Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Eroul unei pelicule la Hollywood, care a primit trei nominalizări la premiile Oscar, a fost găsit vinovat de acte de terorism

Publicat

in

Un tribunal din Rwanda l-a găsit luni vinovat de terorism pe Paul Rusesabagina, fostul manager de hotel din Rwanda care a susţinut că a adăpostit sute de oameni în timpul genocidului din 1994 din ţara africană, devenind ulterior eroul unei pelicule la Hollywood, relatează dpa, Reuters şi AFP.

Fostul director de la Hotel des Mille Collines din capitala Kigali a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, judecătoarea Beatrice Mukamurenzi subliniind că “actele sale de terorism au semănat moarte”.

Rusesabagina a furnizat sprijin financiar şi logistic facţiunii armate a unei mişcări de opoziţie, a explicat instanţa de la Kigali. Respectiva facţiune, Frontul de eliberare naţională, avându-l pe Rusesabagina drept cofondator, s-a făcut responsabilă de mai multe atacuri letale în Rwanda, în 2018 şi 2019, a subliniat curtea.

Acuzarea ceruse închisoarea pe viaţă, dar tribunalul a decis reducerea pedepsei.

Rusesabagina a devenit faimos datorită filmului “Hotel Rwanda”, turnat la Hollywood, care povesteşte cum directorul de hotel a salvat vieţile a circa 1200 de oameni în timpul genocidului din Rwanda din 1994. Peste 800.000 de membri ai comunităţilor tutsi şi hutu au fost ucişi în acest genocid.

Rusesabagina a devenit ulterior un critic fervent al preşedintelui rwandez Paul Kagame şi a plecat în exil în Belgia. Avocatul său susţine că a fost răpit de autorităţile rwandeze în Dubai pentru a fi judecat.

Parlamentul European, mai mulţi congresmeni americani şi militanţi pentru drepturile omului au criticat virulent modul în care a decurs arestarea sa şi condiţiile de detenţie, potrivit Agerpres.ro.

Acum în vârstă de 67 de ani, Rusesabagina a participat la fondarea în 2017 a Mişcării Ruandeze pentru Schimbare Democratică (MRCD), a cărei aripă armată este considerat FLN. Dar el a negat întotdeauna implicarea sa în atacurile comise în 2018 şi 2019, soldate cu nouă morţi. Actualul şef de stat, aflat la putere din 1994, Paul Kagame, este acuzat că dirijează ţara cu o mână de fier, că reprimă orice formă de disidenţă şi că îi trimite la închisoare sau în exil pe politicienii din opoziţie.

Filmul “Hotel Rwanda”, regizat de Terry George în 2004, a primit trei nominalizări la premiile Oscar în anul următor, inclusiv la categoria “cel mai bun actor în rol principal”. Rolul protagonistului din această peliculă, hotelierul Paul Rusesabagina, a fost interpretat de Don Cheadle.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

MAE: Un grup de nouă cetățeni români și membri de familie au fost evacuați din Fâșia Gaza

Publicat

in

De

Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, prin punctul de frontieră Rafah, a anunțat miercuri seară Ministerul Afacerilor Externe.

Vedere de pe malul mării, în GazaFoto: Samar Abu Elouf / Zuma Press / Profimedia

Evacuarea a fost realizată în urma eforturilor Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah,

Aceștia au fost preluați de către echipa consulară mobilă a Ambasadei României în Egipt care îi va însoți până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați spre România, în perioada următoare.

De asemenea, marți, 30 aprilie 2024, un alt cetățean român a fost sprijinit să părăsească Fâșia Gaza, precizează MAE.

MAE menține contactul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a altor cetățeni români și membri de familie în cazul în care vor mai fi alte solicitări, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

Până în prezent, 323 cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mircea Badea a răbufnit după ce a aflat de pensionarea lui Klaus Iohannis din învățământ: ‘Cum?! 20 de ani n-a trecut pe acolo’

Publicat

in

De

Mircea Badea a răbufnit după ce a aflat de pensionarea lui Klaus Iohannis din învățământ: ‘Cum?! 20 de ani n-a trecut pe acolo’

Mircea Badea a vorbit, în cadrul emisiunii ”În Gura Presei” de la Antena 3 CNN, despre pensia pe care o va primi Klaus Iohannis, după ce și-a depus cererea de pensionare din învățământ.

”Klaus Iohannis se pensionează din postul de profesor la Sibiu pe care l-a avut rezervat timp de peste 20 de ani.

Cum?! Deci, după cum bine știtți Klaus Iohannis a fost profesor de Fizică la un moment dat, dup-aia a fost inspector școlar, dup-aia a fost primar la Sibiu, numai știu cât timp – destul, după care a fost președinte al României.

În tot acest timp, a avut catedra blocată. El era titluar la catedra asta de Fizică de la liceul vieții și a avut catedra asta rezervată. Timp de peste 20 de ani nu a trecut pe acolo”, a spus Mircea Badea, în cadrul emisiunii În gura presei.

Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a devenit vacantă și poate fi ocupată de un titular. După o perioadă de peste 20 de ani în care postul a fost rezervat, acesta s-a eliberat pentru că președintele României a depus cerere de pensionare, scrie Ora de Sibiu.

Administraţia Prezidenţială a confirmat informaţia: ”Domnul preşedinte a iniţiat demersurile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru depunerea dosarului de pensionare pentru limita de vârstă”.

”20 de ani n-a trecut pe acolo. A avut altă treabă. Mă rog, treabă n-a avut nicăieri”

”Am întrebat atunci când s-a anunțat așa-zisa candidatură a lui Klaus Iohannis la NATO dacă va reuși să fie la NATO secretar general sau la Comisia Europeană ceva, un dregător, undeva, internațional dacă mai ține catedra aia blocată de la Sibiu, totuși. România educată. Iată că nu o mai ține, indiferent dacă va ocupa un post de dregător, pentru că se pensionează.

Deci, el nu a trecut pe acolo, ați înțeles, a avut altă treabă, mă rog, treabă n-a avut nicăieri, dar n-am fost amprenta fizică. A dat medidații de a făcut șase case, după care s-a făcut primar, s-a făcut președinte. N-a mai trecut pe acolo și a ținut catedra aia blocată. Așa ceva?!”, a reacționat Mircea Badea.

Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicate Alma Mater, a vorbit despre acest subiect, fiind întrebat ce pensie va avea Klaus Iohannis.

”Știu pe de rost legea pensiilor, dar nu știu și salariul președintelui. În primul rând, vreau să îl felicit pe domnul președinte pentru decizia luată, iese la pensie la limita de vârstă, era normal această decizie, dar de, unii dintre noi mai tot tragem să continuăm după vârsta de pensionare. Domnul președinte, zic eu, a luat o decizie rațională pentru că poate să meargă mai departe în funcție de președinte până la finalul mandatului și doar partea de activitatea la școală nu mai este realizată”, a declarat Anton Hadăr.

Mircea Badea, enervat de Anton Hadăr

Mircea Badea s-a arătat vizibil iritat și a reacționat: ”Dumneavoastră ați înțeles pornirea unora de a-l felicita pentru orice oribilitate pe Klaus Iohanni. Ați înțeles-o pe asta? Eu nu.

Vai, îl felicit că după 20 de ani în care nu a trecut pe acolo, totuși nu mai ține catedra ocupată.

Păi dacă e normal, de ce îl feliciți? Îl feliciți că a făcut ceva normal. Ce e cu omul ăsta? Domnul Hadăr, nu a fost realizată niciodată (n.r. activitatea didactică), în ultimii 20 de ani Cum așa ceva? Acum mă enervează domnul Hadăr ăsta, mă enervează. Domnu’ Hadăr, pe bune?!”

Ce pensie ar putea primi Klaus Iohannis

“Pot să vă spun pensia pe ansamblul ei pentru că pot să mă gândesc la așa ceva. În primul rând, are 42 de ani de muncă, a muncit, zic eu, aproximativ de la 23 de ani când a terminat facultatea plus armata până la 65 de ani, deci sunt 42 de ani. Punctele de stabilitate cuvenite aici sunt de 13,25. Deci primul lucru este foarte clar. Mergem mai departe, la partea contributivă, 10 ani de președenție, îi iau de la cap la coadă că este mai simplu. Am văzut cam care este salariul președintelui și acolo e indicele cel mai mare în grilă, 12 salarii medii. După părerea mea acolo acumulează în jur de 4 puncte pe an, adică adună 40 de puncte din salariul pe care l-a obținut de la președinție.

Mergem mai departe. Din câte știu eu a avut 4 mandate de primar, deci 16 ani de primărie cu 1,75 puncte pe an, pe medie, îi aduc iarăși 25 de puncte și a făcut domnul președinte 65 de puncte până acum, dar atenție, fără cele 13,25, le adunăm la sfârșit. Mai are anii de predare și de conducere a Inspectoratului Județean Sibiu, unde nu erau salariile foarte mari, dar eu cred că ies vreo 22 de puncte. Dacă adunăm 44 de puncte de la președenție cu 22 de puncte de la liceu, cu 25 de puncte de la primărie, cred că îi vor ieși domnului președinte cu cele 13, 25 cam 103 puncte, o pensie de 8.400 – 9.000 de lei, ca să spunem cu aproximație. Aceasta ar fi pensia pe contributivitate, dar președinții primesc și o indemnizație, dar aici nu vă pot informa că nu sunt pregătit”, a spus Anton Hadăr.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend