Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Diminuarea risipei alimentare, o obligaţie legală care poate aduce şi beneficii fiscale (Deloitte)

Publicat

in

Românii aruncă la gunoi aproximativ 1,35 milioane de tone de hrană, cea mai mare risipă alimentară fiind generată de gospodării, potrivit unui studiu publicat recent de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citat de Deloitte.

“Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenţia principalelor organizaţii mondiale, dar şi a autorităţilor naţionale, care monitorizează fenomenul şi caută soluţii pentru optimizarea consumului de alimente şi accesul echitabil la hrană pentru ţările care se confruntă cu dificultăţi în această privinţă. Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul, din cauza panicii care a indus un comportament iraţional în rândul populaţiei, respectiv constituirea de provizii exagerate care, în scurt timp, s-au transformat în deşeuri alimentare”, susţine Camelia Malahov, director Taxe Directe în cadrul Deloitte Romania, într-un material de opinie privind diminuarea risipei alimentare transmis AGERPRES.

Cea mai mare risipă alimentară este generată de gospodării, fiind urmate de comercianţii şi operatorii din industria ospitalităţii (HoReCa).

Studiul ONU arată că 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi. Pentru România, în lipsa studiilor locale, reprezentanţii ONU au folosit date estimative, din care a rezultat că, în fiecare an, românii aruncă la gunoi aproximativ 1,35 milioane de tone de hrană. Este vorba doar de risipa din gospodării, pentru deşeurile alimentare rezultate din comerţ sau HoReCa nefiind suficiente date disponibile.

“Cu aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor care ajung anual la pubelă, ţara noastră se situează la jumătatea clasamentului european în ceea ce priveşte cantitatea de alimente aruncate, conform studiului ONU. Cehia şi Slovacia înregistrează o cifră identică, Bulgaria are un indicator de 68 de kg per cap de locuitor, în timp ce Republica Moldova sau Ucraina au câte 76 de kilograme”, potrivit Deloitte.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe această temă (2019), în România, risipa alimentară este estimată la 6.000 de tone pe zi, 49% provenind din gospodării, 37% din industria alimentară, 7% din retail, 5% din alimentaţie publică şi 2% din sectorul agricol.

“Aşadar, risipa alimentară se află la cote ridicate, iar pandemia a accentuat fenomenul, creşteri fiind consemnate atât la populaţie, care a cumpărat cantităţi foarte mari pentru a realiza provizii pe fondul incertitudinii cu privire la evoluţia pandemiei, dar şi pe lanţurile de distribuţie, care au suferit perturbări din cauza restricţiilor de circulaţie impuse pentru a limita răspândirea virusului, a lipsei personalului disponibil sau din cauza închiderii unităţilor de alimentaţie publică”, susţine reprezentantul Deloitte.

În aceste condiţii, autorităţile din întreaga lume caută soluţii pentru a reduce amploarea fenomenului, de la programe educaţionale care au drept scop responsabilizarea populaţiei, la prevederi legale care fie recompensează buna conduită (spre exemplu, credit fiscal în cuantumul produselor donate), fie impun unele reguli în gestionarea alimentelor.

România a adoptat Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care prevede o serie de obligaţii pentru operatorii economici din domeniul alimentar. Printre acestea se numără elaborarea unui plan anual de diminuare a risipei alimentare, derularea de comunicări interne cu angajaţii pe această temă, adaptarea producţiei la condiţiile de piaţă (cerere-ofertă, asigurarea trasabilităţii), plan de cultură în funcţie de piaţa de desfacere, măsuri de educare şi informare referitoare la prevenirea risipei de produse agroalimentare, cuantificarea risipei de alimente, măsuri de redistribuire/utilizare a surplusului.

“Din perspectivă fiscală, sponsorizarea acordată în condiţiile prevăzute de lege (sub formă de produse) asigură o recuperare prin intermediul creditului fiscal a costurilor aferente şi pare a fi o soluţie utilizată şi în alte ţări pentru diminuarea risipei alimentare. De asemenea, Codul fiscal oferă posibilitatea deducerii costurilor generate de scoaterea din gestiune a bunurilor cu termen aflat aproape de expirare sau care nu mai pot fi consumate, dacă acestea respectă prevederile legii risipei alimentare şi/sau sunt transferate pentru reintroducerea în circuit, pentru transformare în compost sau biogaz”, potrivit opiniei Deloitte.

În concluzie, limitarea risipei alimentare este o obligaţie reglementată legislativ, dar, prin pregătirea unui plan de măsuri ce include urmărirea termenului de expirare a produselor, reducerea preţului de vânzare înainte de expirare, sponsorizarea produselor sau transmiterea acestora pentru utilizarea în obţinerea compostului sau biogazului, operatorii economici pot obţine şi un tratament fiscal favorabil, se menţionează în materialul Deloitte.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ion Luca Caragiale a avut o aventură cu soția unui celebru actor: ‘Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!’

Publicat

in

De

Ion Luca Caragiale a avut o aventură cu soția unui celebru actor: ‘Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!’

Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai de seamă scriitori români, nu a fost doar un dramaturg de succes, ci și un admirator al femeilor frumoase. Acesta a avut relații care au dus la conflicte ce au intrat în istoria literaturii.

Ion Luca Caragiale a fost un mare admirator al femeilor frumoase, pasiune ce l-a împins în triunghiuri amoroase scandaloase, care au intrat în istorie. Majoritatea românilor știu despre relația pe care a avut-o cu Veronica Micle, iubita prietenului său Mihai Eminescu, dar puțini știu că nimic nu l-a împiedicat pe mare dramaturg să-i pună coarne celebrului actor român Constantin Nottara, cucerindu-i soția, pe actrița Amelia Welner.

“Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”

În anul 1889, postura de amant ș-a adus pe Caragiale în centrul unui scandal care a făcut deliciul rubricilor mondene din presa timpului. Captivat fiind de frumusețea Ameliei Welner, nu a mai ținut cont de soțul ei, după ce a văzut-o la Teatrul Național, acolo unde era director, iar cei doi soți jucau. Partidele de amor aveau loc chiar în casa lui Nottara.

Aventura a culminat cu prinderea scriitorului în patul conjugal. Întors acasă mai devreme dintr-un turneu, Nottara l-a prins pe Caragiale în dormitor, purtându-i papucii de casă și halatul.

„Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”, ar fi exclamat Nottara, relatează adevărul.ro.

Episodul s-a finalizat cu demisia lui Nottara de la Teatrul Național, iar ziarele vremii titrau: „Balamuc la Teatrul Național din cauza boroboațelor directorului”.

Ultima pasiune a lui I.L. Caragiale

Ion Luca Caragiale și-a cunoscut soția în 1888, la 36 de ani. Pentru că avea gânduri de însurătoare, după ce a întâlnit-o pe Alexandrina Burelly într-o seară la teatru s-a interesat de familia acesteia, iar a doua zi s-a prezentat în faţa arhitectului Gaetano Burelly.

„A doua zi dimineaţa, cu noaptea-n cap, după multe ore de nesomn, cine sună la uşa arhitectului? Caragiale îndrăgostit. ‘Mi-o dai, tată socrule?’”, povesteşte Cella Delavrancea în volumul „Dintr-un secol de viaţă”. Alexandria i-a rămas alături lui Caragiale până la finalul vieţii.

Cu toate astea, ultima pasiune a lui Caragiale a fost chiar Cella Delavrancea, care l-a uimit pe scriitor cu talentul său. Ea nici nu împlinise 25 de ani, iar el avea 60 de ani, când între cei doi s-a înfiripat o relație.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sancțiune severă pentru dinamovistul Abdallah, după ce l-a accidentat pe Romario Benzar

Publicat

in

De

Abdallah, jucătorul echipei de fotbal Dinamo București, și-a aflat marți sancțiunea din partea Comisiei de Disciplină a FRF, după eliminarea din meciul cu FC Botoșani. Francezul l-a accidentat involuntar la cap pe Romario Benzar. El va fi suspendat șase etape și va plăti o penalitate sportivă.

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a anunțat marți o serie de sancțiuni disciplinare, printre care cea mai severă a fost dictată dinamovistului Hakim Djamel Abdallah.

În partida cu FC Botoșani, din deplasare, Abdallah l-a lovit involuntar cu piciorul în cap pe Romario Benzar, care a avut nevoie de intervenția echipajului medical și a Serviciului de Ambulanță, fiind schimbat din cauza rănilor provocate.

Atacantul a fost eliminat, iar marți a aflat sancțiunea severă pe care a primit-o în urma incidentului. Astfel, comisia a comunicat că îl sancționează pe jucător cu suspendare pentru șase meciuri și penalitate sportivă de 10.000 lei.

Înainte de eliminare, Abdallah ratase un penalty, execuția sa trecând pe lângă poartă.

Tot marți, Comisia de Disciplină a mai anunțat o serie de sancțiuni, printre care cea pentru Cornel Cernea, antrenorul cu portarii a lui Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, suspendat pentru două jocuri și penalizat cu 4.500 lei.

Suspendare de două etape și penalitate sportivă de 5.000 lei a primit ș Pereira Nunes Da Silva Samuel Teles, de la Oțelul galați, după eliminarea din meciul cu FC Hermannstadt.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend