunitatea levantină.

Decernat de o reţea de 1.800 de librari independenţi, Prix des Libraires este un premiu literar care a fost creat în 1955. Patru dintre câştigătorii săi au obţinut ulterior şi celebrul premiu Goncourt, iar unul dintre ei, Patrick Modiano, a câştigat şi premiul Nobel pentru literatură.

Un alt premiu literar francez al cărui laureat a fost anunţat miercuri la Paris a recompensat o altă faţetă a francofoniei.

Cecile Pin, o franţuzoaică de origine vietnameză care scrie în engleză după ce a emigrat la Londra, a câştigat premiul Fragonard pentru literatură străină cu o carte care reprezintă, de asemenea, un roman de debut.

“Les ames errantes”, publicat de editura Stock şi tradus de Carine Chichereau, se inspiră din povestea mamei autoarei, una dintre persoanele care au părăsit Vietnamul într-o barcă după războiul care s-a încheiat în acea ţară în 1975.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend