Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Kievul a dat Rusiei una dintre cele mai sângeroase lovituri din întregul războiul

Publicat

in

Kuban, o așezare din regiunea Luhansk, în estul Ucrainei, se află la 100 de kilometri de linia frontului în războiul extins de 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei. În mod normal, mult dincolo de raza de acțiune a majorității armelor antipersonal din Ucraina, a fost destul de sigur pentru ocupanții săi ruși, scrie forbes.com.

Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care, miercuri sau chiar înainte de miercuri, sute de soldați ruși s-au adunat în aer liber pe un câmp de lângă Kuban – aparent pentru antrenament.

Problema, pentru ruși, este Sistemul de rachete tactice al armatei: o rachetă balistică ghidată cu precizie de fabricație americană care, în funcție de model, are o rază de acțiune de până la 190 de mile și împrăștie cel puțin sute – cel mult aproape o mie – de submuniții de mărimea unei grenade.

În timp ce rușii se agitau în plină zi pe acel câmp de lângă Kuban, iar o dronă ucraineană observa de la înălțime, patru ATACMS de două tone au coborât. Unul nu a reușit să explodeze. Celelalte trei au explodat și și-au împrăștiat submunițiile letale. Fiecare rachetă a transformat o suprafață de până la 2,5 acri într-o zonă mortală aproape de neatins.

Unul dintre ATACMS a explodat direct deasupra unei mulțimi de aproximativ 116 ruși neprotejați. Este posibil ca toți rușii să fi murit în ploaia de submuniții, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, D.C.

Una dintre cele mai sângeroase din întregul război

Este posibil ca lovitura de miercuri să fi fost una dintre cele mai sângeroase din întregul război. Și este un indiciu al unei planificări deficitare din partea comandanților ruși. Aceștia trebuie să fi știut că o astfel de lovitură a devenit recent posibilă – sau chiar probabilă. Achiziționarea de ATACMS de la Statele Unite și apoi țintirea lor spre zona din spate vulnerabilă a armatei ruse a fost una dintre prioritățile militare de top ale Ucrainei în ultimele luni.

Statele Unite au satisfăcut cu întârziere cererile repetate ale Ucrainei pentru aceste rachete puternice.

Cu puțin timp înainte ca Congresul american să învingă în cele din urmă rezistența unui număr mic de parlamentari republicani favorabili Rusiei și să aprobe la sfârșitul lunii trecute un nou ajutor american de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, administrația președintelui Joe Biden a obținut economii de 300 de milioane de dolari dintr-un contract de armament aprobat anterior, pe care administrația îl intermediase în numele Ucrainei.

Casa Albă a cheltuit o mare parte din aceste 300 de milioane de dolari pentru un transport de urgență de ATACMS. Numărul total de rachete a depășit o sută, potrivit The New York Times.Iar atunci când Casa Albă a trimis în grabă alte arme în valoare de 1 miliard de dolari către Ucraina, a doua zi după ce Congresul a aprobat în cele din urmă o nouă finanțare, este posibil ca transportul să fi inclus ATACMS suplimentare.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat săptămâna trecută în fața legislatorilor că Pentagonul va dona Ucrainei “cât mai multe [ATACMS] putem”. În arsenalul american există mii de astfel de rachete. Multe dintre ele expiră în curând pe măsură ce combustibilul lor se degradează, ceea ce îi motivează probabil pe americani să le dea rapid.

Rușii știau, dar nu asta nu i-a ajutat

Rușii știau că vor veni ATACMS. Și au fost avertizați din plin că ucrainenii le vor lansa asupra celor mai vulnerabile concentrări de forțe rusești – inclusiv asupra terenurilor de antrenament. La urma urmei, echipajele ucrainene care au tras cu rachete cu rază mai scurtă de acțiune au vizat grupuri mari de cursanți ruși de cel puțin trei ori în timpul unei săptămâni îngrozitoare din februarie, ucigând, se pare, mai mult de o sută de persoane.

Când ucrainenii au primit primul lor lot mic de ATACMS, în toamna anului trecut, au aruncat cu promptitudine rachete asupra a două aerodromuri rusești, avariind sau distrugând până la 20 de elicoptere.Iar când a sosit primul nou lot de rachete, aparent la începutul lunii aprilie, echipele ucrainene nu au pierdut timpul să bombardeze o valoroasă baterie de apărare aeriană S-400 a forțelor aeriene rusești, distrugând cel puțin patru dintre lansatoarele acesteia.

Atacul asupra S-400 a fost o reamintire a faptului că nicio apărare aeriană rusă nu poate doborî în mod fiabil un ATACMS care se apropie. Implicația a fost clară: începând cu luna aprilie, orice ruși expuși pe o rază de 190 de mile de la linia frontului erau vulnerabili la arsenalul tot mai mare de ATACMS al Ucrainei.

Ignorând pericolul, rușii s-au adunat în aer liber în apropiere de Kuban – și apoi, se pare că peste o sută dintre ei au murit în timp ce ATACMS-urile au tunat.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ne spune ceea ce vrem să auzim: o nouă cercetare pare să demonstreze că inteligența artificială nu este imparțială

Publicat

in

O nouă cercetare condusă de Universitatea Johns Hopkins sugerează că chatboții, deseori percepuți ca fiind imparțiali, pot de fapt să întărească ideologiile existente și să contribuie la creșterea polarizării pe teme controversate, scrie earth.com.

Acest studiu contestă credința comună că chatbots oferă informații imparțiale și dezvăluie modul în care sistemele de căutare conversațională ar putea adânci diviziunile sociale și face indivizii mai susceptibili la manipulare.

Răspunsuri tendențioase din partea chatboților

“Pentru că oamenii citesc un paragraf de rezumat generat de Inteligența Artificială (IA), ei cred că primesc răspunsuri imparțiale, bazate pe fapte”, a declarat autorul principal Ziang Xiao, profesor asistent de informatică la Johns Hopkins, specializat în interacțiunile om-IA.

“Chiar dacă un chatbot nu este conceput să fie părtinitor, răspunsurile sale reflectă prejudecățile sau înclinațiile persoanei care pune întrebările. Deci, într-adevăr, oamenii primesc răspunsurile pe care vor să le audă”.

Cum afectează chatboții comportamentele de căutare online

Cercetătorii au explorat modul în care chatboții afectează comportamentele de căutare online prin compararea interacțiunilor cu diferite sisteme de căutare.

Participanții, în număr de 272, au fost rugați să își exprime gândurile inițiale cu privire la diverse subiecte controversate, cum ar fi asistența medicală, împrumuturile pentru studenți sau orașele sanctuar. Apoi au fost îndrumați să adune mai multe informații folosind fie un chatbot, fie un motor de căutare tradițional dezvoltat pentru studiu.

După ce au analizat rezultatele căutării, participanții au scris un al doilea eseu și au răspuns la întrebări despre subiect. De asemenea, au fost expuși la două articole cu puncte de vedere opuse și li s-a cerut să evalueze credibilitatea informațiilor și extremismul opiniilor.

Studiul a arătat că, deoarece chatboturile oferă un domeniu mai restrâns de informații și se fac ecoul convingerilor preexistente ale utilizatorilor, participanții care le-au folosit au fost mai înrădăcinați în pozițiile lor inițiale și au reacționat mai puternic împotriva punctelor de vedere opuse.

Oamenii au tendința de a căuta informații care se aliniază cu punctele lor de vedere

“Oamenii au tendința de a căuta informații care se aliniază cu punctele lor de vedere, un comportament care îi prinde adesea într-o cameră de ecou a opiniilor asemănătoare”, a explicat Xiao. “Am constatat că acest efect de cameră de ecou este mai puternic în cazul chatboților decât în cazul căutărilor tradiționale pe internet.”

Acest efect apare parțial din cauza modului în care utilizatorii interacționează cu chatbots – punând întrebări complete în loc de cuvinte cheie, ceea ce duce la răspunsuri care se concentrează în mod îngust fie pe beneficiile, fie pe dezavantajele unei probleme, în funcție de formularea întrebării.

“Cu chatbots, oamenii tind să fie mai expresivi și să formuleze întrebările într-un mod mai conversațional. Este o funcție a modului în care vorbim”, a spus Xiao. “Dar limbajul nostru poate fi folosit împotriva noastră”.

Potențial pentru o societate mai polarizată

Dezvoltatorii de inteligență artificială pot proiecta roboți de chat pentru a detecta indicii în întrebări care indică preferințele și prejudecățile unui utilizator, permițând inteligenței artificiale să își adapteze răspunsurile în consecință. De exemplu, cercetătorii au testat un chatbot programat cu o agendă ascunsă pentru a fi de acord cu utilizatorii, ceea ce a intensificat efectul de cameră de ecou.

Încercările de a atenua acest efect prin antrenarea unui chatbot pentru a oferi opinii contrare s-au dovedit a fi ineficiente, la fel ca și eforturile de a încuraja verificarea faptelor prin crearea de link-uri către sursele de informații – puțini participanți au urmat aceste link-uri.

“Având în vedere că sistemele bazate pe IA devin din ce în ce mai ușor de construit, vor exista oportunități pentru actorii rău intenționați de a se folosi de IA pentru a face o societate mai polarizată. Crearea de agenți care prezintă întotdeauna opinii din partea cealaltă este cea mai evidentă intervenție, dar am constatat că nu funcționează”, a declarat Xiao.

Citeste mai mult

NATIONAL

I-au dat arme, dar are o nemulțumire uriașă: ce reproșuri aduce Zelenski, Occidentului

Publicat

in

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reproşat vineri Occidentului că interzice Ucrainei să folosească armele furnizate de Europa şi Statele Unite pentru a lovi teritoriul rus, într-un interviu exclusiv acordat AFP, scrie AGERPRES.

“Ei ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemelor lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem acest lucru”, a spus el, subliniind că i s-a plâns din nou săptămâna aceasta secretarului de stat american, Antony Blinken.

Lipsă de oameni și moral prost

content-image

Zelenski, a recunoscut vineri, într-un interviu acordat AFP, că ţara sa duce lipsă de oameni şi că acest lucru afectează moralul trupelor, în timp ce sâmbătă intră în vigoare o nouă lege privind mobilizarea pentru a reface rândurile armatei.

“Trebuie să umplem rezervele (…) Există un număr semnificativ de brigăzi care sunt goale. Trebuie să o facem pentru ca băieţii (care sunt pe front) să poată avea rotaţii normale. Aşa se va îmbunătăţi moralul”, a spus el.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend