Conecteaza-te cu noi

Campulung

Din cauza lui Vasile Turcu, de 11 ani cultura câmpulugeană se face „în stradă”

Publicat

in

În anul 2003, una dintre cele mai impunătoare clădiri de patrimoniu, ce găzduia activitatea culturală a Câmpulungului sub denumirea de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, a fost predată (de către primăria municipiului) Ministerului Culturii pentru a fi reabilitată în baza unui proiect intitulat pompos „Consolidare, restaurare şi punere în valoare a Palatului Culturii din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş”. De atunci, singurele lucrări cacc tm campulung (7)re s-au făcut au fost doar de faţadă şi au costat statul nici mai mult nici mai puţin de 31 miliarde lei vechi, sume înghiţite de firma fostului acţionar de la Dinamo, Vasile Turcu – Romconstruct Holding Grup.

Pe marginea acestui subiect s-au scris întregi epistole, însă terminarea lucrărilor de la aşa numitul „Palat al Culturii” câmpulungene nu ţin de instituţiile locale, ci strict de Ministerul Culturii, care ridică din umeri ba că nu sunt bani, ba că sunt încurcate treburile cu proiectul.

Până la rezolvarea situaţiei, şi asta cine ştie când, cei şapte angajaţi ai Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, sub conducerea lui Liviu Cioacă, îşi desfăşoară activitatea,… cu chirie, în spaţiul Casei de Cultură a cc tm campulung (5)Sindicatelor „C. D. Aricescu”.

Cu toate acestea activitatea culturală a instituţiei, cea fără sediu, se desfăşoară într-un ritm normal, cu evenimente expoziţionale (Cenaclul I.D.Negulici şi Cercul Donici), spectacole folclorice (ansamblurile folclorice Carpaţi şi Muguri din Carpaţi), teatru de păpuşi şi cursuri de chitară.

Şi totuşi, crunta realitate constă în faptul că pe zi ce trece una dintre cele mai semnificative clădiri de patrimoniu din Câmpulung pică bucată cu bucată, mărturie stând pereţii laterali parcă ciuruiţi de gloanţe, geamurile care stau să cadă, acoperişul prin care plouă şi noua tencuială a faţadei deja ciupită de vânt.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ARGEȘ | S-a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare – VEZI COMUNELE UNDE AJUNG

Publicat

in

De

Președintele Consiliul Județean Argeș, Ion Mînzînă, a semnat, luni, 22 aprilie 2024, contractul de finanțare a proiectului ce vizează achiziționarea a 17 microbuze electrice școlare și a 17 stații de încărcare pentru elevi prin intermediul Programului Administrației Fondului pentru Mediu. Valoarea proiectului este de 25.000.000 lei.

Microbuzele vor ajunge la elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” Curtea de Argeș și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” Ștefănești, precum și în comunele Vulturești, Căldăraru, Poiana Lacului, Bogați, Sălătrucu, Buzoești, Băbana, Bascov, Davidești, Popești, Mărăcineni, Vedea, Nucșoara, Stâlpeni și Dârmănești.

„Este încă un pas important pentru modernizarea infrastructurii școlare. Prin accesarea acestor finanțări foarte mulți elevi vor beneficia de microbuze moderne, prietenoase cu mediul. Astfel, facilităm accesul la educație și asigurarea unor șanse egale de dezvoltare pentru toți copiii din județ” – Ion Mînzînă, președinte Consiliului Județean Argeș.   

Acest proiect se alătură celui depus de Consiliul Județean Argeș, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, ce a vizat achiziția a 25 de microbuze electrice pentru care s-a semnat deja contractul de furnizare. Aceste microbuze vor ajunge la școli până la sfârșitul lunii noiembrie. Este vorba de localitățile: Leordeni, Micești, Mihăești, Schitu Golești, Stoenești, Călinești, Berevoești, Cetățeni, Cocu, Hârtiești, Țițești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Mălureni, Aninoasa, Albeștii de Argeș, Bughea de Jos, Corbeni, Drăganu, Dragoslavele, Lerești, Merișani, Mușătești, Tigveni și Bughea de Sus. În plus, în comunele Vlădești, Coșești și Priboieni au ajuns deja câte un microbuz școlar cu combustie internă.

Citeste mai mult

ACTUAL

ALERTĂ! AU REAPĂRUT VIPERELE! Vremea caldă a trezit tîrîtoarele

Publicat

in

De

Vremea neobișnuit de caldă din această perioadă a scos mulți iubitori de munte pe traseele montane. Totuși, temperaturile ridicate au trezit mai devreme și viperele, crescând riscul de a fi mușcat de un șarpe veninos.

Specialiștii avertizează că viperele au ieșit deja din hibernare și pot fi întâlnite în mai multe zone din țară. Turiștii sunt sfătuiți să evite zonele cu multe pietre și să fie precauți în cazul unei întâlniri cu o viperă.

“Acum vine perioada de împerechere,” declară Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România. “Cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți pe potecă, deoarece viperele pot sta la soare pentru a se încălzi, în zonele cu mai puțină vegetație.”

Ce să faci dacă ești mușcat de viperă:

  • Păstrează-ți calmul și nu te panica.
  • Nu face eforturi fizice intense, care pot accelera răspândirea veninului.
  • Rămâi la umbră și aplică o compresă rece pe zona mușcăturii.
  • Sună imediat la 112 și nu încerca să te tratezi singur.

Serul antiviperin trebuie administrat cât mai curând posibil după mușcătură pentru a crește șansele de supraviețuire.

Este important să fim precauți și să ne informăm temeinic înainte de a porni la drumeții montane, mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate, pentru a ne bucura de natură în siguranță.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend