Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

“Nici măcar un țânțar”: Laboratorul din Wuhan neagă că ar fi sursa coronavirusului

Publicat

in

Laboratorul de virusologie din Wuhan, suspectat că ar fi putut elibera virusul care cauzează COVID-19, și-a apărat procedurile de securitate într-o înregistrare difuzată de televiziunile din China, relatează AFP.

Laboratorul P4, care lucrează cu tulpini deosebit de periculoase de virusuri în orașul unde noul coronavirus a apărut pentru prima oară la sfârșitul anului trecut, este subiectul a numeroase ipoteze și teorii ale conspirației despre originile COVID-19.

Însă Yuan Zhiming, directorul Laboratorului Național pentru Biosiguranță, a negat aceste posibilități într-un interviu acordat televiziunii de stat CCTV.

„Fără autorizație, nici măcar un țânțar nu ar putea intra în laborator”, a declarat Yuan, adăugând că „niciunul din asistenții laboratorului nu ar fi putut pleca cu o picătură de apă sau o bucată de hârtie”.

„Oamenii care își imaginează că am putea scoate din laborator animale ca să le vindem sau că acestea ar fi putut scăpa nu au idee de cum funcționăm”, afirmă directorul.

Cea mai acceptată teorie cu privire la originea virusului este că acesta a provenit de la un liliac care a infectat un alt animal, posibil un pangolin, înainte ca acesta să fie transmis oamenilor.

Cel mai probabil loc al contaminării inițiale este considerat piața din Wuhan unde animale exotice erau vândute vii, pandemia de COVID-19 infectând aproape 12 milioane de persoane și cauzând decesul a peste 500.000 de la momentul apariției sale în orașul din centrul Chinei.

Yuan afirmă că este „normal” ca laboratorul său să fie suspectat deoarece a fost cel mai apropiat de epicentrul inițial al pandemiei dar se declară încrezător că „zvonurile se vor disipa treptat”.

„Nu a existat niciodată o scurgere de patogeni sau o contaminare umană” în laboratorul construit cu colaborare franceză, susține acesta.

Yuan afirmă că laboratorul este de fapt „foarte deschis și transparent” chiar dacă ar putea lăsa impresia unei „cutii negre secrete”. Însă în pofida asigurărilor sale, AFP relatează că nu a primit aprobare de a vizita locația în pofida numeroaselor solicitări în acest sens de la izbucnirea pandemiei.

Autoritățile de la Beijing au fost acuzate de lipsă de transparență în ceea ce privește gestionarea epidemiei, Statele Unite, Marea Britanie și Australia solicitând o investigație internațională cu privire la originea pandemiei, acțiune respinsă de China.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului și a murit: tragedie cumplită, sâmbătă dimineața, în județul Neamț

Publicat

in

De

Un bărbat de 60 de ani, din județul Iași, s-a aruncat, sâmbătă dimineața, în fața trenului și a murit, informează Mediafax.

Un accident feroviar s-a produs, sâmbătă, în localitatea Săbăoani, județul Neamț. Trenul Regio care circula pe ruta Bacău- Iași a accidentat un bărbat în vârstă de 60 de ani, din județul Iași.

Echipajul medical sosit la fața locului a declarat decesul bărbatului.

Se fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Surse din anchetă spun că bărbatul s-a aruncat în fața trenului.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un Coran a fost ars la Malmo înainte de începerea Eurovision

Publicat

in

De

Un bărbat şi o femeie au dat foc vineri unei copii a Coranului în oraşul suedez Malmö, cu o zi înainte să înceapă festivităţile legate de cunoscutul concurs muzical Eurovision, informează dpa și Agerpres.

Copie a Coranului arsă în Malmo (Suedia)Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un clip video în care apar două persoane dând foc cărţii sfinte a islamului a fost transmis în direct pe platforma TikTok.

Un drapel palestinian a fost ars în timpul acţiunii care a avut loc în centrul oraşului Malmö, nu departe de cele două locuri în care se va desfăşura concursul Eurovision.

Poliţia suedeză a fost criticată pentru că a permis arderea Coranului atât de aproape de locul în care va avea loc un eveniment important.

Arderile Coranului în Danemarca şi Suedia anul trecut au dus la reacţii de furie şi uneori proteste violente în ţări cu majoritate musulmană, dar în Suedia astfel de acţiuni intră sub incidenţa legislaţiei privind libertatea de exprimare şi sunt legale.

Timp de o săptămână începând de sâmbătă, în oraşul din sudul Suediei vor avea loc numeroase concerte şi petreceri, culminând cu marea finală de pe 11 mai.

La Eurovision au fost anunțate mai multe proteste

Un total de peste 100.000 de vizitatori sunt aşteptaţi în Malmö pentru festivităţile care vor avea loc săptămâna viitoare.

Pe lângă evenimente muzicale, au fost anunţate mai multe acţiuni de protest în legătură cu războiul din Gaza, demonstraţii atât pro-palestiniene, cât şi pro-israeliene.

Joi, Consiliul de Securitate Naţională al Israelului a înăsprit avertismentele de călătorie pentru oraşul suedez, israelienii care plănuiesc o vizită la Malmö fiind sfătuiţi să îşi reconsidere planurile.

Artişti suedezi au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision ca urmare a războiului din Gaza. Organizatorii au respins această cerere.

Chiar dacă Israelul nu este o ţară europeană, i se permite participarea la Eurovision deoarece radiodifuziunea publică din Israel este membră a Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU).

Eurovision Song Contest este cel mai mare spectacol muzical din lume.

După victoria cântăreţei suedeze Loreen anul trecut, concursul are loc în Suedia anul acesta.

Pe 7 şi 9 mai vor avea loc semifinalele în care 11 din cele 37 ţările participante vor fi eliminate, urmând ca la finală să participe reprezentanţii a 26 de ţări.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend