Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Luptele din Ucraina „au stagnat” – Kirilo Budanov. Ce spune șeful serviciilor secrete militare despre mișcările trupelor ruse de la granița Belarusului cu Ucraina

Publicat

in

În pofida bombardamentelor masive ale Rusiei care a atacat mai multe orașe din Ucraina joi, luptele din Ucraina au stagnat și nici Ucraina, nici Rusia nu pot face progrese semnificative, spune șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov. Între timp, Kievul așteaptă arme mai moderne de la aliații occidentali, relatează BBC.

Kirilo BudanovFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

„Situația pur și simplu stagnează”, a declarat Budanov. pentru BBC. „Situația nu se dezvoltă deloc”.

După ce trupele ucrainene au reluat Hersonul în noiembrie, cele mai aprige lupte au avut loc în jurul lui Bahmut, în estul regiunii Donețk. Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas și la Bahmut, cu „mai mulţi indicatori care susţin evaluarea că forţele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant”.

Asta, deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea cu o zi înainte că „doar câțiva civili” mai locuiesc în orașul Bahmut și „nu există loc din oraș care să nu fie plin de sânge”.

În altă parte a frontului, trupele rusești par să fie în defensivă, iar ritmul operațiunilor terestre ucrainene de-a lungul întregii linii de front de 1.000 de kilometri a încetinit odată cu debutul iernii.

Rusia, într-un „impas total”. Budanov crede că Rusia va anunța o nouă mobilizare

Potrivit lui Budanov, Rusia „se află acum într-un impas total”, înregistrând pierderi foarte importante.

El crede că Kremlinul va anunța o altă mobilizare a recruților. Dar forțele ucrainene încă nu au resursele necesare pentru a avansa pe multe fronturi, a adăugat el.

“Nu îi putem învinge complet pe toate fronturile. Nici ei nu pot”, a spus el.

Mișcările de trupe ruse la granița Belarus-Ucraina pentru a face Ucraina să redirecționeze soldați

În decembrie, după o serie de retrageri ale armatei ruse, oficialii ucraineni au început brusc să vorbească despre posibilitatea unei noi ofensive terestre a armatei ruse la începutul anului 2023 de pe teritoriul Belarusului. Armata ucraineană crede că rușii ar putea face o a doua încercare de a cuceri Kievul, ceea ce ar implica zeci de mii de rezerviști pregătiți în prezent în Rusia.

Budanov, însă, crede că acțiunile Rusiei în Belarus, inclusiv transferul de soldați și echipamente acolo, reprezintă o încercare de a deturna o parte din trupele ucrainene de la sud și de la est la nord.

Recent, a spus el, un tren încărcat cu soldați ruși a oprit într-o locație apropiată de granița dintre Belarus și Ucraina și s-a întors, câteva ore mai târziu, cu toată lumea la bord.

„Au făcut-o în mod deschis în timpul zilei, pentru ca toată lumea să o vadă, chiar dacă [noi] nu am vrut să o facem”, adăugând că nu a văzut nicio amenințare reală, iminentă din partea trupelor din Belarus. „Deocamdată, nu văd niciun semn de pregătire pentru o invazie a Kievului sau a zonelor nordice dinspre Belarus”.

Miercuri, Serhii Deineko, șeful Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, a raportat că în prezent Rusia a desfășurat un grup de 10.200 de militari în Belarus și că acest număr nu este suficient pentru un atac asupra Ucrainei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO | Nicolae Ciucă le cere liberalilor să arate românilor că PNL e mai bun decât PSD: ‘Se vede clar diferența’

Publicat

in

Nicolae Ciucă i-a îndemnat pe liberalii de la PNL Galaţi să meargă din uşă în uşă, din stradă în stradă şi să prezinte oamenilor faptele lor şi să le spună că este o distincţie de performanţă între administraţiile liberale şi restul administraţiilor locale conduse de alte partide. „Pentru a putea în continuare ca PNL să îşi asume rolul de garant al libertăţii, echilibrului, cer filialei din Galaţi să asigure cel mai bun scor din istoria sa”, a mai spus preşedintele PNL.

„Importante sunt faptele noastre. Important este exact ceea ce trebuie să facă orice om de administraţie şi orice politician care îşi asumă să facă ceva pentru oameni. Atunci fă toate acestea cu suflet, cu dăruire, pentru că înapoia noastră rămân faptele. Avem nevoie de dvs să mergeţi din uşă în uşă, din stradă în stradă, la prieteni, alături de toţi cei care au făcut lucruri în viaţa lor şi să spuneţi ce face PNL, nu ce zice. Ce face şi ce a făcut. Daţi-le exemplele localităţilor din ţară unde avem adminsitraţie liberală, unde se vede clar diferenţa. E doar o chestiune de mesaj de la om la om. Nu ne trebuie altceva. Eu am încredere în tot ceea ce au reuşit să realizeze în această echipă liberală şi George Stângă, şi George Scarlat şi Onuţ Atanasiu şi domnul Victor Paul Dobre, toţi cei care la un moment dat au asigurat Galaţiului o anumită culoare, culoarea liberală. Sper ca pe 9 iunie Galaţiul să aibă culoare liberală”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL Galaţi.

El a mai spus că „pentru a putea în continuare ca PNL să îşi asume rolul de garant al libertăţii, echilibrului, cer filialei din Galaţi să asigure cel mai bun scor din istoria sa”.

„E posibil, domnule preşedinte? Să vedem. Pe 9 iunie seara, dincolo de bucuria victoriei, vreau foarte mult să ne bucurăm de coerenţa şi continuare programelor noastre de sprijin a familiilor, a comunităţilor, de construirea unei Românii puternici pentru o Europă unită”, a conchis Ciucă.

Citeste mai mult

NATIONAL

După funcționarii de la Guvern, și angajații de la Parlament cer lefuri mai mari. Invocă „respectul și loialitatea” arătate față de instituție

Publicat

in

La o zi după protestul spontan al funcționarilor de la Guvern, sindicatul funcționarilor publici din Parlament își declară „solidaritatea deplină” și cere premierului Ciolacu să accepte o discuție legate de nivelul salarizării angajaților de la Camera Deputaților și Senat, amintind că salariile nu au mai crescut din anul 2017, informează Agerpres.

Palatul ParlamentuluiFoto: AGERPRES

Angajații Parlamentului au înaintat premierului încă din luna aprilie o cerere de majorare a salariilor, cererea fiind semnată de peste 1.200 de salariați. Aceștia susțin că salariile nete sunt în medie la nivelul de 5.500 – 5.700 de lei, fără să mai crească semnificativ din anul 2017. Sindicatul funcționrilor publici din Parlament susține că până acum nu a venit niciun răspuns de la Guvern.

„Premierul a cunoscut activitatea noastră în mod nemijlocit”

„Solicităm şi pe această cale prim-ministrului să manifeste o deschidere onestă la dialog cu reprezentanţii sindicatelor angajaţilor Parlamentului României, în vederea soluţionării urgente a solicitărilor noastre. Decidenţii statului român, dar şi opinia publică, ar trebui să conştientizeze că inechitatea salarială poate genera o scădere a calităţii activităţii legislative desfăşurate de către angajaţii din structurile Parlamentului României, ceea ce poate genera situaţii complicat de gestionat ulterior”, se spune într-un comunicat al sindicatului.

De asemenea, funcționarii parlamentari invocă faptul că Marcel Ciolacu, în calitate de fost președinte al Camerei Deputaților, a cunoscut modul în care angajații de la Palatul Parlamentului și-au desfășurat activitatea, precum și faptul că aceștia au arătat „respect şi loialitate faţă de instituţia în care îşi desfăşoară activitatea şi au ales să nu pună presiune prin mişcări sindicale de protest”.

„Reamintim prim-ministrului că, în calitate de fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a cunoscut activitatea noastră în mod nemijlocit. Reamintim, de asemenea, şi restricţiile privind desfăşurarea altor activităţi prin care ne-am putea creşte veniturile. Totodată, nu trebuie omis faptul că activitatea noastră, deşi extrem de complexă, desfăşurându-se sub o presiune permanentă, nu a generat vreo sincopă”, precizează sursa citată.

Angajații Guvernului au ieșit în stradă

Zeci de angajați ai aparatului de lucru al Guvernului au declanșat luni după-amiază un protest spontan în fața Palatului Victoria, solicitând salarii mai mari și eliminarea discriminării salariale la nivelul administrației publice centrale.

Potrivit protestatarilor, media salariilor este între 5.000 de lei și maxim 6500 de lei după 25 de ani vechime, principala nemulțumire fiind că unii angajați din instituții subordonate au salarii mai mari decât angajații din aparatul central al Guvernului. La protest au participat angajați din Cancelaria prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Corpul de control, ANAP, Departamentul pentru lupta anti-fraudă ori de relații interetnice.

Întrebat luni despre acest protest, premierul a spus, în timpul unei deplasări în județul Dâmbovița, că se va implica direct în discuția cu cei care au făcut acest protest la întoarcerea în București. „O să mă întorc la București și o să stau și eu de vorbă dacă se va mai impune această discuție. Dacă e așa de multă muncă în Guvern, la toate departamentele…eu știu cât se muncește în Guvernul României și tocmai de aceea mi-ar plăcea să mă implic direct în discuția cu cei care au făcut acest protest”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend