Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Fructe de pandanus sau banane false: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?

Publicat

in

Oamenii de ştiinţă au întocmit o listă cu plante mai puţin cunoscute care ar putea fi în meniu până în 2050, scrie BBC, conform news.ro.

În viitor, aţi putea lua micul dejun cu banane false sau gustaţi fructe de copac pandanus.

Războiul din Ucraina a evidenţiat pericolele dependenţei de câteva recolte comercializate la nivel global.

Cu 90% din calorii provenind din doar 15 culturi, experţii de la Royal Botanic Gardens din Kew, Londra, caută ingrediente pentru dietele pe viitor.

Schimbările climatice cresc riscul unor “şocuri alimentare” severe, în cazul în care recoltele nu se fac şi preţurile produselor de bază cresc rapid în întreaga lume.

Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluţiile pentru a atenua foamea, pentru a aborda pierderea biodiversităţii şi pentru a ajuta la adaptarea la schimbările climatice, spune cercetătorul Sam Pirinon.

“Ştim că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populaţii şi aici putem găsi câteva dintre soluţiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, spune el.

Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă şi utilizate pentru hrană.

Pandanusul (Pandanus tectorius) este un copac mic care creşte în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aroma mâncărurile dulci şi sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite.

Arborele poate tolera condiţii dificile, inclusiv secetă şi vânturi puternice

Boabe de fasole

Fasolea, sau legumele, sunt un alt “aliment al viitorului”. Sunt ieftine, bogate în proteine ​​şi vitamine B şi sunt adaptate la o gamă largă de medii, de la ţărmurile oceanelor până la versanţii muntilor.

Există 20.000 de specii de legume în lume, dar folosim doar o mână. Se crede că există sute în sălbăticie, încă necunoscute oamenilor de ştiinţă.

Fasolea morama (Tylosema esculentum) este un aliment de bază în unele părţi din Botswana, Namibia şi Africa de Sud, unde boabele sunt fierte cu porumb sau măcinate într-o pulbere pentru a face terci sau o băutură asemănătoare cu cacao.

Nu toate legumele sunt comestibile, dar experţii explorează proprietăţile diferitelor specii pentru a vedea care dintre ele ar putea oferi hrană şi nutrienţi.

Cereale sălbatice

Cerealele, care provin din ierburi, au şi ele o diversitate uriaşă, cu peste 10.000 de specii – oferind o mulţime de potenţial pentru alimente noi.

Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cuşcuş, terci şi băuturi. Planta poate tolera condiţiile uscate.

Enset sau “banana falsă” este o “rudă” apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei.

Fructul plantei asemănător bananei este necomestibil, dar tulpinile şi rădăcinile amidonoase pot fi fermentate şi folosite pentru a face terci şi pâine.

Studiile sugerează că are potenţialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume care se încălzeşte.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Forțele Speciale din Rusia își pun toată speranța într-un băiat de 16 ani. Se apropie sfârșitul lui Kadîrov?

Publicat

in

De

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că şi-a numit fiul adolescent, care a fost văzut bătând un prizonier în arest anul trecut, în postul de administrator al Universităţii Ruse a Forţelor Speciale, numită după preşedintele Vladimir Putin, relatează Reuters.

Adam Kadîrov, care a împlinit 16 ani în noiembrie, a fost numit anul trecut garda de corp a tatălui său şi observator într-un nou batalion care face parte din forţele Ministerului Apărării rus.

“El este familiarizat îndeaproape cu activităţile faimoasei universităţi, aşa că cred că se va descurca perfect cu responsabilităţile atribuite”, a scris Kadîrov duminică într-un comunicat transmis pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a adăugat că numirea a venit după o cerere a şefului universităţii, care se află în Gudermes, un oraş din Cecenia. Această instituţie privată de învăţământ din Rusia oferă formare profesională pentru unităţi speciale.

În septembrie, tânărul Kadîrov a fost văzut într-un video postat pe reţelele de socializare de tatăl său lovind cu pumnii şi picioarele un prizonier acuzat că a ars Coranul. Deţinutul, Nikita Juravel, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.

Kadîrov a spus că este mândru de băiat pentru că şi-a apărat religia musulmană, dar incidentul a atras critici chiar şi din partea radicalilor pro-Kremlin.

El se bucură de o marjă largă de manevră din partea lui Putin pentru a conduce Cecenia ca feudă personală în schimbul asigurării stabilităţii regiunii, care a purtat două războaie separatiste cu Moscova după destrămarea Uniunii Sovietice, notează Reuters.

Kadîrov conduce Cecenia, o republică federală a Rusiei, din 2007 şi a trimis mii de luptători în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Citeste mai mult

NATIONAL

1 milion de clienţi ING Bank au beneficiat de protecţie financiară din asigurări NN în ultimii 10 ani

Publicat

in

De

Peste 1 milion de clienţi ING Bank au beneficiat de protecţie financiară din asigurări NN în ultimii 10 ani şi au primit indemnizaţii totale de peste 25 de milioane de euro în situaţiile acoperite, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

“NN România şi ING Bank România au susţinut peste 1 milion de clienţi să beneficieze de protecţie financiară prin soluţiile dezvoltate ca parte a parteneriatului strategic început în urmă cu 10 ani, printre care asigurări de viaţă, de sănătate, pentru pierderea locului de muncă sau ataşate unui împrumut”, se menţionează în comunicat.

Astfel, în situaţiile acoperite, clienţii care au avut nevoie de asigurare sau familiile acestora au primit în total indemnizaţii în valoare de 25 de milioane de euro până în prezent.

“Din acest an, portofoliul de asigurări dezvoltate împreună cu ING Bank se extinde cu un nou produs, asigurarea facultativă de locuinţă NN, care oferă clienţilor protecţie financiară în situaţii care le pot afecta casa, şi vom continua să investim în următorii ani în dezvoltarea de noi soluţii şi experienţe pentru clienţi băncii. Istoria comună şi parteneriatul solid pe care îl avem cu ING Bank ne ajută să înţelegem nevoile clienţilor de servicii bancare şi să le oferim soluţii relevante de protecţie pentru tot ce contează mai mult pentru ei, contribuind la sănătatea lor financiară şi la reducerea vulnerabilităţii în situaţii neprevăzute”, a afirmat Cătălin Elisei, directorul general al companiei de asigurări generale NN Asigurări, parte din NN România.

Potrivit sursei citate, clienţii care au cont bancar sau accesează un credit ING Bank şi îşi doresc protecţie financiară oricând pe parcursul colaborării cu banca pot cumpăra soluţiile de asigurare NN România online, direct din ING Home’Bank, sau în locaţiile fizice din reţeaua ING Office.

În prezent, NN România şi ING Bank oferă în parteneriat asigurarea de viaţă ING Vita Protect, asigurarea de sănătate ING Health Protect, asigurarea pentru pierderea locului de muncă ING Salary Protect, dar şi asigurări care pot fi ataşate împrumuturilor de nevoi personale sau creditelor ipotecare.

“Principiul de la care pornim în strategia noastră de retail banking este cel al relevanţei pentru viaţa de zi cu zi a clienţilor noştri. Fie că vorbim de tipuri de produse sau de servicii intuitive, disponibile oriunde şi oricând, dezvoltăm şi testăm toată oferta noastră prin acest filtru. Acelaşi principiu l-am aplicat şi în produsele dezvoltate împreună cu NN, şi în toţi cei 10 ani am funcţionat atât de bine pentru că am oferit asigurările relevante pentru clienţii noştri, dar şi o experienţă excelentă. Ca exemplu, în perioada pandemiei am lansat asigurarea de salariu, iar acum integrăm în ofertă produsul de asigurare facultativă a casei”, a afirmat Anda Păştean, Insurance Product Area Lead la ING Bank România.

Asigurările NN disponibile clienţilor ING Bank

Asigurările NN disponibile clienţilor ING Bank au costuri accesibile şi pot fi achiziţionate într-o experienţă digitală, din secţiunea Asigurări NN din aplicaţia de internet şi mobile banking ING Home’Bank. Asigurarea ING Vita Protect costă 18, 36 sau 89 de lei pe lună şi oferă protecţie în cazul decesului din îmbolnăvire sau accident, cu acoperire de până la 1 milion de lei.

ING Health Protect costă 12, 35 sau 50 de lei pe lună şi acoperă situaţia unei intervenţii chirurgicale cu până la 15.000 de lei. Pachetele ING Salary Protect au un cost de 15, 30 sau 45 de lei pe lună şi oferă până la 1.500 de lei pe lună în caz de şomaj sau concediu medical prelungit şi până la 480.000 de lei în situaţia invalidităţii ca urmare a unui accident. Iar ING Credit Protect acoperă valoarea creditului în situaţia decesului sau o sumă de bani timp de până la 6 luni în cazul şomajului sau a unei invalidităţi, în timp ce asigurarea de viaţă ataşată creditelor ipotecare acoperă valoarea creditului în caz de deces.

În 2014, diviziile de asigurări de viaţă, pensii şi investiţii ale ING Bank au fost separate la nivel global de grupul bancar şi au devenit NN Group printr-o ofertă publică iniţiată (IPO) la bursa Euronext Amsterdam. Astfel, în România, ING Asigurări de Viaţă şi ING Pensii SAFPAP s-au transformat în NN Asigurări de Viaţă şi NN Pensii SAFPAP, continuând să opereze de atunci complet independent de ING Bank.

NN este prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa din România, în 1997, oferind în prezent un portofoliu extins de asigurări de viaţă, de sănătate şi generale, de locuinţă sau pentru accidente auto în care persoanele asigurate îşi pierd viaţa, iar compania activează de 17 ani şi în segmentul pensiilor private obligatorii şi facultative.

De câți angajați dispune NN

În prezent, NN are 500 de angajaţi şi 1.600 de consultanţi financiari şi manageri în forţa de vânzări şi susţine peste 2,3 milioane de clienţi de asigurări şi pensii, un sfert din populaţia activă a României, să protejeze tot ceea ce contează mai mult pentru ei.

NN România este parte din NN Group, companie de servicii financiare cu o istorie de mai bine de 175 de ani la nivel internaţional şi o prezenţă puternică în 11 ţări, având în total peste 16.000 de angajaţi şi peste 19 milioane de clienţi. NN Group este listat la bursa Euronext Amsterdam din 2014 şi urmăreşte să fie lider de industrie recunoscut pentru experienţa clienţilor, talente şi pentru contribuţia în societate.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend