Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Jair Bolsonaro nu le ține partea protestatarilor, declarându-se împotriva distrugerilor şi invadării clădirilor publice

Publicat

in

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, ai cărui partizani au jefuit duminică Congresul, Palatul Prezidenţial şi Curtea Supremă, a estimat pe Twitter că “distrugerile şi invadarea clădirilor publice (…) sunt împotriva regulii “care guvernează “manifestaţiile paşnice”, transmite AFP, citat de Rador.

Într-un alt mesaj pe Twitter, Jair Bolsonaro, care se află în Statele Unite, “a respins acuzaţiile, fără dovezi” ale succesorului său Lula da Silva care a declarat că “discursul” predecesorului său de extremă dreapta i-a “încurajat” pe “vandalii fascişti” invadând locurile puterii la Brasilia.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO – Rusia a marcat cel mai mare succes după ocuparea oraşului Avdiivka: breșă de circa 10 km deschisă de ruși pe front

Publicat

in

De

Armata ucraineană, confruntată cu superioritatea trupelor ruse în materie de trupe şi armament, încearcă să oprească înaintarea rapidă a acestora din urmă la nord-vest de oraşul Avdiivka, în regiunea Doneţk, de unde localnicii fug pentru a scăpa de ocupaţia rusă, relatează marţi agenţia EFE, informează Agerpres.

Deşi limitate prin raportare la scara întregului front lung de peste o mie de kilometri, recentele înaintări ruseşti în apropierea satului Oceretîne, la nord-vest de oraşul ocupat Doneţk, reprezintă cel mai mare succes al trupelor ruse după ocuparea oraşului Avdiivka din apropiere. Pe lângă acel sat, pe care trupele ruse îl controlează în proporţie de circa 80%, acestea au ocupat şi altele în zonă.

Forţele Kievului s-au retras pe poziţii de rezervă deja pregătite către vest, iar comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a trimis întăriri în zonă.

Cazul unei femei de 97 de ani

O localnică din Oceretîne în vârstă de 97 de ani a parcurs 10 kilometri pe jos pentru a scăpa din satul atacat de ruşi. Casa i-a fost distrusă şi rude ale ei sunt rănite, afirmă bătrâna într-o înregistrare video difuzată de poliţia ucraineană. “Am supravieţuit acelui război (al Doilea Război Mondial) şi supravieţuiesc şi acestuia. Nu mi-a mai rămas nimic. Dar am plecat pe propriile picioare şi mai îmi rămâne Ucraina”, spune ea.

Relatări de pe front

“Toată industria militară rusă încearcă să ne omoare. Iar noi, blestemaţii, suntem încă vii”, scrie la rândul său pe social media scriitorul ucrainean Stanislav Aseiev, în prezent soldat în trupele de infanterie angajate în luptele din sectorul Oceretîne.

Potrivit lui Aseiev, Rusia se bazează foarte mult pe bombele ghidate pentru a distruge poziţiile ucrainene şi a înainta mai departe, în timp ce Ucraina îşi imploră aliaţii să-i ofere mai multe sisteme antiaeriene.

Aceste bombe ghidate cu planare, dintre care cea mai mică are o greutate de o jumătate de tonă, au o mare putere distructivă şi un efect demoralizant asupra trupelor, iar armata ucraineană nu are antidot împotriva lor, doar să doboare avioanele ruseşti care însă le lansează de la o distanţă de circa 70 de kilometri. Este deprimant, pentru că “soldaţii ştiu că pot muri în orice clipă”, spune scriitorul ucrainean devenit soldat.

“Impresia este că unităţile armatei noastre în această zonă sunt pur şi simplu epuizate”, remarcă şi analistul militar ucrainean, Kostantin Maşoveţ, care subliniază avantajul “copleşitor” al Rusiei în efective şi echipamente pe acel sector de front.

Totuşi, el consideră puţin probabil ca trupele ruse să mai înainteze mult acolo, întrucât breşa de circa 10 kilometri lungime pe care au deschis-o le face vulnerabile atacurilor ucrainene dinspre flancuri.

Contextul mai larg

Situaţia dificilă pentru armata ucraineană în acea zonă este rezultatul unor deficienţe existente de mult timp, potrivit grupului ucrainean de analiză militară Frontelligence Insight, care enumeră printre aceşti factori eşecul Occidentului de a furniza Ucrainei arme şi muniţii suficiente, mobilizarea lentă de noi soldaţi în rândurile armatei ucrainene şi ridicarea a prea puţine poziţii fortificate.

Este probabil ca armata ucraineană să se confrunte cu o vară dificilă, înainte ca intensificarea mobilizării şi sosirea mai multor arme şi muniţii occidentale să permită stabilizarea liniei frontului, anticipează acelaşi grup de analiză.

Citeste mai mult

NATIONAL

O ofensivă israeliană în Rafah ar reprezenta o „escaladare intolerabilă”, spune șeful ONU

Publicat

in

De

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți că o ofensivă militară israeliană în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, ar reprezenta o „escaladare intolerabilă”, potrivit AFP.

Palestinieni care se refugiaseră în Rafah și care se întorc în Khan YounisFoto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia

„Un asalt militar la Rafah ar fi o escaladare intolerabilă, care ar ucide alte mii de civili și ar forța alte sute de mii de oameni să fugă”, a declarat Guterres în fața presei, implorând autoritățile israeliene să nu meargă mai departe.

O astfel de ofensivă „va avea un impact devastator asupra palestinienilor din Gaza și repercusiuni grave asupra Cisiordaniei ocupate și asupra întregii regiuni”, a adăugat el.

„Toți membrii Consiliului de Securitate și multe alte state și-au exprimat în mod clar opoziția față de o astfel de operațiune. Fac apel la toți cei care au influență asupra Israelului să facă tot ce le stă în putință pentru a o împiedica”, a adăugat el.

Avertismentul șefului ONU vine după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că armata sa va intra „cu sau fără” armistițiu în orașul egiptean de frontieră Rafah, considerat de Israel ca fiind ultimul bastion al Hamas.

„Ideea că vom opri războiul înainte de a ne fi atins toate obiectivele este exclusă. Vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără un acord (de armistițiu), pentru a obține o victorie totală”, a declarat Netanyahu în fața rudelor ostaticilor, marți, la Ierusalim.

Orașul Rafah a devenit un refugiu pentru un milion și jumătate de palestinieni, care au fugit de bombardamentele israeliene în nordul teritoriului după începerea războiului la 7 octombrie, provocat de atacul sângeros al Hamas.

Despre gropile comune

Guterres a implorat, de asemenea, Israelul și mișcarea islamistă palestiniană să ajungă „acum” la un armistițiu și a reiterat apelul său ca Israelul să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza, inclusiv prin intermediul Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa).

„Fără acest lucru, mă tem că războiul, cu toate consecințele sale atât în Gaza, cât și în întreaga regiune, se va agrava exponențial”, a spus el.

În cele din urmă, șeful ONU s-a declarat „profund îngrijorat” de descoperirea unor gropi comune în cele două spitale principale din Fâșia Gaza și a cerut o anchetă independentă.

„Este imperativ ca anchetatorilor internaționali independenți (…) să li se acorde acces imediat la aceste locuri pentru a determina circumstanțele exacte în care palestinienii și-au pierdut viața și au fost îngropați sau reîngropați”, a spus el.

„Familiile celor morți și ale celor dispăruți au dreptul să știe ce s-a întâmplat. Iar lumea are dreptul să ceară socoteală pentru orice încălcare a dreptului internațional care ar fi putut fi comisă”, a declarat el.

Au fost descoperite gropi comune în două dintre principalele spitale din teritoriu, al-Chifa din Gaza și Nasser din Khan Younès.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend