Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Accident feroviar într-un tunel din Belgrad: un tren de călători lovește un marfar

Publicat

in

În total, 13 persoane au fost rănite vineri, dintre care patru grav, în ciocnirea unui marfar cu un tren de călători care avea interdicţie de trecere într-un tunel din Belgrad, a indicat ministrul sârb al transporturilor, Goran Vesic, scrie AFP, citat de AGERPRES.

„Treisprezece persoane au trebuit să fie primească îngrijiri, printre care mecanicul, o controloare de bilete şi doi pasageri, toţi patru transportaţi la centrul de urgenţă”, a precizat Goran Vesic. „Nouă pasageri s-au putut întoarce acasă”, deoarece aveau răni uşoare, potrivit aceleiaşi surse.

Ministrul de interne, Ivica Dacic, anunţase anterior nouă răniţi.

„Am fost norocoşi. Nu sunt morţi, asta e cel mai important”, a declarat el presei, în apropiere de locul accidentului, la aproximativ 4 kilometri de centrul Belgradului, lângă podul Pancevo.

„La faţa locului au fost trimişi 25 de pompieri cu şapte vehicule, deoarece echipele medicale nu au putut accede la locul coliziunii”, a adăugat Ivica Dacic, citat pe site-ul televiziunii naţionale (RTS).

Potrivit ministrului sârb al transporturilor, trenul de călători a lovit, ‘în mijlocul tunelului’, trenul de marfă care era oprit.

Loading

NATIONAL

VIDEO ‘Anul nou care n-a fost’ va fi difuzat de TVR 1

Publicat

in

„Anul nou care n-a fost”, un film regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, va fi difuzat în premieră absolută pe micile ecrane, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1. Lungmetrajul este difuzat simulcast pe TVR Internaţional şi TVR Moldova, potrivit news.ro.

Acest lungmetraj a cucerit scena internaţională, primind două prestigioase premii la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia: Premiul FIPRESCI, acordat de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, şi Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, oferit de criticii independenţi. Premiul FIPRESCI a fost motivat de faptul că filmul reuşeşte să exploreze cu profunzime comportamentul uman influenţat de frica represiunii politice, aducând în prim-plan o poveste sofisticată, captivantă şi echilibrată artistic.

De asemenea, Boroka Biro, directoarea de imagine a filmului, a fost distinsă cu menţiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 „Valentina Pedicini”, o recunoaştere a talentului său remarcabil.

„Anul nou care n-a fost” este o tragicomedie ce surprinde viaţa a şase personaje al căror destin se intersectează într-o singură zi, în preajma Revoluţiei din 1989. Filmul oferă o perspectivă intensă şi emoţionantă asupra istoriei recente a României, adresându-se atât celor care au trăit sub regimul comunist, cât şi noilor generaţii care descoperă această perioadă prin cărţi de istorie.

Distribuţia filmului reuneşte unii dintre cei mai apreciaţi actori români ai momentului: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Marian Râlea, Ioana Flora, Ada Galeş şi mulţi alţii.

O producţie Kinotopia România, lungmetrajul a fost realizat în co-producţie cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) şi în asociere cu Chainsaw Europe. Proiectul a beneficiat de finanţare de la Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Se leagă o ‘frumoasă prietenie’: Kremlinul îl laudă pe Donald Trump

Publicat

in

Kremlinul a apreciat vineri criticile președintelui ales al SUA, Donald Trump, referitoare la atacurile ucrainene cu rachete americane asupra teritoriului Rusiei, subliniind că punctul său de vedere este complet în acord cu poziția Moscovei, potrivit Reuters, informează News.ro.

Trump a criticat utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de SUA pentru atacuri pe teritoriul rusesc într-un interviu pentru revista TIME publicat joi, comentarii care sugerează că ar putea modifica politica SUA faţă de Kiev.

„Declaraţia în sine coincide complet cu poziţia noastră”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a spus că declaraţia lui Trump este în conformitate cu „viziunea (Kremlinului) asupra cauzelor escaladării”.

„Ne place”, a conchis Peskov.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Taylor Swift a devinit cel mai premiat artist al Billboard Music Awards

Publicat

in

Taylor Swift a doborât încă un record. De data aceasta, cântăreaţa a făcut istorie la Billboard Music Awards (BBMA), joi seara, devenind cel mai premiat artist, cu un total de 49 de trofee în carieră, potrivit CNN, conform news.ro.

Ea a câştigat 10 premii în cadrul evenimentului, la categoriile Top Artist, Top Female Artist, Top Billboard 200 Artist, Top Hot 100 Artist, Hot 100 Songwriter, Top Streaming Songs Artist şi Top Billboard 200.

Swift şi Drake se aflau la egalitate, cu 39 de premii, înainte de spectacolul de joi. Drake a câştigat trei premii Billboard, ajungând la un total de 42 de victorii.

Într-un discurs preînregistrat, Swift a mulţumit Billboard şi susţinătorilor ei pentru că sunt cei cărora „le pasă de albumele noastre şi vin să ne vadă în concert”.

„Pentru tot ce s-a întâmplat cu Turneul Eras şi „The Tortured Poets Department”, trebuie doar să vă mulţumesc. Înseamnă foarte mult pentru mine că aţi îmbrăţişat lucrurile pe care le-am făcut şi faptul că v-a păsat atât de mult de muzica mea”, a adăugat ea.

Swift, care împlineşte vineri 35 de ani, a declarat la finalul discursului său că „acesta este cel mai frumos cadou de aniversare” pe care l-ar fi putut primi. „Este exact ceea ce mi-am dorit”, a adăugat ea.

Câştigătoarea premiului Grammy a dominat topurile Billboard, în special în ultimii ani.

În 2022, ea a devenit primul artist care a ocupat întregul top 10 Billboard Hot 100 cu melodii din „Midnights”, lansat în acelaşi an, iar la începutul acestui an, ea şi-a bătut propriul record când a revendicat primele 14 locuri din Hot 100 după lansarea „The Tortured Poets Department”.

„TTPD” a petrecut 16 săptămâni pe locul 1 în topul Billboard 200 de albume, mai mult decât oricare dintre celelalte recorduri ale sale şi, potrivit site-ului de topuri muzicale, a devenit singurul artist în viaţă care va avea cinci albume care vor apărea în top 10 în acelaşi timp, în 2023.

Billboard Music Awards au fost difuzate pe FOX, iar comedianta şi actriţa Michelle Buteau a fost gazda serii. Printre artiştii care au cântat la eveniment s-au numărat Coldplay, Linkin Park, Shaboozey.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Polițiști de frontieră au pornit pe urmele a 3 ucraineni care au trecut munții spre România

Publicat

in

Poliţişti de frontieră și salvamontiști au demarat, vineri, o acţiune de căutare și salvare a trei cetăţeni ucraineni care au trecut în România prin Munţii Maramureşului, a informat directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, conform Agerpres.

„Acţiune de căutare – salvare (…) în Munţii Maramureşului pentru recuperarea şi extragerea a 3 cetăţeni ucraineni de 25, 31 şi 34 ani. Colegii de la STS Maramureş au reuşit localizarea lor” a spus Dan Benga.

Conform sursei citate, cetăţenii ucraineni sunt pe drum de zece zile şi nu mai au alimente şi apă.

„Cei trei sunt de 10 zile pe drum, iar de 9 zile dorm în munţi şi nu mai au hrană, apă. Sunt uzi şi hipotermici, spunându-ne ca le e frig. Sunt speriaţi şi solicită ajutor de urgenţă implorând să nu fie lăsaţi sa moară pe munte” a precizat Dan Benga.

Salvatorii montani vor urca în munte cu un echipaj al Poliţiei de Frontieră din comuna Poienile de sub Munte.

„În acest moment o echipă a Salvamont Maramureş se deplasează la baza muntelui unde va face joncţiunea cu colegii de la Poliţia de Frontieră – Poienile de sub Munte, structura din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, urmând să urce împreună spre locaţia celor trei. Deplasarea se va face terestru (bocanci şi ulterior cu schiurile de tură) având în vedere că în zonă zăpada este undeva la 50-60 de centimetri” a mai adăugat Dan Benga.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Kelemen Hunor: PSD trebuie să dea premierul

Publicat

in

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la finalul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că Partidul Social Democrat trebuie să dea premierul, potrivit principiului democratic de desemnare a şefului Guvernului din rândul formaţiunii care a obţinut cele mai multe mandate.

„Iau aici în calcul un singur principiu democratic, care spune în felul următor: cel care are cele mai multe mandate. PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic. De foarte multe ori s-a întâmplat în România că au încercat şi au şi fentat acest principiu. Şi cel care nu avea cele mai multe mandate a primit această posibilitate, de unde au început probleme. Deci trebuie să învăţăm din greşelile din trecut, nu greşelile mele, fiindcă nu eu am fost în această situaţie, dar nu trebuie să încercăm să fentăm direcţia pe care ne-au dat-o cetăţenii. Deci direcţia este, ei au câştigat, e adevărat, nu mai au 30-40%, au doar 22%, dar ei au câştigat şi cu asta basta. Deci diferenţa între PSD şi PNL foarte mare în acest moment ar fi o greşeală dacă cineva ar specula să fentăm iarăşi acest principiu democratic”, a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că, în cele din urmă, preşedintele statului face cum doreşte, fiindcă nicio formaţiune nu a obținut un scor de 50% singur, dar că „acest principiu trebuie respectat, dacă până la urmă vrem să înţelegem şi mesajul oamenilor”.

Partidele pro-europene – PSD, PNL, USR, UDMR şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – au anunţat, marţi seara, la finalul primei runde de consultări politice, angajamentul pentru un program de guvernare comun şi susţinerea unui posibil candidat comun pentru alegerile prezidenţiale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Primele reacții la cald după tragerea la sorți pentru Cupa Mondială: Lucescu, Stanciu, Hagi, Drăgușin + presa austriacă

Publicat

in

Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Mircea Lucescu, precum și o parte dintre jucători au comentat vineri pe marginea șanselor de calificare la Cupa Mondială de fotbal din 2026, după ce în urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în Grupa H, alături de Austria, Bosnia-Herţegovina, Cipru şi San Marino.

  • Cine se califică: Câştigătoarele celor 12 grupe preliminare se vor califica direct la CM 2026. Pentru alte patru locuri disponibile se vor bate cele 12 formaţii clasate pe locul secund în grupe şi cele mai bine clasate câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, ediţia 2024-25, care nu s-au calificat prin intermediul preliminariilor. România nu s-a mai calificat la un turneu final al Cupei Mondiale din 1998. Viitoarea ediţie a Cupei Mondiale, prima cu 48 de echipe, va avea loc între 11 iunie şi 19 iulie 2026, în 16 oraşe din Canada, Mexic şi Statele Unite.

Mircea Lucescu, selecționerul echipei naționale:

– „E o grupă echilibrată. Trebuie să câştigi meciurile ca să poţi spune dacă ai avut sau nu noroc la tragerea la sorţi. Austria a terminat o grupă de la EURO pe primul loc, peste Franţa sau Olanda, nu trebuie să considerăm că e simplu să ne calificăm. Noi avem un grup competitiv, un grup puternic, care va lupta pentru a merge la Mondial. Trebuie să fim optimişti, să analizăm bine adversarii şi să pregătim foarte bine meciurile. Până la startul preliminariilor, e important că jucătorii noştri să se concentreze pe activitatea lor la echipele de club şi să vină bine pregătiţi la reunire. Este o calificare care se joacă, cu speranţă şi mult entuziasm”.

Nicolae Stanciu, căpitanul echipei naționale:

– „Este una din cele mai bune grupe în care puteam pica, ţinând cont de adversarul din prima urnă, însă, la nivel de naţionale, toate echipele sunt puternice. Vom lupta să ne calificăm de pe primul loc, aşa cum am fi făcut-o indiferent ce alţi adversari ar fi fost în grupa noastră. Am jucat în ultimii ani de două ori contra austriecilor şi ştim cât de puternici sunt. Cu acelaşi spirit ca şi până acum, cu aceeaşi unitate, vom lua fiecare meci în parte, iar la finalul preliminariilor, în noiembrie anul viitor, sper să sărbătorim din nou calificarea alături de o ţară întreagă, aşa cum am făcut-o şi în 2023”.

Ianis Hagi, mijlocaș:

– „Tot ce vreau să spun este că ne dorim primul loc. Atât am de zis! În rest, vom vorbi pe teren”.

Răzvan Marin, mijlocaș:

– „Am picat într-o grupă bună, din care putem obţine calificarea la Mondial, pe care şi-o doreşte o ţară întreagă. Dar putem face acest lucru doar dacă rămânem la fel de uniţi, dacă rămânem o familie. La acest nivel toate echipele sunt bune şi sunt sigur că nu ne aşteaptă niciun meci uşor. Trebuie să luăm toate punctele cu Cipru şi San Marino, să trecem de un adversar incomod, Bosnia-Herţegovina, şi să ne luptăm de la egal la egal cu Austria pentru primul loc. Având sprijinul suporterilor noştri, vom da totul pentru a ne îndeplini obiectivul: România la Mondial!”.

Radu Drăguşin, fundaș:

– „Este o grupă interesantă, cu două echipe care au jucat în optimile EURO 2024, noi şi Austria. Bosnia şi Herţegovina şi Cipru sunt doi adversari pe care îi cunoaştem, i-am întâlnit în ultimii ani. Obiectivul nostru este clar: să luptăm pentru primul loc. Vom aborda fiecare meci cu încredere şi determinare, iar cu susţinerea suporterilor noştri am încredere că putem readuce România la Campionatul Mondial”.

Edi Iordănescu, fostul selecționer:

– „Am mare încredere în băieți, în grup și în ce reprezintă Echipa Națională! Știu ce caracter și fotbaliști am antrenat. România poate merge la Mondial de pe primul loc (al grupei) și asta trebuie să caute. Baftă, România!”.

Ce scrie presa austriacă, citată de gsp.ro:

– „Austria a avut noroc la tragerea la sorți a calificărilor pentru Cupa Mondială: România este cel mai puternic adversar”, au scris jurnaliștii de la diepresse.com.

– „Echipa lui Rangnick a primit o grupă accesibilă în preliminarii. Misiunea 2026 pentru fotbaliștii austrieci este din ce în ce mai aproape. După tragerea la sorți de vineri, Ralf Rangnick și jucătorii săi au o șansă mare să obțină biletele pentru CM”, au scris jurnaliștii de la puls24.at.

– „Tragere la sorți cu noroc!”, au spus, la rândul lor, cei de la krone.at. „România este cel mai puternic adversar din preliminari”, au mai adăugat jurnaliștii de la sursa citată mai sus.

Selecționerul Austriei a decalarat: „Va fi o grupă interesantă, dar măcar putem fi bucuroși că deplasările nu sunt lungi. România este cel mai dificil adversar, Mircea Lucescu are o experiență uriașă”.

Cele 12 grupe preliminare trase la sorți:

Grupa A: câştigătoarea meciului Germania – Italia (Liga Naţiunilor), Slovacia, Irlanda de Nord, Luxemburg;

Grupa B: Elveţia, Suedia, Slovenia, Kosovo;

Grupa C: învinsa din meciul Portugalia – Danemarca (Liga Naţiunilor), Grecia, Scoţia, Belarus;

Grupa D: câştigătoarea meciului Franţa – Croaţia (Liga Naţiunilor), Ucraina, Islanda, Azerbaidjan;

Grupa E: câştigătoarea meciului Spania – Olanda (Liga Naţiunilor), Turcia, Georgia, Bulgaria;

Grupa F: câştigătoarea meciului Portugalia – Danemarca (Liga Naţiunilor), Ungaria, Irlanda, Armenia;

Grupa G: învinsa din meciul Spania – Olanda (Liga Naţiunilor), Polonia, Finlanda, Lituania, Malta;

Grupa H: Austria, România, Bosnia-Herţegovina, Cipru, San Marino;

Grupa I: învinsa din meciul Germania – Italia (Liga Naţiunilor), Norvegia, Israel, Estonia, Moldova;

Grupa J: Belgia, Ţara Galilor, Macedonia de Nord, Kazahstan, Liechtenstein;

Grupa K: Anglia, Serbia, Albania, Letonia, Andorra;

Grupa L: învinsa din meciul Franţa – Croaţia (Liga Naţiunilor), Cehia, Muntenegru, Insulele Feroe, Gibraltar.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend