Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Evaluarea post-COVID, o necesitate chiar și după formele ușoare de boală

Publicat

in

Pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 a schimbat total modul de viață cu care eram obișnuiți, provocând un număr considerabil de îmbolnăviri în România și în întreaga lume. Formele de boală sunt foarte variabile, putând merge de la infecții asimptomatice la forme grave, amenințătoare de viață, care necesită spitalizare.

Pe lângă simptomatologia care apare pe parcursul bolii, infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate determina o gamă largă de simptome chiar și după ieșirea din izolare sau după negativarea testului COVID. Inclusiv pacienții cu forme ușoare, care au fost în autoizolare la domiciliu, pot avea de suferit de pe urma infecției cu SARS-CoV-2.

Fiind o boală multisistemică ce poate afecta întreg organismul, simptomatologia perioadei de convalescență poate fi variată, iar printre cele mai frecvente manifestări persistente se numără:

  • Oboseala;
  • Dispneea (dificultățile de respirație);
  • Tusea persistentă;
  • Durerile toracice;
  • Tulburările gastrointestinale;
  • Manifestările cardiovasculare.

Toate aceste manifestări necesită o evaluare medicală temeinică și investigații complete, pentru abordarea corectă atât a simptomelor persistente, cât și a potențialelor complicații pe termen lung.

Pentru pacienții care au suferit de COVID-19, indiferent de forma de boală, specialiștii de la SANADOR au creat pachetul de evaluare post-COVID-19. Astfel, pacienții pot beneficia de o gamă largă de investigații și consulturi medicale în vederea determinării statusului biologic individual, post-COVID-19.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie și de Pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă.

Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienților cu forme medii și severe ale bolii, care necesită internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de afectarea coagulării. În unele forme de COVID-19, se poate produce și o decompensare a bolilor cardiace preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă alături de ecocardiografie.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Zelenski spune că sunt indicii că ofensiva rusă s-ar putea extinde în regiunile Sumî şi Cernihiv

Publicat

in

Preşedintele Ucrainei a semnalat, în mesajul video de luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde la încă două regiuni, el declarând că se înregistrează activităţi ostile comise de grupuri de sabotaj, precum şi bombardamente asupra regiunilor Sumî şi Cernihiv, în timp ce în Harkov forţele ucrainene au trecut la contraofensivă.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

„Înregistrăm activităţi ostile împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv – grupuri subversive şi bombardamente. Răspundem cu foc, aşa cum trebuie. Sarcina noastră este clară: să zădărnicim încercarea Rusiei de a extinde războiul. Îndeplinirea acestei sarcini depinde literalmente de toţi cei care se află pe teren în acest moment – de la Cernihiv la Vovceansk, de la Harkov la Doneţk”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de luni seară, potrivit News.ro.

Şeful statului spune că Oleksandr Sîrski, comandantul armatei, şi ministrul apărării, Rustem Umerov, i-au prezentat rapoarte despre „zonele fierbinţi”. În regiunea Harkov, unde ruşii au început o ofensivă la sfârşitul săptămânii trecute, cucerind zeci de kilometri pătraţi şi mai multe aşezări în numai câteva zile, ucrainenii au trecut la contraatacuri şi au primit întăriri, în special la Vovceansk, dar şi în zonele de frontieră. Generalul de brigadă Mîhailo Drapatî este responsabil în teren de această zonă şi a primit muniţia şi forţele necesare, a precizat Zelenski.

„Rezultatele noastre devin din ce în ce mai vizibile – distrugem infanteria şi echipamentul ocupantului. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor noştri care respectă cu stricteţe ordinele, îşi menţin poziţiile şi fac totul pentru a stabiliza situaţia. În acelaşi timp, înţelegem modul în care operează inamicul şi vedem planul său de a ne retrage forţele”, a spus Volodimir Zelenski, reluând ideea că ofensiva din Harkov este o diversiune menită să-i facă pe ucraineni să-şi disloce forţele din est, regiunea care îi interesează de fapt pe ruşi.

„Bineînţeles, nu lăsăm zonele Doneţk fără sprijinul şi aprovizionarea necesară, şi anume direcţiile Kramatorsk şi Pokrovsk. Acordăm o atenţie constantă direcţiei Kupiansk”, a dat asigurări Zelenski.

Pe de altă parte, el a confirmat că în regiunea Harkov continuă evacuările de populaţie „în faţa atacurilor constante ale Rusiei”.

Circa 6.000 de persoane ar fi fost evacuate în ultimele zile din regiunea Harkov, în special la Vovceansk, un oraş care înainte de război avea 17.000 de locuitori, iar acum ar mai fi rămas în jur de 500, potrivit guvernatorului local.

Volodimir Zelenski le-a mai spus compatrioţilor, luni seară, că a discutat cu premierul Suediei şi l-a informat despre situaţia de pe linia frontului şi despre „încercările Rusiei de a pune mai multă presiune asupra Ucrainei”. În Suedia a avut loc, luni, o întâlnire a premierilor din regiune cu cancelarul german Olaf Scholz, un format denumit „Consiliul Nordic”, iar furnizarea de ajutor pentru Ucraina a fost principalul subiect de discuţie.

Suedia se pregăteşte să furnizeze Ucrainei un nou pachet de apărare, iar Kievul vrea să colaboreze cu Stockholmul în special pentru finanţarea producţiei de arme şi pentru proiecte comune în acest domeniu. „Suedia poate, de asemenea, să ajute în mod semnificativ prin investiţii în această activitate de producţie comună. La fel poate face şi Luxemburgul – într-o discuţie cu prim-ministrul luxemburghez de astăzi, am abordat toate aceste oportunităţi de a produce mai multe arme”, a anunţat Zelenski.

El a mai spus că a vorbit şi cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, despre sprijinul pentru apărare, în special în materie de vehicule blindate şi artilerie.

„Pachetele de ajutor care funcţionează sunt pachetele implementate, livrate, acestea sunt armele pe care soldaţii noştri le au în mâinile lor. Şi noi ne asigurăm rezultatele. Rezultatele ucrainene sunt ceea ce avem nevoie cu toţii. Şi asta este ceea ce se va întâmpla cu siguranţă”, a transmis Zelenski în finalul discursului său.

_____

Citeste mai mult

NATIONAL

5 tineri belgieni au aruncat un capac de canal care a ucis un camionagiu cu cetățenie română

Publicat

in

În Belgia, cinci tineri vor fi aduși astăzi în fața justiției în cadrul unei anchete pentru asasinat, bănuiți că au aruncat de pe un pod un capac de canal care a ucis un camionagiu cu cetățenie română, a anunțat ieri Parchetul din Namur, preluat de France Presse, scrie Rador Radio România.

Fapta s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe o autostradă dintre Liège și și Namur.

Partenera șoferului, aflată alături de el în cabină, a reușit să oprească vehiculul, evitând ieșirea de pe șosea. Potrivit media locale, tinerii se aflau sub efectul protoxidului de azot, cunoscut și ca gaz ilariant pentru efectele sale psihoactive, informație pe care Parchetul din Namur nu a dorit să o comenteze.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend