Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Investigație Rise Project: Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea a plătit dublu pentru răscumpărarea Parcului Verdi/ Ce legături au cu primarul cei care au primit banii

Publicat

in

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a plătit dublu pe terenul din Parcul Verdi, ca și cum acesta era construibil și avea utilități, deși el era spațiu verde, arată o investigație Rise Project. Astfel, municipalitatea a plătit 1080 de euro/mp pentru cele 5,6 ha din parc, iar trei luni mai târziu, în grila notarilor, prețul de referință pentru terenurile din parcul Verdi a fost fixat la 561 de euro/mp. Principalul beneficiar și artizanul afacerii este milionarul Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului Dinamo, condamnat definitiv și urmărit internațional. Acesta a primit aproape șapte milioane de euro din cele aproximativ 50 puse la bătaie de primăria generală.

Restul beneficiarilor sunt oamenii primarului Firea, o fostă iubită a lui Codrin Ștefănescu, mama fondatorului Cancan, fiica bulibașei din Târgoviște, un deputat, un șef de clan iranian, rechini imobiliari faimoși și o armată de interpuși, potrivit riseproject.ro.

”La începutul lui 2018, samsarul a vândut inteligent felii importante din parc către oameni utili proiectului. Concomitent și la un preț decent. Dar a avut grijă. Clauza pusă în aceste contracte, o garanție pentru el atunci, reprezintă un certificat de premeditare acum. E simplu: vinde cu 1 leu lui X și mai primește 2 lei când X revinde primăriei cu 6 lei. Altfel spus, samsarul încasează triplu “în situația în care până la data de 13 decembrie 2018, terenul va fi expropriat, vândut, schimbat către orice autoritate, instituție locală sau centrală a statului (…)”, scrie Rise Project.

”În poziție flagrantă îl găsim pe Iulian Gogescu, 38 de ani, consilier personal al doamnei Firea pe probleme de achiziții. Prestează în comisia de recuperare a spațiilor verzi, deși “tata-socru” vinde o parcelă în Parcul Verdi cu peste jumătate de milion de euro.Și iată cum s-a triplat prețul: bătrânul de 70 de ani cumpărase pe 17 aprilie 2018, chiar de la samsarul Dragoș Săvulescu, aproape 500 de metri pătrați cu doar 155.000 de euro. Șase luni mai târziu, pe 12 octombrie 2018, cedează totul primăriei pe 539.999 de euro”; scrie Rise Project.

Ionela Laura Dicu a fost membră în consiliul de administrație al Companiei Municipale Parcuri și Grădini. Începând din noiembrie 2017, a cumpărat patru bucăți de pământ în parcul din Floreasca cu 873.800 de euro. Apoi le-a vândut mai departe.

”Ionela Dicu, fondatoarea firmei care a ajuns la Codrin Ștefănescu, este fiica bulibașei din Târgoviște și totodată sora lui Sebastian Costin Moise, deputat PMP. La rândul său, fratele Costin e tovarăș cu Alin, fiul lui Dorin Cocoș. … În Parcul Verdi, triangulația s-a produs în grupul ermetic al fraților Ionela și Costin plus asociații lor, Cosmin Țîrvuloiu și Mircea Robea. Aceștia din urmă au vândut efectiv la primărie, pe persoană fizică, cu 6.6 milioane de euro. De trei ori mai mult decât cumpăraseră cu șase luni mai devreme”, mai scrie Rise Project.

Un alt beneficiar al tranzacției este iranianului Saadati Sohi Manochehr, vechi partener cu Săvulescu și bun prieten al lui Codrin Ștefănescu. Primăria Capitalei plătește 8,3 milioane de euro pe ce are el în parc.
”Cumnații săi din instituție sunt soții Dragoș Alexandru de la Serviciul Tehnico-Administrativ și Sînziana Alexandru (fostă Georgescu), expert în biroul de exproprieri al Direcției Patrimoniu. Unde s-au emis rapoartele de oportunitate pentru tranzacția uriașă din Parcul Verdi”, mai scrie Rise Project.

Citește toată învestigația aici.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ce trebuie să știe Regele Tik-Tok despre plata taxelor / E ca la videochat: cu două opțiuni

Publicat

in

O persoană supranumită “Rege Tik-Tok” s-a plâns de faptul că vrea să fie cinstit, să-și plătească taxele, dar nu știe cum. Mai mult, nu știa care e cadrul legal, deși este vorba despre Codul fiscal. Veniturile din Tik-Tok sunt precum cele de la videochat. Aplicația le numește donații/cadouri, dar ele nu sunt așa ceva. Ele sunt venituri. Donație e considerată pentru cel care dă, nu pentru cel care primește.

Plata taxelor la ANAFFoto: Money © Nanditha Rao | Dreamstime.com

*Facem referire la asemănarea cu videochatul pentru că Tik-Tok a împrumutat din acel domeniu sistemul respectiv de donații prin care fac oamenii bani. Așa cum au fost puse la plată de ANAF videochatistele anii trecuți (unele chiar puse să dea și TVA pentru că au depășit 300.000 lei), există așadar precedent să se întâmple asta și cu persoanele care câștigă bani prin Tik-Tok.

HotNews.ro chiar a participat anul trecut la unul dintre seminariile ANAF, iar reprezentanții instituției au spus că și acelea sunt impozabile.

*Am cerut ajutorul lui Cornel Grama, consultant fiscal, în realizarea acestui material.

Pe internet există mai mulți „regi Tik-Tok”. Noi facem referire la cel care a apărut în presă zilele trecute și a spus că vrea să fie cinstit.

Acea persoană spunea că la un singur clip a primit circa 60.000 euro (298.800 lei), dar poate că a încasat mai mult. Din declarațiile sale înțelegem că a primit banii în acest an (deci ar trebui să plătească în 2025), dar dacă a primit sume similare și în 2023 (plata se face în 2024 până la 27 mai), atunci trebuie să știe câteva lucruri.

În ceea ce privește plata taxelor, aici sunt două variante, la fel cum se întâmplă și în cazul persoanelor care fac videochat:

1. Drepturi de autor: dacă este și salariat, atunci va plăti doar impozit pe venit.

Dacă nu este salariat, va plăti și CAS plus CASS plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime.

În ceea ce privește impozitul, la el se aplică o deducere de 40%.

Un exemplu de calcul făcut de Cornel Grama:

Impozit: (298.800 – 40% cheltuieli forfetare) x 10% = (298.800 – 119.520) x10% = 179.280 x 10% = 17.928 lei.

Practic e 6% la suma brută încasată. (298.800 x 6% = 17.928 lei)

CAS : 24x salariul minim x 25%

CASS : 24 x salariul minim x 10%

2. Activități independente – PFA

Dacă și-a făcut PFA, atunci va plăti taxele clasice despre care HotNews.ro a tot scris în ultimii ani: impozit pe venit, CAS și CASS (la fel ca mai sus, acestea din urmă au aceleași plafoane).

În ambele cazuri trebuie să depună Declarația unică. Dacă veniturile sunt în 2023, va trebui să plătească în acest an. Dacă sunt realizate în 2024, atunci în 2025.

Presupunând că veniturile sunt de 298.800 de lei dar în 2023, dacă ar fi PFA ar plăti, cumulat, în jurul a 53.280 lei

Dacă veniturile sunt în acest an, atunci anul viitor va plăti plafonat la CASS la 60 de salarii minime (pentru că depășește acel plafon). La 298.800 ar însemna o sumă totală de plată (impozit+CAS+CASS) de 65.520.

Evident, dacă are mai mult, suma este alta. Acesta este doar un exercițiu pentru a înțelege ce are de plată. Sumele exacte primite doar el le știe.

În ceea ce privește modul de completare a Declarației Unice 2024, HotNews.ro a realizat un ghid video cu ajutorul consultantului fiscal. Găsiți exemple și în privința drepturilor de autor.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult

NATIONAL

Antony Blinken, vizită-surpriză la Kiev pentru a le spune ucrainenilor cum îi vor ajuta Statele Unite să recâștige inițiativa pe front

Publicat

in

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit marţi dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite şi a promite un flux de arme într-un moment în care Rusia desfăşoară o ofensivă în regiunea Harkov (nord-est), transmite AFP, preluată de Agerpres.

Antony Blinken a venit cu trenul la KievFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Antony Blinken, aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte din Polonia şi urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui jurnalist al AFP care îl însoţeşte.

Această vizită, care nu a fost anunţată în prealabil, intervine la câteva săptămâni după votul Congresului american de deblocare a unui pachet financiar masiv pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, în aşteptare mai multe luni din cauza problemelor de politică internă ale SUA în plin an electoral.

De atunci, Statele Unite au eliberat aproximativ 1,4 miliarde de dolari în ajutoare militare din stocurile sale, în principal sisteme antiaeriene Patriot şi NASAMS care lipsesc Ucrainei foarte mult pentru a face faţă ruşilor, precum şi muniţii pentru artilerie.

Fluxul de ajutor este de aşteptat să continue într-un ritm accelerat, în contextul în care Washingtonul depune eforturi să recupereze lunile pierdute în timp ce Congresul încerca să ajungă la o înţelegere asupra asistenţei acordate Kievului.

„Această călătorie îşi propune în primul rând să transmită un semnal puternic pentru a-i linişti pe ucrainenii care se află evident într-o situaţie foarte dificilă, atât din cauza intensificării luptelor pe frontul de est, cât şi pentru că ruşii îşi extind în prezent atacurile transfrontaliere la Harkov”, a declarat jurnaliştilor un înalt responsabil american la bordul trenului în care se afla secretarul de stat.

Antony Blinken intenţionează mai ales să „detalieze modul în care ajutorul nostru va fi pus în practică, astfel încât să le întărească apărarea şi să le permită să recâştige iniţiativa” pe câmpul de luptă, a adăugat el sub protecţia anonimatului.

Ultima vizită a unui înalt oficial american în Ucraina datează din martie când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, s-a deplasat la Kiev.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend