Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 119: Germania spune că reducerea livărilor de gaze rusești este un atac / Rușii au cucerit mai multe localități pe axa Lysychansk-Severodonețk / UE transmite Serbiei că trebuie să aleagă de ce parte este

Publicat

in

Luptele crâncene din tranșee continuă miercuri, o zi în care atât în Rusia, cât și în Ucraina se marchează trecerea a 81 de ani de la declanșarea Operațiunii Barbarossa, prin care Germania lui Hitler a invadat Uniunea Sovietică.

Soldati ucraineni trăgând cu un tun pe frontFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 119 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Forțele rusești au capturat mai multe așezări în apropierea orașelor Lysychansk și Severodonețk, aflate în estul regiunii Lugansk, au spus guvernatorul regional și Statul Major al Ucrainei.
  • Președintele ucrainean a declarat că situația militară din Lugansk este foarte dificilă, deoarece Rusia și-a intensificat eforturile de eliminare a trupelor ucrainene din zonele decisive.
  • Cel puțin 15 civili au fost uciși în Harkov de bombardamentele rusești, după săptămâni de relativ calm, a afirmat guvernatorul regional.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea marelui port ucrainean Odesa, au relatat agențiile de presă ale Moscovei.
  • Kremlinul susține că nu știe unde se află cei doi americani capturați în timp ce luptau în estul Ucrainei, dar că aceștia sunt mercenari și ar putea fi condamnați la moarte în teritoriile separatiste.
  • Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care îi va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat miniștri și diplomați citați de Reuters.
  • Liderii UE își propun să mențină presiunea asupra Rusiei la summitul lor din această săptămână, angajându-se să lucreze în continuare la sancțiuni, se arată într-un proiect de document, printre activele care ar putea fi vizate fiind și aurul.
  • Germania se va confrunta cu o recesiune certă dacă livrările de gaze rusești, deja reduse, se vor opri complet, a avertizat o organizație industrială.
  • Estonia l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta în legătură cu o încălcare a spațiului său aerian de către un elicopter rusesc.
  • Obuziere autopropulsate germane au sosit în Ucraina, în prima livrare de armament greu promisă de Berlin.
  • Procurorul general al SUA, Merrick Garland, aflat în vizită în Ucraina, a afirmat angajamentul Washingtonului de a-i identifica, aresta și urmări în justiție pe cei implicați în crime de război și atrocități comise în timpul invaziei rusești.

06:46 Reducerea livrărilor de gaze către Europa, decisă recent de Rusia, reprezintă un „atac” care urmăreşte ‘„semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a spus ministrul german al economiei.

06:01 Volodimir Zelenski a afirmat că în fiecare zi luptă pentru o decizie pozitivă a UE cu privire la candidatura Ucrainei şi pentru furnizarea de arme moderne.

01:12 Ursula von der Leyen: „Serbia trebuie să se decidă de ce parte dorește să fie. Noi dorim ca Serbia să fie alături de noi, dar avem nevoie de semne clare că această țară ne împărtășește valorile și condamnă agresiunea Rusiei”.

00:49Kievul acuză compania italiană Danieli: „Furnizează rușilor echipamente pentru submarine și tancuri”.

00:29 Un număr de 11 elicoptere Mi-17 de la baza forțelor aeriene americane Davis-Montaigne din Arizona s-au se îndreaptă spre Ucraina

—————-

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Campionatul European feminin începe joi, la Rimini, cu echipa României între participante

Publicat

in

De

Campionatul European feminin debutează joi, la Rimini, cu calificările, iar echipele României, senioare şi junioare, se află între participante.

La competiţia găzduită de Rimini, între 2-5 mai, echipa de senioare a României include sportivele Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Maria Ceplinschi, însoţite de antrenorii Camelia Voinea, Corina Moroşan, Patrick Kiens, Florin Cotuţiu şi Daymon Jones.

Calificările încep la ora 13.30, iar gimnastele tricolore fac parte din subdiviziunea a doua, alături de reprezentantele Franţei, Germaniei, Bulgariei, Slovaciei, Sloveniei, Letoniei şi Portugaliei.

La finalul primei zile de competiţie se vor stabili medaliatele la individual-compus şi gimnastele calificate în finalele pe aparate, respectiv pe echipe.

La junioare, calificările debutează vineri, tot de la 13.30, iar echipa României le include pe Anamaria Mihăescu, Adelina Ionescu, Nelli Papana, Ariana Cotu şi Alexia Blănaru, însoţite de antrenorii Adela Popa, Dan Potra şi Sebastian Nemeş.

Echipa României va concura tot în a doua subdiviziune, alături de reprezentantele Italiei, Germaniei, Islandei, Finlandei, Macedoniei de Nord, Bulgariei, Greciei şi Cehiei.

La finalul competiţiei din cele patru subdiviziuni se vor acorda medaliile la individual-compus şi echipe, precum şi gimnastele calificate în finalele pe aparate.

Finalele pe aparate au loc sâmbătă (senioare) şi duminică (junioare), iar în ultima zi este programată şi finala pe echipe la senioare.

Citeste mai mult

NATIONAL

România a intrat într-o prăpastie economică: datoria statului a crescut puternic/ Un nou nivel record

Publicat

in

De

Datoria publică a României a crescut puternic în luna februarie, cu circa 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro, relatează News.ro.

Creşterea rapidă a datoriei la începutul anului are loc ca urmare a strategiei Finanţelor de a împrumuta în primele luni o parte mare din necesarul de finanţare pentru întreg anul. Pe măsură ce statul va face în cursul anului plăţi mai mari în contul datoriei, la termenele prevăzute, acest impact se va diminua, notează Profit.ro.

Un alt aspect important este că gradul de îndatortare din februarie se situează la 52,4% din PIB, în timp ce îndatorarea pentru ianuarie,, anunţată iniţial la 50,2% din PIB, a fost revizuită la 49,9% din PIB.

Posibile urmări

Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ţine deficitul sub control, dar derogările pe care autorităţile şi le dau în mod frecvent de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare au redus ca importanţă existenţa în lege a acestei prevederi de stabilizare.

De asemenea, depăşirile pragului de 50% , înregistrate în mai multe rânduri în ultimii ani, au fost toate temporare şi de scurtă durată, iar Guvernul a preferat să transmită că preferă să stimularea economiei prin investiţii (şi creşterea PIB, baza de raportare) pentru a ţine sub control gradul de îndatorare.

O nouă reglementare UE

Statele membre UE au adoptat luni, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis, a anunţat preşedinţia belgiană, transmite DPA.

“Noua legislaţie va îmbunătăţi în mod semnificativ cadrul existent şi va oferi reguli eficiente şi aplicabile pentru toate ţările membre. Ele vor asigura finanţe publice garantate şi sustenabile, vor creşte accentul pe reforme structurale şi investiţii pentru a stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă în UE”, a declarat ministrul belgian al Finanţelor, Vincent Van Peteghem, informează Agerpres.

Adoptarea luni de către statele membre era ultimul pas necesar pentru ca noile norme fiscale să intre în vigoare, după votul de săptămâna trecută din Parlamentul European.

Noile reguli menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spaţiu de manevră ţărilor pentru a-şi negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la şapte dacă adoptă reforme şi investiţii.

De asemenea, sunt prevăzute ţinte comune de reducere pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate. Ţările care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an atunci când aceasta depăşeşte 90% din PIB şi cu jumătate de punct dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5% pentru a avea o rezervă la care să poate recurge în vremuri de criză.

Comisia Europeană va monitoriza dacă ţările respectă calea de ajustare şi poate depune o plângere dacă nu este cazul.

Reforma reduce cuantumul sancţiunilor, care va fi de 0,05% din PIB o dată la şase luni dacă nu acţionează pentru a-şi corecta abaterile, dar prevede o aplicare mai automată a acestora pentru a evita repetarea situaţiei din cadrul actual, ale căror amenzi sunt atât de mari încât, practic, nu au fost folosite.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend