Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DNA calcă în furnicarul licitațiilor suspecte: fost șef de la Îmbunătățiri Funciare, trimis în judecată pentru o mită de 135.000 de lei

Publicat

in

DNA a intrat în furnicarul licitațiilor suspecte: fost șef de la Îmbunătățiri Funciare, trimis în judecată pentru o mită de 135.000 de lei

Un fost şef al Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Galaţi, Sorin Dănăilă, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru o mită de 135.000 de lei, pe care ar fi primit-o pentru a favoriza o firmă la licitaţii, informează, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Dănăilă Sorin, la data faptelor şef serviciu/director al Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi C. I., administrator de fapt al SC Hidraconstruct Geovig SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, Hidraconstruct Geovig SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită”, se precizează într-un comunicat al DNA, remis luni, arată Agerpres.

Ce arată rechizitoriul?

Conform rechizitoriului în perioada 19.05 – 30.09.2021, inculpatul Dănăilă Sorin ar fi acceptat promisiunea unor foloase necuvenite şi ar fi primit de la inculpatul C.I. suma totală de 134.821 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu.

“Concret, în schimbul foloaselor respective, inculpatul Dănăilă Sorin s-ar fi asigurat că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Filiala Teritorială Galaţi a încheiat prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu societatea Hidraconstruct Geovig SRL mai multe contracte de execuţie lucrări de întreţinere şi reparaţii în amenajările de îmbunătăţiri funciare şi ar fi aprobat la plată facturile aferente lucrărilor executate de societatea Hidraconstruct Geovig SRL. De asemenea, inculpatul Dănăilă Sorin i-ar fi transmis omului de afaceri informaţii care nu erau destinate publicităţii, cuprinse în documente întocmite în cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare în etapa de planificare/pregătire a achiziţiei publice”, mai informează DNA.

Procurorii susţin că mita ar fi fost disimulată ca plată a unor raporturi comerciale licite, încheiate între două societăţi comerciale controlate de cei doi inculpaţi. Conform DNA, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Sorin Dănăilă.

Ce urmează?

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

CFR Călători dă startul programului ”Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024

Publicat

in

CFR Călători va da startul programului estival de transport “Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată ţara cu staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării până la data de 7/8 septembrie 2024, informează operatorul naţional de transport feroviar de călători, printr-un comunicat, potrivit Agerpres.

“Toate regiunile ţării vor fi conectate în perioada verii cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate de pe litoralul românesc, CFR Călători oferind tuturor posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe dinspre Arad, Deva, Timişoara Nord, Reşiţa Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Suceava, Iaşi, Galaţi, Buzău, fie prin asigurarea unei conexiuni rapide din Bucureşti Nord prin intermediul trenurilor care circulă într-un orar cadenţat (la 1-2 ore) pe ruta Bucureşti Nord – Constanţa şi retur”, se menţionează în comunicat.

Astfel, timp de trei luni, 30 de trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente), din care 14 trenuri (7 dus/7 întors) au ca destinaţie/plecare Mangalia, iar 36 de trenuri (18 dus/18 întors) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul şi retur: 15 perechi din Bucureşti Nord (din care 9 perechi trec şi prin Bucureşti Băneasa), 2 perechi numai din Bucureşti Băneasa şi o pereche din Bucureşti Obor.

Pentru călătoria spre Delta Dunării, din 15 iunie 2024, trenurile IR 1981/ R 8653 şi R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă Bucureşti Nord – Tulcea Oraş şi retur pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraş şi retur cu trenuri dinspre Capitală sau Constanţa.

“Durata călătoriei pe ruta Bucureşti – Constanţa este în medie de circa 2 ore şi 20 minute – timp greu de atins de alte mijloace terestre de transport, din centrul Bucureştiului până în centrul Constanţei. Toate trenurile InterRegio estivale au în compunere vagoane clasa climatizate, dotate cu prize electrice pentru încărcarea bateriei laptop-ului sau a telefonului mobil, toalete ecologice, uşi de acces şi intermediare semiautomate. Majoritatea vagoanelor sunt modernizate (reconstruite integral) în ultimii 14 ani. De asemenea, trenurile cu parcurs lung au în compunere vagoane cuşetă şi vagoane de dormit”, precizează reprezentanţii companiei.

Călătorii pot beneficia de reduceri precum: 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipaţie, 25% la cumpărarea în baza cardului TrenPlus. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenţii de 90% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a.

În perioada programului estival de transport, pe secţia Constanţa – Mangalia, turiştii aflaţi pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între staţiunile de pe litoral cu trenurile Regio puse la dispoziţie de CFR Călători. De asemenea, trenurile de lung parcurs care vin din mari oraşe ale ţării (cu plecare din Arad, Oradea, Timişoara, Satu Mare, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Sibiu, Reşita, Suceava, Iaşi, Craiova, Bucureşti etc) vor asigura legătura directă cu staţiunile de pe litoral, până la Mangalia.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează transportul public de călători pe calea ferată.

Citeste mai mult

NATIONAL

Grupurile de lucru accelerează implementarea de noi capacităţi la Kozlodui şi pentru coridorul vertical al gazelor

Publicat

in

Pe baza ordinului prim-ministrului Dimitar Glavchev au fost înfiinţate grupuri de lucru interdepartamentale pentru a accelera implementarea proiectelor de construcţie pentru noi capacităţi nucleare la Kozlodui şi pentru coridorul vertical al gazelor. Scopul lor principal este de a ajuta la implementarea tuturor procedurilor legale legate de proiecte, potrivit Agerpres.

Grupurile care au avut primele întâlniri sunt formate din reprezentanţi ai Ministerului Energiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Mediului şi Apelor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice, Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii, Ministerului de Interne şi Ministerului Afacerilor Externe.

“Proiectele au o importanţă strategică pentru asigurarea securităţii energetice a ţării şi a regiunii pe termen lung”, a declarat ministrul Energiei, Vladimir Malinov, care a fost numit de prim-ministru în fruntea grupurilor de lucru.

Proiectele, parte a iniţiativei coridorului vertical al gazelor dintre Bulgaria, Grecia, România, Ungaria, Slovacia, Ucraina şi Republica Moldova, oferă oportunitatea de a transporta volume suplimentare de gaze naturale din surse diverse şi de încredere de la sud la nord. Creşterea capacităţilor de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare Kulata/Sidirokastro din Grecia spre Bulgaria şi Negru Vodă/Kardam din Bulgaria către România este de o importanţă cheie pentru implementarea uneia dintre principalele priorităţi ale Guvernului în sfera energetică – diversificarea surselor de energie. O parte a iniţiativei este proiectul pentru infrastructura de transport de gaze de înaltă presiune pentru a furniza consumatorilor din regiunea Maritsa Est, care este de o importanţă capitală în ceea ce priveşte asigurarea unei noi imagini economice a regiunii.

Implementarea prioritară a acestor proiecte va contribui la creşterea concurenţei în sector şi la realizarea unor condiţii mai bune pentru toţi consumatorii, nu doar din ţara noastră, ci şi din întreaga regiune. Dezvoltarea energiei nucleare este o prioritate a Guvernului în sfera energetică, reprezentând cheia pentru atingerea cu succes a obiectivelor de decarbonizare şi securitate energetică. Proiectul pentru noi capacităţi nucleare la CNE Kozloduy este strategic pentru ţară. Coordonarea strânsă în activitatea tuturor departamentelor implicate în cadrul proiectului conduc la implementarea cu succes a acestuia.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend