Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ecuadorul o expulzează pe ambasadoarea Mexicului după declaraţii ale preşedintelui Lopez Obrador

Publicat

in

Ecuadorul a cerut joi plecarea ambasadoarei Mexicului la Quito după o serie de critici ale preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Ecuador din 2023, în cursul cărora un candidat a fost asasinat, relatează agenţia France Presse citat de agerpres.

Ministerul ecuadorian de Externe a decis să “declare persona non grata ambasadoarea Mexicului la Quito, Raquel Serur Smeke”, care trebuie să părăsească ţara “în scurt timp”, după aceste declaraţii “foarte nefericite”, a anunţat acesta într-un comunicat. Relaţiile diplomatice nu sunt, însă, întrerupte.

Miercuri, Lopez Obrador a acuzat autorităţile ecuadoriene că au exploatat asasinarea candidatului de opoziţie Fernando Villavicencio, pe 9 august 2023, pentru a favoriza alegerea liberalului Daniel Noboa, în detrimentul candidatei de stânga Luisa González.

Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie în nordul capitalei Quito, cu câteva zile înainte de alegerile din 20 august. Şapte suspecţi au fost arestaţi pentru această crimă, dar au fost ucişi în închisoare.

Pe de altă parte, Quito cere predarea fostului vicepreşedinte ecuadorian Jorge Glas, vizat de un mandat de arestare pentru delapidare de fonduri publice şi care din 17 decembrie s-a refugiat în ambasada Mexicului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se deschide sub spectrul #MeToo

Publicat

in

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se deschide marţi, cu valul #MeToo în atenţia tuturor, iar pe covorul roşu va fi o paradă de vedete, printre care şi legenda hollywoodiană Meryl Streep, invitată de onoare, potrivit AFP.

Subiectul violenţelor sexuale a fost prezent ca niciodată, la şapte ani de la căderea în dizgraţie a producătorului american Harvey Weinstein şi la cinci luni după ce Judith Godrèche a vorbit în Franţa.

Godrèche, care i-a acuzat pe regizorii Benoît Jacquot şi Jacques Doillon de viol pe când era adolescentă, îşi va prezenta miercuri scurtmetrajul “Moi aussi”, realizat ca un omagiu adus victimelor.

Problema violenţei sexuale va fi pe ordinea de zi încă din seara deschiderii, maestra de ceremonii Camille Cottin promiţând AFP că nu va uita “interogaţia profundă” a profesiei. “Vor fi discursuri ale unor personalităţi puternice, femei puternice care se vor exprima şi ele şi care sunt invitate importante la această ceremonie”, a asigurat ea.

În timp ce niciunul dintre invitaţii din acest an nu a fost acuzat public, nouă femei l-au învinuit pe producătorul Alain Sarde, majoritatea sub anonimat, că le-a violat sau agresat sexual, după cum a dezvăluit luni revista Elle.

Cu toate acestea, atât Festivalul de la Cannes, cât şi site-ul de investigaţii Mediapart au dezminţit zvonurile insistente transmise de unele publicaţii, potrivit cărora o listă de personalităţi din domeniul cinematografiei ar fi fost implicate în acest tip de fapte.

“Nu există două lucruri distincte, festivalul pe de o parte şi tot ceea ce se întâmplă în jurul lui pe de altă parte”, a declarat Camille Cottin, referindu-se şi la mişcarea socială a angajaţilor de la Festivalul de la Cannes, care cer mai puţină precaritate şi protestează faţă de înăsprirea sistemului de asigurări de şomaj.

Ea va putea să se bazeze pe talentele sale de actriţă, mediul în care a debutat, pentru a face legătura între aceste probleme grave şi cea de-a 7-a artă, despre care delegatul general al Festivalului, Thierry Frémaux, a subliniat necesitatea ca aceasta să rămână “interesul tuturor” la Cannes.

O figură cunoscută de ambele părţi ale Atlanticului de când a jucat rolul de agent al unei vedete în serialul “Ten Percent”, ea va înmâna un Palme d’Or onorific vedetei serii, Meryl Streep, la 35 de ani de la premiul de interpretare pentru “A Cry in the Night”.

Legendă la Hollywood, cu 21 de nominalizări la Oscar şi roluri în filme cult precum “Kramer vs Kramer” (1979), “Sophie’s Choice” (1982), “On the Road to Madison” (1995) şi “The Devil Wears Prada” (2006), ea rămâne o figură rară pe Croazetă. Ea se va intersecta cu Greta Gerwig, regizoarea care a distribuit-o în “The Daughters of Doctor March” (2019).

Greta Gerwig, care a devenit între timp prima regizoare care a obţinut încasări de peste un miliard de dolari cu un singur film, “Barbie”, va face marţi primii paşi în calitate de preşedintă a juriului de la Cannes, într-un nou semn al schimbării raportului de forţe în cinematografie.

Gerwig va fi însoţită pe covorul roşu de ceilalţi membri ai juriului său, printre care Omar Sy, Eva Green şi Lily Gladstone, cu care a cinat luni seara onoraţi de celebrul bucătar Jean Imbert.

Acestora li se va alătura cvartetul de vedete franceze din filmul de deschidere: Léa Seydoux, Louis Garrel, Vincent Lindon şi Raphael Quenard. Regizorul Quentin Dupieux i-a reunit pentru o comedie pură despre cinema, “Le deuxieme acte”, care vorbeşte despre corectitudinea politică şi orgoliile actorilor.

La ceremonia de deschidere va sosi la Cannes cineastul iranian Mohammad Rasoulof, care tocmai a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar care a fugit din ţara sa. Filmul său va fi prezentat în ultima zi a competiţiei, chiar înainte de decernarea premiilor, în 25 mai.

“Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiţia oficială iar documentarul “Nasty” va fi văzut în secţiunea Proiecţii Speciale.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce trebuie să știe Regele Tik-Tok despre plata taxelor / E ca la videochat: cu două opțiuni

Publicat

in

O persoană supranumită “Rege Tik-Tok” s-a plâns de faptul că vrea să fie cinstit, să-și plătească taxele, dar nu știe cum. Mai mult, nu știa care e cadrul legal, deși este vorba despre Codul fiscal. Veniturile din Tik-Tok sunt precum cele de la videochat. Aplicația le numește donații/cadouri, dar ele nu sunt așa ceva. Ele sunt venituri. Donație e considerată pentru cel care dă, nu pentru cel care primește.

Plata taxelor la ANAFFoto: Money © Nanditha Rao | Dreamstime.com

*Facem referire la asemănarea cu videochatul pentru că Tik-Tok a împrumutat din acel domeniu sistemul respectiv de donații prin care fac oamenii bani. Așa cum au fost puse la plată de ANAF videochatistele anii trecuți (unele chiar puse să dea și TVA pentru că au depășit 300.000 lei), există așadar precedent să se întâmple asta și cu persoanele care câștigă bani prin Tik-Tok.

HotNews.ro chiar a participat anul trecut la unul dintre seminariile ANAF, iar reprezentanții instituției au spus că și acelea sunt impozabile.

*Am cerut ajutorul lui Cornel Grama, consultant fiscal, în realizarea acestui material.

Pe internet există mai mulți „regi Tik-Tok”. Noi facem referire la cel care a apărut în presă zilele trecute și a spus că vrea să fie cinstit.

Acea persoană spunea că la un singur clip a primit circa 60.000 euro (298.800 lei), dar poate că a încasat mai mult. Din declarațiile sale înțelegem că a primit banii în acest an (deci ar trebui să plătească în 2025), dar dacă a primit sume similare și în 2023 (plata se face în 2024 până la 27 mai), atunci trebuie să știe câteva lucruri.

În ceea ce privește plata taxelor, aici sunt două variante, la fel cum se întâmplă și în cazul persoanelor care fac videochat:

1. Drepturi de autor: dacă este și salariat, atunci va plăti doar impozit pe venit.

Dacă nu este salariat, va plăti și CAS plus CASS plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime.

În ceea ce privește impozitul, la el se aplică o deducere de 40%.

Un exemplu de calcul făcut de Cornel Grama:

Impozit: (298.800 – 40% cheltuieli forfetare) x 10% = (298.800 – 119.520) x10% = 179.280 x 10% = 17.928 lei.

Practic e 6% la suma brută încasată. (298.800 x 6% = 17.928 lei)

CAS : 24x salariul minim x 25%

CASS : 24 x salariul minim x 10%

2. Activități independente – PFA

Dacă și-a făcut PFA, atunci va plăti taxele clasice despre care HotNews.ro a tot scris în ultimii ani: impozit pe venit, CAS și CASS (la fel ca mai sus, acestea din urmă au aceleași plafoane).

În ambele cazuri trebuie să depună Declarația unică. Dacă veniturile sunt în 2023, va trebui să plătească în acest an. Dacă sunt realizate în 2024, atunci în 2025.

Presupunând că veniturile sunt de 298.800 de lei dar în 2023, dacă ar fi PFA ar plăti, cumulat, în jurul a 53.280 lei

Dacă veniturile sunt în acest an, atunci anul viitor va plăti plafonat la CASS la 60 de salarii minime (pentru că depășește acel plafon). La 298.800 ar însemna o sumă totală de plată (impozit+CAS+CASS) de 65.520.

Evident, dacă are mai mult, suma este alta. Acesta este doar un exercițiu pentru a înțelege ce are de plată. Sumele exacte primite doar el le știe.

În ceea ce privește modul de completare a Declarației Unice 2024, HotNews.ro a realizat un ghid video cu ajutorul consultantului fiscal. Găsiți exemple și în privința drepturilor de autor.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend