Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Electrica SA și banii în vânt sau soare

Publicat

in

Am rămas surprins când am văzut că grupul Electrica SA, firmă deținută de Ministerul Energiei în proporție de 48,78%, se împrumută cu aproape un miliard de lei pentru a avea capital de lucru. Asta după ce “a achiziționat” niște proiecte de parcuri eoliene sau fotovoltaice. “Proiecte” înseamnă că a cumpărat niște hârtii de la unii, proiect tehnic, avize prealabile și cine știe mai ce … Aici găsim informația potrivit căreia anul acesta a cumpărat un proiect de parc eolian cu 8.500.000 euro (42.500.000 lei) undeva în Dobrogea și 4.730.000 euro (23.650.000 lei) si două proiecte de parcuri solare undeva în Satu Mare.

Date din site-ul Ministerului de Finate Crucea Power Park SRL Constanta (parc eolian Crucea – 8.470.000 euro)

Date din site-ul Ministerului de Finate Sunwind Energy SRL Constanta (parc fotovoltaic Satu Mare 2 – 1.485.000 euro)

Date din site-ul Ministerului de Finate Sunwind Energy SRL Constanta (parc fotovoltaic Satu Mare 3 – 3.245.000 euro)

Pentru a intelege pe se s-au dus banii 13.230.000 euro ne uitam la capitalul social (3.000 lei pentru toate cele trei firme cumpărate) la active circulante (2.380.969 lei – 478.193 euro pentru toate cele trei firme) si la datorii (2.666.230 lei – 533.426 euro pentru toate cele trei firme).

Dacă vântul bate ceva mai tare în Dobrogea, sigur în Satu Mare soarele nu strălucește chiar așa de mult. 66.150.000 lei pentru niște hârtii plătiți la niște privați. Întrebarea este cine construiește respectivele parcuri și cine le pune în funcțiune? Nu se spune nimic deoarece chiar și eu am înțeles când am citit prima dată știrea că ar fi cumpărat parcurile. “NU!”, mi-a precizat cineva din companie, “e posibil ca investiția în morile de vânt sau panourile solare să fie făcuta tot de Electrica, e posibil ca noi am creditat niște privați verzi” a mai precizat sursa mea. Nu sunt singurii bani spânzurati de Electrica: anul trecut a mai cumpărat încă două rânduri de hârtii cu 5.400.000 euro (27.000.000 lei). Cică este “orientare stategică” având de mâncat numai anul acesta pe investiții 712,4 milioane de lei. Bineînțeles că nu toți banii se duc pe “hârtii”, dar cam 10% sunt duși pe așa numitele “proiecte”. O interpretare ar fi că Electrica creditează companii private din banii pe care îi are și se împrumută pentru capitalul de lucru. Oare câte companii aflate în subordinea Ministerului Energie au această practică?

Revenind: Electrica SA are ca misiune distribuția de energie electrică, fiind în acelasi timp și furnizor pe piața liberă pentru energie electrică și gaze naturale dar și furnizor de ultimă instanță pentru energie electrică. Pe piața de distribuție de gaze cota este nesemnificativă, dar pe piața de distribuție are o acoperire monopolistă semnificativă, mai precis 3,8 milioane de familii sau companii primesc energie electrică prin intermediul rețelelor pe care le deține. Și să nu uităm ca această rețea este parte din infrastructura critică de energie electrică.

De asemenea nu trebuie să uităm că acum un an, pe 8 ianuarie 2021, micul black-out s-a produs pe teritoriul a două subsidiare, SDE Transilvania Nord și SDE Transilvania Sud. Au mai apărut în presă și multe plângeri ale consumatorilor captivi, din care deducem că de fapt minunata companie aproape de stat Electrica nu își îndeplinește misiunea, dar se ocupă cu “orientarea strategică” spre producția de energie regenerabilă.Citeste continuarea pe Contributors.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ultimă oră: Un tren a luat foc într-o gară / 60 de persoane au fost în pericol

Publicat

in

De

Ultimă oră: Un tren a luat foc în timp ce se deplasa / 60 de persoane au fost în pericol

Un incendiu cu degajări mari de fum s-a produs, marţi după-amiază, la compartimentul motor al unui tren care staţiona în gara din localitatea Hodoni de lângă Timişoara.

60 de persoane s-au autoevacuat de urgenţă, iar pompierii au intervenit pentru lichidarea incendiului.

”Marţi, 30.04.2024, în jurul orei 17:30 am fost anunţaţi prin S.N.U.A.U. 112 despre producerea unui incendiu la compartimentul motor al unui tren R 2625 (automotor), în localitatea Hodoni. Trenul se deplasa pe ruta Satchinez-Periam, iar în momentul producerii evenimentului, acesta staţiona în Gara Hodoni. A fost alertat Detaşamentul 1 de Pompieri Timişoara şi au fost trimise la locul evenimentului două autospeciale de stingere cu apă şi spumă. La locul intervenţiei a fost alocată o ambulanţă SAJ. În sprijinul pompierilor a intervenit SVSU Satchinez”, a transmis ISU Timiş, informează News.ro.

Când au sosit la locul intervenţiei, pompierii au constatat că incendiul se manifesta cu degajări de fum la compartimentul motor. S-au autoevacuat în siguranţă aproximativ 60 de persoane, fără a necesita îngrijiri medicale.  ”Pompierii au intervenit pentru lichidare şi evacuarea fumului din vagon”, a mai precizat ISU Timiş. Urmează să fie stabilită exact cauza incendiului.

Citeste mai mult

NATIONAL

Băieţelul din Gorj vândut de familie pe 9.000 de lei în Germania a revenit în ţară. Ce spun specialiştii care l-au văzut

Publicat

in

De

Băieţelul din Gorj vândut de familie pe 8.000 de lei în Germania a revenit în ţară. Ce spun specialiştii care l-au văzut

Băieţelul de şase din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de lei unui cetăţean german, a ajuns la asistentul maternal din Gorj unde, de câteva zile, se află sora sa mai mare. Pe drumul dinspre Germania a fost vesel, comunicativ, dar cel mai mult s-a bucurat când a văzut, pentru prima dată după multe săptămâni, un chip familiar: pe sora sa. El a fost însoţit de psihologul din cadrul DGASPC Gorj care s-a ocupat încă de la început de acest caz. Specialiştii care l-au văzut spun că micuţul are traume legate de înstrăinare, de drum, de faptul că a fost despărţit de fraţi, dar că, primind ajutor, poate trece peste ele.

Delegaţia formată din reprezentanţi ai autorităţilor române care l-a adus pe micuţul de şase ani care ar fi fost vândut de familie unui bărbat din Germania a ajuns acasă, în Gorj, marţi dimineaţă, când se iveau zorii.

Pe drum, copilul i-a impresionat pe membrii delegaţiei care au mers să-l preia

Pe drum, copilul i-a impresionat pe membrii delegaţiei care au mers să-l preia, de undeva din regiunea Bavaria: a fost vesel, comunicativ, vioi, plin de energie. Era printre ai lui, oameni care vorbeau, în sfârşit, limba pe care el o înţelege. A fost despărţit câteva luni de tot ceea ce însemna pentru el „acasă”.

Cel mai mult s-a bucurat când şi-a văzut sora. „Atunci a fost cel mai fericit”, au descris momentul cei care au asistat la scena revederii. De altfel, a rămas alături de ea, în casa unei asistente maternale profesioniste, la care fetiţa de opt ani se află din ziua în care autorităţile române au aflat despre acest caz.

Are traume, da, au dezvăluit, pentru News.ro, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Dar le poate depăşi, cu ajutor profesionist. De altfel, micuţul a intrat deja într-un program de consiliere psihologică.

În urma acestui caz, rămân multe necunoscute. Pe unele dintre ele ancheta procurorilor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate a început să le scoată la lumină. Prima certitudine, exprimată public de ministrul familiei, Natalia Intoteo, este că micuţul a fost scos din ţară cu acordul familiei sale.

A ajuns în Germania „în circumstanţe neclare” alături de un cetăţean străin, scria Intotero pe reţelele de socializare

Surse locale au declarat pentru News.ro că ar fi fost vândut pentru o câteva sute de lei, undeva mai puţin 500, de către tatăl alcoolic şi mama care pare bolnavă psihic.

A ajuns în Germania, unde a stat câteva luni, iar un bărbat a încercat să îl înscrie la o grădiniţă. Cei de la unitatea de învăţământ au întrebat despre părinţi, despre actele copilului, de ce nu vorbeşte germana… Atunci au intrat pe fir autorităţile din oraşul Regensburg, Bavaria.

A fost preluat imediat în sistemul de protecţie socială din Germania, cumva similar cu cel din România, când vine vorba despre protecţia copilului. A fost dus la un asistent, unde a stat până l-au preluat autorităţile române, luni.

Care urma să fie soarta micuţului? Nu se ştie. Consulatul General al României la Munchen, care a colaborat cu autorităţile din ţară în acest caz, scrie negru pe alb: ”Cpilul a fost „scos din ţară în circumstanţe şi scopuri neclare” şi da, s-a aflat într-un „mediu de risc”.

Va rămâne alături de sora lui, în sistemul de protecţie al Statului. Cât timp? Nimeni nu ştie, un copil pe care părinţii îl dau unui străin, pentru câteva sute de lei, nu este în siguranţă în familie. Fratele mai mic al celor doi este şi el tot la un asistent maternal. Acasă nu era în siguranţă.

„Măsura de protecţie în cazul minorului aflat în pericol rămâne atât timp cât este nevoie”, explică, pentru News.ro, Minodora Sucea, de la DGASPC Gorj.

Între timp, ancheta DIICOT este în derulare, iar procurorii sunt aşteptaţi să facă lumină asupra acestui caz.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend