Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Franţa îşi deschide campania de vaccinare pentru toată populația adultă

Publicat

in

Criteriile de vârstă şi cele asociate stării de sănătate au fost eliminate în Franţa, unde, începând de luni, întreaga populaţie adultă va fi eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19, marcând astfel o etapă crucială pentru evitarea unei recrudescenţe a pandemiei, într-o perioadă în care restricţiile antiepidemice din această ţară sunt relaxate gradual, informează AFP.

Francezii din grupa 18-49 de ani alcătuiau în mod oficial ultima categorie de rezidenţi care puteau să se înscrie necondiţionat în campania naţională de vaccinare, care a fost extinsă treptat, pe paliere de vârstă, de la debutul ei din decembrie 2020, potrivit agerpres.ro.

Până în prezent, 25.315.595 de francezi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (reprezentând 37,8% din populaţia totală şi 48,2% din populaţia majoră), iar 10.742.886 de rezidenţi au primit ambele doze (reprezentând 16% din populaţia totală şi 20,5% din populaţia majoră).

Francezii din această grupă de vârstă care doresc să se vaccineze trebuie să se înarmeze însă cu răbdare: rezervările, care au demarat în urmă cu patru zile, devin posibile într-o manieră “progresivă” pe platformele online specializate, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran. Noi intervale orare pentru programare la vaccinare vor deveni disponibile online “în fiecare zi”, a precizat el.

Administratorii Doctolib, principala platformă de rezervare la vaccinare în Franţa, se aşteaptă la o afluenţă crescută şi au precizat că acest serviciu online nu va putea să răspundă tuturor cererilor din cauza “numărului încă limitat de doze de vaccinuri, în special pentru serurile Pfizer şi Moderna”.

“28 de milioane de persoane adulte sunt eligibile la vaccinare şi sunt încă nevaccinate, pentru o medie de 500.000 de rezervări disponibile în fiecare zi”, au precizat administratorii acestei platforme.

Vaccinarea unui număr cât mai mare de francezi reprezintă o miză majoră, pentru a evita o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, în contextul în care situaţia epidemiologică continuă să se amelioreze în această ţară.

Numărul bolnavilor spitalizaţi a continuat să scadă duminică, iar cel al pacienţilor internaţi în secţiile de reanimare a scăzut sub pragul de 3.000, potrivit datelor comunicate de Sante Publique France.

În total, 16.775 de bolnavi de COVID-19 erau încă spitalizaţi duminică în Franţa (dintre care 199 au fost internaţi în ultimele 24 de ore), comparativ cu 16.847 în ziua precedentă. Un număr atât de mic nu a mai fost înregistrat de la sfârşitul lunii octombrie 2020, în plină ascensiune a celui de-al doilea val al pandemiei.

În pofida acestei dinamici în scădere, numărul de 10.000 de cazuri noi zilnice de infectare “nu este suficient” pentru a îndepărta spectrul celui de-al patrulea val al pandemiei, afirmă Arnaud Fontanet, medic epidemiolog la Institutul Pasteur din Paris.

“15 zile cruciale”

“Aşa ne arată scenariile de prognoză, iar dacă această descreştere continuă până pe 9 iunie, data următoarei relaxări a restricţiilor, atunci vom petrece o vară liniştită”, a explicat profesorul Fontanet, membru al consiliului ştiinţific, un organism care consiliază Guvernul de la Paris.

În acest sens, “următoarele 15 zile vor fi cruciale”, a prevenit specialistul francez, care i-a îndemnat pe compatrioţii lui să nu renunţe la gesturile-barieră, mai ales în spaţiile închise, unde riscul de infectare este mai mare.

În ceea ce priveşte purtarea măştii în exterior, odată cu sosirea zilelor călduroase, “temerea autorităţilor este aceea că mulţi dintre cei nevaccinaţi vor profita” pentru “a renunţa şi ei la mască”, a dezvăluit acelaşi epidemiolog, în contextul în care anumite municipalităţi franceze au anunţat deja o relaxare sau chiar o anulare a obligativităţii de purtare a măştii sanitare.

Mai optimist, profesorul Pierre Parneix, medic de igienă şi sănătate publică la CHU Bordeaux, anticipează în cotidianul Le Parisien că francezii vor putea să renunţe la masca sanitară “începând din prima parte a lunii iunie” în anumite spaţii neaglomerate, “dacă dinamica pozitivă se confirmă”. Acest lucru va fi posibil în paralel cu continuarea aplicării gesturilor-barieră: dezinfectarea mâinilor şi distanţarea socială – mai ales pentru rezidenţii nevaccinaţi.

Obiectivul Guvernului francez, care şi-a propus să vaccineze cu cel puţin o doză 30 de milioane de rezidenţi până pe 15 iunie, pare realizabil. În schimb, ceea ce va urma este un lucru incert, iar autorităţile sanitare doresc să evite situaţia în care vaccinările se vor plafona în vara acestui an la un nivel insuficient. Cuvântul de ordine este contactarea tuturor acelora care au dreptul de a se vaccina.

O altă pârghie importantă: apropiata vaccinare a adolescenţilor, care ar permite accelerarea procesului de dobândire a unei protecţii colective pentru populaţia franceză.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Madison Keys s-a calificat în semifinalele turneului de la Madrid (WTA)

Publicat

in

De

Jucătoarea americană de tenis Madison Keys s-a calificat în semifinalele turneului WTA 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 7.679.965 de euro, după ce a învins-o cu 0-6, 7-5, 6-1 pe tunisianca Ons Jabeur, cap de serie numărul opt, într-o partidă disputată marţi.

Jabeur, campioană la Madrid în 2022, a câştigat fără probleme primul set, cu 6-0, în doar 24 de minute, iar apoi a condus cu 2-0 în setul secund şi părea că se îndreaptă către o victorie facilă. Keys a avut însă o revenire spectaculoasă şi a întors soarta meciului, reuşind să se impună după o oră şi 33 de minute de joc.

Americanca se va lupta pentru un loc în finală cu poloneza Iga Swiatek, numărul unu mondial şi principala favorită, care a eliminat-o la rândul ei în trei seturi, 4-6, 6-0, 6-2, pe brazilianca Beatriz Haddad Maia (nr.11).

Miercuri sunt programate ultimele două meciuri din sferturile de finală ale turneului feminin de la Madrid: Iulia Putinţeva (Kazahstan) – Elena Rîbakina (Kazahstan/N.4) şi Arina Sabalenka (Belarus/N.2) – Mirra Andreeva (Rusia).

Anul trecut, Arina Sabalenka a învins-o în trei seturi, 6-3, 3-6, 6-3, pe Iga Swiatek în finala turneului de la Madrid.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rareș Bogdan dezvăluie cifrele care ar putea reseta lupta politică din 2024

Publicat

in

De

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, susține că formațiunea pe care o reprezintă se bazează pe cel puțin 2,3 milioane de români în acest an electoral crucial. Calculele lui Bogdan se bazează pe numărul semnăturilor adunate în perioada preelectorală.

„Cu câteva ore înainte de expirarea perioadei de depunere a listelor de candidați la alegerile locale, PNL este partidul care a depus cele mai multe liste, în proporție de circa 95% la nivel național din totalul unităților administrative din România.

AUR și ADU au depus liste complete sub 50%, respectiv 30% la nivel național. Unde nu depui liste nu poți lua voturi.

Peste 1,3 milioane de semnături au fost depuse pentru susținerea liberalilor ce candidează la locale, dintr-un total de 1,5 milioane adunate. Adăugând semnăturile adunate de liberali pentru susținerea listei pentru europarlamentari, totalul semnăturilor adunate în perioada preelectorală depășește 2,3 milioane.

Mulțumesc fiecărui liberal pentru modul în care s-a mobilizat”, a spus Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

BEC a stabilit ordinea

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor politice, a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus liste de candidaţi la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, precum şi a candidaţilor independenţi care participă la alegeri.

UDMR este primul pe listă, urmat de alianţa electorală PSD-PNL, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, AUR, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei.

Pe locul 7 pe buletinele de vot este România Socialistă, locul 8 – Partidul România Mare, locul 9 – Partidul Patrioţilor, locul 10 Partidul Alternativa Dreaptă, locul 11 – Partidul S.O.S. România şi locul doisprezece – Partidul Diaspora Unită.

Ordinea de înscriere a candidţilor independenţi pe buletinele de vot este următoarea: locul 13 – Paula-Marinela Pîrvănescu, locul 14 – Vlad-Dan Gheorghe, locul 15 – Nicolae Bogdănel Ştefănuţă şi locul 16 – Dumitru Silvestru Şoşoacă.

Anterior tragerii la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine pe buletinele de vot, BEC a constatat, în şedinţa de luni, rămânerea definitivă a candidaturilor la alegerile europarlamentare şi locale din data de 9 iunie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend