Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În războiul din Ucraina, niciuna dintre părți nu este zdrobită sau epuizată (George Friedman)

Publicat

in

Rusia a acceptat invitația Washingtonului de a se angaja în discuții de pace asupra războiului din Ucraina. Ambele, desigur, au rezerve. Rusia că trebuie să continue să dețină teritorii în Ucraina, Americii că trebuie să se asigure că Rusia predă teritoriul Ucrainei, scrie George Friedman, în geopoliticalfutures.com.

S-ar părea, așadar, că pacea este puțin probabilă și că discuțiile sunt, prin urmare, inutile de la început. Dar nu este cazul. Orice târguială asupra unei chestiuni serioase începe mai întâi cu o examinare pentru a vedea cât de profund este implicată cealaltă parte. Negocierea începe cu fiecare parte avansând cereri care sunt atât de inacceptabile încât să înfurie cealaltă parte. Este o poziție care face imposibilă o înțelegere. Ambele părți știu la fel de bine și înțeleg că propriile poziții vor fi respinse. Mai important este modul în care sunt respinse. Dacă răspunsul fiecăreia dintre tabere este de genul: „propunerea ta înseamnă că nu poate exista niciodată pace, iar serviciile noastre de informații au imagini compromițătoare cu partenerul tău”, atunci este instructiv. Personalizarea ofertei cu insinuări josnice oferă o îndrumare excelentă și va primi probabil ca răspuns atacuri aeriene masive.

În acest caz, Statele Unite s-au oferit să negocieze fără să menționeze cererea sa de bază: ca Rusia să se retragă. Moscova a răspuns declarând deschis că Rusia este pregătită să se retragă din toată Ucraina, cu excepția a două zone importante.

Americanii au încercat să sugereze că „retragerea” Rusiei nu este nici retragere, nici o poziționare de prim-plan. Răspunsul Rusiei a fost că o retragere completă nu intră în discuție. Dar din moment ce au fost menționate două zone, una apropiată de Rusia, alta în sudul Ucrainei, ambele sunt extrem de greu de cedat de către SUA din cauza consecințelor politice.

Toate războaiele se termină

Toate războaiele se termină. Unele se termină cu devastarea inamicului, iar altele se termină cu epuizarea unei părți. Altele se încheie cu o parte incapabilă să continue războiul, deoarece nu vede nicio modalitate de a impune astfel de costuri inamicului, încât să poată continua lupta. Forțele nu sunt zdrobite, ci epuizate, cu puține speranțe de continuare.

Situația actuală este mai complexă. Războiul din Ucraina este în desfășurare și niciuna dintre părți nu este zdrobită sau epuizată. Niciuna nu a ajuns la concluzia că victoria este de neatins. Armata ucraineană însăși este împărțită între ucraineni și americani; Ucrainenii continuă să lupte, oricât de obosiți, în timp ce americanii trimit bani și echipamente fără a suferi victime.

Cu alte cuvinte, e foarte diferit modul în care fiecare își are pielea în joc. Ucrainenii luptă pentru țara lor, așa că orice centimetru pierdut este agonie. Washingtonul vrea pur și simplu să țină Rusia departe de granița de est a NATO. Nu este o situație existențială. Dar nu același lucru se poate spune despre Ucraina.

Logica rusă vs logica ucraineană

Pentru ruși, logica este de a încerca să rupă armata ucraineană, din moment ce un bilanț extrem al victimelor ar putea-o forța să intre în colaps ori să ceară pace. Strategia Ucrainei este de a înfrunta fiecare avans rusesc cu un contraatac, completat de puterea de foc masivă a SUA. În cele din urmă, războiul va fi determinat de adâncimea forțelor din fiecare parte, precum și de disponibilitatea lor de a lupta și de a muri.

Toate acestea sugerează un război de uzură. Gândiți-vă la Primul Război Mondial, dar fără tranșee. Rușii au declanșat lupta și orice recunoaștere a eșecului ar amenința guvernul. Concesiile ucrainene ar echivala cu un sfârșit al țării, sau cel puțin cu o abdicare de la independența acesteia. Din punctul american de vedere, continuarea războiului este mai bună decât înfrângerea, deoarece sunt în risc garanțiile de securitate ale SUA pentru alți aliați din acest motiv, nu cred că Washingtonul se va implica prea mult în zona vreunei înțelegeri scrise.

În aceste condiții, s-ar părea că războiul nu se poate termina. Dar fiecare țară are ca imperativ faptul de a nu fi ruptă și de a nu capitula. Și nimeni, cu excepția americanilor, nu poate pleca de acolo. Realitatea este suprema examinare. Ucraina și Rusia își vor afișa postura până la capăt, chiar dacă niciuna nu știe exact care este punctul ei de rupere. Fiecare speră că celălalt se apropie de acel punct de rupere și fiecare vrea să evite să ajungă primul.

Această teamă reciprocă de eșec este cea care îi determină pe fiecare la o înțelegere negociată, oricât de disprețuitor și beligerant va fi acel proces. Verificarea de deschidere este urmată de o realitate emergentă a cât de mult poți juca și cât de mult poate juca inamicul tău, două variabile care sunt luate în considerare în fiecare zi de către lideri și soldați deopotrivă. Concesiile de neconceput devin atunci imaginabile. Cu cât aceasta este mai încețoșată, cu atât fiecare parte se va speria că se va rupe brusc.

Volodimir Zelenski vrea o Ucraina independentă, Vladimir Putin vrea să fie președintele Rusiei, iar SUA vor să pună capăt războiului fără victime americane. Nimeni nu este atât de încrezător pe cât pare.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Trebuie să fim curajoşi la Madrid, afirmă antrenorul echipei Bayern Munchen

Publicat

in

De

Antrenorul lui Bayern Munchen, Thomas Tuchel, consideră că şansele de calificare ale echipei sale în finala Ligii Campionilor au rămas intacte după rezultatul de egalitate, 2-2, înregistrat pe teren propriu marţi seara, în compania formaţiei Real Madrid, în prima manşă a semifinalelor competiţiei.

“Situaţia este acum foarte clară. Mergem la Madrid, iar câştigătorul ia totul. Suntem pregătiţi să luptăm. Este important să credem asta. Santiago Bernabeu este unul dintre cele mai complicate locuri pentru a câştiga un meci, dar evident că este posibil, şansele sunt egale. Obiectivul este foarte clar, trebuie să fim curajoşi, plini de încredere şi fără emoţii în meciul retur”, a declarat Tuchel.

Căpitanul lui Bayern, portarul Manuel Neuer, a afirmat la rândul său că o calificare în marea finală este în continuare posibilă. “Este bine că avem încă totul în mâinile noastre. Ne-ar fi plăcut să câştigăm astăzi. Ţinând cont de fizionomia meciului, am fi meritat să părăsim terenul învingători. Ne vom concentra însă pe meciul retur, a cărui învingătoare va merge în finală”, a subliniat experimentatul goalkeeper german.

Atacantul englez Harry Kane, autorul celui de-al doilea gol al bavarezilor, speră ca Bayern să profite de “marea oportunitate” pe care o are de a se califica în finala Liga Campionilor, care va avea loc în Anglia, pe legendarul stadionul Wembey.

“Consider că este ca şi cum am porni de la 0-0. Mai avem la dispoziţie un meci pentru a merge pe Wembley, este o mare oportunitate. Am început bine această partidă şi puteam conduce cu 1-0. Însă ei au marcat împotriva cursului jocului, dar aşa procedează. Au jucători tineri, rapizi şi talentaţi. Te pot răni într-o secundă”, a spus Kane, care a înscris marţi al optulea său gol în actuala ediţie a Ligii Campionilor şi al 43-lea în toate competiţiile, de la debutul sezonului.

Brazilianul Vinicius Junior a marcat ambele ale echipei Real Madrid în meciul de pe Allianz Arena, în minutele 24 şi 83 (din penalty). Pentru Bayern au înscris Leory Sane (53) şi Harry Kane (57 din penalty). Returul este programat pe 8 mai, la Madrid.

În cealaltă semifinală a Ligii Campionilor, Borussia Dortmund va primi miercuri seară vizita formaţiei Paris Saint-Germain, meciul retur urmând să se dispute pe 7 mai.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sondaj INSCOP – Unde petrec românii de 1 Mai

Publicat

in

De

Peste 65% dintre români petrec ziua de 1 Mai acasă, cu familia, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Mai puţin de 4% dintre cei chestionaţi aleg să meargă la mare de 1 Mai.

De 1 Mai, 65,6% dintre români obişnuiesc să petreacă acasă cu familia, 12,5% să facă excursii, iar 3,4% să meargă la mare.

4,3% spun că obişnuiesc să facă altceva, în timp ce 13,5% declară că nu sărbătoresc această zi. 0,8% dintre cei intervievaţi nu ştiu sau nu răspund.

Declară că obişnuiesc să petreacă 1 mai acasă cu familia mai ales persoanele peste 60 de ani, inactivii pasivi, locuitorii din regiunea Sud Muntenia, persoanele care au conturi pe Facebook şi cele care au venituri mici.

Persoanele cu venituri foarte ridicate şi locuitorii din regiunea Centru declară într-un procent semnificativ mai mare decât media că obişnuiesc să facă excursii de 1 mai.

Persoanele cu venituri ridicate şi gulerele gri declară într-un procent semnificativ mai mare decât media că nu obişnuiesc să sărbătorească 1 mai.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend