Conecteaza-te cu noi

SOCIAL

La Curtea de Argeş, Manifestări fastuoase de Ziua Naţională a României

Publicat

in

Astăzi, 1 Decembrie, în municipiul nostru, Ziua Naţională a României a fost serbată prin organizarea unor festivităţi importante. Manifestările prilejuite de această zi au fost organizate de Primăria Curtea de Argeş împreună cu Unitatea Militară 01042 “Vânătorii de Munte”, şi au cuprins pe lângă clasicele depuneri de coroane de la Cimitirul Eroilor şi clasicele defilări pe Bulevardul Basarabilor, şi o interesantă expoziţie de tehnică militară în platoul din faţa Bisericii Domneşti.

Zeci de coroane de flori depuse la Cimitirul Eroilor

Ca la fiecare eveniment de asemenea importanţă, şi în acest an, Ziua Naţională a României a fost celebrată prin depuneri de coroane la  Cimitirul Eroilor. Aici au fost prezente personalităţi importante ale municipiului, şi anume reprezentanţi ai Administraţiei şi ai Consiliului Local, ai partidelor politice, ai instituţiilor importante din oraş, dar şi reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ din oraş. Printre cei care au depus coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor patriei căzuţi la datorie s-au numărat reprezentanţi ai primăriei, ai Batalionului 33 “Vânători de Munte Posada”, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă Posada, ai PSD, PRM, PNG, PDL, PNL, Partidului Poporului, ai liceelor şi şcolilor din oraş, dar şi ai instituţiilor importante din municipiul nostru, şi anume Hidrocentrale, Electroargeş, şi SPGC. Prezent la ceremonie, primarul Nicolae Diaconu, a ţinut să îşi aducă salutul şi să evidenţieze deosebita importanţă a zilei de 1 Decembrie, urând totodată la mulţi ani tuturor argeşenilor şi românilor. “La mulţi ani România, la mulţi ani popor român, la mulţi ani tuturor locuitorilor  Curţii de Argeş. Sunt încântat că participăm împreună la punctarea acestui eveniment şi a acestei zile importante. Vreau să mulţumesc pentru implicare în această zi Bisericii, Consiliului Local, Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor de învăţământ. Vreau să fac un apel către toate organizaţiile politice şi către cei aflaţi la conducere, să aibă grijă de poporul român. La mulţi ani tuturor!”, a declarat în cadrul ceremoniei, Nicolae Diaconu.

Sute de curioşi şi politicieni s-au înghesuit la expoziţia de tehnică militară

După terminarea festivităţilor de la Cimitirul Eroilor, a urmat o defilare pe Bulevardul Basarabilor, defilare la care au participat un pluton de soldaţi înregimentaţi în cadrul Unităţii Militare 01042, dar şi plutoane formate din femei, din reprezentanţi ai Jandarmeriei şi ai ISU. Aceştia au defilat până în faţa Bisericii Domneşti, loc unde de altfel se desfăşura o expoziţie de tehnică militară. Pe lângă sutele de copii şi de curioşi prezenţi, la această expoziţie au participat şi politicieni locali, cel mai priceput în mânuirea armelor dovedindu-se pedelistul Gheorghe Alecsei. În cadrul acestui eveniment, fără doar şi poate cei mai încântaţi au fost copiii din municipiu, care beneficiind de ziua liberă pe care au primit-o de la şcoli, au venit în număr mare pentru a vedea cum funcţionează aparaturile militare. “E super. Am fost şi acum o lună la Ziua Armatei, dar am venit şi acum. Chiar îmi place că ne lasă să ţinem arme în mână şi ne arată cum funcţionează”, a spus unul dintre “picii” încântaţi de expoziţia de tehnică militară.

Semnificaţia istorică a zilei de 1 Decembrie.

Ziua de 1 Decembrie reprezintă Ziua Naţională a României, potrivit Constituţiei din 1991. Această zi a fost adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sărbătoare publică a României. La 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) cu România.Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internațională creată în urma Primului Război Mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naționalităților în Europa.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

DE INTERES! S-a scumpit carnea de miel. Iată prețurile cu o săptămână înainte de Paște

Publicat

in

Carnea de miel, tot mai scumpă cu o săptămână înainte de Paște 2024

La o săptămână de Paște, românii care doresc să pună pe masa de sărbătoare miel se lovesc de prețuri mai mari comparativ cu anul precedent. Prețul variază semnificativ de la o regiune la alta a țării, dar în medie, un kilogram de carne de miel ajunge la 50 de lei.

Creșteri semnificative de preț

Anul acesta, fermierii au decis să majoreze prețurile la carnea de miel, argumentând creșterea costurilor de producție, inclusiv furaje, utilități și transport.

Astfel, prețul minim pornește de la 24 de lei pe kilogramul de miel în viu, la fermă. Totuși, odată ajunsa în piețe sau supermarketuri, carnea ajunge să coste semnificativ mai mult. De exemplu, în piețele din Argeș și Brașov, un kilogram de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, în timp ce la București, prețul poate ajunge chiar și la 60 de lei. Există totuși și modalități de a obține carne de miel la un preț mai mic. Cumpărarea unui miel întreg de la fermă poate fi o opțiune mai avantajoasă, prețul pe kilogram putând ajunge la 45 de lei.

Diferențe semnificative între regiuni

Prețul final al cărnii de miel este influențat de o serie de factori, printre care regiunea de proveniență, rasa mielului, greutatea și modul de vânzare (în viu, tranșat, la bucată).Astfel, se pot observa diferențe semnificative de preț între diverse județe. De exemplu, în zonele montane, unde creșterea ovinelor este mai costisitoare, prețul este mai ridicat comparativ cu regiunile din sud sau est.

Cât costă un kilogram de miel, în funcție de județ

Bucureşti:

45-50 de lei la raft

25 de lei în viu

Argeș

50-55 de lei la raft

  • 23-25 de lei în viu

Mureş:

  • 55 de lei la raft
  • 23 de lei în viu

Timişoara:

  • 50 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Mehedinți:

  • 40 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Arad:

  • 60-70 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Constanța:

  • 50-60 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Sibiu:

  • 50-55 de lei la raft
  • 23-25 de lei în viu

Craiova:

  • 40-50 de lei la raft
  • 20-25 de lei in viu

Alba:

  • 45-50 de lei raft
  • 23-25 de lei in viu.

Recomandări pentru cumpărători

Pentru a obține carne de miel de calitate la un preț decent, este recomandat ca românii să compare ofertele din mai multe magazine sau piețe. De asemenea, este importantă verificarea prospețimii cărnii și alegerea unui furnizor de încredere.

Deși prețul cărnii de miel a crescut semnificativ în acest an, românii nu renunță la tradiția de a consuma acest produs de Paște. Mulți dintre ei consideră că este o investiție necesară pentru a avea o masă de sărbătoare bogată și gustoasă.

Citeste mai mult

ACTUAL

Sfântul Gheorghe. Adevărata poveste a sfântului sărbătorit azi, 23 aprilie, în calendarul ortodox

Publicat

in

Biserica ortodoxă îl prăznuiește la 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe, un brav soldat de origine greacă, torturat și ucis pentru credința lui creștină. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți și grabnic ajutători sfinți din calendarul ortodox.

Sfântul Gheorghe, numit adesea Marele Mucenic Gheorghe, s-a născut în Capadocia, din părinți creștini de origine greacă. El a fost îndrumat de mic în spiritul creștin și a crescut apărând credința ortodoxă și învățăturile lui Iisus.

Un brav soldat al creștinismului

Tânărul Gheorghe, pe numele său grec Gyorgos, a luat calea armelor și s-a înrolat în armată unde s-a făcut foarte repede remarcat pentru curaj și pentru faptele sale eroice.
Poveștile vechi păstrează o relatare mai mult sau mai puțin reală despre lupta tânărului soldat Gheorghe cu un balaur care amenința cetatea Silena din Libia de azi. Legenda spune că balaurul a fost o vreme potolit de localnici care îi dădeau oi și vite să își astâmpere foamea. Dar când nu au mai avut animale, balaurul ar fi cerut-o chiar pe fata comandantului cetății. Atunci, a apărut un tânăr viteaz care le-a promis oamenilor că îi scapă de năpastă.
Sfântul Gheorghe s-a luptat cu balaurul, l-a ucis cu sulița și a salvat-o pe fata comandantului. De atunci, pe multe steaguri bisericești, Sfântul Gheorghe este pictat cu mantie roșie de soldat, luptându-se cu un balaur uriaș, simbol al diavolului care îi ispitea pe oameni să renunțe la credința lor și să se închine idolilor.

Lupta și martiriul Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe era deja comandantul unei trupe de soldați greci, când a venit la putere Dioclețian și acesta a ordonat, în anul 303, distrugerea lăcașurilor de cult creștine și asuprirea tuturor celor care se închinau lui Dumnezeu. Sfântul Gheorghe s-a opus prigoanei creștinești, a luptat împotriva soldaților păgâni care distrugeau bisericile și îi torturau pe preoți. A fost prins și el, încarcerat și supus unor torturi de neimaginat pentru a renunța la credința creștină și pentru a se închina idolilor în care credea Dioclețian. Tânărul Gheorghe a fost împuns cu sulița, a fost tras pe roată, a fost îngropat într-o groapă cu var acid și torturat cu pietre, dar niciuna dintre aceste schingiuri nu l-a înfrânt. Credința i-a dat putere să îndure totul, de fiecare dată el se ridica nevătămat și tot mai încrâncenat împotriva asupritorilor săi.

O poveste din acele vremuri spune că, pentru a demonstra tăria credinței sale, Sfântul Gheorghe ar fi înfăptuit un miracol nemaiîntâlnit. El l-ar fi înviat din morți pe un tânăr frate de suferință. Soția împăratului Dioclețian, auzind despre miracolele tânărului comandant creștin a cerut și ea să treacă la creștinism. Cum era de așteptat, Dioclețian nu putea accepta ca împărăteasa Alexandra să îmbrățișeze o religie pe care el vroia să o stârpească pentru totdeauna din imperiu. În acel moment, Dioclețian a dispus uciderea Sf. Gheorghe prin decapitare, la data de 23 aprilie 304.

Sfântul Gheorghe, ocrotitorul soldaților și al armatei

Un soldat atât de curajos, cunoscut și pentru faptele sale eroice din Țara Sfântă și pentru tăria cu care i-a apărat pe creștini, a rămas adânc întipărit în conștiința credincioșilor. Sfântul Gheorghe este considerat ocrotitorul creștinilor și al tuturor soldaților. Imaginea acestui mucenic viteaz a fost pusă pe steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare și apoi chipul său a fost folosit pentru pecetea Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.

Sfântul Gheorghe doborând balaurul este reprezentat pe steagul Moldovei dăruit de Ștefan cel Mare mănăstirii Zografu de pe muntele Athos. Sfântul Gheorghe în amintirea creștinilor În 1222, regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit steagul Angliei, „Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei.

În România, numele Sf. Gheorghe este unul dintre cele mai populare, mai ales sub formele de Gheorghe, George, Georgeta și Geta. Numele său a fost folosit pentru mai multe localități din țară precum Sf. Gheorghe și Sângiorz, dar și pentru unul din brațele Dunării care formează Delta.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend