Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LIVEVIDEO Capsula Orion a NASA s-a întors pe Terra după călătoria în jurul Lunii

Publicat

in

După ce a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, ultima etapă a misiunii Artemis 1, cu o miză uriaşă pentru agenţia spaţială americană.

Capsula Orion a amerizat în Oceanul PacificFoto: Captura YouTube

19:41 Capsula Orion a NASA a străbătut atmosfera Pământului și amerizat duminică în Oceanul Pacific, a confirmat agenția spațială americană, încheind o călătorie de 25 de zile în jurul Lunii și înapoi, ca parte a primei misiuni Artemis a NASA. Capsula a amerizat la 19.40 în largul coastei peninsulei Baja California din Mexic, după ce parașutele s-au deschis perfect pentru a-i încetini căderea.

„Cel mai greu test, în afară de lansare, este reintrarea în atmosferă, pentru că trebuie să știm dacă scutul termic funcționează”, spunea recent Bill Nelson, administratorul-șef al NASA.

Reintrarea în atmosferă se face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic trebuie să reziste la temperaturi de 2.800 C.

Cele 11 parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.

Viteza de 40.000 km/h va fi atinsă la 130 km deasupra Terri și capsula va trebui să încetinească până la 30 km/h, înainte să cadă în ocean.

Practic, capsula va atinge viteze de peste 30 de ori mai mari decât viteza sunetului, iar temperatura la care scutul termic va trebui să reziste va fi jumătate din temperatura de la suprafața Soarelui.

Capsula Orion nu este nouă și a mai zburat în 2014, dar scutul termic, de 5 metri diametru, este instalat de curând și va trebui să reziste cu brio la aceste temperaturi foarte ridicate.

Punctul de impact estimat este la 480 km sud de locul calculat inițial, la începutul misiunii. A fost nevoie de o schimbare de ultim moment, fiindcă prognoza meteo indica vreme nefavorabilă în nord.

O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost pre-poziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice.

Ulterior, scafandri vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut special în acest scop.

Operaţiunile sunt de aşteptat să dureze între patru şi şase ore de la momentul amerizării. Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest a SUA, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu.

Reamintim că Orion NU are oameni la bord. O misiune cu echipaj uman ar trebui lansată în 2024.

Succesul misiunii, care va dura în total puţin peste 25 de zile, este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, care are drept scop pregătirea unei viitoare călătorii spre Marte, respectiv de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta pe viitor echipaje umane.

Momentele cheie ale misiunii Artemis 1

  • 16 noiembrie: Racheta SLS a fost lansată cu succes, după ce încercările anterioare au fost marcate de probleme.
  • 21 noiembrie: După o călătorie de aproximativ 400.000 km, Orion a ajuns la Lună, atingând un punct situat la 130 km de suprafața selenară.
  • 25 noiembrie: Orion a intrat pe DRO, orbita alungită în jurul Lunii
  • 26 noiembrie: Orion a ajuns la peste 400.000 km de Terra, depășind un record stabilit de naveta Apollo 13 în 1970, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni.
  • 28 noiembrie: A fost atinsă distanța maximă de Terra în misiunea Artemis 1: 430.000 km.
  • 3 decembrie: Orion a reintrat în sfera de influență a Lunii, ceea ce însemna că Luna, și nu Pământul, exercita forța gravitațională dominantă asupra capsulei.
  • 5 decembrie: Capsula a ajuns la mai puțin de 128 km de suprafața Lunii, cea mai mică distanță în misiunea Artemis 1. Imediat după acel moment, motoarele au pornit timp de 3 minute și 27 de secunde, pentru ca Orion să intre pe traiectoria precisă către Pământ.
  • 11 decembrie: Este programată revenirea pe Terra.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO| Marcel Ciolacu explică două măsuri extrem de importante: Crește salariul minim în România

Publicat

in

Guvernul a luat decizia de a transfera 10% din creditele de angajament către Fondul de Rezervă al primului ministru. Marcel Ciolacu a explicat că acesta este un mecanism prin care banii sunt redirecționați, iar Guvernul poate să mențină ritmul investițiilor.

”Este mecanismul pe care l-am folosit și anul trecut, care este constituțional. Nu a rămas Guvernul fără bani, îi redirecționăm pentru a putea menține același ritm al investițiilor. Față de anul trecut avem încasări mai mari cu 25 de miliarde, față de tot restul istoriei României, pentru prima dată s-au investit 41 de miliarde în primele 4 luni ale anului.”, a explicat Marcel Ciolacu.

Crește salariul minim în România

De asemenea, premierul a explicat că vor exista discuții cu sindicatele și patronatele pentru creșterea salariului minim. Există discuții la Guvern care ar putea împinge creșterea salariului minim din septembrie și nu de la 1 iulie, așa cum anunțase premierul inițial.

”Suntem determinați să creștem salariul minim la 3700 de lei”, a spus Ciolacu, care a evitat să ofere o dată concretă.

”Această decizie o voi lua după o discuție cu partenerii sociali”, a mai precizat Ciolacu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Profitul Rheinmetall creşte în ritm accelerat pe fondul exploziei cheltuielilor militare

Publicat

in

Producătorul german de armament Rheinmetall a raportat marţi o creştere de 60% a profitului operaţional în primul trimestru al acestui an, în contextul în care grupul implicat în fabricarea tancurilor Leopard se bucură de explozia cheltuielilor militare după invazia rusească din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, rezultatele afişate de Rheinmetall au fost sub aşteptări pieţei, a precizat Alexander Wahl, analist la Stifel, astfel că acţiunile Rheinmetall înregistrau un declin de 1% la debutul tranzacţiilor la bursa de la Frankfurt.

Rheinmetall, companie a cărei valoare de piaţă este de patru ori mai mare decât era la debutul războiul din Ucraina, se bucură de o creştere semnificativă a comenzilor, într-un context în care guvernele occidentale caută să îşi refacă stocurile după ce au livrat armament Ucrainei.

“Un număr mare de state au nevoie de Rheinmetall, acum şi în viitor, pentru a răspunde la creşterea dramatică de echipamente militare”, a declarat directorul general Armin Papperger într-un comunicat.

Grupul cu sediul în oraşul Duesseldorf, vestul Germaniei, a precizat că în primele trei luni ale anului a realizat un profit operaţional de 134 milioane de euro şi vânzări de 1,58 milioane de euro, ambele cifre fiind sub estimările pieţei, care miza pe un profit operaţional de 143,4 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 1,68 milioane de euro. Vânzările realizate de Rheinmetall în perioada ianuarie-martie 2024 au fost mai mari cu 16% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Compania a mai informat că în primul trimestru carnetul său de comenzi a crescut cu 43%, până la 40,2 miliarde de euro şi în aceste condiţii a confirmat ţinta de vânzări pentru întregul an 2024, de aproximativ 10 miliarde de euro.

În luna februarie a acestui an, Rheinmetall, unul din cei mai mari producători mondiali de obuze pentru artilerie şi tancuri, a prezentat o serie de planuri vizând majorarea producţiei de obuze de artilerie de 155 de milimetri, calibrul standard utilizat de ţările NATO, până la 1,1 milioane de obuze pe an în 2027.

Rheinmetall produce printre altele tunul pentru tancurile Leopard 2, utilizate de mai multe armate din Europa şi care a fost livrat şi Ucrainei, precum şi Panzerhaubitze 2000, un obuzier care este deja folosit de armata ucraineană.

Rheinmetall Landsysteme GmbH, Germania, o divizie a grupului Rheinmetall, intenţionează să preia compania Automecanica Mediaş SRL şi subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaş SRL, iar tranzacţia a fost autorizată de Consiliul Concurenţei. Automecanica Mediaş SRL este un producător de componente din oţel pentru semiremorci de transport greu, containere speciale, oţelării şi confecţii metalice, scări metalice interioare şi exterioare, asamblare structuri metalice finale, suprastructuri auto, precum şi proiectare personalizată şi producţie de piese şi componente din oţel, oţel inoxidabil şi aluminiu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend