Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Explozie la o uzină chimică din provincia Shandong, în estul Chinei

Publicat

in

O explozie a izbucnit sâmbătă la o uzină chimică în provincia Shandong, în estul Chinei, şi a declanşat un incendiu, potrivit presei oficiale, relatează BBC News.

În jurul uzinei se află un cartier rezidențial, în apropiere de orașul Zibo. Potrivit primelor informații incendiul nu a produs victime, însă nu se știe care dacă locuințele din zonă au fost avariate. La locul incidentului a sosit echipe de pompieri.

Ferestrele au fost spulberate, iar vibrațiile produse de explozie au putut fi simție pe o distanță de 2 kilometri, relatează presa locală, ceea ce a provocat temeri dreferitoare la contaminarea cu substanțe toxice.

La începutul lunii s-au produs două explozii într-unul dintre cele mai aglomerate porturi ale lumii, la Tianjin. Bilanțul oficial se ridică la 114 morți, iar 57 de persoane sunt în continuare date dispărute. Mii de oameni au fost evacuați după ce au fost detectate substanțe toxice în aer. (Detalii AICI)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Noii roboții vor avea piele asemănătoare celei umane: la ce va fi de folos o astfel de tehnologie

Publicat

in

Oamenii de știință de la Universitatea din Texas, Austin, au creat o piele artificială ce imită finețea epidermei umane. E-skin, creația profesorului Nanshu Lu, de la universitatea amintită, spre deosebire de prototipurile anterioare, își păstrează acuratețea chiar și sub tensiune.

Pielea electronică tradițională confundă întinderea cu presiunea, ceea ce poate duce la erori în aplicarea forței de către roboți, se arată într-un comunicat pe site-ul universității.

Noua piele artificială menține un răspuns constant la presiune, indiferent de cât de mult este întinsă, imitând precizia și finețea pielii umane. Asta va permite roboților să execute sarcini delicate fără a provoca daune, de la manipularea obiectelor fragile până la interacțiuni umane sensibile.

La ce va fi de ajutor o astfel de tehnologie

Cu siguranță e vorba despre un progres, dar te-ai putea întreba la ce va fi de ajutor o astfel de tehnologie.

Aplicațiile sunt vaste, în special în domeniul sănătății și al intervențiilor de urgență, scrie AOL. Roboții echipați cu această tehnologie ar putea prelua sarcini efectuate tradițional de îngrijitorii umani, cum ar fi verificarea pulsului pacienților, asistența la igiena personală sau administrarea de masaje.

În condițiile unei populații tot mai îmbătrânite și a personalului insuficient, roboții vor deveni o forță de muncă din ce în ce mai căutată și prețuită, explică Nanshu Lu.

De asemenea, acești roboți ar putea fi folosiți în zone dezastru pentru căutare și salvare, unde pot efectua acțiuni medicale imediate, cum ar fi resuscitarea cardio-pulmonară (CPR), fără a cauza răni suplimentare victimelor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedinta Macedoniei de Nord a refuzat să pronunţe la depunerea jurământului noul nume al ţării sale

Publicat

in

Skopje a ajuns la un acord “istoric” cu Grecia în 2018, acceptând să adauge termenul geografic “Nord” la numele ţării pentru a pune capăt unei îndelungate dispute cu ţara vecină. Gordana Siljanovska-Davkova, prima femeie preşedinte al Macedoniei de Nord, a refuzat să pronunţe noul nume al ţării, folosit de la un acord încheiat în 2018 cu Grecia, atunci când a depus duminică jurământul, relatează AFP.

Gordana Siljanovska-Davkova, presedinta Macedoniei de NordFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

“Jur că voi exercita funcţia de preşedinte al Macedoniei în mod conştiincios şi responsabil, că voi respecta Constituţia şi legile şi că voi proteja suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Macedoniei”, a spus Gordana Siljanovska-Davkova în faţa parlamentarilor şi a invitaţilor la ceremonie.

În textul oficial, pe care ea în mod normal îl repeta, este folosit numele constituţional al Macedoniei de Nord, a constatat un jurnalist AFP.

Candidată a dreptei naţionaliste, Gordana Siljanovska-Davkova a fost aleasă la 8 mai pentru un mandat de cinci ani, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, învingându-l pe şeful social-democrat al statului, demisionar, Stevo Pendarovski, cu 65% din voturi. Ea este prima femeie care ocupă această funcţie de când această mică ţară din Balcani şi-a declarat independenţa în 1991.

O dispută de lungă durată

Profesoara universitară pensionată, care a împlinit sâmbătă 71 de ani, a promis că va fi preşedinta “tuturor cetăţenilor” şi a făcut apel la “unitate” în ţară.

Skopje a ajuns la un acord “istoric” cu Grecia în 2018, acceptând să adauge referinţa geografică ” de Nord” la numele ţării, pentru a pune capăt unei îndelungate duşmănii cu vecinul său, care bloca din acest motiv aderarea sa la NATO şi negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE). Ţara a devenit membră a NATO în 2020.

Partidul naţionalist de dreapta VMRO-DMPNE, al cărui candidat la aceste alegeri a fost Gordana Siljanovska-Davkova, s-a opus acestui acord cu Grecia.

VMRO-DMPNE a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare, care au avut loc tot la 8 mai, obţinând 58 din cele 120 de locuri în parlament, învingând Uniunea Social-Democrată (SDSM), care se află la putere din 2017. Revenirea la putere a opoziţiei de dreapta în această ţară săracă din Balcani, cu 1,8 milioane de locuitori, este de natură să reaprindă tensiunile cu Grecia, dar şi cu Bulgaria, care îşi stabileşte propriile condiţii pentru a avansa negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la UE. (news.ro)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend