Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FCSB a fost învinsă de Academica Clinceni, scor 2-3, într-un meci amical

Publicat

in

FCSB a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 2-3, de Academica Clinceni, într-o paridă amicală disputată la baza sportivă a grupării din play-off, din Berceni.

Potrivit gsp.ro, Tănase, din penalti, şi Dennis Man au marcat golurile gazdelor, de 1-0, respectiv 2-1. Pentru oaspeţi au înscris Buziuc, N’Dongala şi Sofien Moussa, potrivit news.ro.

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

În primul meci amical disputat după întrerupearea Ligii I cauzată de pandemia de coronavirus, FCSB a fost învinsă, miercuri, cu 2-0, de FC Voluntari.

Liga I se va relua vineri, iar duminica viitoare este programat derbiul CFR Cluj – FCSB, din etapa a III-a a play-off-ului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Publicat

in

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară, potrivit unui comunicat transmis Societatea Română de Hipertensiune, scrie Mediafax.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății raportează în 2023 o prevalență a HTA de 48% în România la populația între 30 și 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial care este de circa 35%.

Conform acelorași statistici ale OMS, 6.6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceștia doar 68% sunt diagnosticați, doar 59% sunt tratați și doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

Dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieți ar fi salvate în următorii 15 ani. Aceasta deoarece complicațiile hipertensiunii sunt multiple și devastatoare, mergând până la insuficiență cardiacă, stroke sau deces.

„Pentru fiecare creștere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează! Toate aceste date sensibilizează asupra necesității de a trece la acțiune în lupta împotriva hipertensiunii. Ce putem face? Să acționăm asupra cauzelor care pot fi influențate: alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, stresul. Dar în primul rând, să ne determinăm tensiunea arterială. Iar dacă aceasta este mare, să mergem la medic”, spune prof. dr. Theodora Benedek, președinte al Societății Române de Hipertensiune.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, vineri, Societatea Română de Hipertensiune lansează un apel public către întreaga societate și în special către cei cu risc cardiovascular: „Indiferent de vârstă, sex, ocupație sau stil de viață… Măsurați-vă tensiunea arterială! Durează doar câteva minute și vă poate salva viața! Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie! Controlați-o! Trăiți mai mult!”.

Citeste mai mult

NATIONAL

MApN confirmă informaţiile privind prăbuşirea, în februarie, a unui aparat de zbor fără pilot în Botoşani

Publicat

in

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a confirmat, joi, informaţiile privind prăbuşirea unui aparat de zbor fără pilot, de provenienţă civilă, pe raza comunei Unţeni din judeţul Botoşani, eveniment care a avut loc în luna februarie.

content-image

Foto cu rol ilustrativ/ Monitorul de Botosani

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MApN, aparatul de zbor a fost găsit pe 29 februarie, atunci când angajaţii Ministerului de Interne au solicitat sprijinul militarilor.

“În data de 29 februarie, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naţionale pentru cercetarea şi analiza unui aparat de zbor fără pilot, de mici dimensiuni, pe care l-a identificat în apropierea localităţii Unţeni, judeţul Botoşani, ca urmare a sesizării făcute de un cetăţean. Echipa formată din specialişti ai MApN şi ai altor instituţii din Sistemul Naţional de Apărare a executat, în cursul aceleiaşi zile, cercetări la faţa locului şi a ridicat aparatul de zbor pentru expertizarea de natură tehnică”, au precizat oficialii MApN.

Aceştia mai arată că, în urma expertizărilor, a rezultat că aeronava fără pilot era de provenienţă civilă, neavând la bord echipamente de tip sau de uz militar şi nici armament sau muniţie.

Citește și: Incident grav de securitate: un aparat de zbor din Ucraina s-a prăbușit în România. Autoritățile au ținut totul ascuns

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend