Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Gabriela Firea, prima reacție la sondajul Avangarde: ‘Este tabloul momentului’ / Cum își caracterizează rivalii

Publicat

in

Candidatul PSD la Primăria Capitalei Gabriela Firea a declarat duminică, la Antena3 CNN, în legătură cu sondajul Avangarde, că „este tabloul momentului”.

Vezi: Sondaj Avangarde| Surpriză majoră: S-a schimbat ordinea favoriților la Primăria Capitalei

„Am văzut și eu sondajul Avangarde azi dimineață. Este fotografia momentului. Cu siguranță, în perioada următoare, o dată ce bucureștenii vor fi aflat în mai mare măsură că sunt candidat, pentru că abia de câteva zile s-a anunțat și abia astăzi mi-am depus candidatura, în perioada sărbătorilor de Paște cu siguranță nu vor fi transmise mesaje politice, pentru că nu mi se pare normal să-i agresăm pe cetățeni, dar imediat după sărbătorile de Paște voi continua ceea ce începusem să fac pentru alegerile europarlamentare și anterior pentru alegerile locale, când încă mai speram să fiu candidat de-adevăratelea, nu „candidatul deocamdată” sau „candidatul la candidatură”, și anume întâlniri directe cu cetățeni, întâlniri cu colegii noștri de la Sectoarele 3 și 4”, a spus Firea.

Cum își caracterizează rivalii

Gabriela Firea a spus că nu va ataca pe nimeni în campanie, nici măcar pe Nicușor Dan, pe care l-a descris ca fiind „un om inteligent, dar ineficient ca primar” și „cu un ritm greoi de muncă”.

Despre Sebastian Burduja, Gabriela Firea a spus că „este un om politic de viitor”, dar se consideră mai bine pregătită pentru funcția de primar al Capitalei în comparație cu el. „Cred că sunt mai bine pregătită, am mai multă experiență”, a spus Firea.

Cât despre Piedone, Gabriela Firea a spus că „este un om pe care îl apreciez”. „A lansat în spațiul public anumite afirmații care au fost jignitoare și ofensatoare la adresa mea. Nu vreau să-i răspund cu aceeași monedă. Îl respect ca om, ca bucureștean, ca fost primar. Are capacitate administrativă”, a mai adăugat Firea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Un cetățean al Moldovei, reținut în timpul protestelor din Georgia

Publicat

in

Ar fi unul dintre organizatorii manifestațiilor împotriva legii privind „agenții străini”

Un cetățean al R. Moldova a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Informația a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, transmite Newsmaker.md preluat de stiripesurse.md

„Ambasada Republicii Moldova la Baku a informat MAE ca un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Misiunea noastră diplomatică este în contact cu autoritățile georgiene și este dispusă să întreprindă toate acțiunile necesare care se impun”, au comunicat reprezentanții MAE.

Alte detalii despre persoana vizată nu au fost oferite. Presa din Georgia a scris că cetățeanul moldovean reținut ar fi unul dintre organizatorii mitingului.

Mii de oameni au protestat duminică la Tbilisi, iar manifestațiile au continuat peste noapte, până luni dimineața, într-un efort ultim de a preveni adoptarea unei legi controversate, privind „agenții străini”, similară celei din Federația Rusă.

Luni dimineața, parlamentarii partidului Visul Georgian, aflați la guvernare, au votat proiectul într-o comisie în doar 67 de secunde, transmite BBC. Adoptarea finală a proiectului de lege este programată pentru marți.

Proiectul de lege vizează organizațiile societății civile și mass-media independente care primesc finanțare străină. Protestatarii sunt îngrijorați că legea ar fi folosită de guvern pentru a restrânge disidența și ar afecta speranțele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, notează sursa citată.

Citeste mai mult

NATIONAL

UE trage un semnal de alarmă: Prețurile la benzină și motorină ar putea exploda!

Publicat

in

UE trage un semnal de alarmă: Prețurile la benzină și motorină ar putea exploda!

Reforma verde a conducerii Uniunii Europene aduce, probabil, un aer mai curat, dar cu siguranță, prețuri astronomice la litrul de benzină, motorină sau GPL.

Reforma europeană a sistemului de taxare a emisiilor de carbon ar putea duce la majorări în prețurile combustibililor mai mari decât cele estimate inițial, au declarat europarlamentari care au participat la negocierea modificărilor pentru Euractiv. Măsura va intra în vigoare peste trei ani, conform previziunilor actuale.

Uniunea Europeană va introduce în 2027 o schemă care va taxa emisiile de dioxid de carbon din transporturi și locuințe

Uniunea Europeană va introduce în 2027 o schemă care va taxa emisiile de dioxid de carbon din transporturi și locuințe, cunoscută ca Sistemul de comercializare a emisiilor (Emissions Trading System – ETS2). În 2023, când decidenții s-au pus de acord asupra noului sistem, pronosticul era ca prețurile să rămână sub pragul de 45 de euro per tonă de dioxid de carbon, care se traducea într-o creștere de 50 de bani pentru un litru de benzină, conform publicației, scrie realitatea.net.

Eurodeputatul Peter Liese, care face parte din rândul popularilor europeni, se declară sceptic că acest prag va putea fi menținut. Politicianul german spune că este ”responsabilitatea noastră comună să evităm scenariul” în care planul de eliminare a surselor de poluare dezamăgește. Într-o situație în care emisiile nu sunt reduse conform strategiilor, pe termen mediu Europa se poate confrunta cu o cerere mai mare pentru certificate de emisii. Cum sistemul de taxare este bazat pe mecanismele de piață, o cerere mai mare înseamnă o creștere a prețului certificatelor, care conduce la rândul său la scumpirea combustibililor.

În februarie 2023, prețul pe tona de dioxid de carbon emis a ajuns la un record de 100 de euro, scria Reuters. Logica sistemului este că prețurile mari pentru certificatele de emisii vor face companiile care activează în industrii poluante să caute soluții pentru reducerea emisiilor. În aprilie 2023, când Consiliul Uniunii Europene a anunțat adoptarea reformelor sistemului ETS, instituția anunța și crearea fondului social pentru climă. Acest fond, care ar trebui să adune aproape 87 de miliarde de euro între 2026 și 2032, urmează să fie folosit de state cu scopul de a reduce impactul economic negativ al tranziției verzi asupra familiilor vulnerabile, conform Comisiei.

Social-democratul german Tiemo Wolken se arată de asemenea îngrijorat că prețul pentru tona de emisii de carbon va fi mai mare, spunând că ținta de 45 de euro „reprezintă doar o frână ușoară”. Politicianul subliniază că este nevoie de suplimentarea fondului social pentru climă, pentru a evita „dezechilibrele sociale”, conform Euractiv.

Când a fost semnat acordul pentru ETS2, Lituania, Polonia și Ungaria s-au arătat îngrijorate că noul sistem poate duce la creșterea prețurilor pentru consumatori.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend