Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO VIDEO Trupele rusești au atacat peste noapte centrala nucleară ucraineană din regiunea Nikolaev. Energoatom: O explozie a avut loc la 300 de metri de reactoare

Publicat

in

Trupele rusești au lovit în primele ore ale zilei de luni centrala nucleară Pivdennoukrainsk din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, dar reactoarele acesteia nu au fost avariate și funcționează normal, a transmis compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, potrivit Reuters

Centrala nucleara Pivdennoukrainsk Foto: Dreamstime.com

O explozie a avut loc la 300 de metri de reactoare și a avariat clădirile centralei la scurt timp după miezul nopții, a precizat Energoatom într-un comunicat.

Atacul a avariat, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de electricitate.

„În prezent, toate cele trei unități de putere ale centralei nucleare PNPP (Pivdennoukrainsk) funcționează normal. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul personalului centralei”, a precizat Energoatom.

Aceasta a publicat două fotografii care arată un crater despre care a spus că a fost provocat de explozie. Într-una dintre imagini, un bărbat stătea în crater pentru a da o idee despre dimensiunea acestuia.

Volodimir Zelenski a declarat că „invadatorii au vrut să tragă din nou, dar au uitat ce este o centrală nucleară. Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim înainte să fie prea târziu”.

Regiunea Nikolaev a fost supusă în ultimele săptămâni unui atac constant cu rachete de către forțele rusești.

O altă centrală nucleară ucraineană, cea de la Zaporojie – care este cea mai mare din Europa și se află la aproximativ 250 km la est de cea din Nikolaev – a fost închisă la începutul acestei luni din cauza bombardamentelor rusești, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear.

(foto articol © SlavkoSereda | Dreamstime.com)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Noile tehnologii aduc noi infracțiuni: vocile unor actori au fost ‘furate’ pentru inteligența artificială

Publicat

in

Doi actori de voiceover (sau naratori) din Statele Unite au dat în judecată compania Lovo, care a fost acuzată că le-a copiat ilegal vocile și că le-a folosit fără permisiune în tehnologia sa de “voice off” (imaginea nu este însoţită şi de imaginea vorbitorului) cu inteligență artificială, potrivit Reuters, scrie Rador Radio România.

Cazul este cel mai recent dintr-un val tot mai mare de procese cu miză mare în care companiile de tehnologie au fost acuzate de utilizarea abuzivă a conținutului, inclusiv cărți, articole de presă și versuri de cântece, pentru a alimenta sistemele generative de inteligență artificială.

Actorii au intentat procesul în numele unui grup propus de persoane care acuză Lovo că le-a folosit vocile în mod abuziv. În plângere se spune că site-ul Lovo oferă, de asemenea, voci asemănătoare cu cele ale unor celebrități sub nume precum “Barack Yo Mama”, “Mark Zuckerpunch” și “Cocoon O’Brien”.

Actorii americani Paul Skye Lehrman și Linnea Sage au declarat în acțiunea colectivă că Lovo, cu sediul în San Francisco, vinde versiuni AI ale vocilor lor fără permisiune, după ce i-a păcălit să furnizeze mostre de voce pentru companie. Actorii, care solicită daune de cel puțin cinci milioane de dolari pentru un grup de actori, au acuzat Lovo de fraudă, publicitate falsă și încălcarea drepturilor lor de publicitate.  “Vrem să ne asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla și altor persoane”, a declarat pentru Reuters avocatul Steve Cohen de la Pollock Cohen, care îi reprezintă pe reclamanți. “Nu știm, din miile de voci pe care Lovo spune că le folosește, câți oameni știu că vocile lor au fost folosite și pot fi folosite în continuare”.

Cum au fost păcăliți

Paul Skye Lehrman și Linnea Sage au fost abordaţi pe piața de liber-profesioniști Fiverr pentru a oferi lucrări de voiceover pentru clienți anonimi, potrivit dosarului din instanţă. Lui Paul Skye Lehrman i s-a spus că vocea sa va fi folosită doar pentru un “proiect de cercetare”, în timp ce lui Linnea Sage i s-a spus că vocea ei va fi folosită doar cu “scenarii de test pentru reclame radiofonice”.

Paul Skye Lehrman a auzit, însă, mai târziu versiuni AI ale vocii sale în videoclipuri de pe YouTube despre echipamente militare rusești și într-un episod de podcast despre “pericolele tehnologiilor AI”, potrivit dosarului.

Vocea lui Linnea Sage a fost folosită pentru dublaje pentru materialele promoționale ale Lovo. Paul Skye Lehrman a aflat ulterior că clientul său de pe Fiverr era un angajat al Lovo, iar actorii au declarat că au aflat ulterior că Lovo vindea utilizarea vocii lui Paul Skye Lehrman abonaților ca fiind “Kyle Snow”, iar vocea lui Linnea Sage ca fiind “Sally Coleman”. Potrivit plângerii, compania Lovo a răspuns la o scrisoare de încetare și renunțare spunând că vocile actorilor “nu erau populare” și că vânzările au fost “neglijabile”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un start-up din domeniul inteligenţei artificiale, acuzat că a utilizat fără permisiune vocile unor actori

Publicat

in

Doi actori de voce au dat joi în judecată start-up-ul de inteligenţă artificială Lovo într-un tribunal federal din Manhattan acuzând compania că le-a copiat ilegal vocile şi le-a folosit fără permisiune în cadrul tehnologiei sale voiceover pe baza AI, informează Reuters joi, potrivit Agerpres.

Paul Skye Lehrman şi Linnea Sage susţin, în cadrul documentelor depuse în procesul colectiv, că Lovo, cu sediul în San Francisco, vinde versiuni AI ale vocilor lor fără permisiune după ce i-a păcălit să ofere mostre de voce. Actorii, care solicită plata unor pagube de cel puţin 5 milioane de dolari, au acuzat compania Lovo de fraudă, publicitate înşelătoare şi violarea drepturilor de publicitate.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie în creştere de procese cu mize mari în cadrul cărora companii din domeniul tehnologic au fost acuzate de folosirea necorespunzătoare a conţinuturilor – cărţi, articole de presă şi versurile unor melodii – pentru a alimenta sistemele de AI generativ.

”Vrem să ne asigurăm că nu se va întâmpla şi altor oameni”, a declarat pentru Reuters avocatul Steve Cohen, de la Pollock Cohen, care îi reprezintă pe reclamanţi. ”Nu ştim, din miile de voci pe care Lovo spune că le foloseşte, câţi oameni ştiu că vocile lor sunt folosite şi că ar putea fi folosite în continuare”.

Reprezentaţi ai companiei Lovo nu au dat curs imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Lehrman şi Sage au fost abordaţi pe platforma pentru freelanceri Fiverr pentru a furniza proiecte de voiceover pentru clienţi anonimi, potrivit documentelor juridice. Lui Lehrman i s-a spus că vocea lui va fi folosită doar pentru ”un proiect de cercetare”, în timp ce lui Sage i s-a spus că vocea ei va fi folosită doar cu ”scripturi de test pentru reclame radio”, se mai precizează în documentele juridice.

Lehrman a auzit ulterior versiuni AI ale vocii sale în videoclipuri YouTube despre echipament militar rus şi într-un episod de podcast despre ”pericolele tehnologiilor AI”, potrivit documentelor depuse la tribunal. Vocea lui Sage a fost folosită ca voiceover pentru materialele promoţionale ale Lovo.

Lehrman a aflat ulterior că acel client de pe Fiverr era un angajat Lovo.

Actorii au spus că ulterior au aflat că Lovo vindea abonaţilor dreptul de utilizare a vocii lui Lehrman sub numele ”Kyle Snow”, iar pe cea a lui Sage drept ”Sally Coleman”. Potrivit documentelor judiciare, compania a răspuns unei notificări spunând că vocile actorilor nu erau ”populare” şi că vânzările erau ”neglijabile”.

Actorii au intentat procesul în numele unui grup de persoane care acuză de asemenea Lovo că le foloseşte vocile în mod eronat. În plângere se mai spune că pagina de internet a Lovo oferă de asemenea voci asemănătoare unor celebrităţi sub nume precum ”Barack Yo Mama”, ”Mark Zuckerpunch” şi ”Cocoon O’Brien”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend