Conecteaza-te cu noi

Reportaj

La Curtea de Arges, a început războiul …. hârburilor !

Publicat

in

Autovehiculele abandonate de argeşeni au intrat în vizorul administraţiei publice locale

La Curtea de Argeş, nesimţirea proprietarilor de autoturisme a atins cote îngrijorătoare. Hârburile auto scoase de mult din circulaţie şi multe chiar radiate, pentru care proprietarii nu mai plătesc taxe pe mijloace de transport zac în mai toate parcările sau chiar pe străzile municipiului şi aşa aglomerate.

Război declarat maşinilor abandonate
Domeniul public s-a transformat treptat, într-un cimitir de rable. Aceste epave, cu vopseaua scorojită şi găuri în caroserie, au cel mult rol de debara pentru proprietari. ” În ultima perioadă am reluat pe raza municipiului Curtea de Argeş depistarea autovehiculelor abandonate. De comun acord cu poliţia, în fiecare vineri avem o acţiune în teritoriu. Practic, ne deplasăm în teren şi depistăm maşinile abandonate. În ultima perioadă au fost făcute 6 somaţii. La 4 dintre acestea proprietarii au răspuns prompt şi le-au ridicat, iar 2 dintre ei au venit şi ne-au solicitat un răgaz de o săptămână pentru a le ridica de pe domeniul public. În viitor intenţionăm să curăţim Curtea de Argeş de aceste rable care nu au ce căuta pe domeniul public”, ne-a declarat Nicolae Păunescu, funcţionar în cadrul Biroului Transporturi.

Se cere ajutorul argeşenilor
Legea nr. 421/2002 privind gestionarea vehiculelor abandonate pe domeniul public spune că primăria, împreună cu agenţii de poliţie, trebuie să se ocupe de eliberarea străzilor de maşinile fără stăpân. Acest lucru nu înseamnă că argeşenii nu pot participa la curăţarea oraşului de rable, ba mai mult, autorităţile îi încurajează pe cetăţeni să semnaleze orice astfel de caz. Dacă observaţi un autoturism părăsit pe spaţiul public, nu trebuie decât să sunaţi la primărie şi să spuneţi exact unde se află maşina. În scurt timp, inspectorii consiliului local vor identifica autovehiculul abandonat şi vor afişa o somaţie pe caroseria maşinii, prin care solicită ridicarea acesteia de pe domeniul public sau privat al statului, în termen de maximum 10 zile.

Parcările au devenit talciocuri veritabile
Este ştiut, spaţiile de parcare din Curtea de Argeş nu sunt suficiente. Pe de altă parte, mulţi posesori de autoturisme s-au făcut stăpâni pe anumite locuri de parcare şi şi-au înscris şi numerele de înmatriculare, certificând astfel posesia, deşi nu plătesc taxe de închiriere sau concesiune. ”Este un lucru foarte bun că s-a luat hotărârea de a elibera domeniul pubic. La noi se ajunsese prea departe. În toate cartierele existau aceste epave, care ocupau degeaba parcările”, a spus Alexandru Popa. ”Ce ne facem cu acei proprietari de autovehicule vechi, care nu îşi mai folosesc autovehiculele, nu le predau la Remat şi nu sunt nici măcar sensibili la ofertele de genul “Cumpăr maşină pentru Remat”? Nu ne-au fost de ajuns tradiţionalele noastre maşini (Trabant ,Oltcit, Dacia şi alte neamuri) care zac pe trotuarele şi străzile din Curtea de Argeş, au trebuit să fie aduse şi din alte ţări, mărci mai vechi sau mai noi, care, deşi nu mai corespundeau normelor de funcţionare, au fost totuşi aduse!!! Sper ca această hotărâre să fie respectată şi dusă la bun sfârşit, deoarece este o iniţiativă lăudabilă”, a adăugat Andrei Enache.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

DE INTERES! S-a scumpit carnea de miel. Iată prețurile cu o săptămână înainte de Paște

Publicat

in

Carnea de miel, tot mai scumpă cu o săptămână înainte de Paște 2024

La o săptămână de Paște, românii care doresc să pună pe masa de sărbătoare miel se lovesc de prețuri mai mari comparativ cu anul precedent. Prețul variază semnificativ de la o regiune la alta a țării, dar în medie, un kilogram de carne de miel ajunge la 50 de lei.

Creșteri semnificative de preț

Anul acesta, fermierii au decis să majoreze prețurile la carnea de miel, argumentând creșterea costurilor de producție, inclusiv furaje, utilități și transport.

Astfel, prețul minim pornește de la 24 de lei pe kilogramul de miel în viu, la fermă. Totuși, odată ajunsa în piețe sau supermarketuri, carnea ajunge să coste semnificativ mai mult. De exemplu, în piețele din Argeș și Brașov, un kilogram de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, în timp ce la București, prețul poate ajunge chiar și la 60 de lei. Există totuși și modalități de a obține carne de miel la un preț mai mic. Cumpărarea unui miel întreg de la fermă poate fi o opțiune mai avantajoasă, prețul pe kilogram putând ajunge la 45 de lei.

Diferențe semnificative între regiuni

Prețul final al cărnii de miel este influențat de o serie de factori, printre care regiunea de proveniență, rasa mielului, greutatea și modul de vânzare (în viu, tranșat, la bucată).Astfel, se pot observa diferențe semnificative de preț între diverse județe. De exemplu, în zonele montane, unde creșterea ovinelor este mai costisitoare, prețul este mai ridicat comparativ cu regiunile din sud sau est.

Cât costă un kilogram de miel, în funcție de județ

Bucureşti:

45-50 de lei la raft

25 de lei în viu

Argeș

50-55 de lei la raft

  • 23-25 de lei în viu

Mureş:

  • 55 de lei la raft
  • 23 de lei în viu

Timişoara:

  • 50 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Mehedinți:

  • 40 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Arad:

  • 60-70 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Constanța:

  • 50-60 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Sibiu:

  • 50-55 de lei la raft
  • 23-25 de lei în viu

Craiova:

  • 40-50 de lei la raft
  • 20-25 de lei in viu

Alba:

  • 45-50 de lei raft
  • 23-25 de lei in viu.

Recomandări pentru cumpărători

Pentru a obține carne de miel de calitate la un preț decent, este recomandat ca românii să compare ofertele din mai multe magazine sau piețe. De asemenea, este importantă verificarea prospețimii cărnii și alegerea unui furnizor de încredere.

Deși prețul cărnii de miel a crescut semnificativ în acest an, românii nu renunță la tradiția de a consuma acest produs de Paște. Mulți dintre ei consideră că este o investiție necesară pentru a avea o masă de sărbătoare bogată și gustoasă.

Citeste mai mult

ACTUAL

384 991 RON costă să crești un copil în România – STUDIU

Publicat

in

În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73 000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani. Acest record negativ nu este o anomalie, ci o continuare a declinului demografic accentuat, pe care unii experți îl cataloghează ca fiind una dintre cele mai grave crize pe care le traversează țara noastră.

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

ClubulCopiilor.ro a decis să se concentreze pe ultimul aspect, și anume determinarea costului asociat creșterii unui copil în România.

Costul creșterii unui copil în România este de 384 991 RON; Costul creșterii celui de-al doilea copil este de 257 625 RON

Creșterea copiilor, deși dificilă, este plină de satisfacții. Cu toate acestea, poate fi foarte costisitoare atunci când te așezi și faci calculele.

Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Chiar daca numărul pare intimidant la o primă vedere – nu uitați că acest cost este repartizat pe 19 ani.

Cum s-a calculat acest număr?

Punctul de plecare al studiului nostru îl reprezintă o excelentă analiză făcută în 2018 de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Coșul minim de consum este structurat în 11 capitole și 226 de itemi, oferind o metodologie detaliată și propunând, de asemenea, o modalitate de actualizare periodică a valorii acestuia.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat
cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de
igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. Clubulcopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în analiza saajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend