Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Inspector școlar pentru religie vorbește despre prejudecăţile cu care se confruntă când vine vorba despre această disciplină

Publicat

in

Într-un interviu acordat unei publicaţii locale, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie – ISJ Suceava, a vorbit despre prejudecăţile cu care se confruntă când vine vorba despre această disciplină, despre apostolatul educaţional la care sunt chemate cadrele didactice, dar şi despre parteneriatul Şcoală-Biserică.

Şabloane şi prejudecăţi

Dificultăţile privind locul și rostul orei de religie în școli vin dintr-o serie de şabloane şi prejudecăţi, spune prof. Daniela Ceredeev. „Și m-aș referi la mentalitatea unor părinți și colegi de cancelarii cum că e o disciplină la care nu se susțin examene naționale și, ca atare, nerelevantă pentru prioritățile copilului/tânărului. Nu pot să nu pomenesc aici de superficialitatea cu care sunt privite în școli valențele inter și transdisciplinare ale religiei”, mărturiseşte inspectorul şcolar, relatează Basilica.ro.

Cu toate acestea, prof. Daniela Ceredeev, subliniază că „valorile pe care religia le promovează și le transformă în mod de viață și-au dovedit viabilitatea în mii de ani. Nu mai avem noi nimic de demonstrat aici”.

Profesorii sunt chemaţi la un apostolat educaţional

Profesoara decorată de Preşedintele României are convingerea că, în acest proces al formării copiilor, „oamenii și nu sistemele sunt lumina”.

„Cred în oameni și cred într-o școală românească a viitorului. Deschisă spre valori, înrădăcinată în filele impresionante și frumoase ale trecutului acestui neam, mai atentă la oameni și vremuri, conectată în aceeași măsură la inovație și netrecătoare valori, în care profesorii rămân încredințați că sunt chemați la o altă formă de apostolat. Cel educațional. Și că fiecare oră se cere gândită în paradigma asigurării contextului de cunoaștere și devenire spirituală pentru fiecare copil și tânăr”.

Tot ea spune că „profesorii și preoții n-au fost deloc întâmplător chemați la o astfel de aleasă misiune, aceea de a-i pregăti pe copii pentru întâlnirea cu viitorul. Mai întâi cel al pământului și mai apoi cel al Cerului”.

95 de Școli de duminică, în Arhieiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Ea evidenţiază importanţa parteneriatului dintre Biserică şi Şcoală. „Fiecare în parte și laolaltă”, spune prof. Daniela Ceredeev, sunt „macro-familia copiilor și a tinerilor lumii”.

„Cât despre proiecte comune, vă asigur, nu sunt puține deloc și-mi place să cred nici nesemnificative. Și dac-ar fi să amintim doar de cele 95 de Școli de duminică, la care se adaugă două centre de tineret din arhiepiscopia noastră, din programul omonim, inițiat și susținut de Părintele Arhiepiscop, la care participă peste 3000 de copii și tineri”.

Daniela Ceredeev reaminteşte că orice copil învaţă făcând, drept urmare îndeamnă să le fim exemple.

„Nu doar vorbindu-i despre rugăciune îl vom învăța măiestria și liniștea dialogului cu Hristos, ci îngenunchind împreună cu el, lângă el. Și cât de mare poate fi omul care știe să îngenuncheze lângă un copil!”

„Am putea să-i vorbim neîntrerupt unui copil despre cât de tare te înalță generozitatea și omenia. Dar dacă mâna lui nu va fi aceea care să ofere pâinea grijii față de cei din jur, experiența lui va rămâne de suprafață”.

Daniela Ceredeev, extrase din biografia profesională:

  • Inspector școlar pentru disciplina Religie al județului Suceava (prezent)
  • Profesor titular religie/limba şi literatura română
  • Directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa (2017-2020)
  • Membru in Consiliul Consultativ al disciplinei Religie (2009 – 2014)
  • Membru in Consiliul Consultativ al disciplinei Limba şi literatura română (2010 – 2014)
  • Metodist – Limba şi literatura română, IŞJ Suceava (2010 – prezent)
  • Metodist – Religie, IŞJ Suceava (2012 – prezent)
  • Profesor mentor pentru inserţia profesională a profesorilor/cadrelor didactice stagiari/stagiare (2012 – prezent)
  • Metodist Educaţie permanentă, IŞJ Suceava (2016 – prezent)
  • Membru al corpului naţional de experţi în management educaţional
  • Formator național Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED, Ministerul Educației Naționale, Cod SMIS 118327
  • Formator al Casei Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava – E-PROFI, Educație prin PROgrame de Formare Inovative pentru resurse umane calificate și motivate în județul Suceava – Cod SMIS 107116
  • Formator al Organizației Salvați Copiii România, Medierea conflictelor în mediul școlar
  • Coordonator al Centrului Nouă ne Pasă – Moldovița
  • Coordonator al Centrului pentru performanță școlară în rural – Moldovița
  • Fondator și coordonator al Centrului pentru Inovație, Voluntariat și Inițiativă Comunitară – CIVIC Jr Moldovița.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

China a început testele pe mare pentru Fujian, un portavion de ultimă generație

Publicat

in

De

China a lansat miercuri testele pe mare pentru c, cel de-al treilea și cel mai avansat portavion al său, a relatat presa de stat, citată de Reuters.

FujianFoto: Liu Fang / Xinhua News / Profimedia

Începerea testelor de către marina chineză vine la aproape doi ani după ce noul portavion a fost prezentat pentru prima dată în iunie 2022.

Fujian, proiectat și construit în întregime la nivel național, este mai mare și mai avansat decât Shandong, pus în funcțiune la sfârșitul anului 2019, și Liaoning, pe care China l-a cumpărat la mâna a doua din Ucraina în 1998.

CCTV a relatat că Fujian a pornit pe mare de la un șantier naval din Shanghai imediat după ora 8.00 a.m. (0000 GMT).

Citeste mai mult

NATIONAL

De ce sărbătorile pot fi o sursă de conflicte în familie? Explicația și recomandările unui psiholog

Publicat

in

De

Sărbătorile, deși asociate cu bucuria și reîntâlnirea, pot ascunde adesea tensiuni și conflicte în familie. Așteptările nerealiste, presiunea socială și lipsa echilibrului emoțional pot transforma atmosfera festivă într-o sursă de stres și dezamăgire.

„Contextul sărbătorilor este unul în care se joacă foarte mult miza relațiilor de familie. Este acel moment care promite liniște, odihnă și bucurie în mijlocul celor dragi. Vorbim despre asta deja cu multe zile înainte, plănuim, facem rezervări și cumpărături. Odată venite sărbătorile, mulți dintre noi sunt însă dezamăgiți sau se trezesc în mijlocul agitației, conflictelor, nemulțumirilor. De ce se întâmplă așa? Unele din motive țin de faptul că, fără să ne dăm seama, suntem influențați de festivismul consumerist afișat de publicitate – „de asta ai nevoie pentru sărbători fericite” , suntem presați de normele sociale și de propriile așteptări. Distanța dintre ce ne imaginăm și realitate este cu atât mai dureroasă cu cât ne lipsesc instrumentele care să ne ajute să ne păstrăm echilibrul emoțional. Dacă vrem să ne înțelegem bine cu ceilalți, să avem grijpă de relații, trebuie să știm să avem grijă și de mintea noastră”, explică psihologul clinician Cami Dumitru pentru Mediafax.

Iată recomandările psihologului Cami Dumitru:

Hotărăște-te din start ce contează: să vă înțelegeți bine sau să iasă lucrurile conform planului? Uneori, pasca pregătită nu e întocmai bună, friptura de miel s-a ars, copiii sunt nerăbdători și agitați. E în regulă – nu totul trebuie să fie conform așteptărilor și nu totul trebuie rezolvat pe moment.

Uită-te la ce aveți nevoie ca familie: să vă întăriți relațiile sociale mergând în vizite? Să leneviți împreună în jurul unui boardgame, la o felie cozonac? Să discutați istorii de demult cu bunicii? Abia apoi decide cum și unde veți petrece Paștele.

Te stresează pregătirile? Oprește-te și reflectează: de ce trebuie făcute lucrurile într-un anumit fel? De ce așa? Poate nu trebuie. Absolut deloc.

Nu cheltui mai mult decât e cazul – cadourile scumpe făcute celorlalți sau locațiile extravagante nu-ți vor face viața mai bună. Dimpotrivă, vor adăuga presiune financiară imediat după sărbători.

Întâlnirile cu familia extinsă pot să însemne și redeschiderea unor vechi discuții în contradictoriu. Dacă situația se tensionează, oprește-te și decide dacă pentru tine e mai important să îți convingi unchiul de o anumită idee politică sau să ai o seara cât mai liniștită. Dacă e ultima variantă, respiră adânc și tratează lucrurile cu umor.

Păstrează-ți echilibrul în relațiile cu ceilalți și bucură-te de sărbători.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend