Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

INSP: De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate / Peste 1,4 milioane de persoane şi-au făcut vaccinul antigripal până la Crăciun

Publicat

in

D. Popa • HotNews.ro

Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că, la nivel naţional, în intervalul 19 – 25 decembrie 2022, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute cum ar fi gripa clinică, IACRS şi pneumonii a fost de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Prin urmare, media de cazuri în aceeaşi perioadă pentru cinci sezoane anterioare pandemiei de COVID-19 (anii 2015-2019) a fost de 64.049 de infecţii respiratorii acute, ceea ce înseamnă că numărul înregistrat acum reprezintă o creştere de 119.7%.

GripăFoto: Juan Moyano / Dreamstime.com

Au fost raportate la nivel naţional 2.685 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1.644 cazuri înregistrate, în săptămâna precedentă intervalului 19 – 25 decembrie 2022, şi cu 79 cazuri înregistrate în S 51/2021, potrivit datelor INSP.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu răspândire locală în judeţele Brasov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiş, Ilfov, municipiul Bucuresti şi cazuri sporadice în unele judeţe.

De asemenea, au fost raportate 16 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), mai puţin cu opt faţă de săptămâna precedentă şi cu 15 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.

INSP mai precizează că nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Totodată, în săptămâna 19.12.2022 – 25.12.2022 au fost raportate 94 cazuri confirmate de gripă (18 cu virus AH3, 28 cu virus AH1, 46 cu virus gripal A nesubtipat şi 2 cu virus gripal B).

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul: 112 cazuri cu virus gripal A nesubtipat; 45 cazuri cu virus gripal AH3; 46 cazuri cu virus gripal AH1; cinci cazuri cu virus gripal B.

COnform sursei citate, până la data de 25 decembrie 2022, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

(Sursa: news.ro Sursa foto: Juan Moyano / Dreamstime.com)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

China a început testele pe mare pentru Fujian, un portavion de ultimă generație

Publicat

in

De

China a lansat miercuri testele pe mare pentru c, cel de-al treilea și cel mai avansat portavion al său, a relatat presa de stat, citată de Reuters.

FujianFoto: Liu Fang / Xinhua News / Profimedia

Începerea testelor de către marina chineză vine la aproape doi ani după ce noul portavion a fost prezentat pentru prima dată în iunie 2022.

Fujian, proiectat și construit în întregime la nivel național, este mai mare și mai avansat decât Shandong, pus în funcțiune la sfârșitul anului 2019, și Liaoning, pe care China l-a cumpărat la mâna a doua din Ucraina în 1998.

CCTV a relatat că Fujian a pornit pe mare de la un șantier naval din Shanghai imediat după ora 8.00 a.m. (0000 GMT).

Citeste mai mult

NATIONAL

De ce sărbătorile pot fi o sursă de conflicte în familie? Explicația și recomandările unui psiholog

Publicat

in

De

Sărbătorile, deși asociate cu bucuria și reîntâlnirea, pot ascunde adesea tensiuni și conflicte în familie. Așteptările nerealiste, presiunea socială și lipsa echilibrului emoțional pot transforma atmosfera festivă într-o sursă de stres și dezamăgire.

„Contextul sărbătorilor este unul în care se joacă foarte mult miza relațiilor de familie. Este acel moment care promite liniște, odihnă și bucurie în mijlocul celor dragi. Vorbim despre asta deja cu multe zile înainte, plănuim, facem rezervări și cumpărături. Odată venite sărbătorile, mulți dintre noi sunt însă dezamăgiți sau se trezesc în mijlocul agitației, conflictelor, nemulțumirilor. De ce se întâmplă așa? Unele din motive țin de faptul că, fără să ne dăm seama, suntem influențați de festivismul consumerist afișat de publicitate – „de asta ai nevoie pentru sărbători fericite” , suntem presați de normele sociale și de propriile așteptări. Distanța dintre ce ne imaginăm și realitate este cu atât mai dureroasă cu cât ne lipsesc instrumentele care să ne ajute să ne păstrăm echilibrul emoțional. Dacă vrem să ne înțelegem bine cu ceilalți, să avem grijpă de relații, trebuie să știm să avem grijă și de mintea noastră”, explică psihologul clinician Cami Dumitru pentru Mediafax.

Iată recomandările psihologului Cami Dumitru:

Hotărăște-te din start ce contează: să vă înțelegeți bine sau să iasă lucrurile conform planului? Uneori, pasca pregătită nu e întocmai bună, friptura de miel s-a ars, copiii sunt nerăbdători și agitați. E în regulă – nu totul trebuie să fie conform așteptărilor și nu totul trebuie rezolvat pe moment.

Uită-te la ce aveți nevoie ca familie: să vă întăriți relațiile sociale mergând în vizite? Să leneviți împreună în jurul unui boardgame, la o felie cozonac? Să discutați istorii de demult cu bunicii? Abia apoi decide cum și unde veți petrece Paștele.

Te stresează pregătirile? Oprește-te și reflectează: de ce trebuie făcute lucrurile într-un anumit fel? De ce așa? Poate nu trebuie. Absolut deloc.

Nu cheltui mai mult decât e cazul – cadourile scumpe făcute celorlalți sau locațiile extravagante nu-ți vor face viața mai bună. Dimpotrivă, vor adăuga presiune financiară imediat după sărbători.

Întâlnirile cu familia extinsă pot să însemne și redeschiderea unor vechi discuții în contradictoriu. Dacă situația se tensionează, oprește-te și decide dacă pentru tine e mai important să îți convingi unchiul de o anumită idee politică sau să ai o seara cât mai liniștită. Dacă e ultima variantă, respiră adânc și tratează lucrurile cu umor.

Păstrează-ți echilibrul în relațiile cu ceilalți și bucură-te de sărbători.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend