Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primele rezultate ale concursului de titularizare în învăţământul preuniversitar – rata de promovare, în scădere față de anii precedenți

Publicat

in

Primele rezultate ale concursului de titularizare în învăţământul preuniversitarau fost afişatem marţi, iar rata notelor peste 7 este de 44,47%, în scădere faţă de rezultatele consemnate în ultimii patru ani. La proba scrisă, desfăşurată săptămâna trecută, erau înscrişi peste 34.000 de candidaţi, dar s-au prezentat peste 27.000. Sunt disponibile 4.814 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, pentru care nota minimă este 7.

”Rezultatele obţinute de cadrele didactice care au susţinut proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar – sesiunea 2021 (înainte de înregistrarea contestaţiilor) au fost publicate astăzi, 27 iulie, ora 10:00, pe pagina web dedicată, titularizare.edu.ro”, anunţă, marţi, Ministerul Euducaţiei.

Potrivit sursei citate, rata notelor peste 7 (şapte) obţinute de candidaţii care au susţinut proba scrisă este de 44,47% (în scădere, faţă de rezultatele consemnate în ultimii patru ani: 58,66% în 2020, 46,86% în 2019, 47,40% în 2018, respectiv 45,73% în 2017).

Procentul notelor între 5 şi 7 este de 35,49%, în creştere comparativ cu anul trecut  (27,23%).

Din promoţia curentă 40,63% dintre candidaţi au obţinut note peste 7 (şapte) – (58,38% în 2020, 46,79% în 2019, 46,83% în 2018, respectiv 43,07% în 2017). 130 de candidaţi au obţinut nota 10, iar 11.014 candidaţi au obţinut note între 7 şi 9,99.

Potrivit Ministerului Educaţiei, la proba scrisă din cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar s-au prezentat 27.301 candidaţi din totalul de 34.120 de candidaţi înscrişi.

În centrele de evaluare au fost notate 25.059 de lucrări, întrucât: 2.193 de candidaţi s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 8 candidaţi au fost eliminaţi, iar lucrările a 41 de candidaţi au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizaţi pe posturi didactice în anul şcolar 2021-2022.

Contestaţiile pot fi depuse la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau se transmit prin mijloace electronice, în zilele de 27 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv 28 iulie, până la ora 12:00. Contestaţiile pot fi transmise si prin e-mail, după afişarea rezultatelor, până în data de 28 iulie, ora 12:00. Rezultatele finale se afişează în data de 3 august la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină la proba scrisă minimum nota 7 (şapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Proba practică şi inspecţia la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la proba scrisă, se realizează în şedinţe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele şcolare în intervalul 4 – 5 august.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Adio comenzi online din China: Gigantul asiatic care ‘a rupt’ piața din România s-a prăbușit

Publicat

in

Alibaba a înregistrat o creștere a veniturilor în cel de-al patrulea trimestru fiscal încheiat în luna martie, dar profitul net al gigantului chinez de comerț electronic a scăzut brusc.

Iată cum s-a descurcat Alibaba în trimestrul din martie față de estimările de consens ale LSEG:

Venituri: 221,9 miliarde de yuani chinezi (30,7 miliarde de dolari) față de 219,66 miliarde de yuani așteptați

Venitul net atribuibil acționarilor obișnuiți a fost de 3,3 miliarde de yuani, în scădere cu 86% față de anul trecut.

Acțiunile Alibaba au scăzut cu aproximativ 3% în tranzacțiile de dinaintea pieței din SUA, conform CNBC.

Alibaba a avut un an zbuciumat în 2023, când a făcut cea mai mare revizuire a structurii corporative din istorie. De asemenea, a implementat separat mai multe schimbări de management de profil înalt, iar veteranul companiei Eddie Wu a preluat frâiele ca director general în septembrie.

Gigantul tehnologic chinez a declarat la începutul acestui an că și-a majorat programul de răscumpărare de acțiuni cu 25 de miliarde de dolari până la sfârșitul lunii martie 2027, în încercarea de a da un semnal de încredere acționarilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Scriitoarea canadiană Alice Munro, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, a încetat din viaţă la 92 de ani

Publicat

in

Scriitoarea canadiană Alice Munro, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 92 de ani, a anunţat marţi cotidianul The Globe and Mail citat de Reuters, informează Agerpres.

Cotidianul canadian, care citează membri ai familiei scriitoarei, a precizat că Alice Munro suferea de demenţă de cel puţin un deceniu.

Alice Munro a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2013, fiind descrisă drept ”un maestru al artei nuvelei contemporane”, conform www.nobelprize.org.

Munro a fost a doua scriitoare născută în Canada care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, dar prima cu o identitate canadiană distinctă. Saul Bellow, care a fost recompensat cu acest premiu în 1976, s-a născut în Quebec, dar a crescut în Chicago şi a fost considerat în general un scriitor american.

Scriitoarea a fost, de asemenea, distinsă cu premiul Man Booker International Prize, în 2009, pentru întreaga sa activitate literară, dar şi cu Premiul Giller – cea mai importantă distincţie literară din Canada – de două ori.

Alice Munro, născută Alice Ann Laidlaw, a venit pe lume la 10 iulie 1931, în oraşul Wingham din provincia Ontario, Canada.

Autoarea s-a căsătorit cu James Munro în 1951 şi s-a mutat în Victoria, în British Columbia, unde cuplul a condus o librărie. Cei doi au avut împreună patru fiice – una a murit la câteva ore de la naştere -, însă au divorţat în 1972. Ulterior, Munro s-a mutat înapoi în Ontario. Cel de-al doilea soţ al său, geograful Gerald Fremlin, a murit în aprilie 2013.

În 2009, Munro a dezvăluit că a suferit o operaţie de bypass cardiac şi că a fost tratată pentru cancer.

De-a lungul carierei, Alice Munro a publicat peste o duzină de colecţii de povestiri, traduse în peste 13 limbi străine.

Povestirea sa “The Bear Came Over the Mountain”, publicată în colecţia ”Too Much Happiness” (2009), a fost adaptată pentru ecranizare de către Sarah Polley, care a semnat şi regia acestei pelicule. O altă ecranizare, filmul “Hateship, Loveship” (2013), a avut la bază povestirea “Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend