Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a afirmat că situaţia pe front s-a deteriorat

Publicat

in

Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a afirmat că situaţia pe front s-a deteriorat, în ultimele ore, iar trupele ruse au obţinut succese tactice în mai multe zone. El a spus au avut loc ”lupte violente” pe front în săptămâna care a trecut, situația fiind „dinamică”, sute de poziții fiind cucerite de către una, iar apoi de către cealaltă tabără, de mai multe ori în cursul unei singure zile.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 29 aprilie, ora 03.00: Comandantul armatei ucrainene recunoaște înfrângerea de etapă: Situaţia pe front s-a deteriorat, Rusia a obţinut succese tactice

Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski afirmă duminică că situaţia pe front s-a ”deteriorat”, iar trupele ruse au obţinut ”succese tactice” în mai multe zone, relatează AFP.

Rusia ”atacă activ de-a lungul întregii linii a frontului. Ea obţine succese tactice în anumite sectoare”, scrie pe facebook Oleksandr Sârski.

Rusia şi Ucraina au continuat atacurile cu dronă în cursul nopţii, în mai multe regiuni. Ministrul apărării rus a anunţat că sistemele de apărare aeriană au distrus 17 drone, iar 3 au lovit o facilitate de ţiţei în regiunea Kaluga. În Ucraina, guvernatorul regiunii Mikolaiv a declarat că o dronă rusească a avariat grav un hotel, însă nu există victime.

Continuarea aici

content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Belgia: Un șofer de camion român, ucis de un capac de canal aruncat de pe un pod. Cinci tineri sunt cercetați

Publicat

in

Cinci tineri urmează să compară marţi în faţa justiţiei belgiene în cadrul unei anchete pentru „asasinat”, bănuiţi că au aruncat de pe un pod un capac de canal care a ucis un camionagiu român, a indicat luni parchetul din Namur (centru), relatează AFP și Agerpres.

CamionFoto: © Christophe.rolland1 | Dreamstime.com

Fapta s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă pe autostrada E42, între Liege şi Namur.

Cei cinci sunt bănuiţi că au proiectat în gol de pe un pod capacul de canalizare agăţat de o curea. Acesta a străpuns parbrizul unui camion, omorându-l pe loc pe şofer, un bărbat cu cetăţenie română.

Partenera şoferului, aflată alături de el în cabină, a reuşit să oprească vehiculul, evitând ieşirea de pe şosea.

Potrivit media locale, tinerii se aflau sub efectul protoxidului de azot, cunoscut şi ca „gaz ilariant” pentru efectele sale psihoactive, informaţie pe care parchetul din Namur nu a dorit să o comenteze.

Doi dintre suspecţi sunt minori şi toţi sunt originari din comuna Andenne, în apropiere de Heron, unde s-au produs faptele.

Şoferul român lucra pentru transportatorul spaniol Castillo Trans.

_____

[Foto: © Christophe.rolland1 | Dreamstime.com]

Citeste mai mult

NATIONAL

Expert antidrog, după apariția unui nou drog în România: Donkey Kong este un comprimat în legătură cu care s-au emis alerte la nivel european

Publicat

in

Expert antidrog, după apariția unui nou drog în România: Donkey Kong este un comprimat în legătură cu care s-au emis alerte la nivel european

Expertul antidrog Cătălin Ţone a afirmat, luni seară, că pe piaţa drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, cu un personaj din jocurile Nintendo, Donkey Kong, şi care recent a ajuns şi în România. În legătură cu acest comprimat au fost emise şi alerte la nivel european, după ce un copil de 13 ani a murit după ce l-a consumat. Ţone a mai precizat că, în multe cazuri, drogurile sunt colorate artificial, au logouri şi ştampile ca să atragă tinerii.

”Este un comprimat de ecstasy cu acest personaj, Donkey Kong (dintr-un joc Nintendo – n.r.), de culoare portocalie sunt comprimatele. Se produc în Olanda sau în Belgia. Ceea ce este semnificativ e că are o concentraţie mare de substanţă activă şi, în urmă cu câţiva ani, un adolescent de 13 ani din Ţara Galilor a fost găsit mort de supradoză în parc, iar dealerul lui, de 14 ani, ulterior a fost reţinut şi arestat. Şi au mai fost câteva crize în Marea Britanie şi în Belgia”, a declarat Cătălin Ţone, la Medika TV, luni seară, potrivit news.ro.

Pericolul este că aceste comprimate au concentraţie foarte mare, spune expertul antidrog

”Pericolul crescut la aceste comprimate, la acest tip de drog este că are o concentraţie foarte mare, iar consumatorul când înghite pastila, nu ştie exact care este concentraţia. S-a stabilit, din punct de vedere al specialiştilor, că tot ce depăşeşte la fete peste 1,3mg/kg corp, iar la băieţi peste 1,6mg/kg corp de substanţă activă, doza poate să devină letală..

Aceste comprimate au 120mg pe comprimat de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450mg pe comprimat. De aceea, unele comprimate ecstasy au un şanţ de fragmentare, practic comprimatele se pot rupe, fie de către dealerii care distribuie acest tip de drog, fie se poate rupe de către consumatori, pentru a nu înghiţi întreg comprimatul”, a precizat Ţone.

Drogul Donkey Kong a fost depistat, în România, la Vaslui

”Donkey Kong este un comprimat în legătură cu care s-au emis alerte la nivel european şi a fost capturat într-o operaţiune în judeţul Vaslui. Este vorba despre un grup infracţional organizat care distribuia, compus din 6 membrii, care distribuiau mai multe tipuri de droguri, printre care şi 39 de comprimate din acest tip de drog”, a adăugat Ţone.

În ceea ce priveşte preţurile drogurilor, în unele cazuri, acestea sunt accesibile.

”Nu costă precum dozele de cristal, astea sunt undeva între 8 şi 12 lei doza, mă refer la cristal sau etnobotanice. Comprimatele de ecstasy costă între 60 şi 80 de lei, undeva în jur de 15 euro. Deci nu sunt preţuri chiar foarte accesibile, dar în orice caz, nu este un preţ exagerat, mai ales că ele se distribuie şi se consumă în apropierea festivalurilor, la concerte. Sunt droguri stimulante ale sistemului nervos central. Din punct de vedere juridic, sunt încadrate ca droguri de mare risc şi pedeapsa este cea mai mare, pentru traficarea şi deţinerea unor astfel de droguri pentru consum propriu. Şi aşa cum spuneam, este un obicei, o cutimă să se consume la festivaluri, pentru că fiind stimulante ale sistemului nervos central. Practic dau o stare de agitaţie consumatorului, sunt asociate cu eliminarea oboselii, eliminarea plictiselii şi sunt preferate de tineri. Se face o analogie greşită între consumul acestor droguri şi muzica electronică”, a mai spus Cătălin Ţone.

Expertul antidrog precizează că traficanţii caută să coloreze artificial drogruile, astfel încât acestea să devină cât mai atractive.

”Traficanţii caută să facă comprimate care sunt atractive din punct de vedere al logourilor, din punct de vedere al formei, au culori frumoase, roz, portocaliu, galben, au diferite ştampile cu firme atractive, de îmbrăcăminte, de maşini, am văzut cu personaje din desene animate, Donald Trump iarăşi este un alt comprimat. Prin acest colorit şi aceste logouri se încearcă atragerea noilor consumatori care să debuteze în consumul de drogrui şi cei care sunt deja dependenţi sau care au un obicei de consum, să cumpere aceste comprimate. (…) O altă modalitate de a fi atractiv este drogul cunoscut ca şi cocaina roz. Este un coktail de droguri comups din cocaină, ketamină şi se adaugă şi MDMA şi peste toate astea se adaugă coloranţi şi arome de căpşuni, cireşe”, a subliniat Cătălin Ţone.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend