Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Legea draconică din Arizona privind avortul, o sabie a lui Damocles pentru femei, dar și pentru republicani

Publicat

in

Înainte de a face avort, Piper ar fi vrut să-și fi cântărit mai mult decizia. Dar, din moment ce Arizona riscă să reînvie o lege din 1864 care interzice practic toate procedurile, a gândi bine lucrurile este un lux pe care nu și-l mai poate permite, potrivit AFP.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

„Există multă incertitudine în Arizona în acest moment”, deplânge această femeie în vârstă de 30 de ani, care preferă să dea un pseudonim, la o clinică din Phoenix.

Violul și incestul nu sunt considerate excepții valabile

O sabie a lui Damocles atârnă asupra femeilor din acest stat din sud-vestul SUA de la începutul lunii aprilie, când justiția locală a decis că o lege veche de 160 de ani privind avortul este valabilă.

Legea, care datează din timpul Războiului Civil american, interzice avortul, cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol. Violul și incestul nu sunt considerate excepții valabile.

Decizia a venit ca un șoc în Statele Unite, unde dreptul constituțional la avort nu mai este garantat de la o decizie a Curții Supreme din 2022. Înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie, dreptul la avort este o temă care revine în centrul jocului politic.

În Arizona, unde avortul a fost permis până acum până la 15 săptămâni de sarcină, noua lege înseamnă mai ales o cursă contra cronometru pentru multe femei, confruntate cu un ocean de incertitudine.

Anxietate în creștere

„Anxietatea pacienților a crescut vertiginos”, a declarat pentru AFP Gabrielle Goodrick, directoarea clinicii de planificare familială din Camelback. Măsura este „draconică și supărătoare”.

Clinica ei primește între 20 și 30 de femei pe zi. În aceste zile, telefoanele sună constant cu cereri de informații și programări, în timp ce activiștii anti-avort se postează uneori în parcare pentru a încerca să descurajeze pacientele.

Aplicarea legii, care prevede între doi și cinci ani de închisoare pentru medicii care efectuează avorturi, rămâne foarte incertă.

Kris Mayes, procurorul general democrat al Arizonei, a jurat că nu va urmări în justiție niciun medic și nicio femeie pentru avort.

Dar acest magistrat nu este etern, iar textul ar putea intra oficial în vigoare pe 8 iunie, cu un termen de prescripție de șapte ani, potrivit doamnei Goodrick.

„Dacă un procuror general republican va fi ales peste doi ani, el sau ea va putea să se întoarcă” și să intenteze procese, se teme medicul.

Clinica sa intenționează, prin urmare, să nu mai ofere avorturi în această vară.

„Pe termen lung, nu vrem să avem probleme”, continuă medicul, fără a-și ascunde dezamăgirea.

„Este frustrant, dar, în același timp, nu este ceva neașteptat, cu ascensiunea lui Trump (…) și aceste opinii extreme”, deplânge ea.

Fostul președinte republican amintește cu regularitate că a dat o majoritate de judecători conservatori la Curtea Supremă, ceea ce a permis ca protecția constituțională a dreptului la avort să fie răsturnată în urmă cu doi ani.

Experiență traumatizantă

De atunci, aproximativ douăzeci de state americane au interzis sau au restricționat sever accesul la avort. Dar subiectul a devenit o sperietoare electorală care îi afectează pe conservatori.

„Să forțezi o femeie să aibă un copil este o experiență traumatizantă, ele nu înțeleg ce înseamnă”, a declarat o pacientă din statul vecin Texas, unde avortul este sever restricționat.

Trump însuși a recunoscut că legea din 1864 din Arizona, fără excepții pentru viol și incest, a mers „prea departe”.

Rușinea s-a extins chiar și în rândurile republicanilor locali, care controlează parlamentul statului. O mână dintre ei s-au alăturat democraților din camera inferioară pentru a vota pentru abrogarea legii, care a fost larg nepopulară în sondaje.

Astfel, legea ar putea fi trimisă în uitare în următoarele săptămâni. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, Senatul local trebuie să voteze și el abrogarea legii, iar dezbaterile de acolo promit să fie aprinse.

Între timp, democrații capitalizează pe apărarea dreptului la avort pentru a face din acesta un argument major în favoarea realegerii lui Joe Biden – Arizona este un stat-cheie în care acesta l-a învins pe Donald Trump cu doar 10.000 de voturi în 2020.

Senatoarea locală Eva Burch s-a făcut remarcată în luna martie, când a povestit parlamentarilor despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în obținerea unui avort, în ciuda faptului că fătul ei nu era viabil.

Arizona „creează un mediu cu adevărat ostil și neospitalier pentru femei”, ceea ce contribuie la „descurajarea acestora de la experiența sarcinii”, a spus ea.

foto: Traci Hahn | Dreamstime.com

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Oamenii ar putea încetini îmbătrânirea datorită unui secret recent descoperit de către cercetători

Publicat

in

Corpul uman este dotat cu mai multe ceasuri interne care lucrează împreună pentru a ne regla funcțiile și pentru a se sincroniza cu lumea exterioară. Ultimele cercetări au făcut lumină asupra modului în care aceste ceasuri colaborează pentru a menține sănătatea țesuturilor și mai ales pentru a încetini procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii s-au concentrat asupra a două tipuri principale de ceasuri biologice: ceasul circadian central situat în creier, gestionat de nucleul suprachiasmatic, și ceasurile circadiene periferice care sunt dispersate în tot corpul. Aceste ceasuri periferice controlează sincronizarea activităților celulare în diferite organe, mușchi și piele.

S-a descoperit că, atunci când ceasul central comunică eficient cu un ceas periferic în timpul zilei, procese critice precum repararea ADN-ului, gestionarea energiei, metabolismul și ciclul celular pot funcționa fără probleme.

Ceasurile creierului

Cele mai recente cercetări subliniază importanța interacțiunii dintre cel puțin două ceasuri tisulare – unul central și unul periferic – pentru a menține funcția optimă a țesuturilor, cum ar fi mușchii și pielea, și pentru a preveni deteriorarea și îmbătrânirea acestora.

Oamenii de știință au descoperit că restabilirea coordonării între ceasurile creierului și cel al mușchilor la șoareci poate proteja împotriva epuizării mușchilor și a pierderii forței. În plus, funcționarea corectă a ceasului pielii se bazează pe semnale de la ceasul central pentru a regla funcții cruciale precum replicarea ADN-ului.

Deși ceasurile periferice prezintă o anumită independență în gestionarea funcțiilor celulare și în urmărirea ciclurilor de 24 de ore, coordonarea lor cu ceasul central este esențială pentru sănătatea generală a țesuturilor, scrie incredibilia.ro.

Este interesant faptul că limitarea timpului de hrănire pentru șoarecii fără un ceas cerebral funcțional a demonstrat că îmbunătățește autonomia ceasurilor periferice în gestionarea activităților celulare de bază. Această cercetare evidențiază rolul semnificativ al ritmurilor circadiene în menținerea sănătății pielii și a mușchilor.

Perturbările acestor ritmuri, cum ar fi cele cauzate de decalajul orar sau de turele de noapte, pot avea implicații grave asupra sănătății generale. Prin deslușirea mecanismelor de sincronizare din interiorul corpului nostru, oamenii de știință consideră că munca lor ar putea contribui la conservarea performanțelor fizice pe măsură ce îmbătrânim.

Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski trage un semnal de alarmă, cerând ajutorul aliaților: are indicii că ofensiva rusă s-ar putea extinde în regiunile Sumî şi Cernihiv

Publicat

in

Volodimir Zelenski a semnalat, în discursul video de luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde la încă două regiuni, el declarând că se înregistrează activităţi ostile comise de grupuri de sabotaj, precum şi bombardamente împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv, în timp ce în Harkov forţele ucrainene au trecut la contraofensivă, anunță news.ro.

„Înregistrăm activităţi ostile împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv – grupuri subversive şi bombardamente. Răspundem cu foc, aşa cum trebuie. Sarcina noastră este clară: să zădărnicim încercarea Rusiei de a extinde războiul. Îndeplinirea acestei sarcini depinde literalmente de toţi cei care se află pe teren în acest moment – de la Cernihiv la Vovceansk, de la Harkov la Doneţk”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său de luni seară.

Şeful statului spune că Oleksandr Sîrski, comandantul armatei, şi ministrul apărării, Denis Umerov, i-au prezentat rapoarte despre „zonele fierbinţi”. În regiunea Harkov, unde ruşii au început o ofensivă la sfârşitul săptămânii trecute, cucerind zeci de kilometri pătraţi şi mai multe aşezări în numai câteva zile, ucrainenii au trecut la contraatacuri şi au primit întăriri, în special la Vovceansk, dar şi în zonele de frontieră, susţine şeful statului. Generalul de brigadă Mîhailo Drapatî este responsabil în teren de această zonă şi a primit muniţia şi forţele necesare, a precizat Zelenski.

„Rezultatele noastre devin din ce în ce mai vizibile – distrugem infanteria şi echipamentul ocupantului. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor noştri care respectă cu stricteţe ordinele, îşi menţin poziţiile şi fac totul pentru a stabiliza situaţia. În acelaşi timp, înţelegem modul în care operează inamicul şi vedem planul său de a ne retrage forţele”, a spus Zelenski, reluând ideea că ofensiva din Harkov este o diversiune menită să-i facă pe ucraineni să-şi disloce forţele din est, regiunea care îi interesează de fapt pe ruşi.

„Bineînţeles, nu lăsăm zonele Doneţk fără sprijinul şi aprovizionarea necesară, şi anume direcţiile Kramatorsk şi Pokrovsk. Acordăm o atenţie constantă direcţiei Kupiansk”, a dat asigurări Zelenski.

Evacuări masive

Pe de altă parte, el a confirmat că în regiunea Harkov continuă evacuările de populaţie „în faţa atacurilor constante ale Rusiei”.

Circa 6.000 de persoane ar fi fost evacuate în ultimele zile din regiunea Harkov, în special la Vovceansk, un oraş care înainte de război avea 17.000 de locuitori, iar acum ar mai fi rămas în jur de 500, potrivit guvernatorului local.

Zelenski le-a mai spus compatrioţilor, luni seară, că a discutat cu premierul Suediei şi l-a informat despre situaţia de pe linia frontului şi despre „încercările Rusiei de a pune mai multă presiune asupra Ucrainei”. În Suedia a avut loc, luni, o întâlnire a premierilor din regiune cu cancelarul german Olaf Scholz, un format denumit „Consiliul Nordic”, iar furnizarea de ajutor pentru Ucraina a fost principalul subiect de discuţie.

Aliații se pregătesc să furnizeze un nou pachet de apărare

Suedia se pregăteşte să furnizeze Ucrainei un nou pachet de apărare, iar Kievul vrea să colaboreze cu Stockholmul în special pentru finanţarea producţiei de arme şi pentru proiecte comune în acest domeniu. „Suedia poate, de asemenea, să ajute în mod semnificativ prin investiţii în această activitate de producţie comună. La fel poate face şi Luxemburgul – într-o discuţie cu prim-ministrul luxemburghez de astăzi, am abordat toate aceste oportunităţi de a produce mai multe arme”, a anunţat Zelenski.

El a mai spus că a vorbit şi cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, despre sprijinul pentru apărare, în special în materie de vehicule blindate şi artilerie.

„Pachetele de ajutor care funcţionează sunt pachetele implementate, livrate, acestea sunt armele pe care soldaţii noştri le au în mâinile lor. Şi noi ne asigurăm rezultatele. Rezultatele ucrainene sunt ceea ce avem nevoie cu toţii. Şi asta este ceea ce se va întâmpla cu siguranţă”, a transmis Zelenski în finalul discursului său.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend