Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul Angel Tîlvăr: Când militarii români sunt respectați, România este respectată!

Publicat

in

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, i-a vizitat joi, 13 iulie, pe militarii detașamentului „Carpathian Vipers” dislocat de Forțele Aeriene Române în baza Šiauliai, Lituania.

Delegația oficială s-a informat cu privire la misiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO desfășurate, a vizitat spațiile de lucru și de cazare și a asistat la un exercițiu de alertare.

Venit direct de la lucrările Summit-ului de la Vilnius, ministrul Tîlvăr i-a felicitat pe aviatorii militari români pentru modul profesionist în care și-au îndeplinit misiunile, inclusiv cele de asigurare a securității spațiului aerian pe timpul desfășurării celei mai importante reuniuni a NATO din acest an.

Angel Tîlvăr a evocat, în alocuțiunea susținută pe timpul întâlnirii, aprecierile exprimate de cei mai înalți reprezentanți ai statelor aliate în discuțiile purtate cu membrii delegației noastre cu privire la militarii Armatei României. „Rezultatele obținute de dumneavoastră și de camarazii dumneavoastră aflați în misiuni aici sau în alte teatre de operații, calitățile profesionale și statura morală de excepție pe care le dovediți zi de zi, în misiuni dificile, departe de casă și de cei dragi dumneavoastră, v-au adus respectul colegilor dumneavoastră din armatele aliate. Iar când dumneavoastră sunteți respectați, este respectată România!”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Conducerea detașamentului a prezentat oficialilor MApN principalele activități desfășurate pe timpul celor patru luni, în care au fost planificate și executate, cu foarte bune rezultate, mai multe exerciții și antrenamente comune cu forțe aeriene aliate.

„Exercițiile și antrenamentele la care ați participat s-au constituit în experiențe valoroase în planul carierei fiecăruia dintre dumneavoastră, dar au adăugat și la zestrea de interoperabilitate a Forțelor Aeriene Române. Vă veți întoarce acasă mai puternici, mai bine pregătiți și mult mai motivați să continuați să evoluați în impresionantele dumneavoastră cariere”, a declarat ministrul apărării.

Generalul Daniel Petrescu a subliniat că asumarea responsabilităților de securizare a spațiului aerian aliat în regiunea Baltică, în cadrul misiunii Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, consolidează rolul României de aliat de încredere și de pilon de stabilitate pe flancul estic al Alianței. „Prin misiunile reale executate pe timpul celor patru luni de dislocare, prin prestațiile excelente pe care le-ați avut în cadrul exercițiilor și antrenamentelor executate împreună cu cele mai avansate aviații militare aliate, ați probat încă o dată  interoperabilitatea Forțelor Aeriene Române cu structurile similare din NATO și ați reconfirmat valoarea și profesionalismul aviatorilor militari români”, a declarat generalul Petrescu.

* * *

Detașamentul Carpathian Vipers, compus din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari, este dislocat în perioada aprilie – iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania.

Detașamentul  românesc execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Prima misiune reală de interceptare executată a fost în prima săptămână de la preluarea responsabilităților de la partenerii francezi. Până în prezent, aeronavele F-16 au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 20 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

Forțele Aeriene Române se află la a doua dislocare în Lituania, prima misiune de Poliție Aeriană fiind executată în perioada august-octombrie 2007, cu un detașament format din 67 de militari și 4 MiG -21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tânără pusă să mugească şi să se târască la interviul de angajare. Experienţele umilitoare îndurate de tineri, în procesul de recrutare

Publicat

in

De

Interviul de agajare, deja perceput ca fiind extrem de stresant, poate deveni un proces şi mai intimidant pentru candidaţi, în cazul în care aceștia se confruntă cu situaţii umilitoare sau sunt discriminaţi din cauza vârstei, a sexului sau a aspectului fizic, potrivit BBC.

Lae a ajuns la timp pentru interviu în cadrul unei firme de avocatură din Bristol. A aşteptat 20 de minute, însă i s-a transmis că procesul a fost anulat şi i s-a cerut să revină a doua zi. A plecat supărată, doar pentru a primi mai târziu un mesaj spunând că “anularea” fusese de fapt un test, pe care l-a picat. Nu a mai primit poziţia pentru care aplicase.

Tânăra povesteşte că întreaga experiență a fost “extrem de bizară” și că asta a determinat-o să-și deschidă propria afacere, unde se asigură că procesul de recrutare este mult mai corect.

Lae nu este singura care a trecut printr-o astfel de experienţă. Potrivit agenției de recrutare Hays, peste jumătate dintre candidaţi au avut o experiență negativă în timpul interviului pentru un nou loc de muncă.

Candidaţilor li s-a cerut să se târască în genunchi și să mugească

O experienţă similară a avut şi Aixin Fu. Tânăra a aplicat pentru un post în cadrul universităţii, cu salariu minim. În timpul interviului colectiv, candidaţilor li s-a cerut să se târască în genunchi și să mugească.

“Am făcut asta timp de trei sau patru minute. La momentul respectiv eram destul de deranjată. A fost extrem de nepotrivit. Dar a existat şi presiunea din partea colegilor, pentru că toți făceau același lucru”, îşi aminteşte tânăra.

Interviatorul a declarat că încerca să vadă dacă au simțul umorului, însă Aixin crede că, de fapt, a vrut să le arate cine deține puterea.

Experienţe umilitoare îndurate de tineri, în timpul procesului de recrutare

Julie din Missouri a povestit că în timpul unui interviu pentru un job part-time de copywriter a fost întrebată câţi ani are. Iniţial, totul a decurs excelent, spune ea, dar la un moment dat persoana cu care a susținut interviul a întrebat-o: „Câți ani crezi că ți-au mai rămas?”. Julie, în vârstă de 60 de ani, s-a simţit discriminată.

Discriminarea pe criteriul vârstei nu este singura prejudecată pe care oamenii o pot întâlni în timpul interviurilor.

Pearl Kasirye, manager de marketing de conținut, spune că i s-a cerut să vorbească despre originea sa în timpul unui al doilea interviu pentru un rol remote în PR la o casă de modă din Milano. Kasirye, originară din Uganda, s-a mutat în Europa încă din copilărie. Femeia a dezvăluit că angajatorul insista să-i plătească un salariu la nivel de Uganda, în loc de un salariu la nivel de Londra. În urma experienţei s-a retras din procesul de recrutare.

Citeste mai mult

NATIONAL

Regele Charles a marcat fără fast un an de la încoronare, „după modelul mamei sale”. Suveranul, tot mai popular în sondaje

Publicat

in

De

Luni se împlineşte un an de la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-ea, dar suveranul britanic în vârstă de 75 de ani preferă mult mai puţin fast de data aceasta, după un an plin de evenimente neaşteptate. Regele va sărbători discret, cu prietenii apropiaţi, la Windsor, scrie The Daily Mail, citat de News.ro. Chiar şi soţia sa, Regina Camilla, este puţin probabil să fie prezentă, deoarece se află cu familia sa la casa privată din Wiltshire, Ray Mill House.

Regele Charles, apariție după ce și-a reluat aparițiile publiceFoto: Stephen Lock / i-Images / Eyevine / Profimedia

Tabloidul britanic a aflat că Majestatea Sa doreşte să marcheze această zi „după modelul mamei sale”, fără prea multă agitaţie, deoarece ascensiunea sa este atât de intrinsec legată de trista pierdere a Reginei Elizabeth.

De asemenea, încă nu se ştie dacă se va întâlni cu fiul său cel mic, prinţul Harry, acesta fiind aşteptat să vină din SUA la Londra în această săptămână pentru Jocurile Invictus pe care le patronează.

Palatul Buckingham va marca aniversarea Încoronării Regelui pe reţelele de social media, în timp ce la Londra vor avea loc ceremonii militare. Trupa Regală de Artilerie Călare a Regelui va efectua o salvă regală cu 41 de tunuri şi 71 de cai, care vor trage şase tunuri de câmp din epoca Primului Război Mondial. La Turnul Londrei, regimentul Honourable Artillery Company va trage o salvă regală cu 62 de tunuri. Alte omagii vor avea loc la Edinburgh, Cardiff, York şi Hillsborough, în Irlanda de Nord.

Dar nu vor fi prea multe „sărbători” în familie, în special din partea regelui însuşi, care se va bucura mai mult ca sigur de o cină privată.

Regele Charles îşi continuă tratamentul împotriva cancerului

Charles se întoarce luni la Londra, după ce a primit permisiunea medicilor de a avea din nou mai multe angajamente publice în timp ce îşi continuă tratamentul împotriva cancerului.

În weekend, presa a scris că prinţul William ar fi îngrijorat de faptul că tatăl său îşi asumă prea multe sarcini.

La rândul său, prinţul Harry va zbura probabil luni spre capitala britnică, înainte de o slujbă la Catedrala St Paul, miercuri după-amiază, pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus, dar încă nu se ştie dacă se va întâlni din nou cu tatăl său, deocamdată nefiind trecut nimic în acest sens în agenda oficială.

Palatul Buckingham a refuzat în repetate rânduri să comenteze, hotărât să nu inflameze discursul public în jurul acestui subiect. Când, la începutul acestui an, Regele Charles a anunţat că a fost diagnosticat cu cancer, prinţul Harry a venit din Statele Unite la Londra şi s-a întâlnit pentru nici o oră cu tatăl său, după care s-a întors a doua zi în SUA. Harry a declarat ulterior pentru emisiunea Good Morning America că speră ca boala tatălui său să poată „reunifica” familia.

Ce se ştie este însă că pe rege îl aşteaptă o săptămână extrem de încărcată, notează The Daily Mail. Miercuri dimineaţă are întâlniri oficiale, urmate de aşteptata sa apariţie la prima petrecere în grădină a sezonului de la Palatul Buckingham. Imediat după aceea se va întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak şi va ţine şedinţa săptămânală a Consiliului Privat.

The Daily Mail a aflat, de asemenea, că regele are un angajament public încă neanunţat, pentru joi, după care se va retrage, cel mai probabil la Windsor, pentru a-şi continua recuperarea.

Este posibil ca o întâlnire cu fiul său cel mic să fie totuşi programată, în special dacă Harry va cere personal să se întâlnească cu tatăl său, însă orice caz, orice astfel de întâlnire va fi de scurtă durată, punctează tabloidul britanic.

Relații reci între William și Harry

În ceea ce-l priveşte pe prinţul William, acesta nu intenţionează să se întâlnească cu fratele său. El se va afla la Windsor pentru o ceremonie de învestitură înainte de a pleca în West Country pentru mai multe îndatoriri oficiale. Cei doi fraţi au relaţii extrem de reci, mai ales după apariţia cărţii de memorii a lui Harry, Rezervă.

La rândul său, Regina Camilla nu a fost prezentă atunci când Harry s-a întâlnit cu regele ultima dată şi este puţin probabil ca ea să fie prin preajmă săptămâna aceasta.

Un sondaj Mail on Sunday a arătat că regele Charles se bucură de un vot de încredere majoritar, cei mai mulți britanici considerând că face o treabă bună.

Sondajul, făcut pentru a marca prima aniversare a Încoronării sale, arată o creştere puternică a sprijinului pentru monarh în ultimele 12 luni. Aproximativ 60% dintre cei chestionaţi cred că Regatul Unit ar trebui să păstreze monarhia, doar 28% dintre ei preferând o republică.

Un an teribil pentru Regele Charles

La 6 mai 2023, Anglia a sărbătorit urcarea pe tron a noului său rege. După o ceremonie somptuoasă în Westminster Abbey, regele Chales al III-lea, deja suveran oficial de şapte luni, a salutat poporul britanic de la balconul Palatului Buckingham, la braţul soţiei sale, regina Camilla.

La începutul lunii iunie, regele Charles a făcut prima sa vizită după Încoronare în România.

În septembrie, Franţa a găzduit prima vizită de stat a suveranului. El a fost primit la poalele Arcului de Triumf de Emmanuel Macron şi de soţia sa Brigitte Macron, iar seara a fost la un banchet în onoarea sa.

Luna noiembrie a fost plină de angajamente. Între o vizită de stat de patru zile în Kenya şi festivităţile prilejuite de împlinirea a 75 de ani, regele a participat la deschiderea anuală a Parlamentului britanic.

„Prioritatea guvernului meu este de a lua deciziile dificile, dar necesare pe termen lung pentru a schimba această ţară”, le-a spus el politicienilor, în timp ce în afara Parlamentului, opozanţii monarhiei îşi făceau auzite protestele.

2024 a schimbat totul

2023 prefigura un început de domnie relativ senin. Dar 2024 a schimbat totul. La sfârşitul lunii ianuarie, regele a fost internat la spitalul Clinic of London pentru o operaţie de hiperplazie benignă de prostată.

Trei zile mai târziu, zâmbind, Regele a părăsit clinica la braţul soţiei sale. Însă sentimentul de uşurare al britanicilor a fost de scurtă durată. O săptămână mai târziu, un comunicat de presă a anunţat că regele se confruntă cu o formă de cancer.

Forţat să renunţe la apariţiile sale publice, regele şi-a încheiat discret convalescenţa între Londra, Scoţia şi Windsor. La Windsor s-a întâlnit şi cu nora sa, Kate Middleton, înainte ca aceasta să dezvăluie public că şi ea are cancer.

Cei doi fuseseră internaţi aproape concomitent la Clinic of London în ianuarie, iar Charles o vizitase în spital pe nora sa, în vârstă de 42 de ani, care fusese operată cu câteva zile înaintea lui.

Regina Camilla, un mare sprijin al regelui în privat, a fost un mare sprijin şi în public, călătorind în lung şi în lat prin Anglia pentru a-şi întâlni poporul.

Planuri oficiale pentru luna iunie

Charles al III-lea, frustrat de faptul că îşi vede convalescenţa prelungindu-se, nu s-a putut abţine să rateze câteva evenimente importante. La sfârşitul lunii martie, de exemplu, el a prezidat procesiunea regală către Capela Saint George din Windsor pentru a participa la slujba de Paşte.

După o „perioadă de tratament şi recuperare”, în timpul căreia poporul britanic i-a arătat simpatia, regele şi-a reluat îndatoririle publice la sfârşitul lunii aprilie în compania Camilei, zâmbind şi vizibil în formă.

Pe 15 iunie, el este aşteptat să apară la balconul Buckingham Palace pentru ceremonia militară Trooping the Colour, care serveşte, de asemenea, la celebrarea zilei de naştere a suveranului.

La sfârşitul lunii iunie, el îi va primi pe împăratul şi împărăteasa Japoniei. Vizita de stat a cuplului imperial ar fi trebuit să aibă loc în primăvara anului 2020, dar pandemia a forţat amânarea ei, scrie Paris Match.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend