Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vești mari! Începând cu 31 mai puteți primi bani din partea statului

Publicat

in

Legea 35/2020, care permite părinților să ceară bani pentru bone, publicată în Monitorul Oficial la 1 aprilie, prevede că pot cere ajutor financiar părinții care au copii mai mici de 6 ani, care nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță. Se pot încadra persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară și au venitul net pe membru de familie de cel mult 3.500 de lei.

Nu pot cere bani părinții care au refuzat un loc la creșă/grădiniță, dacă și-au retras copilul din aceste instituții sau dacă au restanțe la plata impozitelor pe clădire, teren, mașină.

Ajutorul financiar se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:

  • Dacă veniturile nete pe membru de familie sunt până la 2.100 de lei, vei primi 710 lei.
  • Dacă veniturile nete pe membru de familie se încadrează între 2.101 – 2.500 lei, vei primi 550 lei.
  • Dacă veniturile nete pe membru de familie sunt între 2.501 și 3.000 vei primi 390 de lei.
  • Dacă veniturile nete pe membru de familie se încadrează între 3.001 și 3.500 lei, vei primi un ajutor în valoare de 250 de lei.

Dacă vă încadrați în aceste condiții, trebuie să luați legătura cu primăriile de care aparțineți. Acordarea acestui ajutor și metodologia pentru aplicarea legii sunt decise la nivel local. Teoretic, până duminică, autoritățile locale ar trebui să emită o hotărâre de consiliu local cu metodologia de aplicare a legii 35/2020. Însă dacă nu se alocă fonduri de la bugetul localității, părinții nu pot cere ajutor pentru bonă, precizează avocatnet.ro. Totuși, în mai multe orașe din țară (Cluj-Napoca, Brăila, Constanța, Sibiu, Râmnicu Vâlcea) autoritățile locale au început să pună lucrurile la punct pentru a acorda acest ajutor cetățenilor. „La sectorul doi al Capitalei documentația urmează să fie aprobată în ședință de consiliu. Se va face o rectificare la buget pentru a se aloca acești bani. Solicitări se pot primi încă de acum, se analizează dosarul, iar banii ar urma să se livreze din iulie”, ne transmit reprezentanții primăriei sectorului 2.

De ce acte este nevoie

  • Cerere pentru acordarea ajutorului.
  • O copie a documentului de identitate al părintelui care cere ajutorul.
  • O copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor pentru care se cere ajutorul.
  • Copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (dacă e cazul).
  • copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă (contractul individual de muncă al bonei, ce este încheiat cu firma care a angajat-o să presteze serviciile, sau documentul din care reiese că bona lucrează ca persoană fizică autorizată), spun avocații.
  • Adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele șase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc. Sau, în cazul persoanelor care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, trebuie declarația fiscală; în cazul șomerilor, e nevoie de documentele de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă din care reiese calitatea de șomer și faptul că n-au refuzat locuri de muncă.

Dosarul se depune la serviciul de Asistență Socială din cadrul primăriei, iar dreptul la bani se aprobă prin dispoziție a primarului în cel mult 60 de zile de la depunerea actelor. Banii se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii, însă nu înainte ca bona să înceapă efectiv munca. Pentru ce perioadă? Atâta timp cât părintele e eligibil, conform normelor legale. Astfel, din șase în șase luni, trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere, iar dacă apar schimbări în ceea ce privește venitul, spre exemplu, trebuie anunțată primăria în termen de zece zile, scrie click.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Un mare proiect de infrastructură din România are întârzieri majore în PNRR! Ministrul Investițiilor: ‘Nu avem contract de dirigenţie de şantier!’

Publicat

in

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marţi că metroul de la Cluj este cel mai întârziat proiect din PNRR, unde nu avem nici contract de dirigenţie de şantier. El a făcut comparaţia cu alt proiect de metroul, Magistrala M6 spre Otopeni, care este deja în stadiu de execuţie de 30%.

Ministrul Investiţiilor a fost întrebat în emisiunea România Politică de la Prima News care este investiţia care are cea mai mare întârziere în PNRR. ”Metroul de la Cluj”, a răspuns Adrian Câciu, el făcând o comparaţie cu alt proiect de investiţie privind o metroul, Magistrala M6, care are un stadiu foarte bun de execuţie.

”Magistrala M6, pe care acum o contractăm, este deja în stadiu de execuţie de 30%, am reuşit să o introducem în PNRR şi vom deconta banii pe ea”, a spus Câciu.

Câciu e îngrijorat

Ministrul Investiţiilor a precizat că la Cluj este ”acelaşi timp de infrastructură, dar suntem încă la stadiul în care nu avem contract de dirigenţie de şantier, nu avem o delimitare de şantier şi să înceapă săpăturile, deşi până la finlul acestui an ar trebui să avem execuţie de 50%.

”Sunt îngrijorat”, a precizat ministrul Adrian Câciu, adăugând că o să meargă după campanie acolo, pentru că nu vrea să se creadă că este un atac, ”Chiar mi-aş dori ca întreaga atenţie la autoritatea locală să se îndrepte spre acest proiect, pentru că este un proiect care dacă este util pentru toţi clujenii, haideţi să îl facem”, a mai comentat Câciu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministry of Labour: Gross minimum salary formula to consider purchasing power and labour productivity

Publicat

in

The formula that will be established for the country’s minimum gross salary guaranteed in payment will take into account the purchasing power, the level of the average gross salary and labour productivity, informs the Ministry of Labour and Social Solidarity (MMSS).

According to a press release, the MMSS organized, on Tuesday, consultations with the social partners from the trade unions and employers’s union, for the drafting of the normative act on the transposition into the national legislation of the European Directive on the establishment of the minimum gross salary per country guaranteed in payment.

“The formula that will be established will take into account the purchasing power, the level of the average gross salary and labour productivity. Directive no. 2041/2022 is to be transposed into the Romanian legislation this year. The legislative act of the European Union establishes that each state will have the level of the minimum income depending on the social and economic conditions and the evolution of the economic indicators,” states MMSS.

In an analysis published on Tuesday, representatives of the National Trade Union Bloc (BNS) draw attention to the fact that approximately 15% of employees with full-time employment contracts have gross salaries at the level of the minimum gross salary in the country.

“For the lowest 40% of the salaries in Romania (salaries related to full-time employment), the average gross salary was 3,362 Ron, in February 2024, just 62 RON above the minimum salary. At the opposite end of the scale, for the highest 10% of the salaries, the average gross salary was 37,375 RON in February, ten times higher than the minimum salary per the economy,” a press release of the trade union organization states.

According to the same source, the average gross salary per economy was of 7,990 RON, in February 2024. In the same period, 60% of the gross salary earnings for full-time employment contracts were below the average gross salary earnings in the country.

The National Bank of Romania (BNR) and the 29 affiliated federations organized a rally in front of the Romanian Government on Monday, requesting the reduction of taxation on labour and the urgent start of a tax reform. The protest was followed by a march to the Ministry of Economy, Entrepreneurship and Tourism (MEAT), the Ministry of Labour and Social Solidarity (MMSS) and the Ministry of Finance.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend